Zrazy wieprzowe to tradycyjne danie obiadowe, szczególnie popularne w kuchni śląskiej. Jest naprawdę wiele przepisów na zrazy i prawie każdy ma jakiś inny sekret na idealne zrazy. Śląskie domy co weekend pachną właśnie zrazami, modrą kapustą i kluskami śląskimi. Nauczcie się robić prawdziwe śląskie zrazy i zaserwujcie je rodzinie.

Zrazy wieprzowe z ogórkiem – przepis

Składniki na zrazy wieprzowe z ogórkiem

  • 5 grubych plastrów szynki wieprzowej
  • Sól
  • Pieprz
  • 5 łyżek musztardy
  • Ok. 3 ogórki kiszone
  • 2 duże białe cebule
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 kiełbasy śląskie
  • Oliwa z oliwek do smażenia zrazów

Przygotowanie zrazów wieprzowych z ogórkiem

  1. Mięso umyjcie i osuszcie. Pokrójcie w cienkie plastry. Rozbijcie je delikatnie. Uważajcie, żeby nie zrobiły się w nim dziury.
  2. Rozbite plastry mięsa delikatnie oprószcie solą i pieprzem. Wysmarujcie je musztardą z obydwu stron.
  3. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę. Boczek, kiełbasę i ogórki pokrójcie w słupki
  4. Na każdym plastrze mięsa ułóżcie cebulę, boczek, ogórki. Zawińcie plaster mięsa w rulon. Owińcie je nitką kuchenną i zabezpieczcie wykałaczkami, żeby nadzienie trzymało się w środku.
  5. Na głębszej patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek.
  6. Wyłóżcie zrazy i podsmażajcie je z każdej strony.
  7. Zmniejszcie ogień. Smażcie zrazy do miękkości, co jakiś czas je obracając. Podlejcie je ciepłą wodą co jakiś czas, by nie przywarły.
  8. Gdy zrazy będą już miękki, wyjmijcie je na półmisek. Wystudźcie je i zdejmijcie z nich nitkę kuchenną. Postały sos zagęśćcie mąką i doprawcie do smaku pieprzem i solą.

Z czym podawać zrazy wieprzowe?

Zrazy wieprzowe podaje się w kuchni śląskiej najczęściej z kluskami śląskimi i z surówką z czerwonej kapusty. Przygotujcie je, aby podany obiad był tradycyjny.

Źródłó: gotujmy.pl

Czytaj także:

Zobacz także: