
Coraz głośniej w ostatnim czasie o stylu życia zero waste, czyli życiu bez marnowania jakichkolwiek rzeczy, a przede wszystkim żywności. Ta zasada ma nie tylko nauczyć ludzi niemarnowania produktów żywnościowych, a przede wszystkim pobudzić w nich kreatywność by z różnych pozostałości poobiadowych mogli stworzyć nową, kolejną potrawę. W tym przypadku wystarczy szczypta wyobraźni.
Co zrobić z pozostałych z obiadu ziemniaków?
Rzadko kiedy uda się ugotować tyle ziemniaków do obiadu, aby nie zostały na następny dzień. Wówczas jest zagwozdka, co przygotować z resztek, aby nie marnować i nie wyrzucać żywności. Ugotowane ziemniaki idealnie sprawdzą się do przygotowania warzywnych kotletów. Danie jest bardzo szybkie, proste, a przede wszystkim zapobiega pozbywania się resztek w sposób sprzeczny z zasadą zero waste. Idealne danie na obiad czy kolację, sprawdźcie!
Przepis na kotleciki z ziemniaków z obiadu i marchewki
Składniki:
- 60 dag ugotowanych ziemniaków
- 2 marchewki
- masło
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- ½ pęczka natki pietruszki
- 1 ½ szklanki bułki tartej
- olej rzepakowy do smażenia kotletów
- sól
Przygotowanie:
- Marchewkę obierzcie, drobno pokrójcie i podduście na maśle. W międzyczasie posiekajcie natkę pietruszki.
- Ugotowane ziemniaki przełóżcie do miski wraz z ostudzoną marchewką. Całość ugniećcie tłuczkiem do ziemniaków.
- Do tak przygotowanych warzyw dodajcie pieprz ziołowy natkę pietruszki oraz odrobinę soli. Całość dokładnie wymieszajcie.
- Zwilżonymi dłońmi formujcie niewielkie kotleciki, a później obtoczcie je w bułce tartej.
- Smażcie kotleciki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po wyjęciu ich z patelni, delikatnie odsączcie z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Kotleciki z ziemniaków z marchewki mogą być dodatkiem do obiadu bądź samodzielnym daniem. Wówczas idealnie sprawdzi się do nich świeża surówka. Smacznego!