Justyna Żyła dała się poznać jako żona sławnego skoczka narciarskiego - Piotra Żyły. Po głośnym rozstaniu, zaczęła spełniać się jako infulencerka i celebrytka, chętnie i często udzielając wywiadów mediom. Wielką pasją Justyny Żyły jest gotowanie. Od niedawna dzieli się ona przepisami na swoim kanale na YouTube, który nazwała: UwaŻyła. Opublikowała tam między innymi ten przepis na tradycyjną zupę grzybową, który dostała od babci.

Zupa grzybowa Justyny Żyły

Justyna mówi, że jej rodzice są wielkimi pasjonatami zbierania grzybów. Ma ona więc do nich nieograniczony dostęp. Dostaje je w obrobionej formie, a jej zadaniem jest jedynie przygotowywanie dań.
Przepis na zupę grzybową od Justyny Żyły, jest bardzo prosty i tradycyjny. W Wiśle, z której pochodzi celebrytka, nazywa się tę zupę gwarą „grzybulą”. Justyna dostała przepis od swojej babci, jednak wzbogaciła go o dodatek natki pietruszki, której tradycyjnie nie ma w wiślańskiej recepturze.

Składniki na zupę grzybową Justyny Żyły:

  • 500 g namoczonych grzybów
  • 1,5 litra wody + woda do moczenia grzybów
  • Małe opakowanie śmietany 12%
  • Małe opakowanie śmietany 30%
  • 200 g gotowanych ziemniaków
  • Świeża natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz biały

Przygotowanie zupy grzybowej:

  1. Suszone grzyby zamoczcie na noc w wodzie. Woda powinna przykrywać grzyby.
  2. Grzyby odsączcie, ale pozostałej wody nie wylewajcie.
  3. Grzyby pokrójcie na mniejsze części.
  4. Przygotujcie duży garnek z 1,5 litra wody. Zagotujcie wodę.
  5. Do wody dodajcie grzyby i zagotujcie je.
  6. Dodajcie wywar z moczenia grzybów.
  7. Wymieszajcie ze sobą śmietanę 12% i śmietanę 30%. Jeśli lubicie bardziej kwaśną zupę grzybową, możecie wykorzystać tylko śmietanę 12% tłuszczu.
  8. Zahartujcie mieszankę śmietany kilkoma łyżkami gorącego wywaru. Zapobiegnie to zważeniu się śmietany po dodaniu do zupy.
  9. Śmietanę wlejcie do zupy.
  10. Zupę przyprawcie solą i białym pieprzem.
  11. Ugotowane ziemniaki pokrójcie na małe kostki, rozgniećcie widelcem lub połóżcie na talerzach w całości.
  12. Ziemniaki wyłóżcie na talerze i zalejcie zupą grzybową.
  13. Podawajcie zupę z siekaną pietruszką, koperkiem lub natką kolendry.

Smacznego!