kotlety
Gotujmy.pl/ziutula
Newsy

Zostały wam ziemniaki z wczorajszego obiadu? Zróbcie z nich to szybkie danie, a już zawsze będziecie gotować pyry na zapas

Kiedy zostają Wam ziemniaki z obiadu, nie musicie ich marnować. Doskonały przepis na pyszne i ekspresowe kotleciki z pozostałości. Koniecznie przetestujcie ten przepis!

Coraz głośniej w ostatnim czasie o stylu życia zero waste, czyli życiu bez marnowania jakichkolwiek rzeczy, a przede wszystkim żywności. Ta zasada ma nie tylko nauczyć ludzi niemarnowania produktów żywnościowych, a przede wszystkim pobudzić w nich kreatywność by z różnych pozostałości poobiadowych mogli stworzyć nową, kolejną potrawę. W tym przypadku wystarczy szczypta wyobraźni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Danie zero waste

Rzadko kiedy uda się ugotować tyle ziemniaków do obiadu, aby nie zostały na następny dzień. 
Wówczas jest zagwozdka, co przygotować z resztek, aby nie marnować i nie wyrzucać żywności. Ugotowane ziemniaki idealnie sprawdzą się do przygotowania warzywnych kotletów. Danie jest bardzo szybkie, proste, a przede wszystkim zapobiega pozbywania się resztek w sposób sprzeczny z zasadą zero waste. Idealne danie na obiad czy kolację, sprawdźcie!

Zobacz także
rosół zdjecie

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

suche mielone

Jak zrobić pyszne i soczyste mielone? Dodajcie do mięsa wieprzowego odrobinę tego składnika

Składniki:

  • 60 dag ugotowanych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • masło
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 ½ szklanki bułki tartej
  • olej rzepakowy do smażenia kotletów
  • sól

Wykonanie:

  1. Marchewkę obierzcie, drobno pokrójcie i podduście na maśle. W międzyczasie posiekajcie natkę pietruszki.
  2. Ugotowane ziemniaki przełóżcie do miski wraz z ostudzoną marchewką. Całość ugniećcie tłuczkiem do ziemniaków. 
  3. Do tak przygotowanych warzyw dodajcie pieprz ziołowy natkę pietruszki oraz odrobinę soli. Całość dokładnie wymieszajcie.
  4. Zwilżonymi dłońmi formujcie niewielkie kotleciki, a później obtoczcie je w bułce tartej.
  5. Smażcie kotleciki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po wyjęciu ich z patelni, delikatnie odsączcie z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  6. Kotleciki z ziemniaków z marchewki mogą być dodatkiem do obiadu bądź samodzielnym daniem. Wówczas idealnie sprawdzi się do nich świeża surówka. Smacznego!
kotlety z mięsa z rosołu
Adobe Stock
Newsy
Pyszne, soczyste kotleciki z mięsa z rosołu. Jeden trik i rozpływają się w ustach
Po przygotowaniu rosołu niekiedy zostają warzywa czy mięso. To doskonałe składniki, aby przygotować z nich kolejne danie. To świetny i kreatywny sposób dla zbieganych, ale nie tylko. Kotlety przygotowane z mięsa z bulionu są niezwykle aromatyczne oraz soczyste. Świetnie sprawdzą się na codzienny obiad. Koniecznie sprawdźcie ten przepis!

Rosół jest znany i uwielbiany przez wszystkich. To najczęściej przygotowywana zupa przez Polaków. Gości na stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Jest pyszna, rozgrzewająca oraz ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Wywar przygotowuje się na bazie warzyw, a także mięsa. Włoszczyzna najczęściej jest podawana z wywarem, a drób nieraz zostaje. Wówczas idealnie sprawdzą się przygotowane z niego pyszne kotleciki.  Co zrobić z mięsa z rosołu? Wywar warzywno- drobiowy jest niezwykle aromatyczny dzięki sporej ilości składników. Idąc zasadą zero waste, zamiast wyrzucać niezjedzone składniki, można wykorzystać je do przygotowania innego dania. Z mięsa z rosołu idealnie wychodzą delikatne, soczyste i bardzo smaczne kotlety. Ich przyrządzenie zajmuje dosłownie kilka chwil, a smakują wybornie. Bliscy będą zachwyceni tym daniem oraz zaskoczeni kreatywnością. Taki obiad idealnie sprawdzi się dla osób zabieganych. Kotleciki świetnie komponują się z ziemniakami i surówką.  Przepis na kotleciki z mięsa z rosołu Składniki: 250 g mięsa z rosołu 1 średnia cebula 1 łyżka masła czosnkowego 2 łyżki ulubionych ziół (koperek, natka pietruszki) 1 jajko bułka tarta sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Mięso z rosołu obierzcie dokładnie z kości oraz chrząstek. Następnie przepuśćcie je przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę. Rozgrzejcie patelnię z masłem czosnkowym, gdy będzie rozpuszczone, dodajcie pokrojoną cebulę. Smażcie ją do zeszklenia, kiedy będzie gotowa, odstawcie ją do całkowitego ostudzenia. Wybrane zioła drobno posiekajcie. Do zmielonego mięsa dodajcie zeszkloną cebulę, posiekane zioła, dwie łyżki bułki tartej, rozbite jajko, Całość...

Sycąca potrawka z kurczaka. Idealny przepis dla zabieganych i zapracowanych
sammako/Gotujmy.pl
Newsy
Sycąca potrawka z kurczaka. Idealny przepis dla zabieganych i zapracowanych
Zostały ci kawałki pieczonego kurczaka i reszta ziemniaków? Nie musisz ich odgrzewać i serwować rodzinie tego samego dania dwa dni z rzędu. Podpowiadamy, jak przygotować pyszną potrawkę z kurczaka, którą przyrządzisz z resztek z niedzielnego obiadu! 

Pieczony kurczak, panierowane piersi lub schabowe nadal znajdują się w repertuarze ulubionych weekendowych obiadów Polaków. Te tradycyjne, sycące, a jednocześnie proste w przyrządzeniu dania doczekały się już setek wersji i modyfikacji. Jeśli jednak zabieramy się już za gotowanie tego typu obiadu, warto przygotować nieco więcej jedzenia. Z resztek można przyrządzić naprawdę świetne dania, które zaskoczą i zachwycą całą rodzinę. Gotowanie z resztek Przygotowywanie dań z resztek z poprzedniego dnia zapobiega marnowaniu jedzenia. Często też znacząco przyspiesza gotowanie, co jest wyjątkowo użyteczne w tygodniu. Kiedy „baza” dania jest już gotowa, przyrządzenie obiadu odbywa się błyskawicznie. Warto więc ugotować nieco więcej w dniu, w którym mamy na to czas, np. w weekend. Jeśli następne dni będą zapracowane, w lodówce będą już czekać składniki na 30-minutowy obiad! Takie danie z łatwością wykona także osoba zastępująca cię w kuchni, kiedy nie masz czasu gotować, np. nastoletnie dziecko lub mąż – nawet jeśli są początkującymi lub mało wprawionymi kucharzami. Przepis na poniedziałkową potrawkę z kurczaka Składniki: 2 ugotowane udka z kurczaka lub piersi 4-5 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 cebula natka pietruszki sól pieprz 1 łyżka oleju ziele angielski liść laurowy papryka w proszku (ostra i słodka) Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w łupinkach. Kiedy przestygną obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Pozostałe warzywa obieramy, dokładnie myjemy. Marchewkę, pietruszkę oraz selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę oraz pora kroimy w krążki. Do garnka wlewamy olej. Dodajemy warzywa oprócz ziemniaków, ziele oraz liść laurowy. Dusimy pod przykryciem około...

mielone
Gotujmy.pl/Martyna239
Newsy
Dodajcie do masy na mielone ten nietypowy składnik. Zwariujecie, gdy ich spróbujecie
Aromatyczne, soczyste i pachnące - takie właśnie są kotlety mielone. Dzięki jednemu sekretnemu składnikowi będą jeszcze pyszniejsze.

Kotlety mielone to obok schabowych, jeden z popularniejszych obiadów na polskich stołach. Zamiennie goszczą podczas niedzielnych spotkań. Odpowiednio przyrządzone są pyszne i soczyste. Wybór mięsa Mielone może być przyrządzone z praktycznie z każdego rodzaju mięsa, drobiu, wieprzowiny czy też mięsa wołowego. Tutaj wybór zależy od indywidualnych preferencji. Przy zakupie należy zwrócić szczególną uwagę na jakość produktu. Najlepiej takie mięso jest kupić bezpośrednio od rzeźnika czy w sklepie mięsnym, gdzie na bieżąco można zmielić wybrany kawałek mięsa. Wówczas mamy pewność o świeżości i wysokiej jakości produktu. Sekretny składnik Kotlety są dość popularne, a wszyscy z pewnością znają przepis na tę tradycyjną potrawę. Jednak odpowiednie przyprawienie i obróbka termiczna, wpływają na smak dania. Podczas przyrządzania kotletów, warto do masy dodać musztardę. Dzięki niej mielone będą niezwykle aromatyczne oraz soczyste. Ten smak zdecydowanie podbije wasze kubki smakowe! Koniecznie skorzystajcie z tego przepisu i przygotujcie kotlety mielone z tym wyjątkowym dodatkiem. Składniki: ½ kg mięsa mielonego 1 cebula ½ pęczka natki pietruszki 2 łyżki musztardy sarepskiej  2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego 2-3 ząbki czosnku 1 jajko bułka tarta sól pieprz olej do smażenia Wykonanie:  Do większej miski włóżcie mięso mielone. Do środka wbijcie jajko, a także dodajcie musztardę, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz około pół szklanki bułki tartej. Wszystko razem dokładnie wymieszajcie. Doprawcie solą i pieprzem, ponownie wymieszajcie całość. W międzyczasie na patelni rozgrzejcie olej. Z powstałej masy uformujcie niewielkie...

Nie wyrzucajcie natki marchewki! Zrobicie z niej pyszny eliksir odmładzający
AdobeStock
Newsy
Nie wyrzucajcie natki marchewki! Zrobicie z niej pyszny eliksir odmładzający
Nać marchwi to bogate źródło witamin i minerałów, dlatego warto wykorzystać ją do przygotowania pysznego soku odmładzającego.

Od dziecka jesteśmy przyzwyczajeni do gotowania w określony sposób. Wiemy, co można jeść, a czego nie i najczęściej każdy postępuje tak później przez całe swoje życie. Rutyna sprawia, że nikt nawet przez chwilę nie zastanowi się, czy wszystko, co robi w kuchni, ma sens – na przykład wyrzucanie naci marchwi. Wyrzucacie ją, czy jecie? W końcu skoro zjada się natkę pietruszki, to dlaczego nie natkę marchewki? Poznajcie jej wspaniałe właściwości oraz przepis na eliksir odmładzający z dodatkiem naci marchewki. Pomysły na wykorzystanie „odpadków” w kuchni Jedzenie natki marchewki wspaniale wpisuje się w filozofię „zero waste” , czyli gotowania z resztek. Ma to na celu zmniejszenie ilości wyrzucanej żywności – a tej marnują się co roku miliony ! Wykorzystanie zielonej części marchewki to nie jedyny ze sposobów na ograniczenie śmieci generowanych w kuchni. Z przejrzałych brzoskwiń możecie zrobić domowe przetwory , a czerstwy chleb doskonale nada się do zrobienia zapiekanek . Właściwości natki marchewki W natce marchewki kryją się ogromne ilości witamin i minerałów, których bardzo potrzebuje wasz organizm. Znajdziecie w niej witaminę A i K, a także wapń, magnez i karotenoidy, czyli antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia się. Ponadto, regularne picie soku z natki marchewki pozwoli wam oczyścić organizm, pozbyć się nadmiaru wody oraz wzmocnić odporność. Przepis na sok z natki marchewki Do przygotowania eliksiru odmładzającego z dodatkiem naci marchewki potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 szklanka natki marchewki 2 pomarańcze Kawałek korzenia imbiru Przygotowanie: Umyjcie nać marchewki, a pomarańcze i imbir obierzcie ze skóry. Pokrójcie imbir oraz pomarańcze w mniejsze kawałki....