Zrazy wieprzowe z ogórkiem zachwycą każdego. Tak pyszne, że można je jeść przez cały rok
Gotujmy.pl/BozenaMatuszczyk
Newsy

Zrazy wieprzowe z ogórkiem zachwycą każdego. Tak pyszne, że można je jeść przez cały rok

Te przepyszne zrazy idealnie nadają się na obiad. Cała rodzina będzie się zajadać!

Zrazy wieprzowe to tradycyjne danie obiadowe, szczególnie popularne w kuchni śląskiej. Jest naprawdę wiele przepisów na zrazy i prawie każdy ma jakiś inny sekret na idealne zrazy. Śląskie domy co weekend pachną właśnie zrazami, modrą kapustą i kluskami śląskimi. Nauczcie się robić prawdziwe śląskie zrazy i zaserwujcie je rodzinie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zrazy wieprzowe z ogórkiem – przepis

Składniki na zrazy wieprzowe z ogórkiem

  • 5 grubych plastrów szynki wieprzowej
  • Sól
  • Pieprz
  • 5 łyżek musztardy
  • Ok. 3 ogórki kiszone
  • 2 duże białe cebule
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 kiełbasy śląskie
  • Oliwa z oliwek do smażenia zrazów

Przygotowanie zrazów wieprzowych z ogórkiem

  1. Mięso umyjcie i osuszcie. Pokrójcie w cienkie plastry. Rozbijcie je delikatnie. Uważajcie, żeby nie zrobiły się w nim dziury.
  2. Rozbite plastry mięsa delikatnie oprószcie solą i pieprzem. Wysmarujcie je musztardą z obydwu stron.
  3. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę. Boczek, kiełbasę i ogórki pokrójcie w słupki
  4. Na każdym plastrze mięsa ułóżcie cebulę, boczek, ogórki. Zawińcie plaster mięsa w rulon. Owińcie je nitką kuchenną i zabezpieczcie wykałaczkami, żeby nadzienie trzymało się w środku.
  5. Na głębszej patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek.
  6. Wyłóżcie zrazy i podsmażajcie je z każdej strony.
  7. Zmniejszcie ogień. Smażcie zrazy do miękkości, co jakiś czas je obracając. Podlejcie je ciepłą wodą co jakiś czas, by nie przywarły.
  8. Gdy zrazy będą już miękki, wyjmijcie je na półmisek. Wystudźcie je i zdejmijcie z nich nitkę kuchenną. Postały sos zagęśćcie mąką i doprawcie do smaku pieprzem i solą.
Zobacz także
Robert Makłowicz zrazy

Zraziki cielęce Roberta Makłowicza idealnie się sprawdzą na Wielkanoc. Dodajcie 1 składnik a będą rozpływać się w ustach

Przepis na zrazy z karkówki z farszem z mięsa mielonego

Te zrazy z karkówki nie mają sobie równych. Ich farsz zaskoczy każdego. Palce lizać

Z czym podawać zrazy wieprzowe?

Zrazy wieprzowe podaje się w kuchni śląskiej najczęściej z kluskami śląskimi i z surówką z czerwonej kapusty. Przygotujcie je, aby podany obiad był tradycyjny.

Źródłó: gotujmy.pl

Czytaj także:

Gotujmy.pl/Beatris, ONS
Newsy
Te obłędne zrazy poleca sam Krzysztof Krawczyk. Podajemy przepis. Są genialne
Krzysztof Krawczyk wie, co dobre. Oto przepis na przepyszne zrazy wołowe z ciekawym wnętrzem. Spróbujcie sami!

Zrazy wołowe, a tak właściwie rolady, to kulinarna wizytówka Górnego Śląska. W Katowicach, Chorzowie, Zabrzu i okolicach, podaje je się z obowiązkową modrą kapustą i kluskami śląskimi. Dzisiaj przybliżmy wam przepis na zrazy, który poleca gwiazdor muzyki rozrywkowej - Krzysztof Krawczyk. Autor „Byle było tak” czy „Bo jesteś ty”, urodził się na Górnym Śląsku, ale jego rodzina wyjechała z Katowic, jak mały Krzysio miał zaledwie roczek. Gdzieś w panu Krzysztofie musiała zostać część „śląskości” – być może stąd właśnie jego sympatia do tamtejszej kuchni. Obłędne zrazy polecane przez Krzysztofa Krawczyka koniecznie podawajcie więc zgodnie z tradycją, a więc z kluskami i z kapustą. Pora na przepis Kluczem do przygotowania smacznych, kruchych zrazów będzie odpowiedni wybór mięsa wołowego. Bez tego ani rusz. Postarajcie się wybrać okazały kawałek wołowiny i rozbić z niego dość cienkie kotlety, w które zawiniecie m.in. ogórka i paprykę. Mięso powinno być odpowiednio kruche. Wybierzcie więc antrykot lub łatę. Z takiego dorodnego kawałka na pewno wyjdą wam wspaniałe zrazy. Zgłodnieliście już? Zanim przystąpicie do przygotowania zrazów, powinniście przygotować sobie przepisy na modrą kapustę. Możecie wykorzystać przepis znajdujący się pod tym linkiem:  Tak na Śląsku robi się modrą kapustę. Doskonała nie tylko do rolady i klusek Z kolei o kluskach śląskich więcej przeczytacie w tym miejscu:  Robiąc ciasto na kluski śląskie dodajecie jajko? Doświadczone kucharki mówią, że… Przepis na zrazy wołowe: Składniki: 50-60 dag dobrego mięsa wołowego 10 dag boczku 2 cebule 2 papryki 2 kiszone ogórki Łyżka mąki Olej Szklanka bulionu Sól...

Przepis na „oszukane zrazy”. Przyrządza się je szybciej niż te klasyczne
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na „oszukane zrazy”. Przyrządza się je szybciej niż te klasyczne 
Zrazy nie jedno mają imię. Można je przyrządzić także z wieprzowego mięsa mielonego. Nie wierzycie? Wypróbujcie ten przepis.

Na Śląsku nikt nie wyobraża sobie innych zrazów, niż tradycyjne wołowe rolady, czyli element klasycznego obiadu z kluskami i modrą kapustą. W innych częściach naszego kraju częściej jada się zrazy wieprzowe. W tym przypadku najczęściej wykorzystuje się karkówkę. Będzie ona potrzebna także do poniższego przepisu. Tym razem jednak trzeba będzie zmielić ją, a potem z masy mięsnej z dodatkiem jajka i pietruszki formować „zawijasy” z użyciem folii lub woreczka. Przepis na „oszukane zrazy” z karkówki wieprzowej Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 2 jajka Sól Pieprz Pęczek zielonej pietruszki 15 dag boczku wędzonego 2 ogórki małosolne 3 marchewki 5 łyżek mąki pszennej Olej do smażenia Przygotowanie: Mięso z karkówki wieprzowej zmielcie w maszynce do mięsa. Posiekajcie drobno natkę pietruszki. Do mielonego mięsa dodajcie jajko, posiekaną pietruszkę, 3 łyżki zimnej wody. Doprawcie mięso solą i pieprzem. Wyrabiajcie mięso, najlepiej ręką, tak by składniki dobrze się połączyły. Obierzcie marchewkę i cebulę. Pokrójcie marchewkę w słupki, a cebulę w piórka. Ogórki małosolne i boczek pokrójcie w niewielkie słupki. Nakładajcie porcję mięsa na zraz na foliowy woreczek, dodawajcie do niego kawałek marchewki, ogórka i cebuli, a także boczku, po czym zawijajcie w formę zrazu za pomocą folii. Obtoczcie zrazy w mące i podsmażcie na oleju z każdej strony. Pod koniec smażenia zrazów wrzućcie na patelnię pozostałą marchewkę i cebulę, dolejcie do środka ok. szklankę bulionu lub wody. Doprawcie do smaku, a następnie zagęśćcie sos za pomocą mąki pszennej. Zrazy podawajcie z ziemniakami lub z kaszą gryczaną. Smacznego!  Źródło: gotujmy.pl...

Gulasz drobiowy z kluskami śląskimi. Ten przepis nie ma sobie równych
Gotujmy.pl/Danusia19671
Newsy
Gulasz drobiowy z kluskami śląskimi. Ten przepis nie ma sobie równych
Kluski śląskie z gulaszem to jeden z popularniejszych przepisów na obiad. Sos przygotowany na bazie mięsa drobiowego nie ma konkurencji. Danie jest proste w przygotowaniu, a co najważniejsze bardzo smaczne.

Sława regionu śląskiego płynie z pysznych dań mięsnych oraz tych przygotowywanych na bazie ziemniaków. Największą popularnością są kluski śląskie polane gulaszem. Ta potrawa gości na stole zarówno na co dzień, jak i od święta. Przepadają za nią wszyscy. Gulasz drobiowy z kluskami śląskimi Tradycyjny gulasz jest przygotowywany na bazie mięsa wołowego, a niekiedy wieprzowego. Jednak zamiana tego składnika na drób sprawi, że danie będzie niezwykle delikatne. Taka wersja zdecydowanie przypadnie do gustu mniejszym i większym smakoszom. Polane nim kluski śląskie z dodatkiem natki pietruszki to istne niebo w gębie. Zdecydowanie ten przepis na dłużej zagości w waszych domach. Przepis na gulasz drobiowy z kluskami śląskimi Składniki: Gulasz: 400 g filetów z kurczaka 100 g wędzonego boczku 1 cebula sos uniwersalny ciemny olej do smażenia szczypta mielonej papryki ostrej pęczek natki pietruszki sól  pieprz Kluski śląskie: 1 kg ugotowanych ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej sól Przygotowanie: Przyrządzenie dania rozpocznijcie od zrobienia gulaszu drobiowego. Filety z kurczaka umyjcie i dokładnie osuszcie ręcznikiem papierowym. Z mięsa usuńcie zbędne błony, a później pokrójcie je wraz z wędzonym boczkiem w większą kostkę. Na patelni dobrze rozgrzejcie olej. Gdy będzie miał odpowiednią temperaturę to dodajcie do niego pokrojonego kurczaka oraz boczek. Mięso posypcie mieloną papryką ostrą, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszajcie i podsmażcie. Cebulę obierzcie z łupinek, pokrójcie ją w drobną kostkę, a później dodajcie ją do podsmażonego mięsa. Sos uniwersalny ciemny wlejcie na patelnię i wymieszajcie razem z pozostałymi składnikami. Natkę pietruszki opłuczcie pod wodą...

gessler
ONS.pl/AdobeStock
Newsy
Tak śląską roladę na niedzielny obiad przygotowuje Magda Gessler. Lepsza niż u gospodyni ze Śląska?
Tak śląską roladę na niedzielny obiad przygotowuje Magda Gessler. Lepsza niż u gospodyni ze Śląska?

Kiedy mówi się o tradycyjnych, regionalnych daniach, to na Śląsku jest jedna potrawa, która jest nieodłącznym elementem każdych świąt czy uroczystości. Mowa oczywiście o klasycznej śląskiej roladzie podawanej z modrą kapustą oraz kluskami. Wiele osób z tego regionu nie wyobraża sobie również niedzielnego obiadu bez tej potrawy. Trzeba to przyznać, że ta rolada jest niezwykle aromatyczna i soczysta. Będąc w tym regionie aż grzech nie spróbować! Śląska rolada z przepisu Magdy Gessler Decydując się na przyrządzenie tej potrawy, warto zaopatrzyć się w mięso bezpośrednio u rzeźnika bądź w sklepie mięsnym. Dzięki temu będziecie mieć pewność, iż będzie ono najwyższej jakości, a przede wszystkim będzie świeże. Mięso wołowe jest jednym z lepszych na rynku, gdyż jest bardzo dobrym źródłem białka. Dodatkowo zawiera wiele korzystnych składników, takich jak fosfor czy żelazo, dlatego też jest zalecane dla osób ze skłonnością do anemii. Składniki: 5 plastrów polędwicy wołowej o grubości 1 cm ostra musztarda (np. sarepska) 10 plastrów wędzonej słoniny 1 cebula ogórki kiszone 1 litr bulionu wołowo- drobiowego kilka liści laurowych kilka ziarenek ziela angielskiego sól  pieprz mąka masło klarowane do smażenia Wykonanie:  Plastry mięsa umieśćcie pomiędzy dwoma folią spożywczą i za pomocą tłuczka do mięsa, rozbijcie je jak najcieniej. Następnie polędwicę oprószcie z obu stron solą oraz pieprzem. Ogórki kiszone pokrójcie na paseczki, a cebulę posiekajcie w piórka. Na każdym kawałku wołowiny ułóżcie po dwa plastry wędzonej słoniny, a następnie delikatnie tłuczkiem je wbijcie w środek. Później każdy płat z jednej strony posmarujcie łyżeczką...