Tiramisu
gotujmy.pl/smakowitejadło
Newsy

Zostały wam świąteczne pierniki? Zróbcie z nich wyjątkowe w smaku piernikowe tiramisu

Sposób na świąteczne pierniki? Zamiast łamać na nich zęby, zróbcie z nich pyszne włoskie tiramisu!

Zaczynacie mieć powoli dosyć ciast po Bożym Narodzeniu? Lepiej zachowajcie ostatnie siły na przepyszne ciasto, do którego możecie wykorzystać pozostałe wam po świętach pierniczki. Mowa o… piernikowym tiramisu! Ten pyszny deser w wersji korzennej smakuje jeszcze lepiej.

 

Tiramisu to przygotowywane na zimno ciasto, z wykorzystaniem kremowej masy, biszkoptów i oczywiście kawy. Ten deser uwielbiany jest we Włoszech, z których pochodzi, ale zaskarbił sobie także serca Polaków! Można go przyrządzić według tradycyjnych, włoskich przepisów lub w nieco zmodyfikowanej wersji – na przykład zamieniając biszkopty na świąteczne pierniki!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na piernikowe tiramisu

Okres poświąteczny to czas na wykorzystanie resztek jedzenia, które zostały wam po świętach. Jeśli znudziły się wam pierniki lub po prostu nie macie już co z nimi zrobić, to wykorzystajcie je do przygotowania tego pysznego ciasta tiramisu! Będą wam potrzebne poniższe składniki:

  • Świąteczne pierniczki
  • 50 dag serka mascarpone
  • 5 jaj
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki whisky
  • Filiżanka mocnej, czarnej kawy
  • 50 g czekolady gorzkiej

Przygotowanie

  1. Najpierw oddzielcie żółtka od białek i ubijcie je z cukrem, a następnie wymieszajcie z serkiem mascarpone. Białka ubijcie na sztywno i dodajcie do masy.
  2. Do zaparzonej kawy wlejcie whisky i wymieszajcie. Każdy piernik namoczcie delikatnie w kawie i układajcie w przygotowanej wcześniej foremce.
  3. Na ułożone pierniczki wylejcie masę z serkiem mascarpone, wyrównajcie szpatułką i ułóżcie drugą warstwę z nasączonych kawą i whisky pierników.
  4. Dodajcie kolejną warstwę serka i odstawcie foremkę do lodówki na 6 godzin.

I gotowe! Piernikowe tiramisu podawajcie posypane z wierzchu startą gorzką czekoladą.

Jak zrobić ciasto rurociąg? Nie potrzebujecie do niego nawet piekarnika
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić ciasto „rurociąg"? Nie potrzebujecie do niego nawet piekarnika
Co powiecie na pyszne ciasto z rurek? Zrobicie je w mig i to bez pieczenia!

Czy słyszeliście kiedyś o cieście o wymyślnej nawie „rurociąg”? To proste i bardzo smaczne ciasto, do którego przygotowania nie potrzebujecie nawet piekarnika. Jak je zrobić? Przepis jest banalny i zajmie wam dosłownie chwilę. Przepis na ciasto „rurociąg” Ciasto „rurociąg” to proste w przygotowaniu ciasto, które idealnie sprawdzi się jako deser do kawy czy herbaty. Jego nazwa wywodzi się od popularnych rurek, czyli podłużnych ciastek nadziewanych różnymi kremami. Rurki takie bez problemu znajdziecie w sklepie w dziale z ciastkami. Kupcie je i przygotujcie z nich to przepyszne ciasto. Zaserwujcie je znajomym a zachwytom nie będzie końca. Co ważne – do zrobienia tego smakowitego ciasta nie potrzebujecie nawet piekarnika. Deser robi się błyskawicznie, trzeba tylko poczekać aż dobrze się schłodzi przed podaniem. Jak zrobić ciasto rurociąg? Podajemy wam przepis. Składniki (na dużą blachę): 400 g rurek nadziewanych kremem czekoladowym, śmietankowym lub orzechowym 400 g kwadratowych herbatników 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki opakowanie śmietan-fixsu 200 g masy kajmakowej kakao (bez dodatku cukru) do posypania Przygotowanie: Ubijcie na sztywno kremówkę z dodatkiem śmietan-fixu i cukru pudru. Małymi porcjami, ciągle mieszając, dodajcie mascarpone i dokładnie wszystko połączcie. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Ułóżcie na niej pierwszą warstwę herbatników i wyłóżcie połowę kremu śmietankowego. Na tym ułóżcie rurki z kremem, najlepiej w dwóch rządkach, obok siebie. Przykryjcie je drugą porcją kremu, a na to znów ułóżcie herbatniki. Wierzch posmarujcie masą kajmakową i posypcie kakao. Ciasto odstawcie do lodówki i trzymajcie...

Przepis na tiramisu z truskawkami. Najlepszy deser, jaki zjecie
Gotujmy.pl/IwonaDD
Newsy
Przepis na tiramisu z truskawkami. Najlepszy deser, jaki zjecie
Bardzo proste i bajecznie pyszne tiramisu z truskawkami. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Oto idealny przepis na tiramisu. Wychodzi bardzo delikatne i puszyste. Warto zrobić je właśnie teraz, gdy trwa sezon na truskawki. Smakuje nieco inaczej niż to klasyczne, w którym znajdziecie biszkopty nasączone kawą i alkoholem. Ta wersja jest idealna na cieplejsze dni, gdy macie ochotę na coś lżejszego i słodkiego. Ze względu na brak alkoholu, deser możecie podać również dzieciom. Z pewnością im posmakuje! Przepis na tiramisu z truskawkami Składniki 500g serka mascarpone 4 żółtka 100g cukru 30ml śmietanki kremówki 500g truskawek Mały, okrągły gotowy biszkopt o średnicy 20-24 cm Przygotowanie Truskawki umyjcie i dokładnie osuszcie. Odłóżcie na bok około 100g truskawek do dekoracji. Pozostałe truskawki pokrójcie w drobną kostkę, zasypcie 3 łyżkami cukru i wsypcie do sitka. Sitko zawieście na miseczce – będziecie potrzebować później soku truskawkowego. Ubijajcie żółtka razem z pozostałym cukrem przez kilka minut, aż masa stanie się puszysta i jasnożółta. Następnie wmiksujcie do masy serek mascarpone, aż pozbędziecie się wszystkich grudek, a masa stanie się jednolita i kremowa. Biszkopt przekrójcie na dwa blaty. Sok z truskawek wymieszajcie ze śmietanką. Nasączcie sokiem każdy z blatów biszkoptowych. Pierwszy blat pokryjcie połową pokrojonych wcześniej truskawek, a następnie posmarujcie warstwą masy serowej. Na gotowy blat połóżcie drugi, nałóżcie truskawki i krem. Pozostałą resztką kremu posmarujcie boki ciasta, a później wstawcie ciasto do lodówki, żeby stężało. Truskawki, które wam zostały, pokrójcie w cienkie plasterki i ozdóbcie nimi ciasto. Wstawcie je do lodówki na kilka godzin, aby porządnie stężało. Smacznego! Źródło:...

Kupujecie już truskawki? Zróbcie z nich ten pyszny deser z kaszą manną. Wszyscy będą zachwyceni SEO: Deser truskawkowy z kaszą manną. Pyszny, zdrowy i lekki deser z truskawkami
Gotujmy.pl/iwa643
Newsy
Deser truskawkowy z kaszą manną. Pyszny, zdrowy i lekki deser z truskawkami
Sezon na truskawki rozpocznijcie robiąc ten pyszny deser z kaszy manny. Zasmakuje dorosłym i dzieciom. Deser truskawkowy w lekkiej odsłonie bez bitej śmietany.

Pierwsze truskawki już pojawiły się na targach i straganach. Na pewno czekacie na sezon truskawkowy i chcecie zrobić ciasto z truskawkami , koktajl truskawkowy , lub po prostu objadać się truskawkami z jogurtem lub śmietaną. Jeśli macie ochotę na wprowadzenie truskawek do swojego menu w trochę innej formie, zachęcamy was do zrobienia tego deseru truskawkowego. Jest przepyszny! Deser truskawkowy z kaszą manną Lekki deser z truskawkami w niebanalnej odsłonie. Robi się go w mig i nie wymaga skomplikowanych składników. Wszystkie składniki na ten deser truskawkowy pewnie macie już w swojej spiżarni. Składniki na deser truskawkowy z kaszą manną Opakowanie serka Mascarpone Kasza manna Pół litra mleka Cukier Świeże truskawki Sól Przygotowanie deseru truskawkowego Wlejcie mleko do małego rondla. Zagotujcie w nim mleko. Dodajcie do mleka odrobinę soli, żeby przełamać słodki smak deseru. Dodajcie do mleka 3 łyżki cukru. Do gotującego się mleka wsypcie powoli kaszę manną. Gotujcie. Kasza powinna być gęsta, jej ilość zależy od tego, jak długo będziecie gotować mleko z kaszą. Spróbujcie kaszę manną. Jeśli będzie miała dobrą konsystencję, odłóżcie ją do ostygnięcia. Ostudzoną kaszę wymieszajcie z serkiem mascarpone. Zblendujcie je razem lub mocno wymieszajcie, żeby składniki się połączyły. Truskawki obierzcie . Pokrójcie je na kawałki i połowę przełóżcie do garnka. Dodajcie do truskawek trochę cukru i podgrzejcie je. Mieszajcie, aż truskawki puszczą sok i powstanie dżem. Zmiksujecie dżem na gładki mus. Do wysokich szklanek włóżcie 2 łyżki kaszy, polejcie ją musem i włóżcie kolejne 2 łyżki kaszy. Na wierzch potrawy wylejcie mus truskawkowy i udekorujcie deser świeżymi truskawkami. Możecie dodatkowo udekorować deser świeżymi...

Makłowicz zdradził swój sekretny przepis na tiramisu. Musicie go spróbować. Jest mega pyszne
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Robert Makłowicz zdradził przepis na tiramisu. Tak dobre, że rodzina nie zechce jeść innych słodkości
Wypróbujcie bajecznie prosty przepis na tiramisu od samego Roberta Makłowicza!

Tiramisu nie ma sobie równych – ten włoski deser znają chyba wszyscy. Znany ze swojej aksamitnej i delikatnej konsystencji, stanowi wspaniały dodatek do kawy. Sławny podróżnik kulinarny Robert Makłowicz podzielił się z fanami swoim własnym przepisem na to włoskie ciasto. Biorąc pod uwagę wiedzę i doświadczenie Roberta naprawdę polecamy zapoznać się z tą recepturą! Z pewnością nauczył się go od najlepszych. Przepis na tiramisu według Roberta Makłowicza Jak mówi sam Robert Makłowicz, to jest jeden z najprostszych przepisów na tiramisu. Będziecie potrzebowali poniższych składników. Składniki: 1 opakowanie biszkoptów podłużnych 1 opakowanie serka mascarpone 1 kieliszek likieru pomarańczowego (opcjonalnie inny alkohol) 2-3 łyżki cukru pudru 1 filiżanka parzonej kawy Sok z 1 całej pomarańczy (opcjonalnie) Świeża skórka z pomarańczy (opcjonalnie) 1 laska wanilii Kakao Sól Przygotowanie: W formie do ciasta ułóżcie biszkopty. Najlepiej sprawdzi się dość wysoka forma, np. do tortów lub zwykłe naczynie żaroodporne. Zaparzcie jedną filiżankę kawy. Dobrze sprawdzi się kawa mielona, a najlepiej świeżo mielona z ekspresu. Do miski wyłóżcie serek mascarpone, skórkę z pomarańczy i cukier puder. Wymieszajcie za pomocą miksera. Następnie doprawcie masę likierem, szczyptą soli i wanilią. Gdyby okazała się być zbyt gęsta, dolejcie sok z pomarańczy. Ułożone w formie biszkopty zalejcie filiżanką kawy. Przygotowaną masę wyłóżcie na biszkopty i wyrównajcie szpatułką. Posypcie skórką z pomarańczy i na koniec posypcie gorzką czekoladą lub kakao. Formę z tiramisu przykryjcie folią i odstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!