Wypadki w kuchni się zdarzają - im więcej smażycie, tym bardziej wzrasta ich prawdopodobieństwo. W końcu nietrudno o oparzenia, gdy skwierczy tłuszcz na patelni. Jeśli macie dość uciekania przed strzelającym olejem, czyszczenia palników i prania ubrań brudnych od tłuszczu, mamy dla was świetny patent, który pozwoli uporać się z tym problemem. 

Jak sprawić, by olej nie pryskał na patelni?

Zacznijmy od przyczyn tego kłopotu. Dlaczego w ogóle rozgrzany tłuszcz na patelni pryska na wszystkie strony? Dzieje się tak, gdy ma on kontakt z wodą. Przy wysokiej temperaturze woda zaczyna parować - nawet wtedy, gdy jest ona „uwięziona” w tłuszczu. Próbując się wydostać, woda rozsadza tłuszcz, co sprawia, że ten zaczyna „strzelać” na patelni. Czy da się tego w jakiś sposób uniknąć?

Okazuje się, że tak - wystarczy wykorzystać w tym celu zwykłą sól. Należy posypać nią suchą patelnię, a następnie wlać olej i podgrzać. Sól będzie wchłaniać wodę, dzięki czemu tłuszcz nie będzie pryskał. W razie potrzeby możecie dosypywać sól podczas smażenia. 

Zobacz także:

Jak smażyć na patelni - wskazówki 

Oparzenia od gorącego tłuszczu to nic przyjemnego. By zminimalizować ryzyko wypadku w kuchni i mieć pewność, że przygotowywane dania wyjdą smaczne, stosujcie się do tych wskazówek:

  • Wlewajcie olej tylko na suchą patelnię - przed smażeniem przetrzyjcie ją dokładnie ręcznikiem papierowym, który wchłonie ewentualną wilgoć, która mogłaby być przyczyną nadmiernego pryskania.

  • Wybierzcie odpowiedni rodzaj tłuszczu do dania - jedne potrawy smakują genialnie smażone na oleju, a inne na smalcu lub maśle. W przypadku tego ostatniego produktu pamiętajcie, że nie można smażyć na nim zbyt długo, ponieważ szybko zaczyna się palić.

  • Smażcie tylko na gorącym oleju - dzięki temu mięso czy warzywa nie nasiąkną nadmiernie tłuszczem. Zanim więc wrzucicie placki lub kotlety na patelnię, wsypcie odrobinę bułki tartej by sprawdzić, czy tłuszcz jest gorący. Jeśli kawałeczki bułki zaczną skwierczeć i „tańczyć” w oleju, to jest już odpowiednio rozgrzany. 

Źródło: kuchnia.wp.pl