Coraz głośniej w ostatnim czasie o stylu życia zero waste, czyli życiu bez marnowania jakichkolwiek rzeczy, a przede wszystkim żywności. Ta zasada ma nie tylko nauczyć ludzi niemarnowania produktów żywnościowych, a przede wszystkim pobudzić w nich kreatywność by z różnych pozostałości poobiadowych mogli stworzyć nową, kolejną potrawę. W tym przypadku wystarczy szczypta wyobraźni.

Co zrobić z pozostałych z obiadu ziemniaków?

Rzadko kiedy uda się ugotować tyle ziemniaków do obiadu, aby nie zostały na następny dzień.  Wówczas jest zagwozdka, co przygotować z resztek, aby nie marnować i nie wyrzucać żywności. Ugotowane ziemniaki idealnie sprawdzą się do przygotowania warzywnych kotletów. Danie jest bardzo szybkie, proste, a przede wszystkim zapobiega pozbywania się resztek w sposób sprzeczny z zasadą zero waste. Idealne danie na obiad czy kolację, sprawdźcie!

Przepis na kotleciki z ziemniaków z obiadu i marchewki 

Składniki:

  • 60 dag ugotowanych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • masło
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 ½ szklanki bułki tartej
  • olej rzepakowy do smażenia kotletów
  • sól

Przygotowanie:

  1. Marchewkę obierzcie, drobno pokrójcie i podduście na maśle. W międzyczasie posiekajcie natkę pietruszki.
  2. Ugotowane ziemniaki przełóżcie do miski wraz z ostudzoną marchewką. Całość ugniećcie tłuczkiem do ziemniaków. 
  3. Do tak przygotowanych warzyw dodajcie pieprz ziołowy natkę pietruszki oraz odrobinę soli. Całość dokładnie wymieszajcie.
  4. Zwilżonymi dłońmi formujcie niewielkie kotleciki, a później obtoczcie je w bułce tartej.
  5. Smażcie kotleciki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po wyjęciu ich z patelni, delikatnie odsączcie z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  6. Kotleciki z ziemniaków z marchewki mogą być dodatkiem do obiadu bądź samodzielnym daniem. Wówczas idealnie sprawdzi się do nich świeża surówka. Smacznego!