Zupa grzybowa z przepisu Żyły
ONS.pl
Newsy

Zostały wam suszone grzyby? Sprawdźcie przepis na zupę grzybową Justyny Żyły. Tajemną recepturę przekazała jej babcia

Justyna Żyła podzieliła się tradycyjną recepturą na pyszną wiślańską grzybową! Poznajcie jej przepis.

Justyna Żyła dała się poznać jako żona sławnego skoczka narciarskiego - Piotra Żyły. Po głośnym rozstaniu, zaczęła spełniać się jako infulencerka i celebrytka, chętnie i często udzielając wywiadów mediom. Wielką pasją Justyny Żyły jest gotowanie. Od niedawna dzieli się ona przepisami na swoim kanale na YouTube, który nazwała: UwaŻyła. Opublikowała tam między innymi ten przepis na tradycyjną zupę grzybową, który dostała od babci.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zupa grzybowa Justyny Żyły

Justyna mówi, że jej rodzice są wielkimi pasjonatami zbierania grzybów. Ma ona więc do nich nieograniczony dostęp. Dostaje je w obrobionej formie, a jej zadaniem jest jedynie przygotowywanie dań.
Przepis na zupę grzybową od Justyny Żyły, jest bardzo prosty i tradycyjny. W Wiśle, z której pochodzi celebrytka, nazywa się tę zupę gwarą „grzybulą”. Justyna dostała przepis od swojej babci, jednak wzbogaciła go o dodatek natki pietruszki, której tradycyjnie nie ma w wiślańskiej recepturze.

Zobacz także
farsz do pierogów ruskich przepis

Dodajcie to do farszu do pierogów ruskich a zwariujecie ze smaku. Trik polecany przez rodzinę Kuroniów

W jakiej kolejności dodawać składniki do ciasta na naleśniki? Od tego zależy ich smak

W jakiej kolejności dodawać składniki do ciasta na naleśniki? Od tego zależy ich smak

Składniki na zupę grzybową Justyny Żyły:

  • 500 g namoczonych grzybów
  • 1,5 litra wody + woda do moczenia grzybów
  • Małe opakowanie śmietany 12%
  • Małe opakowanie śmietany 30%
  • 200 g gotowanych ziemniaków
  • Świeża natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz biały

Przygotowanie zupy grzybowej:

  1. Suszone grzyby zamoczcie na noc w wodzie. Woda powinna przykrywać grzyby.
  2. Grzyby odsączcie, ale pozostałej wody nie wylewajcie.
  3. Grzyby pokrójcie na mniejsze części.
  4. Przygotujcie duży garnek z 1,5 litra wody. Zagotujcie wodę.
  5. Do wody dodajcie grzyby i zagotujcie je.
  6. Dodajcie wywar z moczenia grzybów.
  7. Wymieszajcie ze sobą śmietanę 12% i śmietanę 30%. Jeśli lubicie bardziej kwaśną zupę grzybową, możecie wykorzystać tylko śmietanę 12% tłuszczu.
  8. Zahartujcie mieszankę śmietany kilkoma łyżkami gorącego wywaru. Zapobiegnie to zważeniu się śmietany po dodaniu do zupy.
  9. Śmietanę wlejcie do zupy.
  10. Zupę przyprawcie solą i białym pieprzem.
  11. Ugotowane ziemniaki pokrójcie na małe kostki, rozgniećcie widelcem lub połóżcie na talerzach w całości.
  12. Ziemniaki wyłóżcie na talerze i zalejcie zupą grzybową.
  13. Podawajcie zupę z siekaną pietruszką, koperkiem lub natką kolendry.

Smacznego!

Marynata do kotletów Justyny
Gotujmy.pl/AdeobeStock
Newsy
Justyna Żyła zdradziła przepis na schabowe. Internauci wyśmiali przyprawę, którą dodaje do marynaty
Czy też oburza was dodawanie tego składnika do mięsa i innych potraw?

Justyna Żyła zasłynęła jako (była) żona znanego polskiego skoczka narciarskiego – Piotra Żyły. Huczne rozstanie było szeroko komentowane przez media. Justynie Żyle udało się wtedy przykuć uwagę i zgromadzić grono fanów, którzy obserwują ją codziennie w mediach społecznościowych, a szczególnie na jej profilu na Instagramie. Justyna Żyła postanowiła niedawno wykorzystać swoją popularność i założyła kanał na YouTube, gdzie dzieli się przepisami na tradycyjne dania. Wiele receptur pozyskuje od swoich dziadków. Schabowe Justyny Żyły Wydaje się, że nikt nie potrzebuje przepisu, żeby zrobić schabowe. Justyna Żyła postanowiła podzielić się jednak z widzami swojego kanału recepturą na nietypowe schabowe, które robi u siebie w domu. Internautów bardziej niż sam przepis zainteresowała jednak jeden składnik , który dodawała do marynaty. Składniki na schabowe Justyny Żyły 0,5 kg schabu 2 jaja Łyżka mąki ziemniaczanej 100 g migdałów w płatkach Kilogram ziemniaków 200 g grzybów odmrożonych lub świeżych Małe opakowanie śmietany 12% Małe opakowanie śmietany 30% przyprawy Przygotowanie schabowych Żyły Przygotujcie marynatę do schabu z mąki ziemniaczanej, jajek i przypraw. Justyna użyła ostrej i słodkiej papryki oraz przyprawy „Jarzynka”. Zamarynujcie schab i posypcie płatkami migdałowymi. Odłóżcie do lodówki na ok. dobę. Ugotujcie ziemniaki i rozgniećcie z dodatkiem słodkiej i kwaśnej śmietany. Przyprawcie gałką muszkatołową. Puree przełóżcie do naczynia żaroodpornego i zapiekajcie w piekarniku. Grzyby podsmażcie na maśle, dodajcie śmietanę i przyprawcie do smaku powstały sos. Na rozgrzaną patelnię wyłóżcie marynowane mięso. Smażcie do uzyskania brązowego koloru....

zupa grzybowa przepis
AdobeStock
Newsy
Mamy najlepszy przepis na klasyczną wigilijną zupę grzybową. Goście będą błagać o dokładkę
Czy w waszym domu jada się zupę grzybową na święta? Wypróbujcie ten przepis - wychodzi niesamowita!

Choć z wigilijną wieczerzą jednoznacznie kojarzy się jarski barszcz z uszkami, to nie wszędzie jest on tradycyjną świąteczną potrawą! W wielu polskich domach zupą, którą przygotowuje się na Wigilię Bożego Narodzenia jest wywar z suszonych grzybów. Można do niego dodać fasolę albo makaron. Najważniejsze są jednak grzyby, którym zupa zawdzięcza wyjątkowo wyrazisty smak i aromat! Zupa grzybowa na święta Zwyczaj gotowania zupy z suszonych grzybów na Wigilię jest bardzo popularny w południowej części naszego kraju – szczególnie w okolicy województwa małopolskiego. W górskich miejscowościach tradycyjnie na wigilię podaje się zupę grzybową, a barszcz jest tam rzadkością. Dziś, gdy jesteśmy znacznie bardziej mobilni, zwyczaje i tradycje mieszają się ze sobą w różnych regionach Polski. Dlatego warto wypróbować na święta coś nowego i przygotować potrawy typowe dla różnych części naszego kraju! Przepis na wigilijną zupę grzybową z łazankami W gotowaniu wigilijnego wywaru z grzybów trzeba się kierować jedną prostą, ale bardzo ważną zasadą – na tej zupie nie wolno oszczędzać! Powinna być zawiesista i gęsta. Do jej przygotowania potrzebujecie poniższych składników: 1,5 l jarskiego rosołu 70 g suszonych prawdziwków i podgrzybków 4 łyżki śmietany 18% 3 łyżki mąki pszennej Sól Łazanki Przygotowanie Grzyby włóżcie do letniej wody i odstawcie do namoczenia na kilka godzin. Po tym czasie delikatnie odciśnijcie je z wody, włóżcie do garnka i zalejcie rosołem. Wywar powinien się gotować na małym ogniu do momentu, aż grzyby zmiękną. Następnie za pomocą sitka odcedźcie zupę i przelejcie do drugiego garnka. Do wywaru dodajcie śmietanę i zagęśćcie go mąką, a następnie wrzućcie...

justyna żyła przepisy
ONS, AdobeStock
Newsy
Schabowy z przepisu Justyny Żyły to złoto. Mega chrupka panierka za sprawą 1 składnika
By zrobić naprawdę chrupiące schabowe, warto wypróbować wskazówki Justyny Żyły i zrobić kotlety według jej przepisu. Pychota!

Determinacja Justyny Żyły w robieniu kariery jest godna podziwu. Była żona polskiego skoczka postanowiła spróbować swoich sił i zaczęła prowadzić kanał kulinarny w serwisie YouTube o nazwie „UwaŻyła”, gdzie dzieli się swoimi przepisami na ulubione dania z góralskiej kuchni. Prowadzenie kanału się opłaciło, ponieważ później Justyna dostała zaproszenie do udziału w „Tańcu z gwiazdami”. Część przedstawianych przepisów jest krytykowana przez widzów, ale niektóre są bardzo udane – tak, jak te chrupiące schabowe! Wychodzą takie dzięki specjalnej panierce i marynacie. Spróbujcie sami! Przepis na schabowe w migdałach od Justyny Żyły Do przygotowania schabowych według sposobu Justyny będziecie potrzebowali poniższych składników: Kilogram schabu 5 jaj 200 g grzybów 3 łyżki masła klarowanego 1 łyżka śmietany 2 cebule 50 g płatków migdałów 30 g mąki ziemniaczanej Słodka papryka mielona Ostra papryka mielona Sól Pieprz Przygotowanie Umyjcie schab i osuszcie ręcznikami papierowymi. Za pomocą naostrzonego noża pokrójcie schab w kawałki o szerokości ok. 1 cm. Każdy z kotletów przykryjcie z obu stron folią spożywczą i rozbijcie tłuczkiem. Cebulę obierzcie i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Do miski wbijcie 5 całych jajek, dodajcie starte cebule oraz 30 g mąki ziemniaczanej, 50 g płatków migdałów, a także po szczypcie ostrej i słodkiej papryki, soli i pieprzu. Dokładnie wymieszajcie. W tak przygotowanej marynacie umieśćcie kotlety i odstawcie do lodówki na około dobę (według Justyny najlepiej jest potrzymać mięso w marynacie nawet 48 godzin!) Przed smażeniem kotletów zróbcie grzybki, które będą świetnym dodatkiem do...

Justyna Żyła poszła do pracy. Pracuje w gastronomii, zgadnijcie, czym karmi klientów!
ONS.pl
Newsy
Justyna Żyła poszła do pracy. Pracuje w gastronomii. Zgadnijcie, czym karmi klientów...
Była żona znanego skoczka narciarskiego wraca do korzeni. Znowu zdecydowała się na pracę w branży gastronomicznej.

Medialna kariera Justyny Żyły nie jest na pewno pasmem samych sukcesów. Była żona Piotra Żyły zapozowała w negliżu w magazynie dla panów, potem wystąpiła w lubianym przez Polaków tanecznym show Polsatu „Dancing with the Stars. Taniec z gwiazdami”. Kulinarne dokonania Justyny Żyły Przez ten cały czas jednym z głównych zajęć Justyny była opieka nad dziećmi i wstawianie do sieci zdjęć gotowanych przez siebie obiadów i deserów. Niektórym podobały się jej kulinarne przygody, innym mniej. Spore wrażenie mógł zrobić jej przepis na młodą kapustę, placuszki bananowe czy szybką i smacznie wyglądającą potrawkę z kurczaka . Wygląda na to, że 34-latka w końcu postanowiła wykorzystać swoje umiejętności w gastronomicznej branży. Justyna Żyła będzie pracowała w cukierni z mamą Zajęcia nie musiała szukać specjalnie daleko. Justyna zdecydowała się na dołączenie do tej samej cukierni, w której od 30 lat pracuje już jej mama. Co powiedzielibyście na deser od Justyny i jej mamy z cukierni „U Janeczki”?         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Justyna (@justynazyla) Justyna Żyła w szczerym wpisie w Instagramie napisała, że praca „U Janeczki” będzie dla niej czymś w rodzaju sentymentalnego powrotu do przeszłości. Celebrytka przyznała, że pracowała w tej cukierni już wcześniej. W młodzieńczych latach był to sposób na dorobienie do kieszonkowego. - Od niedawna przeżywam „powrót na stare śmieci”. Przeżywam bardzo mile i sentymentalnie, przede wszystkim...