Tiramisu
gotujmy.pl/smakowitejadło
Newsy

Zostały wam świąteczne pierniki? Zróbcie z nich wyjątkowe w smaku piernikowe tiramisu

Sposób na świąteczne pierniki? Zamiast łamać na nich zęby, zróbcie z nich pyszne włoskie tiramisu!
Katarzyna Wyborska
grudzień 28, 2020

Zaczynacie mieć powoli dosyć ciast po Bożym Narodzeniu? Lepiej zachowajcie ostatnie siły na przepyszne ciasto, do którego możecie wykorzystać pozostałe wam po świętach pierniczki. Mowa o… piernikowym tiramisu! Ten pyszny deser w wersji korzennej smakuje jeszcze lepiej.

 

Tiramisu to przygotowywane na zimno ciasto, z wykorzystaniem kremowej masy, biszkoptów i oczywiście kawy. Ten deser uwielbiany jest we Włoszech, z których pochodzi, ale zaskarbił sobie także serca Polaków! Można go przyrządzić według tradycyjnych, włoskich przepisów lub w nieco zmodyfikowanej wersji – na przykład zamieniając biszkopty na świąteczne pierniki!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na piernikowe tiramisu

Okres poświąteczny to czas na wykorzystanie resztek jedzenia, które zostały wam po świętach. Jeśli znudziły się wam pierniki lub po prostu nie macie już co z nimi zrobić, to wykorzystajcie je do przygotowania tego pysznego ciasta tiramisu! Będą wam potrzebne poniższe składniki:

  • Świąteczne pierniczki
  • 50 dag serka mascarpone
  • 5 jaj
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki whisky
  • Filiżanka mocnej, czarnej kawy
  • 50 g czekolady gorzkiej

Przygotowanie

  1. Najpierw oddzielcie żółtka od białek i ubijcie je z cukrem, a następnie wymieszajcie z serkiem mascarpone. Białka ubijcie na sztywno i dodajcie do masy.
  2. Do zaparzonej kawy wlejcie whisky i wymieszajcie. Każdy piernik namoczcie delikatnie w kawie i układajcie w przygotowanej wcześniej foremce.
  3. Na ułożone pierniczki wylejcie masę z serkiem mascarpone, wyrównajcie szpatułką i ułóżcie drugą warstwę z nasączonych kawą i whisky pierników.
  4. Dodajcie kolejną warstwę serka i odstawcie foremkę do lodówki na 6 godzin.

I gotowe! Piernikowe tiramisu podawajcie posypane z wierzchu startą gorzką czekoladą.

Komentarze
wigilia
AdobeStock
Newsy Genialne produkty na przejedzenie. Na pewno macie je w swojej kuchni 
Dokucza wam świąteczne przejedzenie? Możecie łatwo zmniejszyć nieprzyjemne dolegliwości wykorzystując kilka produktów.
Katarzyna Wyborska
grudzień 28, 2020

Święta się skończyły, a wam nadal dokucza poświąteczne przejedzenie? Nie jesteście jedyni! Kilka dni obfitego jedzenia może jeszcze jakiś czas dawać wam się we znaki. Uczucie pełności, ból brzucha, ospałość i brak energii to typowe objawy przejedzenia. Nie wspominając o dodatkowych kilogramach! Z niestrawnością można na szczęście sobie poradzić używając produktów, które każdy z was ma w kuchni. Świąteczne obżarstwo Trudno znaleźć kogoś, kto oparłby się świątecznym przysmakom. Mimo najszczerszych chęci i składanych sobie obietnic na pewno wielu z was i tak w święta je dużo więcej, niż wcześniej zakładało. Nie ma w tym kompletnie nic dziwnego – na Boże Narodzenie przygotowuje się bardzo dużo smacznego jedzenia i zbrodnią byłoby go sobie odmawiać. Do tego świąteczne ciasta i ogrom słodyczy… Dlatego wielu ludzi godzi się z faktem, że w święta po prostu jest się przejedzonym, a później trzeba o siebie zadbać. Najlepiej za pomocą poniższych produktów! Herbatki ziołowe – rumianek, mięta, szałwia czy koper włoski doskonale działają na przeciążony po świętach układ trawienny. Przyśpieszają proces trawienia i mają łagodzący wpływ na żołądek. Najlepiej przygotowywać sobie ziołowy napar po każdym posiłku. Czerwona herbata – udowodniono, że picie herbaty pu-erh zmniejsza wchłanianie tłuszczów, dlatego warto pić ją około 2-3 godziny po jedzeniu. Alkohol – kieliszek mocnego alkoholu świetnie poprawia trawienie. Najlepiej, gdy jest to napój z dodatkiem ziół – doskonale sprawdzają się wódki ziołowe, popularne np. w Chorwacji. Może to być też zwykła wódka gorzka żołądkowa, ale pamiętajcie – co za dużo to niezdrowo! Na trawienie wystarczy wypić tylko jeden mały kieliszek! Ocet jabłkowy – ocet to kwas. Taki sam, jak...

Przeczytaj