Przepis na kluski wrocławskie z ziemniaków i czerstwego chleba
Gotujmy.pl/reanja
Newsy

Zostały wam ziemniaki i czerstwy chleb? Idealnie. Zróbcie z nich pyszne kluski wrocławskie

Kluski wrocławskie to tak zwany obiad z resztek. Jeśli zostały wam ziemniaki z poprzedniego dnia, a w chlebaku zalega czerstwe pieczywo, nie możecie z nich zrobić nic lepszego. Będzie tanio i smacznie.

Czerstwe pieczywo to zmora wielu pań domu. Okazuje się jednak, że nawet ono może stanowić świetną bazę do przepysznego dania. Nie inaczej jest w przypadku ziemniaków pozostałych z obiadu. Przecież wiadomo, że nikt po nie już nie sięgnie. Zamiast wyrzucać, przyrządźcie z tych składników przepyszne kluseczki wrocławskie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Tanie i pyszne kluski z chleba i ziemniaków

Najlepiej smakują z gulaszem wieprzowym, wołowym lub drobiowym, ale równie dobrze możecie je serwować ze skwarkami z boczku, masłem, a nawet kefirem. To zależy od waszych upodobań oraz pory roku. W końcu zimą lubimy jadać ciężej niż latem czy wiosną.

Przyrządzenie klusków wrocławskich jest dziecinnie proste. Najwięcej czasu zajmie wam ugotowanie ziemniaków, reszta pójdzie błyskawicznie. 

Zobacz także
Ciasto z drożdży wyrabianie

Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe? Nie pomińcie tego kroku, bo nigdy nie wyrośnie

ciasto drozdzowe opada

Ciasto drożdżowe opada? Popełniliście najbardziej podstawowy błąd podczas pieczenia

Przepis na kluski wrocławskie

Będziecie potrzebować

  • 200 gramów czerstwego pieczywa
  • 700 gramów ziemniaków
  • 60 gramów mąki ziemniaczanej
  • Kilku gałązek tymianku
  • 2 jajek
  • 1 łyżki masła
  • Przypraw: pieprzu, soli

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w ćwiartki i ugotujcie w osolonym wrzątku. Po ok. 20 minutach powinny stać się miękkie. Odcedźcie je, odparujcie, a następnie zmielcie lub przeciśnijcie przez specjalną praskę do dużej miski i odstawcie. 
  2. Pieczywo pokrójcie w kosteczkę i przesmażcie na maśle. Tak przygotowane dodajcie do ziemniaków. 
  3. W misce umieśćcie również mąkę ziemniaczaną, jajka, pieprz oraz sól. Całość dokładnie wymieszajcie przy pomocy dłoni. Dopilnujcie, aby grzanki były równomiernie rozprowadzone.
  4. Z tak przygotowanego, elastycznego ciasta zacznijcie formować niewielkie kuleczki. Jeśli masa klei wam się do dłoni, oprószcie je mąką.
  5. W dużym garnku zagotujcie wodę. We wrzątku umieśćcie gałązki świeżego tymianku, a następnie kluski. Gotujcie je partiami, na wolnym ogniu, przez ok. 8-10 minut. 

Gotowe! 

Kluseczki wrocławskie możecie serwować od razu lub przelać zimną wodą i odstawić na później. Jeśli wybieracie drugi sposób, możecie je odgrzać we wrzątku lub podsmażyć na patelni z boczkiem.

Źródło: gotujmy.pl

kluski kładzione przepis
Adobe Stock
Newsy
Z kuchni babci: pyszne kluski kładzione łyżką. Najszybszy obiad na świecie. Palce lizać
Kluski kładzione to idealny dodatek do pomidorówki, rosołu czy zupy mlecznej. Doskonale sprawdzą się również jako dodatek do dań mięsnych. Okazuje się jednak, że przyrządzone z dodatkiem boczku tworzą samowystarczalną, pyszną i sytą potrawę obiadową. Z pewnością nikt z was się jej nie oprze.

Kluski kładzione to danie stare jak świat. Często przyrządzały je wasze babcie i mamy. Mimo upływu lat w ich kwestii niewiele się zmieniło. Polacy wciąż zajadają się tym banalnie prostym w przygotowaniu przysmakiem. Nic dziwnego, w końcu składniki są tanie i zawsze pod ręką, a samo wykonanie potrawy zajmuje dosłownie chwilę. Niekwestionowaną zaletą klusków kładzionych jest fakt, że możecie je serwować do niemal każdego dania – zamiast ziemniaków, makaronu, ryżu czy kaszy. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do zup, ale również mięs. Wspaniale smakują z sosem pomidorowym i kotletami mielonymi . Podane z okrasą także będą smakować perfekcyjnie. Sami się przekonajcie.  Przepis na kluski kładzione Składniki: 2 jajka 500 gramów mąki pszennej 130 ml wody 300 gramów boczku wędzonego sól Przygotowanie: W średniej wielkości misce umieśćcie jajka, mąkę, sól oraz przegotowaną, letnią wodę. Całość wyróbcie przy pomocy dłoni (powstała masa powinna mieć średnią gęstość).  W dużym garnku zagotujcie wodę z solą. Kiedy ta będzie już wrzeć, zacznijcie odrywać niewielkie kawałki ciasta przy pomocy łyżki, a następnie umieszczać je od razu w wodzie. Za każdym razem moczcie łyżkę we wrzątku, inaczej masa zacznie się do niej przyklejać. Kiedy w garnku znajdą się już wszystkie kluski, zamieszajcie całość i gotujcie aż do momentu, w którym przysmak wypłynie na powierzchnię, a woda ponownie zacznie wrzeć. Tak ugotowane kluski wyjmijcie przy pomocy łyżki cedzakowej lub umieśćcie w sitku. Boczek pokrójcie w niewielką kosteczkę, a następnie umieśćcie na rozgrzanej patelni. Kiedy się już nieco podsmaży i wytopi, dodajcie do niego ugotowane wcześniej kluski. Całość smażcie aż do zarumienienia. Gotowe!...

Delikatne kluski leniwe z przepisu Ani Starmach. Gotowe w 10 minut
ONS.pl/Wikipedia Commons
Newsy
Szybkie i delikatne kluski leniwe z przepisu Ani Starmach. Będą gotowe w 10 minut
Choć kluski leniwe należą do ulubionych dań dzieci, dorośli kochają równie mocno! To banalnie prosty, szybki, tani, a na dodatek zdrowy posiłek, który można jeść bez końca.

Zapracowany dzień to idealny moment na przyrządzenie leniwego obiadu. W tej kategorii niekwestionowanym zwycięzcą okazują się kluski na bazie twarogu, mąki i jajek. Te z przepisu znanej blogerki, autorki wielu kulinarnych książek i gwiazdy MasterChefa, Ani Starmach , wychodzą naprawdę pyszne. Przepis na kluski leniwe według Ani Starmach Ten obiad możecie przyrządzić dosłownie w każdej chwili. Nie zajmie wam to więcej niż 10 minut. Nie musicie robić żadnych zakupów, wszystkie składniki z pewnością macie w swojej kuchni.  Składniki: 250 gramów tłustego twarogu 125 gramów mąki pszennej 1 jajka 2 łyżek masła 2 łyżek cukru 3 łyżek bułki tartej Szczypty soli Z podanych składników powinny wyjść dwie porcje przepysznych klusków leniwych. Przygotowanie: W dużej misce umieśćcie wasz twaróg i rozdrobnijcie go przy pomocy widelca. Do tak przygotowanego twarogu dodajcie jajko, sól oraz większość mąki (zostawcie dosłownie dwie łyżki do podsypania stolnicy).  Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Powstałe ciasto podzielcie na kilka części. Z każdej uformujcie wałek o średnicy ok. 2 cm i lekko go spłaszczcie przy pomocy dłoni (jeśli ciasto jest zbyt lepkie, podsypcie stolnicę mąką). Gotowe wałeczki podzielcie na niewielkie kluseczki. Pamiętajcie, by odcinać je pod skosem. W dużym garnku zagotujcie wodę. Kiedy ta zacznie wrzeć, możecie zacząć umieszczać w niej wasze kluseczki leniwe (najlepiej róbcie to partiami). Kiedy kluseczki wypłyną na powierzchnię to znak, że są gotowe. Wyłówcie je przy pomocy zwykłej łyżki cedzakowej. Na średniej wielkości patelni rozpuśćcie masło. Dodajcie do niego bułkę tartą, a po chwili dorzućcie również cukier. Całość przesmażcie przez chwilę. Gotową...

czosnkowe kluseczki przepis
Gotujmy.pl/iwa643
Newsy
Wyglądają, jak z obrazka i są bajecznie pyszne. Czosnkowe kluseczki będą idealne do obiadu
Kluski śląskie to prawdziwy hit! Przygotowane na bazie ziemniaków, mąki i czosnku smakują naprawdę wybornie. Co prawda, możecie je serwować w towarzystwie mięsa, ale równie dobrze sprawdzą się bez żadnych dodatkowych produktów.

To zestawienie zachwyci niejednego kluskowego fana. Puszyste, delikatne i piękne ziemniaczano-czosnkowe kuleczki, powstają z receptury starej jak świat i prostej jak drut. Ich przyrządzenie nie zajmie wam więcej niż godzinę. Do dzieła! Przepis na czosnkowe kluseczki śląskie Będziecie potrzebować  1 kilogram ziemniaków 200 gramów mąki pszennej 50 gramów mąki ziemniaczanej 1 jajka 2 ząbków czosnku Oliwy  Przypraw: soli i czosnku granulowanego Przygotowanie W dużym garnku zagotujcie osoloną wodę. Ziemniaki obierzcie ze skórki, pokrójcie na ćwiartki (dzięki temu szybciej się ugotują) i umieśćcie we wrzącej wodzie. Gotujcie na średnim ogniu przez ok. 20 minut. Po upływie tego czasu odcedźcie ziemniaki z wody i chwilę je odparujcie, a następnie odstawcie do wystudzenia. Kiedy ziemniaki wystygną przeciśnijcie je przez specjalną praskę lub rozgniećcie tłuczkiem. Do masy dodajcie jajko, oba rodzaje mąki, czosnek granulowany oraz sól. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Z tak przygotowanego ciasta zacznijcie formować kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej z nich, przy pomocy kciuka, zróbcie wgłębienie. W dużym garnku ponownie zagotujcie wodę z solą i umieśćcie w niej gotowe kluseczki.  Gotujcie aż do momentu wypłynięcia. Podawajcie z przyrządzoną samodzielnie oliwą czosnkową – wystarczy, że zmieszacie tradycyjną oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, całość podgrzejecie i gotowe. Smacznego! Źródło: gotujmy

kluski śląskie ze skwarkami przepis
Pixabay
Newsy
Kluski śląskie z takim nadzieniem to prawdziwa poezja smaku. Kto chce dokładkę?
Kto by pomyślał, że kluski śląskie mogą mieć nadzienie. A jednak. W końcu w kulinariach ogranicza was tylko wyobraźnia. Czemu by więc nie przyrządzić ich z dodatkiem boczku i cebulki? Gwarantujemy, że tak podane smakują naprawdę nieziemsko. Cała wasza rodzina z pewnością poprosi o dokładkę.

Przygotowane z ziemniaków, mąki i jajek kluski stanowią kulinarną tradycję, szczególnie dla mieszkańców województwa opolskiego i śląskiego. W większości regionów Polski jada się je jako dodatek do mięs. Niewielu jednak wie, że przysmak może sam w sobie stanowić naprawdę pożywny obiad. Tak jest właśnie w tym przypadku.  Przepis na kluski śląskie ze skwarkami Będziecie potrzebować 1 kilogram ziemniaków 250 gramów mąki ziemniaczanej 1 jajko 250 gramów boczku 2 cebule Sól Przygotowanie Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w ćwiartki, a następnie ugotujcie w osolonej wodzie (powinny zrobić się miękkie po ok. 20 minutach). Po upływie tego czasu odparujcie je, utrzyjcie na puree i odstawcie do całkowitego wystudzenia (możecie włożyć na kilka minut do lodówki). Do wystudzonych ziemniaków dodajcie mąkę, jajko oraz sól. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę.  Z tak przygotowanego ciasta odrywajcie niewielkie kawałki i formujcie z nich kulki. Nie zapomnijcie, by w każdym klusku zrobić charakterystyczne wgłębienie przy pomocy kciuka.  Tak uformowane kluski gotujcie partiami (nie wrzucajcie do wody wszystkich na raz). Kiedy wypłyną na powierzchnie, to znak, że są gotowe. Wyłówcie je więc przy pomocy łyżki cedzakowej i odstawcie. Boczek pokrójcie w niewielką kosteczkę, a następnie umieśćcie go na rozgrzanej patelni i podsmażcie na skwarki. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i dodajcie do boczku.  Tak przygotowaną okrasę umieśćcie na ugotowanych wcześniej kluskach śląskich. Najlepiej nałożyć ją w taki sposób, by wypełniła dziurki w kluskach. Gotowe! Źródło: gotujmy