Kawa należy do jednego z ulubionych napojów Polaków. Pija się ją praktycznie codziennie – do śniadania i do podwieczorku oraz na wszelkich towarzyskich spotkaniach. W żadnym domu nie może jej zabraknąć. Niestety, kawa nie należy do najtańszych produktów. Dlatego tak wielkim nieszczęściem jest odkrycie niedomkniętego pojemnika z kawą – bardzo szybko wtedy ona wietrzeje i traci swój wspaniały smak i aromat! Czy można jakoś temu zapobiec? Sprawdziliśmy to.
Dlaczego kawa wietrzeje?
Na to, że kawa zaczyna wietrzeć, czyli tracić smak i głęboki aromat, wpływa wiele czynników:
- Temperatura – kawa przechowywana w ciepłym miejscu (na przykład blisko często używanego pieca) szybko straci świeżość.
- Światło słoneczne – promienie wpływają na świeżość różnych produktów, w tym kawy. Powinno się ją trzymać z dala od światła słonecznego.
- Inne zapachy – ostre zapachy mocnych przypraw przechowywanych wraz z kawą wpływają negatywnie na jej aromat.
- Wilgoć – schowana w wilgotnej piwnicy kawa szybko wietrzeje i może zacząć pachnieć stęchlizną.
- Powietrze – kontakt z powietrzem sprawia, że olejki odpowiedzialne za aromat kawy szybko z niej wyparowują, przez co traci ona smak.
Jak poprawnie przechowywać kawę?
By mieć pewność, że kawa nie straci szybko świeżości, przestrzegajcie poniższych zasad jej przechowywania.
- Jeśli kupujecie kawę w opakowaniu strunowym, to zawsze szczelnie je zamykajcie. W przeciwnym razie użyjcie zwykłego klipsa do bielizny.
- Trzymajcie kawę w suchym i chłodnym miejscu.
- Nie wstawiajcie kawy do lodówki albo zamrażarki – nagłe zmiany temperatury niszczą smak napoju.
- Nie przesypujcie kawy do pojemników – trzymajcie ją w opakowaniu, w którym ją kupiliście.
- Mielcie kawę dopiero przed samym parzeniem. Przechowywanie zmielonej kawy mija się z celem, ponieważ z czasem będzie tracić aromat.
Co zrobić, gdy kawa zwietrzeje?
Zostawiliście kawę w otwartym opakowaniu i straciła ona swój wspaniały smak i zapach? Jeszcze nic straconego. Można w prosty sposób poprawić smak kawy, która już lekko zwietrzała. Wystarczy do pojemnika lub woreczka z kawą włożyć kilka kostek gorzkiej czekolady. Następnie zamknijcie szczelnie opakowanie i odstawcie na 2 doby. Dzięki tej sztuczce kawa odzyska swój smak.
Zobacz także:
By wasza kawa była zawsze smaczna i świeża pamiętajcie o tym, by zwracać uwagę na miejsce, w którym ją przechowujecie oraz warunki. Nie kupujcie też kawy w dużych opakowaniach, jeżeli nie jesteście w stanie szybko jej zużyć. Lepiej kupować mniejsze paczki z kawą – dzięki temu nie zdąży ona stracić aromatu, a wy będziecie mogli długo cieszyć się jej smakiem.