Zostawiacie liście laurowe w garnku z zupą? Ten błąd może mieć straszne konsekwencje
Adobe Stock
Newsy

Zostawiacie liście laurowe w garnku z zupą? Ten błąd może mieć straszne konsekwencje

Lepiej wyjmijcie liście laurowe z garnka, zanim rozlejecie zupę do talerzy. To bardzo ważne.

Liście laurowe, inaczej liście wawrzynu czy też liście bobkowe, to przyprawa powszechnie stosowana w polskiej kuchni. Jest składnikiem zup, sosów i marynat, a swoją popularność zawdzięcza swojemu charakterystycznemu zapachowi, który dobrze podkreśla większość potraw - zwłaszcza mięsnych.

Czy zastanawialiście się jednak czasami nad tym, czy liście laurowe mogą zostać w garnku po ugotowaniu zupy? Lepiej to sprawdźcie. 

Czy można jeść liście laurowe?

Od wieków liście laurowe stosuje się nie tylko jako przyprawę, ale też remedium na różne dolegliwości. Z liści przyrządza się lecznicze napary albo używa jako odstraszacza na komary. Spożycie liści wawrzynu nie jest jednak najlepszym pomysłem i wcale nie chodzi tutaj o ich domniemaną toksyczność - są bezpieczne dla ludzi. Chodzi tu jednak o inną kwestię, z której wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy. 

Dlaczego trzeba usunąć liście laurowe z potrawy?

Problem z liśćmi laurowymi polega na tym, że są bardzo twarde i mają ostre krawędzie - nawet po wielogodzinnym gotowaniu. Jeżeli połkniecie taki liść, możecie łatwo się nim zadławić i poważnie podrażnić sobie gardło i przełyk. Właśnie dlatego przed podaniem potrawy, w której znalazły się liście wawrzynu, trzeba je najpierw usunąć, by zminimalizować ryzyko przypadkowego połknięcia.

Na nic zda się rozkruszenie liści przed dodaniem ich do garnka. Taki zabieg wcale nie sprawi, że zmiękną podczas gotowania. Rezultat będzie taki, że usunięcie drobnych, ostrych kawałeczków z garnka stanie się praktycznie niemożliwe. W razie gdyby kawałek liścia laurowego przypadkiem trafił do waszych ust, nie próbujcie go połykać i po prostu wyplujcie.  

Zobacz także
Odmładzający napar z liści laurowych i 2 składników. Spowalnia starzenie i pomoże wzmocnić kości

Odmładzający napar z liści laurowych i 2 składników. Spowalnia starzenie i pomoże wzmocnić kości

Napar z jabłek i liści laurowych to remedium na przeziębienia. Pomoże też przy migrenie

Napar z jabłek i liści laurowych to remedium na przeziębienia. Pomoże też przy migrenie

Jak wykorzystuje się liście laurowe w kuchni?

Zastosowanie liści laurowych w polskiej kuchni jest bardzo szerokie. Dodaje się je m.in. do:

  • śledzi,

  • gołąbków,

  • duszonej kapusty,

  • pieczonej, domowej szynki, 

  • kapuśniaku,

  • bigosu.

Po ugotowaniu każdej z tych potraw postarajcie się usunąć wszystkie liście laurowe, by zminimalizować ryzyko przypadkowego spożycia ich. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dodajcie te przyprawy do herbaty, a od razu poczujecie się lepiej
AdobeStock
Newsy
Herbata z liści laurowych: wawrzyn obniża ciśnienie i ułatwia zasypianie
Napar z liści laurowych wypijany regularnie obniży ciśnienie krwi i pomoże szybciej zasnąć. Taka herbata z liści wawrzynu doskonale wpłynie na wasze zdrowie. Zróbcie ją według tego przepisu.

Zdrowotne napary z ziół i przypraw stanowią wspaniały dodatek do codziennej diety. Pomagają w wielu dolegliwościach, a do tego po prostu dobrze smakują. Jednym z nich jest napar z wawrzynu i cynamonu – możecie go pić od razu po przygotowaniu lub dodawać do ulubionej herbaty. Poznajcie właściwości zdrowotne cynamonu i wawrzynu oraz prosty przepis na napar z tych składników. Właściwości liści laurowych Liście laurowe to liście wawrzynu szlachetnego, pochodzącej z krajów śródziemnomorskich rośliny. Uprawia się ją głównie w Grecji, gdzie w starożytności były symbolem chwały. Dziś znajdują zastosowanie w kuchni ze względu na bardzo charakterystyczny zapach i aromat. Dania z dodatkiem liści laurowych mają głębszy smak i mocniejszy zapach – wykorzystuje się je choćby do rosołu czy kapuśniaku z kiszonej kapusty . Stanowią też doskonały dodatek do sosów, pasztetów i bigosu . Liście laurowe – właściwości zdrowotne Liście wawrzynu to nie tylko wspaniała przyprawa – są one znane także ze swoich właściwości zdrowotnych. Na przykład mielone liście laurowe mogą pomóc obniżyć poziom cukru we krwi oraz cholesterolu. Ze względu na właściwości relaksujące, liście laurowe są polecane osobom zestresowanym, cierpiącym na nerwicę i bezsenność. Pomogą również na problemy z wypadaniem włosów – płukanka z liści laurowych wzmocni cebulki i przyśpieszy porost włosów. Przepis na herbatę z liśćmi laurowymi i cynamonem Do przygotowania zdrowej herbaty z liśćmi laurowymi potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 szklanki wody 2 liście laurowe 1 laska cynamonu Przygotowanie: Do garnka włóżcie laskę cynamonu i dwa liście laurowe. Wlejcie dwie szklanki wody i zagotujcie. Gotujcie napar pod...

herbata odchudzanie
Adobe Stock
Newsy
Herbatka z tych liści pomaga w walce z kilogramami już w 7 dni. W pasie ubędzie kilka cm
Robi się coraz cieplej, a to oznacza wymianę ubrań zimowych na letnie. Wiele osób może być zaskoczonych zbyt ciasnymi spodniami czy za małą koszulką. Wiosna to idealny czas na detoks. Regularne picie tej herbatki nie tylko nawodni organizm, ale przede wszystkim przyspieszy metabolizm a kilogramy same zaczną lecieć w dół.

Chłodniejsze pory roku raczej nie sprzyjają aktywności fizycznej, a częściej zdarza się wówczas spędzać wolny czas na kanapie przed telewizorem z ulubionym serialem i szeregiem różnych przekąsek. Po dłuższym okresie wówczas wiele osób dziwi się zbyt ciasnymi ubraniami, jednak na to przełożyło się błogie lenistwo. Najczęściej wtedy ludzie podejmują się szeregu diet głodówkowych czy detoksów sokowych, które niestety mogą zakończyć się efektem jo-jo. Sprawdzonym oraz idealnym sposobem na pozbycie się zbędnych kilogramów przybranych w zimie jest regularne picie herbaty z liści laurowych.  Zastosowanie w kuchni liści laurowych Liście laurowe kojarzą się głównie jako przyprawa do wielu potraw i to jest prawda. Charakteryzują się wyrazistym, aczkolwiek lekko korzennym aromatem. Są doskonałym uzupełnieniem szeregu dań. Najczęściej są dodawane do zup, takich jak rosół czy barszcz, potraw mięsnych, sosów, różnego rodzaju marynat czy domowych wędlin. Świetnie się wkomponowują w przyrządzane potrawy i jednocześnie podkręcając ich smak. Wiele gospodyń wiejskich nie wyobraża sobie gotowania bez tej przyprawy.   Liście z drzewa laurowego nie tylko przydają się w kuchni do podkreślania smaku potraw, ale także są świetnym środkiem odstraszającym różnego rodzaju owady. Dzięki swojemu charakterystycznemu zapachowi są skutecznym preparatem unieszkodliwiającym insekty. Rozłożenie tych liści swobodnie w szafkach pozwoli na pozbycie się niechcianych lokatorów, takich jak mole spożywcze, mrówki czy komary.  To naturalny środek, który nie ingeruje w produkty przyniesione ze sklepu.  Pochodzenie liści laurowych Każda gospodyni domowa ma w swoich zapasach tę przyprawę, jednak nie każda wie skąd ona pochodzi. Liście laurowe rosną na drzewie zwanym wawrzynem bądź laurowym. Znajdują się one w rejonach śródziemnomorskich,...

Włóżcie do kuchennej szafki 2 liście laurowe, a zapomnicie o przykrym problemie raz na zawsze
Adobe Stock
Newsy
Włóżcie do kuchennej szafki 2 liście laurowe, a zapomnicie o przykrym problemie raz na zawsze
Liście laurowe to nie tylko doskonała przyprawa, ale i świetny domowy zamiennik różnych produktów! Sprawdźcie sami, po co należy wkładać je do kuchennej półki.

Stosowana już w starożytnej Grecji przyprawa, która nadaje wyjątkowy smak i aromat każdej mięsnej potrawie. Liście laurowe są niezbędne w kuchni! Wiedzieliście, że poza poprawianiem smaku dań mają jeszcze wiele różnych zastosowań? Poznajcie te proste triki! Zastosowanie liści laurowych poza gotowaniem Liście laurowe genialnie sprawdzają się w kuchni jako przyprawa. Mięsa i zupy z dodatkiem liści mają charakterystyczny zapach i smak i są po prostu przepyszne. Ale doprawianie dań to nie jedyna możliwość zastosowania liści laurowych! Środek na mole – szkodniki w kuchni są wyjątkowo wstrętne. Jednymi z najczęstszych nieproszonych lokatorów są mole spożywcze, które chętnie żerują na suchej żywności, takiej jak makarony, kasze, a nawet herbata! I w tym przypadku wawrzyn znajdzie swoje zastosowanie. Mole bowiem, podobnie jak komary, nie cierpią zapachu liści laurowych. Wystarczy do pojemnika z ryżem, makaronem i innymi suchymi produktami wrzucić kilka liści laurowych, które odstraszą szkodniki. Mole zwalczycie także wkładając do obleganej przez te insekty szafki kuchennej - powinny wystarczyć dwa listki Gdzie jeszcze można wykorzystać liście laurowe? Mają jeszcze sporo innych, równie ciekawych właściwości, które z powodzeniem można wykorzystać w kuchni i nie tylko. Poniżej zebraliśmy dla was kilka pomysłów na wykorzystanie liści laurowych: Odstraszacz komarów – te irytujące insekty nie cierpią zapachu świeżego wawrzynu! Wystarczy rozłożyć liście w kilku miejscach w domu oraz na zewnątrz, jeśli planujecie siedzieć przed domem. Odprężenie – zalane wrzątkiem liście laurowe  wydzielają przepiękny zapach, który działa niezwykle odprężająco i pozwala się zrelaksować po ciężkim dniu. Miłośnicy uprawy roślin mogą spróbować swoich sił w...

Kiedy dodać przyprawy do bigosu? Tych użyjcie dopiero na końcu. Inaczej danie będzie do niczego
Flickr
Newsy
Kiedy dodać przyprawy do bigosu? Tych użyjcie dopiero na końcu. Inaczej danie będzie do niczego
Ważne jest nie tylko to, jakie przyprawy dodacie do bigosu, ale też kiedy to zrobicie. Nie wszystkie bowiem powinny wylądować w garnku już na początku gotowania.

Obecnie bez bigosu nie wyobrażamy sobie świąt, ale danie to można jeść również bez okazji. W okresie jesienno-zimowym, gdy za oknem jest ciemno i zimno, nie ma nic lepszego niż talerz parującego, rozgrzewającego bigosu z pajdą chleba. Ta potrawa swój aromat zawdzięcza oczywiście kapuście kiszonej, grzybom, a także bogactwu przypraw. W końcu w tradycyjnej, polskiej kuchni nie szczędzi się przypraw - tak też jest w przypadku bigosu. Jednak nie można wrzucić od razu wszystkiego do garnka. Zobaczcie, jak doprawiać bigos z głową.  W jakiej kolejności dodawać przyprawy do bigosu? Bigos zdecydowanie nie należy do tych dań, które wystarczy doprawić solą i pieprzem, by dobrze smakowały. Muszą się znaleźć w nim takie przyprawy, jak: liście laurowe ziele angielskie ziarna jałowca tymianek majeranek kminek pieprz Niezwykle ważna jest także kolejność dodawania powyższych składników. Liście laurowe, ziele angielskie i kminek należy dodać do garnka już na samym początku gotowania, by bigos mógł przejść zapachem i smakiem tych przypraw. Zupełnie inaczej jest jednak w przypadku majeranku oraz tymianku . Są to w końcu zioła , a te zawsze dodaje się do potraw pod koniec gotowania . Dlaczego? Jeżeli będziecie gotować bigos z tymi ziołami zbyt długo, cały smak z nich „wyparuje”, a do tego mogą sprawić, że potrawa stanie się gorzka .  Również sól należy wsypać do bigosu na końcu . Kapusta kiszona, kiełbasa i inne wędliny, jakie dodajemy do tego dania, same w sobie są już dość słone. Z tego powodu, bigosu należy spróbować pod koniec gotowania i dopiero wtedy, w razie potrzeby, dosolić.  Jak gotować bigos? Smaczny bigos, podobnie jak rosół, wymaga cierpliwości. Robiony na szybko nie smakuje tak, jak ten gotowany na wolnym...