Zróbcie 1 rzecz przed gotowaniem mleka, a więcej się nie przypali. Koniec ze zniszczonymi garnkami
AdobeStock
Newsy

Zróbcie 1 rzecz przed gotowaniem mleka, a więcej się nie przypali. Koniec ze zniszczonymi garnkami

Teoretycznie gotowanie mleka nie jest trudne, jednak wystarczy się zagapić i katastrofa gotowa. Sprawdźcie, co zrobić, by zabezpieczyć garnek przed przypaleniem.

Choć od dobrych kilku lat coraz więcej osób zamienia mleko krowie na roślinne, to pierwsze wciąż ma zdecydowanie więcej zwolenników. Trzeba przyznać, że ciasta, budynie czy naleśniki wykonane z dodatkiem mleka od krowy smakują zupełnie inaczej niż te przyrządzane na jego roślinnych zamiennikach. Nie mówiąc już o ciepłym mleku w kubku z kawałkiem ciasta lub drożdżówki na deser!

Niestety, mleko jest bardzo łatwo przypalić. Nie dość, że zapach w kuchni jest wówczas nie do zniesienia, to na dodatek garnki po przypalonym mleku są bardzo trudne do wyczyszczenia. Czy można temu zapobiec? Oczywiście - sprawdźcie, jak to zrobić. 

Co zrobić, by garnek się nie przypalał?

Doskonałym sposobem na zabezpieczenie garnka przed przypaleniem jest posmarowanie go wcześniej tłuszczem - na przykład masłem. Masło dobrze komponuje się z mlekiem, dlatego nie wpłynie negatywnie na jego smak.

Wystarczy, że po prostu weźmiecie kawałeczek masła i posmarujecie nim garnek w środku przed wlaniem mleka. Zamiast masła, możecie też użyć w tym celu oleju. Lepiej jednak wybrać taki o neutralnym smaku i zapachu, żeby nie zepsuć smaku mleka - dobry będzie na przykład olej słonecznikowy. 

Możecie też położyć na dnie garnka spodeczek, dzięki czemu mleko nie będzie się stykać z powierzchnią garnka i nie przypali się. Niektórzy polecają także skropić powstającą w trakcie gotowania mleka piankę wodą, choć ten sposób nie zawsze jest skuteczny. 

Zobacz także
sposób na przypalony garnek

Jak uratować przypaloną patelnię? Wystarczy 1 trik i będzie wyglądała jak nowa

Jak wyczyścić tłusty garnek po rosole? Przyda wam się ten popularny sos

Jak wyczyścić tłusty garnek po rosole? Przyda wam się ten popularny sos

Jak wyczyścić przypalony garnek? 

A co zrobić, gdy nie udało się zapobiec katastrofie i garnek się przypalił? Na szczęście są na to domowe i niezawodne sposoby!

  • Ocet - nie pachnie najlepiej, ale jest bardzo skuteczny. Wylejcie ze spalonego garnka całą jego zawartość, wypłuczcie wodą, wlejcie tyle octu, ile potrzeba, by przykryć dno i zagotujcie. Następnie gotujcie przez kilka minut. Zapach nie będzie zbyt przyjemny, ale gwarantujemy, że łatwo usuniecie zabrudzenia. 

  • Tabletka do zmywarki - dobrze sprawdza się nie tylko w zmywarce, ale też sama do czyszczenia garnków. Połóżcie tabletkę na dnie garnka i wlejcie tyle wrzątku, by przykryć dno. Odstawcie na całą noc, a rano umyjcie garnek płynem do naczyń. 

  • Proszek do prania - wsypcie do garnka kilka łyżek proszku, zalejcie wodą i zagotujcie. Następnie gotujcie taką mieszankę przez około 20 minut lub dłużej, jeśli zabrudzenia są bardzo intensywne. Kilka razy wypłuczcie garnek i umyjcie gąbką i płynem. 

Źródło: haps.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przypalony garnek? Wystarczy wrzucić do niego 1 tabletkę i zostawić na noc. Rano będzie jak nowy
Adobe Stock
Newsy
Przypalony garnek? Wystarczy wrzucić do niego 1 tabletkę i zostawić na noc. Rano będzie jak nowy
Jeśli zwykły płyn i gąbka nie radzą sobie z przypalonymi resztkami jedzenia koniecznie sięgnijcie po domowej roboty detergenty lub jedną, magiczną tabletkę. Dzięki nim w mig pozbędziecie się problemu, a wasze naczynia będą błyszczeć jak nowe.

Ten, komu nigdy nie zdarzyło się odwrócić wzroku od gotującej się potrawy, niech pierwszy rzuci kamieniem. Powiedzmy sobie szczerze, idealni kucharze nie istnieją. W końcu nawet zawodowcom zdarza się przypalić jedzenie. Jednak, w ich przypadku cierpią nie tylko garnki, ale również czekający na obiad goście. Jak wyczyścić przypalony garnek? Większość osób wkłada przypalony garnek do zlewu i zaczyna intensywnie szorować ostrą, nasączoną płynem do naczyń gąbką. Jednak ten sposób, oprócz tego, że daje średnie efekty, to na dodatek jest niesamowicie męczący. Po co marnować energię, jeśli można użyć środki, które pozbywają się zabrudzeń praktycznie bez waszej ingerencji i marnowania czasu?  Tabletka do zmywarki na przypalenia Nawet jeśli nie macie zmywarki, powinniście zaopatrzyć się w przeznaczone do niej tabletki myjące. Bowiem produkt ten jest w stanie usunąć każdą spaleniznę praktycznie bez waszej pomocy. Możecie go stosować zarówno w przypadku garnków ze stali nierdzewnej, emaliowanych, jak i aluminiowych. Wystarczy, że umieścicie kapsułkę na dnie garnka, zalejecie niewielką ilością wody i odstawicie na całą noc. Następnego dnia umyjcie naczynie jak zwykle. Możecie być pewni, że po spaleniźnie nie będzie ani śladu.  Soda oczyszczona W przypadku niewielkich zabrudzeń wystarczy, że zmieszacie 2 łyżki specyfiku z niewielką ilością wody, tak aby powstała papka i rozprowadzicie ją po dnie garnka. Po kilku godzinach umyjcie naczynie jak zwykle. Jeśli jednak zabrudzenia są bardzo silne, powinniście zagotować w garnku wodę z sodą, a następnie spróbować zdrapać przypalone resztki przy pomocy drewnianej łyżki. Tej metody nie powinno się jednak stosować w przypadku garnków aluminiowych. Ryż Choć wielu może wydawać się to dziwne, ryż wspaniale...

Jak wyczyścić przypalony garnek? Nie trzeba szorować go drucianą gąbką
AdobeStock
Newsy
Jak wyczyścić przypalony garnek? Nie trzeba szorować go drucianą gąbką
Jeżeli zastanawiacie się jak uratować przypalony garnek, to przeczytajcie poniższy artykuł, w którym przedstawiamy wam kilka domowych sposobów na wyczyszczenie spalonego garnka.

Przy gotowaniu różnych potraw wystarczy często chwila nieuwagi i przypalony garnek gotowy! Jeżeli jedzenie w środku tylko trochę się przypaliło, to zwykle można je jeszcze uratować usuwając po prostu całą spaleniznę ze środka. Jeżeli jednak zawartość garnka się zwęgliła, to nie pozostaje wam nic innego, jak zabrać się za szorowanie i ratowanie garnka! By niepotrzebnie nie uszkadzać jego powierzchni drucianą gąbką, wypróbujcie ciekawe domowe sposoby na wyczyszczenie spalonego garnka. Czym wyczyścić przypalony garnek? Jedną z genialnych metod umycia spalonego garnka jest… ryż! Wystarczy, że do brudnego garnka (lub patelni) wsypiecie ziarnka ryżu i zalejecie je wodą. Podgrzejcie zawartość, by się zagotowała. Brud z dna garnka powinien zacząć sam odchodzić! Możecie mu w tym „pomóc”, podważając osmoloną warstwę drewnianą łyżką. Pamiętajcie, że ryż użyty do umycia garnka tym sposobem należy koniecznie wyrzucić – nie będzie się nadawał do jedzenia. Jak uratować przypalony garnek? Domowe sposoby Jeżeli spodobała się wam sztuczka z ryżem, to wypróbujcie inne domowe sposoby na uratowanie przypalonego garnka. Metoda czyszczenia a rodzaj garnka Bardzo ważny jest dobór odpowiedniej metody do rodzaju garnka, który chcecie wyczyścić. Na przykład garnków emaliowanych nie wolno myć z pomocą takich środków jak coca-cola, ocet czy proszek do prania, a do garnka ceramicznego nigdy nie używajcie soli, ponieważ zniszczy ceramiczną powłokę. Z kolei garnki ze stali nierdzewnej są praktycznie niezniszczalne i możecie je czyścić z pomocą większości domowych metod. Czyszczenie przypalonego garnka octem By wyczyścić spalony garnek za pomocą octu, należy wymieszać go z wodą i wlać do środka tyle, by przykrył dno garnka na wysokość około 2-3 cm. Następnie zagotujcie...

przypalony garnek sposoby
AdobeStock
Newsy
Przypaliłaś garnek? Nic straconego, z łatwością go odratujesz, jeśli zastosujesz...
Spalony garnek to już żaden problem! Z łatwością sobie z nim poradzisz, jeśli wykorzystasz jeden z tych sposobów. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz w domu!

Gotowanie to nie jest taka prosta sprawa! Wystarczy chwila nieuwagi i zamiast przyjemnego zapachu pieczonego mięsa, od którego ślinka cieknie, mamy okropny swąd spalenizny i przypalone garnki. Zwykle po takiej porażce kulinarnej mamy ochotę wyrzucić do śmieci garnek razem z jego spaloną zawartością. Jednak można go jeszcze uratować! Dowiedz się, jak wyczyścić przypalone garnki, a następne wypadki w kuchni nie będą już tak dołujące! Czyszczenie garnka solą Najstarszym i jednym z najskuteczniejszych sposobów jest wsypanie do garnka soli i zalanie go wodą. Roztwór należy odstawić na kilkanaście godzin, a później gotować przez dziesięć minut. Następnie dodajemy trochę płynu do mycia naczyń i bierzemy się za szorowanie! Pamiętajcie – jeśli garnek jest pokryty warstwą teflonu, to absolutnie nie wolno usuwać kawałków przypalonego jedzenia za pomocą noża i innych ostrych przedmiotów! Takie działanie zniszczy ochronną warstwę garnka i w efekcie wszystko, co w nim przygotowujecie będzie jeszcze bardziej przywierało. Soda i ocet Gdy skala zniszczeń jest naprawdę duża, z pomocą przychodzi niezastąpiony ocet i soda! Do przypalonego garnka wsyp sodę oczyszczoną, zalej octem spirytusowym i wlej wrzątek. Ocet i soda w kontakcie z gorącą wodą wytworzą pianę. Należy odstawić naczynie z roztworem na kilka minut i wylać. Później wystarczy wyszorować garnek i gotowe! Uwaga – sody i octu nie można stosować w przypadku garnków emaliowanych. Kwasek cytrynowy na spalone garnki Choć można go używać tylko do garnków ze stali nierdzewnej, to warto wypróbować ten sposób! Jeśli będziecie ostrożne, to można wykorzystać kwasek do czyszczenia garnków teflonowych, ceramicznych i emaliowanych. Kwasek cytrynowy nie tylko świetnie radzi sobie ze śladami po spaleniźnie, ale też fantastycznie...

kotlety schabowe
gotujmy.pl/anulkadh
Newsy
Kotlety schabowe soczyste jak nigdy przedtem. Ten trik powinna znać każda gospodyni domowa
Sposób na miękkie i soczyste schabowe? Odpowiednia marynata! Z tego przepisu dowiecie się, jak ją zrobić.

Panierowane kotlety ze schabu to danie, które zna każdy Polak. Idealne na rodzinny obiad! Każdy ma swój sposób przyrządzania kotletów. Czasami mogą wyjść zbyt suche lub twarde – pewnie wam też kiedyś się to zdarzyło. By temu zapobiec, należy specjalnie przygotować mięso przed smażeniem. Jak zwykle doskonale spisze się marynata! Przeczytajcie, jak ją zrobić by kotlety wyszły miękkie, kruche i soczyste. Po prostu palce lizać! Przepis na soczyste kotlety schabowe Wbrew pozorom sekretem wielu pysznych dań nie są wcale wymyślne sztuczki ani drogie składniki. Wystarczy znać parę wskazówek, dzięki którym przy użyciu tego, co macie w kuchni możecie wyczarować z prostych potraw coś naprawdę pysznego! Przekonajcie się, jak w łatwy sposób można przyrządzić soczyste kotlety schabowe. Do ich przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 kilogram schabu 3 jajka rozmiar M Mąka pszenna Bułka tarta Smalec Sól Pieprz Jogurt naturalny lub mleko (opcjonalnie) Przygotowanie: Schab pokrójcie w równe porcje na kotlety. Na desce każdy kawałek mięsa rozbijcie tłuczkiem z obu stron. Następnie przyprawcie kotlety solą, pieprzem i ewentualnie ulubionymi przyprawami do mięsa. Włóżcie kotlety do dużej miski. Do miseczki wbijcie 3 całe jajka i wlejcie dwie łyżki zimnej wody. Widelcem roztrzepcie dokładnie jajka. Zamiast wody możecie użyć jogurtu naturalnego albo mleka. Do dużej miski z kotletami wlejcie roztrzepane z wodą jajka i dokładnie zamieszajcie. Marynata powinna przykryć całe mięso. Zakryjcie miskę talerzem i odstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Mięso nasiąknie jajkami i właśnie dzięki temu będzie takie miękkie i soczyste! Następnie panierujcie kotlety tak jak zwykle w bułce tartej...