Jajka znajdują się w absolutnie każdej polskiej kuchni, zwłaszcza w okresie wielkanocnym. Świąteczne jaja spożywamy w żurku, w sałatce jarzynowej lub w formie faszerowanej. Są one również niezbędne przy pieczeniu bab, mazurków i serników. Niewiele osób jednak wie, że nie należy się pozbywać skorupek do jajkach – mają one aż 5 różnych zastosowań!
Jak można wykorzystać skorupki od jajek?
Skorupki bogate są w składniki odżywcze takie jak wapń, potas, krzem, magnez czy fluor. Mogą być włączane do diety (ale wyłącznie po konsultacji z lekarzem!), ale także stosowane w kosmetyce czy ogrodnictwie. Jakie zastosowania mają skorupki od jajek?
- Suplement diety. Skorupki bogate są przede wszystkim w wapń, ale także w żelazo czy krzem. Składniki te są istotne w każdej zbilansowanej diecie i wpływają np. na zdrowie kości. Przed wprowadzeniem do diety małych ilości skorupek należy jednak koniecznie skonsultować się z lekarzem. Nigdy nie spożywaj skorupek na własną rękę! Nie powinny być one podawane także małym dzieciom.
- Nawóz ogrodniczy. To znany od dziesiątek lat sposób, który stosowały już nasze babcie. Zmielone skorupki od jajek można umieścić w doniczce z rośliną. Czasem też skorupki zalewano gorącą wodą, którą następnie podlewano kwiatki (po ostygnięciu). Patent ten sprawdzi się zwłaszcza przy hodowaniu roślin w glebie zasadowej.
- Zamiennik druciaka. Zamiast kupować nowy druciak do garnków, możesz wykorzystać skorupki do jajek. Ostre drobinki zadziałają na takiej samej zasadzie i pomogą odejść zaschniętym zabrudzeniom, a nawet przypaleniom. Skorupki nie powinny być jednak stosowane na powierzchniach takich jak teflon czy naczynia stołowe.
- Balsam na ukąszenia. Zmielone skorupki można wymieszać z octem jabłkowym. Mieszanina powinna odczekać kilka dni, a następnie może być stosowana jako remedium na swędzące ugryzienia owadów. Domowy balsam ma właściwości łagodzące i przyspiesza gojenie ukąszeń. Ten naturalny lek należy jednak wykorzystać w przeciągu miesiąca – później nie będzie on już skuteczny.
- Peeling do ciała. Wiele produktów spożywczych sprawdza się w roli naturalnych peelingów do ciała. Najczęściej stosuje się w tym celu cukier, kawę czy sól, ale skorupki jajek również spełnią swoje zadanie. Rozkruszone skorupki należy zmieszać z nawilżającym składnikiem takim jak oliwa z oliwek czy olej kokosowy. Dla jeszcze większych właściwości odżywczych można dodać również miód. Warto jednak pamiętać, że peeling oparty na skorupkach jajek przeznaczony jest wyłącznie do grubej i mało podatnej na złuszczanie skóry – nie nadaje się on do pielęgnacji wrażliwego czy suchego naskórka. Twarde drobinki mogą nadmiernie go podrażnić.
Czytaj też: