Zróbcie 1 rzecz przed gotowaniem mleka, a więcej się nie przypali. Koniec ze zniszczonymi garnkami
AdobeStock
Newsy

Zróbcie 1 rzecz przed gotowaniem mleka, a więcej się nie przypali. Koniec ze zniszczonymi garnkami

Teoretycznie gotowanie mleka nie jest trudne, jednak wystarczy się zagapić i katastrofa gotowa. Sprawdźcie, co zrobić, by zabezpieczyć garnek przed przypaleniem.

Choć od dobrych kilku lat coraz więcej osób zamienia mleko krowie na roślinne, to pierwsze wciąż ma zdecydowanie więcej zwolenników. Trzeba przyznać, że ciasta, budynie czy naleśniki wykonane z dodatkiem mleka od krowy smakują zupełnie inaczej niż te przyrządzane na jego roślinnych zamiennikach. Nie mówiąc już o ciepłym mleku w kubku z kawałkiem ciasta lub drożdżówki na deser!

Niestety, mleko jest bardzo łatwo przypalić. Nie dość, że zapach w kuchni jest wówczas nie do zniesienia, to na dodatek garnki po przypalonym mleku są bardzo trudne do wyczyszczenia. Czy można temu zapobiec? Oczywiście - sprawdźcie, jak to zrobić. 

Co zrobić, by garnek się nie przypalał?

Doskonałym sposobem na zabezpieczenie garnka przed przypaleniem jest posmarowanie go wcześniej tłuszczem - na przykład masłem. Masło dobrze komponuje się z mlekiem, dlatego nie wpłynie negatywnie na jego smak.

Wystarczy, że po prostu weźmiecie kawałeczek masła i posmarujecie nim garnek w środku przed wlaniem mleka. Zamiast masła, możecie też użyć w tym celu oleju. Lepiej jednak wybrać taki o neutralnym smaku i zapachu, żeby nie zepsuć smaku mleka - dobry będzie na przykład olej słonecznikowy. 

Możecie też położyć na dnie garnka spodeczek, dzięki czemu mleko nie będzie się stykać z powierzchnią garnka i nie przypali się. Niektórzy polecają także skropić powstającą w trakcie gotowania mleka piankę wodą, choć ten sposób nie zawsze jest skuteczny. 

Zobacz także
Jak uratować przypaloną patelnię? Wystarczy 1 trik i będzie wyglądała jak nowa

Jak uratować przypaloną patelnię? Wystarczy 1 trik i będzie wyglądała jak nowa

Jak wyczyścić tłusty garnek po rosole? Przyda wam się ten popularny sos

Jak wyczyścić tłusty garnek po rosole? Przyda wam się ten popularny sos

Jak wyczyścić przypalony garnek? 

A co zrobić, gdy nie udało się zapobiec katastrofie i garnek się przypalił? Na szczęście są na to domowe i niezawodne sposoby!

  • Ocet - nie pachnie najlepiej, ale jest bardzo skuteczny. Wylejcie ze spalonego garnka całą jego zawartość, wypłuczcie wodą, wlejcie tyle octu, ile potrzeba, by przykryć dno i zagotujcie. Następnie gotujcie przez kilka minut. Zapach nie będzie zbyt przyjemny, ale gwarantujemy, że łatwo usuniecie zabrudzenia. 

  • Tabletka do zmywarki - dobrze sprawdza się nie tylko w zmywarce, ale też sama do czyszczenia garnków. Połóżcie tabletkę na dnie garnka i wlejcie tyle wrzątku, by przykryć dno. Odstawcie na całą noc, a rano umyjcie garnek płynem do naczyń. 

  • Proszek do prania - wsypcie do garnka kilka łyżek proszku, zalejcie wodą i zagotujcie. Następnie gotujcie taką mieszankę przez około 20 minut lub dłużej, jeśli zabrudzenia są bardzo intensywne. Kilka razy wypłuczcie garnek i umyjcie gąbką i płynem. 

Źródło: haps.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przypalony garnek? Wystarczy wrzucić do niego 1 tabletkę i zostawić na noc. Rano będzie jak nowy
Adobe Stock
Newsy
Przypalony garnek? Wystarczy wrzucić do niego 1 tabletkę i zostawić na noc. Rano będzie jak nowy
Jeśli zwykły płyn i gąbka nie radzą sobie z przypalonymi resztkami jedzenia koniecznie sięgnijcie po domowej roboty detergenty lub jedną, magiczną tabletkę. Dzięki nim w mig pozbędziecie się problemu, a wasze naczynia będą błyszczeć jak nowe.

Ten, komu nigdy nie zdarzyło się odwrócić wzroku od gotującej się potrawy, niech pierwszy rzuci kamieniem. Powiedzmy sobie szczerze, idealni kucharze nie istnieją. W końcu nawet zawodowcom zdarza się przypalić jedzenie. Jednak, w ich przypadku cierpią nie tylko garnki, ale również czekający na obiad goście. Jak wyczyścić przypalony garnek? Większość osób wkłada przypalony garnek do zlewu i zaczyna intensywnie szorować ostrą, nasączoną płynem do naczyń gąbką. Jednak ten sposób, oprócz tego, że daje średnie efekty, to na dodatek jest niesamowicie męczący. Po co marnować energię, jeśli można użyć środki, które pozbywają się zabrudzeń praktycznie bez waszej ingerencji i marnowania czasu?  Tabletka do zmywarki na przypalenia Nawet jeśli nie macie zmywarki, powinniście zaopatrzyć się w przeznaczone do niej tabletki myjące. Bowiem produkt ten jest w stanie usunąć każdą spaleniznę praktycznie bez waszej pomocy. Możecie go stosować zarówno w przypadku garnków ze stali nierdzewnej, emaliowanych, jak i aluminiowych. Wystarczy, że umieścicie kapsułkę na dnie garnka, zalejecie niewielką ilością wody i odstawicie na całą noc. Następnego dnia umyjcie naczynie jak zwykle. Możecie być pewni, że po spaleniźnie nie będzie ani śladu.  Soda oczyszczona W przypadku niewielkich zabrudzeń wystarczy, że zmieszacie 2 łyżki specyfiku z niewielką ilością wody, tak aby powstała papka i rozprowadzicie ją po dnie garnka. Po kilku godzinach umyjcie naczynie jak zwykle. Jeśli jednak zabrudzenia są bardzo silne, powinniście zagotować w garnku wodę z sodą, a następnie spróbować zdrapać przypalone resztki przy pomocy drewnianej łyżki. Tej metody nie powinno się jednak stosować w przypadku garnków aluminiowych. Ryż Choć wielu może wydawać się to dziwne, ryż wspaniale...

Jak wyczyścić tłusty garnek po rosole? Przyda wam się ten popularny sos
AdobeStock
Newsy
Jak wyczyścić tłusty garnek po rosole? Przyda wam się ten popularny sos
Tłusty garnek po rosole to problem, z którym zmaga się większość z nas. Na szczęście wiemy, jak go doczyścić - i to bez użycia chemii.

Po ugotowaniu rosołu został wam tłusty, trudny do wyczyszczenia garnek? Wiemy, jak się z nim rozprawić. Potrzebny wam będzie... keczup. Jak wyczyścić tłusty garnek po rosole? Nie ma nic gorszego niż ugotowanie pysznego obiadu, a potem zmywanie brudnych naczyń. Niezależnie od tego, czy macie w domu zmywarkę, czy myjecie naczynia ręcznie, czyszczenie zatłuszczonych garnków czy patelni jest jedną z najbardziej znienawidzonych rzeczy w kuchni. Na szczęście, istnieje pewien prosty sposób, który pomoże wam rozprawić się z tłustymi garnkami. Ugotowaliście rosół i macie do wyczyszczenia tłusty garnek? Wylejcie na jego dno keczup i zostawcie go na 20-30 minut. Po upływie tego czasu umyjcie garnek jak zwykle. Dlaczego keczup działa na zabrudzenia? Keczup zawiera kwasek cytrynowy i ocet, dzięki czemu świetnie się nadaje do czyszczenia różnych powierzchni. Wyczyścicie nim nie tylko zatłuszczony garnek, ale również spaleniznę. Wystarczy, że pokryjecie spaleniznę w garnku grubą warstwą keczupu i odczekacie około trzydziestu minut. Kwasy zawarte w keczupie zareagują ze spalenizną i usuną ją. Jeśli szkoda wam cennego pomidorowego sosu, przygotujcie własną mieszankę z octu i kwasku cytrynowego, która będzie w stanie rozpuścić uporczywe zabrudzenia. Po zeskrobaniu spalenizny za pomocą drewnianej szpatułki, umyjcie garnek i dokładnie go osuszcie. Jak jeszcze można wyczyścić tłusty garnek? Szukacie innych sposobów na wyczyszczenie tłustego garnka? Zróbcie miksturę z: sody oczyszczonej soli morskiej octu gorącej wody Jak to zrobić? Posypcie sodą oczyszczoną tłuszcz i tłuste plamy. Spryskajcie sodę oczyszczoną octem. Pozwólcie mu wsiąknąć i zostawcie go na 5 minut. Wyszorujcie garnek, a następnie...

Jak wyczyścić przypalony garnek? Nie trzeba szorować go drucianą gąbką
AdobeStock
Newsy
Jak wyczyścić przypalony garnek? Nie trzeba szorować go drucianą gąbką
Jeżeli zastanawiacie się jak uratować przypalony garnek, to przeczytajcie poniższy artykuł, w którym przedstawiamy wam kilka domowych sposobów na wyczyszczenie spalonego garnka.

Przy gotowaniu różnych potraw wystarczy często chwila nieuwagi i przypalony garnek gotowy! Jeżeli jedzenie w środku tylko trochę się przypaliło, to zwykle można je jeszcze uratować usuwając po prostu całą spaleniznę ze środka. Jeżeli jednak zawartość garnka się zwęgliła, to nie pozostaje wam nic innego, jak zabrać się za szorowanie i ratowanie garnka! By niepotrzebnie nie uszkadzać jego powierzchni drucianą gąbką, wypróbujcie ciekawe domowe sposoby na wyczyszczenie spalonego garnka. Czym wyczyścić przypalony garnek? Jedną z genialnych metod umycia spalonego garnka jest… ryż! Wystarczy, że do brudnego garnka (lub patelni) wsypiecie ziarnka ryżu i zalejecie je wodą. Podgrzejcie zawartość, by się zagotowała. Brud z dna garnka powinien zacząć sam odchodzić! Możecie mu w tym „pomóc”, podważając osmoloną warstwę drewnianą łyżką. Pamiętajcie, że ryż użyty do umycia garnka tym sposobem należy koniecznie wyrzucić – nie będzie się nadawał do jedzenia. Jak uratować przypalony garnek? Domowe sposoby Jeżeli spodobała się wam sztuczka z ryżem, to wypróbujcie inne domowe sposoby na uratowanie przypalonego garnka. Metoda czyszczenia a rodzaj garnka Bardzo ważny jest dobór odpowiedniej metody do rodzaju garnka, który chcecie wyczyścić. Na przykład garnków emaliowanych nie wolno myć z pomocą takich środków jak coca-cola, ocet czy proszek do prania, a do garnka ceramicznego nigdy nie używajcie soli, ponieważ zniszczy ceramiczną powłokę. Z kolei garnki ze stali nierdzewnej są praktycznie niezniszczalne i możecie je czyścić z pomocą większości domowych metod. Czyszczenie przypalonego garnka octem By wyczyścić spalony garnek za pomocą octu, należy wymieszać go z wodą i wlać do środka tyle, by przykrył dno garnka na wysokość około 2-3 cm. Następnie zagotujcie...

Co zrobić, żeby mleko nie wykipiało? Zapomnijcie o drewnianej łyżce. Wysmarujcie tym garnek
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, żeby mleko nie wykipiało? Zapomnijcie o drewnianej łyżce. Wysmarujcie tym garnek
Kipiejące mleko to dosyć powszechny domowy problem. Na szczęście, wiemy jak jemu zaradzić. Wystarczy, że użyjecie tego produktu, który na pewno macie w swojej kuchni.

Większość z nas gotuje od czasu do czasu mleko. Niestety, mleko ma to do siebie, że może nieraz wykipieć. Czy da się jakoś powstrzymać ten proces? Tak – wystarczy, że zrobicie wcześniej jedną rzecz. Czy znaliście ten sposób? Jak zapobiec kipieniu mleka? Każdemu z was przynajmniej raz w życiu zdarzyło się wykipienie mleka. Podgrzewając mleko do ciasta lub płatków owsianych, łatwo o katastrofę. Wystarczy chwila nieuwagi, by wokół krawędzi garnka pojawiły się bąbelki i pryskające mleko kaskadami wylało się na naszą kuchenkę.  Wykorzystajcie ten prosty sposób, dzięki któremu wasze mleko już nigdy nie wykipi. Wystarczy, że użyjecie... tłuszczu. Masło lub oliwa. Weźcie naczynie, w którym będziecie gotować mleko i nasmarujcie jego brzegi masłem, a następnie wlejcie mleko. Dzięki temu zapobiegniecie kipieniu mleka, ponieważ płyn zatrzyma się na tłuszczu. Drewniana łyżka. Położenie łyżki na garnek zamiast pokrywki sprawi, że unoszące się mleko napotykając na nią, opadnie z powrotem. Woda. Wystarczy wlać trochę wody do naczynia, a następnie dodać do środka mleko. Dzięki temu mleko nie wykipi. Potrząsanie garnkiem. Gdy mleko już się zagotuje, unieście naczynie i delikatnie nim potrząśnijcie. Gotujące się mleko na pewno się uspokoi. Sposobem na ujarzmienie wzbierającej fali kipiącego mleka jest także silne jej zdmuchnięcie połączone ze zredukowaniem gazu. Skropienie unoszącej się piany wodą. Gdy zauważycie na mleku unoszącą się pianę, wystarczy, że pokropicie ją odrobiną wody. Pomoże to zapobiec wykipieniu mleka. Kipochron. Czy słyszeliście o czymś takim, jak kipochron? To specjalny krążek, który ostrzeże was przed zbliżającą się katastrofą. Wystarczy, że włożycie go do garnka i zalejecie mlekiem. Gdy mleko zacznie...