Zostały Wam ziemniaki z obiadu? Jasiek Kuroń proponuje co z nich zrobić.
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy

Zostały wam ziemniaki z obiadu? Jasiek Kuroń proponuje co z nich zrobić

Choć ojczyną ziemniaków jest Ameryka Południowa, to w Polsce są warzywem narodowym. Nie ma obiadu bez kartofli. Co zrobić, gdy zostaną resztki?

Nie musicie ich wyrzucać. Zróbcie z nich doskonałe kluski śląskie, knedle, gnocchi czy placki. Ulepcie  kotlety ziemniaczane, przygotujcie krokiety, pyzy lub kartacze. Jeśli chcecie je wykorzystać już teraz, bez poświęcania czasu na przygotowanie nowego dania, możecie je po prostu podsmażyć.

Lista potraw z ziemniaczanych resztek jest długa. Jasiek Kuroń obowiązkowo dodaje do niej kopytka i udowadnia, że ich przygotowanie jest szybkie i banalnie proste.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kopytka z resztki ziemniaków wg Jaśka Kuronia

Kucharz z klanu Kuroniów, podobnie jak większość z nas, kocha ziemniaki. Już nie raz pokazał na swoim instagramowym profilu, że potrafi zrobić z nich niemal wszystko. Do tego, jak przystało na dobrego kucharza, nie tylko nie wyrzuca resztek ziemniaków, ale czasem gotuje ich więcej, żeby kolejnego dnia wyczarować całkiem nowe danie.

Jeśli zdarza Wam się ugotować za dużo ziemniaków, albo ugotujecie jak ja, z premedytacją na dzień następny, to polecam wam ten przepis. Klasyka czyli kopytka. Zobaczcie jak łatwo to się robi.

Zobacz także
kluski śląskie porady

Jak zrobić puszyste kluski śląskie? Pod żadnym pozorem nie dodawajcie do ciasta tego składnika

Dodajecie do swojego purée masło czy śmietanę? Ziemniaki będą lepsze, jeśli wybierzecie inny dodatek

Dodajecie do swojego purée masło czy śmietanę? Ziemniaki będą lepsze, jeśli wybierzecie inny dodatek

Składniki:

  • Ugotowane ziemniaki – 1 kg
  • Mąka pszenna – 300-320 g
  • Jajko – 1 sztuka
  • Sól – szczypta

Przygotowanie:

1. Przeciskamy wczorajsze ziemniaki przez praskę, lub używamy tłuczka, ale nie blendera, bo ziemniaki staną się gumiaste.

2. Układamy tłuczone ziemniaki na dnie garnka i zgarniamy je tak, żeby zajmowały 2/3 dna. Pozostała 1/3 wypełniamy mąką. W ten sposób, bardzo prosto odmierzamy właściwa ilość mąki. Dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto.

3. Z ciasta odrywamy kulkę, rolujemy ją w tworząc wałeczek o średnicy 1-2 cm i kroimy nożem odkrawając ukośne kluski.

4. Gotowe kopytka wrzucamy na osolony wrzątek, i po wypłynięciu, gotujemy jeszcze 2-3 minuty, po czym wyjmujemy na durszlak.

Robicie sobie domowe kopytka? Czy kupujecie gotowe? Mam nadzieję, że od teraz już będziecie robić sami zawsze!!

Kopytka można podawać z dowolnymi sosami. Wspaniale smakują z sosem grzybowym z podgrzybków lub prawdziwków.

Źródło: Instagram/jasiek_kuron_gotuje

https://newsy.gotujmy.pl/newsy/jasiek-kuron-podal-przepis-na-zelazne-kluski-jajek-sie-nie-dodaje-bo-i-po-co-skwitowala-fanka-7782-r1/
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Jasiek Kuroń podał przepis na żelazne kluski. „Jajek się nie dodaje, bo i po co?" – skrytykowała go fanka
Jasiek Kuroń podzielił się z fanami jednym ze swoich ulubionych smaków dzieciństwa. W jego przepisie, zdaniem jego obserwatorki, pojawił się jednak pewien błąd...

Szare kluski zwane są też przecierakami lub żelaziakami . Dla wielu z nas to prawdziwy smak dzieciństwa. Skąd się wzięła ich nietypowa nazwa? Otóż pochodzi ona od ich sinego koloru, który bierze się od tego, że tarte, surowe ziemniaki w tracie ucierania ciemnieją. Kluski szare są tradycyjnym daniem na Śląsku, ale nie tylko. Zajadają się nimi również w Wielkopolsce, na Pomorzu i Kujawach. Jako samodzielne danie kluski szare podawane są zawsze z okrasą ze skwarków i zrumienionej cebuli. Przepis na przepyszne i niezwykle proste w wykonaniu żelazne kluski podał Jasiek Kuroń – jeden z kucharzy z kucharskiego klanu Kuroniów.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Jasiek Kuroń (@jasiek_kuron_gotuje) Przepis Jaśka Kuronia na kluski żelazne  Składniki: 1 kg obranych ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko sól woda do gotowania dodatki: ser biały, boczek, cebula Przygotowanie: Ziemniaki należy zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, posolić i odstawić na 20 minut. Gdy puszczą sok, odlewamy go i dodajemy mąkę pszenną, a następnie wbijamy jajko i wszystko dobrze mieszamy. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Wykładamy na wrzątek kluski przy pomocy łyżki i gotujemy przez minutę od wypłynięcia na powierzchnię. Kluski podajemy z cebulką podsmażoną na boczku, z pokruszonym serem białym lub wędzonym. Równie dobrze smakują także z kiełbasą. Danie Jaśka zrobiło spore wrażenie na komentujących, którzy dziękowali mu w...

Jasiek Kuroń i jego ulubione kluski z 3 składników. Ich przygotowanie zajmuje chwilę
ONS.pl / Adobe Stock/ Instagram
Newsy
Jasiek Kuroń i jego ulubione kluski z 3 składników. Ich przygotowanie zajmuje chwilę
Kluski można przygotowywać z samej mąki, samych ziemniaków, albo jak w tym przypadku, z ziemniaków z dodatkiem mąki. Przedstawiamy pyzy Jaśka Kuronia.

Kluski są tym lepsze, im łatwiejsze do przyrządzenia. Tylko wtedy będziemy je chętnie przygotowywać i często delektować się ich smakiem. Pyzy Jaśka Kuronia spełniają wszystkie wymagania dobrych klusek: są proste, zrobicie je z jedynie trzech składników, robi się je bardzo szybko, a do tego są niezwykle smaczne. Spróbujcie. Przepis na proste pyzy Jaśka Kuronia Składniki: 2 kg ziemniaków 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Szczypta soli Dodatkowo potrzebny będzie garnek osolonej wody i cebula lub boczek na skwarki. Przygotowanie: Obieramy ziemniaki, a następnie ścieramy je na drobnych oczkach tarki. Dodajemy sól i odstawiamy na parę minut, aż wycieknie  sok z ziemniaków. Przekładamy starte ziemniaki na sitko, na którym dodatkowo układamy czystą ściereczkę i wyciskami przez ściereczkę ziemniaki do sucha. Do masy dajemy mąkę ziemniaczaną, łączymy ją z ziemniakami i lepimy w dłoniach okrągłe kluski, wielkości piłeczki pingpongowej. Zagotowujemy wodę solą, do wrzącej wody wrzucamy kluski i gotujemy do wypłynięcia, a potem jeszcze 3 minuty. Podajemy z podsmażoną cebulką lub skwarkami z boczku, jak proponuje Jasiek Kuroń, lub z dowolnym aromatycznym, wytrawnym sosem. Może być mięsny lub grzybowy.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Jasiek Kuroń (@jasiek_kuron_gotuje) Skąd się wzięły pyzy? O to mieszkańcy różnych regionów Polski mogą się kłócić godzinami. Jedno jest pewne. Ponieważ pyzy to kluski ziemniaczane, zaczęły być przyrządzane przez...

Chrupiące i delikatne krokiety z ziemniaków i twarogu Jaśka Kuronia.
Instagram/Jasiek Kuroń,
Newsy
Chrupiące i delikatne krokiety z ziemniaków i twarogu Jaśka Kuronia. Przepyszne swojskie jadło
Krokiety w naszej kuchni mogą przybierać dwie formy. Pasztecików, czyli zasmażanych zrolowanych naleśników z farszem lub uformowanych kotletów, nieco większych i bardziej podłużnych od popularnych mielonych. Które krokiety wolicie? Te Jaśka Kuronia zabierają mniej czasu.

Jasiek Kuroń, syn kucharza Macieja i wnuk znanego opozycjonisty Jacka, tak jak ojciec zajmuje się gotowaniem, a jak dziadek, pragnie pomagać. Jego dziadek, Jacek Kuroń, działacz polityczny, minister pracy i polityki socjalnej w rządzie Tadeusza Mazowieckiego, znany był z tzw. kuroniówek, wsparcia żywnościowego dla bezrobotnych. Jego wnuk swoim Instagramie zaczął przedstawiać cykliczne inspiracje dla Polaków podnosząc ich na duchu podczas wojny w Ukrainie i namawiając do pomagania: - Pomimo czasu, który nie jest lekki, postaram się was jak najczęściej inspirować czymś smakowitym. Kolekcjonujmy chwile i smaki, nie zapominając o pomocy innym. Dlaczego warto przygotowywać serowo-ziemniaczane dania? Gotowane ziemniaki i zwykły twaróg to idealny duet wykorzystywany w wielu daniach. Oba produkty są łatwo dostępne i tanie, połączone stanowią świetny farsz, którego konsystencja sprawia, że łatwo się formują i nie rozpadają, nawet jeśli nie dodacie do nich jajek. Smaki ziemniaków i twarogu pasują do siebie także pod względem smakowym. W farszach z reguły dodawana jest do nich podsmażona cebulka, sól i sporo pieprzu. Każdy farsz łatwo wzbogacicie świeżą zieleniną, najlepsza będzie natka. Popularne dania z ziemniaków i twarogu: Pierogi ruskie Paszteciki w cieście naleśnikowym, także nazywane krokietami Krokiety, których przepis podajemy poniżej Kulki ziemniaczano- serowe Czebureki ziemniaczano-serowe, czyli kaukaskie placki z nadzieniem Gruzińskie chaczapuri z ziemniakami i twarogiem Przepis na krokiety z ziemniaków i twarogu Jaśka Kuronia Składniki: 600 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków 300 g białego sera 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 3 łyżki bułki tartej 2 żółtka 2 łyżki masła Czubata łyżka...

Jasiek Kuroń: "mam dla was absolutnie uzależniającą sałatkę w tuńczyka". Ostrzega, że nie można się oderwać
Instagram/Jasiek Kuroń
Newsy
Jasiek Kuroń: „Mam dla was absolutnie uzależniającą sałatkę z tuńczyka". Ostrzega, że nie można się oderwać
Tuńczyk z puszki, kilka dodatków i macie sałatkę, którą zjecie do ostatniego kęsa. Jak obiecuje popularny kucharz – nic nie zostanie na później.

Jasiek Kuroń gotuje na antenie Dzień Dobry TVN i na swoim kanale na YouTube. Jest autorem książki dotyczącej gotowania w duchu zero waste: „Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia”. W swoich programach nie tylko uczy jak nie marnować żywności, ale przede wszystkim dzieli się przepisami, które, zanim opublikuje, dokładnie sprawdza i testuje: - Przepisy traktuję, jak osobiste wyzwania — szukam najlepszych rozwiązań, najlepszych składników, najsmaczniejszych pomysłów. Dania, które uzależniają i nie pozwalają się oderwać Są takie produkty, albo całe potrawy, których nie można zjeść tylko trochę. Najczęściej należą do nich chipsy, popcorn, orzeszki czy czekolada. Jedząc je, nawet jeśli obiecacie sobie, że zjecie tylko garść, a w przypadku czekolady kilka kostek, nie wiedzieć kiedy, znika cała paczka czy tabliczka. Tak działają też gotowe potrawy. Znacie to? Nakładacie sobie na talerzyk porcję sałatki, a po zjedzeniu coś ciągnie was z powrotem do lodówki po więcej. Taką sałatkę przygotował Jasiek Kuroń. Składa się z kilku prostych produktów i nie pozwala oderwać się od siebie. Być może robienie tej sałatki jest ryzykowne, szczególnie jeśli się właśnie odchudzacie: - Przepyszna sałatka z tuńczykiem, groszkiem, jajkiem i korniszonami. Jest tak dobra, że istnieje szansa pochłonięcia całej michy! Żeby nie było, że nie ostrzegałem!  Przepis Jaśka Kuronia na uzależniającą sałatkę z tuńczyka Składniki: Puszka tuńczyka w sosie własnym 1 mała czerwona cebula Pół papryki 5 łyżek kukurydzy 3 ogórki konserwowe 2 jajka ugotowane na twardo Pół szklanki zielonego groszku 4 łyżki posiekanej natki pietruszki Składniki do przygotowania sosu: 3 łyżki jogurtu Czubata łyżka majonezu 2...