Tiramisu
gotujmy.pl/smakowitejadło
Newsy

Zostały wam świąteczne pierniki? Zróbcie z nich wyjątkowe w smaku piernikowe tiramisu

Sposób na świąteczne pierniki? Zamiast łamać na nich zęby, zróbcie z nich pyszne włoskie tiramisu!

Zaczynacie mieć powoli dosyć ciast po Bożym Narodzeniu? Lepiej zachowajcie ostatnie siły na przepyszne ciasto, do którego możecie wykorzystać pozostałe wam po świętach pierniczki. Mowa o… piernikowym tiramisu! Ten pyszny deser w wersji korzennej smakuje jeszcze lepiej.

 

Tiramisu to przygotowywane na zimno ciasto, z wykorzystaniem kremowej masy, biszkoptów i oczywiście kawy. Ten deser uwielbiany jest we Włoszech, z których pochodzi, ale zaskarbił sobie także serca Polaków! Można go przyrządzić według tradycyjnych, włoskich przepisów lub w nieco zmodyfikowanej wersji – na przykład zamieniając biszkopty na świąteczne pierniki!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na piernikowe tiramisu

Okres poświąteczny to czas na wykorzystanie resztek jedzenia, które zostały wam po świętach. Jeśli znudziły się wam pierniki lub po prostu nie macie już co z nimi zrobić, to wykorzystajcie je do przygotowania tego pysznego ciasta tiramisu! Będą wam potrzebne poniższe składniki:

  • Świąteczne pierniczki
  • 50 dag serka mascarpone
  • 5 jaj
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki whisky
  • Filiżanka mocnej, czarnej kawy
  • 50 g czekolady gorzkiej

Przygotowanie

  1. Najpierw oddzielcie żółtka od białek i ubijcie je z cukrem, a następnie wymieszajcie z serkiem mascarpone. Białka ubijcie na sztywno i dodajcie do masy.
  2. Do zaparzonej kawy wlejcie whisky i wymieszajcie. Każdy piernik namoczcie delikatnie w kawie i układajcie w przygotowanej wcześniej foremce.
  3. Na ułożone pierniczki wylejcie masę z serkiem mascarpone, wyrównajcie szpatułką i ułóżcie drugą warstwę z nasączonych kawą i whisky pierników.
  4. Dodajcie kolejną warstwę serka i odstawcie foremkę do lodówki na 6 godzin.

I gotowe! Piernikowe tiramisu podawajcie posypane z wierzchu startą gorzką czekoladą.

Przepis na tiramisu z truskawkami. Najlepszy deser, jaki zjecie
Gotujmy.pl/IwonaDD
Newsy
Przepis na tiramisu z truskawkami. Najlepszy deser, jaki zjecie
Bardzo proste i bajecznie pyszne tiramisu z truskawkami. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Oto idealny przepis na tiramisu. Wychodzi bardzo delikatne i puszyste. Warto zrobić je właśnie teraz, gdy trwa sezon na truskawki. Smakuje nieco inaczej niż to klasyczne, w którym znajdziecie biszkopty nasączone kawą i alkoholem. Ta wersja jest idealna na cieplejsze dni, gdy macie ochotę na coś lżejszego i słodkiego. Ze względu na brak alkoholu, deser możecie podać również dzieciom. Z pewnością im posmakuje! Przepis na tiramisu z truskawkami Składniki 500g serka mascarpone 4 żółtka 100g cukru 30ml śmietanki kremówki 500g truskawek Mały, okrągły gotowy biszkopt o średnicy 20-24 cm Przygotowanie Truskawki umyjcie i dokładnie osuszcie. Odłóżcie na bok około 100g truskawek do dekoracji. Pozostałe truskawki pokrójcie w drobną kostkę, zasypcie 3 łyżkami cukru i wsypcie do sitka. Sitko zawieście na miseczce – będziecie potrzebować później soku truskawkowego. Ubijajcie żółtka razem z pozostałym cukrem przez kilka minut, aż masa stanie się puszysta i jasnożółta. Następnie wmiksujcie do masy serek mascarpone, aż pozbędziecie się wszystkich grudek, a masa stanie się jednolita i kremowa. Biszkopt przekrójcie na dwa blaty. Sok z truskawek wymieszajcie ze śmietanką. Nasączcie sokiem każdy z blatów biszkoptowych. Pierwszy blat pokryjcie połową pokrojonych wcześniej truskawek, a następnie posmarujcie warstwą masy serowej. Na gotowy blat połóżcie drugi, nałóżcie truskawki i krem. Pozostałą resztką kremu posmarujcie boki ciasta, a później wstawcie ciasto do lodówki, żeby stężało. Truskawki, które wam zostały, pokrójcie w cienkie plasterki i ozdóbcie nimi ciasto. Wstawcie je do lodówki na kilka godzin, aby porządnie stężało. Smacznego! Źródło:...

Kupujecie już truskawki? Zróbcie z nich ten pyszny deser z kaszą manną. Wszyscy będą zachwyceni SEO: Deser truskawkowy z kaszą manną. Pyszny, zdrowy i lekki deser z truskawkami
Gotujmy.pl/iwa643
Newsy
Deser truskawkowy z kaszą manną. Pyszny, zdrowy i lekki deser z truskawkami
Sezon na truskawki rozpocznijcie robiąc ten pyszny deser z kaszy manny. Zasmakuje dorosłym i dzieciom. Deser truskawkowy w lekkiej odsłonie bez bitej śmietany.

Pierwsze truskawki już pojawiły się na targach i straganach. Na pewno czekacie na sezon truskawkowy i chcecie zrobić ciasto z truskawkami , koktajl truskawkowy , lub po prostu objadać się truskawkami z jogurtem lub śmietaną. Jeśli macie ochotę na wprowadzenie truskawek do swojego menu w trochę innej formie, zachęcamy was do zrobienia tego deseru truskawkowego. Jest przepyszny! Deser truskawkowy z kaszą manną Lekki deser z truskawkami w niebanalnej odsłonie. Robi się go w mig i nie wymaga skomplikowanych składników. Wszystkie składniki na ten deser truskawkowy pewnie macie już w swojej spiżarni. Składniki na deser truskawkowy z kaszą manną Opakowanie serka Mascarpone Kasza manna Pół litra mleka Cukier Świeże truskawki Sól Przygotowanie deseru truskawkowego Wlejcie mleko do małego rondla. Zagotujcie w nim mleko. Dodajcie do mleka odrobinę soli, żeby przełamać słodki smak deseru. Dodajcie do mleka 3 łyżki cukru. Do gotującego się mleka wsypcie powoli kaszę manną. Gotujcie. Kasza powinna być gęsta, jej ilość zależy od tego, jak długo będziecie gotować mleko z kaszą. Spróbujcie kaszę manną. Jeśli będzie miała dobrą konsystencję, odłóżcie ją do ostygnięcia. Ostudzoną kaszę wymieszajcie z serkiem mascarpone. Zblendujcie je razem lub mocno wymieszajcie, żeby składniki się połączyły. Truskawki obierzcie . Pokrójcie je na kawałki i połowę przełóżcie do garnka. Dodajcie do truskawek trochę cukru i podgrzejcie je. Mieszajcie, aż truskawki puszczą sok i powstanie dżem. Zmiksujecie dżem na gładki mus. Do wysokich szklanek włóżcie 2 łyżki kaszy, polejcie ją musem i włóżcie kolejne 2 łyżki kaszy. Na wierzch potrawy wylejcie mus truskawkowy i udekorujcie deser świeżymi truskawkami. Możecie dodatkowo udekorować deser świeżymi...

Ciasto Kinder Country bez pieczenia. Świetny pomysł na ekspresowy deser
nathallae/TikTok
Newsy
Ciasto Kinder Country bez pieczenia. Świetny pomysł na ekspresowy deser
Prosty przepis na ciasto Kinder Country bez pieczenia to idealna propozycja dla każdego, kto stawia pierwsze kroki w kuchni lub po prostu ma ochotę na bardzo słodki i szybki deser.

Ciasta bez pieczenia stają się coraz bardziej popularne. Ich przygotowanie jest łatwe, szybkie, a wiele przepisów na takie ciasta bez pieczenia pozwala odtworzyć smak lubianych przez wszystkich batoników i ciasteczek. Właśnie dlatego takie desery są uwielbiane przez dzieci! Do tego przyrządzenie ciasta bez pieczenia jest o wiele bezpieczniejsze, dlatego najmłodsi mogą spróbować przygotować taki deser samodzielnie. Poniższy przepis na ciasto Kinder Country bez pieczenia jest autorstwa Natalii Maszkowskiej, uczestniczki programu Masterchef. Pomysły na ciasto bez pieczenia Szybkie ciasto bez pieczenia sprawdzi się zawsze w sytuacji, gdy nie macie za wiele czasu albo zawiódł was piekarnik. Ciasta na zimno wychodzą równie smaczne jak te pieczone, a ich przyrządzenie jest o wiele łatwiejsze. Jeżeli często wychodzą wam zakalce, to w przypadku ciast bez pieczenia nie musicie się niczym martwić. To idealne, proste ciasta dla początkujących! Sprawdźcie te pyszne przepisy: Kokosowa napoleonka Ciasto Rafaello bez pieczenia Słodki galaretkowiec Przepis na ciasto Kinder Country bez pieczenia Do przygotowania prostego ciasta Kinder Country będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 1 czekolada biała 1 czekolada mleczna 150 g herbatników Płatki śniadaniowe 300 ml śmietanki 30% 2 łyżki serka mascarpone Przygotowanie: Wyłóżcie standardowej wielkości tortownicę papierem do pieczenia. Na spodzie ułóżcie herbatniki. Białą i mleczną czekoladę umieśćcie osobno w dwóch miskach i rozpuśćcie w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Po rozpuszczeniu odstawcie na chwilę, by ostygły, ale powinny być dalej płynne. Do miski wlejcie 200 ml śmietanki i ubijcie. Dodajcie 2 łyżki serka mascarpone, roztopioną i schłodzoną białą czekoladę oraz...

Piękne kwiaty w doniczce? Nie, to ciasto! Zróbcie je i zaskoczcie wszystkich bliskich
Gotujmy.pl/zewa
Newsy
Piękne kwiaty w doniczce? Nie, to ciasto! Zróbcie je i zaskoczcie wszystkich bliskich
Mamy świetny przepis na ciekawe ciasto. Nie będziecie mogli uwierzyć własnym oczom! Ten deser dosłownie zwala z nóg. Prezentuje się przepięknie!

Jeśli szukacie pomysłu na niebanalny deser, który przyciągnie wzrokiem wszystkich, koniecznie zróbcie te donice z ciasta. Wyglądają jak doniczki z kwiatkami, a w rzeczywistości to przepyszny deser. Idealnie sprawdza się na letnie przyjęcie, komunię lub po prostu deser do kawy. Zaskoczcie domowników i gości. Przepis na czekoladowe doniczki z borówkami i truskawkami Zróbcie starannie ten deser. Wszyscy będą zachwyceni jego pomysłowym wyglądem. Składniki na czekoladowe doniczki 2 gorzkie czekolady 6 plastikowych jednorazowych kubeczków 300 ml kremówki 250 g serka mascarpone Cukier Szklanka borówek amerykańskich 250 g truskawek 250 g ciasteczek typu Oreo Mięta Borówki i truskawki do dekoracji Przygotowanie czekoladowych doniczek Rozpuśćcie w kąpieli wodnej czekolady. Natnijcie kubeczki plastikowe w kilku miejscach na ok. 1,5 cm długości. Wlejcie do każdego z kubeczków ok. 3 łyżki rozpuszczonej czekolady. Obracajcie kubkiem, żeby wszystkie boki były wysmarowane czekoladą. Możecie posmarować boki pędzlem lub korzystać z łyżki. Kubeczki umieśćcie w lodówce do ścięcia czekolady. Co jakiś czas możecie obracać je, żeby warstwa czekolady była równa w każdym miejscu. Gdy czekolada będzie już twarda, zdejmijcie kubeczki. Złapcie za odstające elementy i delikatnie zsuńcie plastik. Rozdzielcie ciasteczka oreo: osobno odłóżcie nadzienie, osobno herbatniki.  Twarde części ciasteczek oreo zmiksujcie w blenderze kielichowym lub mocno pokruszcie. Mają imitować one ziemię.  Krem z ciasteczek zostawcie do masy. Śmietanę ubijcie z mascarpone, cukrem i kremem z ciasteczek. Pokrójcie na kawałki truskawki oczyszczone z szypułek. Umyjcie borówki. Do ubitej śmietany dodajcie truskawki i...