Zostały wam skorupki po jajkach? Dodajcie do nich trochę oliwy, a otrzymacie genialny kosmetyk (peeling)
Adobe Stock
Newsy

Zostały wam skorupki po jajkach? Dodajcie do nich trochę oliwy, a otrzymacie genialny kosmetyk (peeling)

Jajka to absolutna podstawa w kuchni. Są składnikami bardzo wielu posiłków takich jak jajecznica, naleśniki, wypieki, makarony czy panierowane kotlety. W kuchni jajka wykorzystywane są w całości albo w postaci samych żółtek czy białek. Bardzo rzadko mówi się jednak o wszechstronnych zastosowaniach skorupek!

Jajka znajdują się w absolutnie każdej polskiej kuchni, zwłaszcza w okresie wielkanocnym. Świąteczne jaja spożywamy w żurku, w sałatce jarzynowej lub w formie faszerowanej. Są one również niezbędne przy pieczeniu bab, mazurków i serników. Niewiele osób jednak wie, że nie należy się pozbywać skorupek do jajkach – mają one aż 5 różnych zastosowań!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak można wykorzystać skorupki od jajek?

Skorupki bogate są w składniki odżywcze takie jak wapń, potas, krzem, magnez czy fluor. Mogą być włączane do diety (ale wyłącznie po konsultacji z lekarzem!), ale także stosowane w kosmetyce czy ogrodnictwie. Jakie zastosowania mają skorupki od jajek?

  1. Suplement diety. Skorupki bogate są przede wszystkim w wapń, ale także w żelazo czy krzem. Składniki te są istotne w każdej zbilansowanej diecie i wpływają np. na zdrowie kości. Przed wprowadzeniem do diety małych ilości skorupek należy jednak koniecznie skonsultować się z lekarzem. Nigdy nie spożywaj skorupek na własną rękę! Nie powinny być one podawane także małym dzieciom.
  2. Nawóz ogrodniczy. To znany od dziesiątek lat sposób, który stosowały już nasze babcie. Zmielone skorupki od jajek można umieścić w doniczce z rośliną. Czasem też skorupki zalewano gorącą wodą, którą następnie podlewano kwiatki (po ostygnięciu). Patent ten sprawdzi się zwłaszcza przy hodowaniu roślin w glebie zasadowej.
     
  3. Zamiennik druciaka. Zamiast kupować nowy druciak do garnków, możesz wykorzystać skorupki do jajek. Ostre drobinki zadziałają na takiej samej zasadzie i pomogą odejść zaschniętym zabrudzeniom, a nawet przypaleniom. Skorupki nie powinny być jednak stosowane na powierzchniach takich jak teflon czy naczynia stołowe.
    Zobacz także
    Po co dodaje się skorupki z jajek do kawy? Będziecie w szoku

    Po co dodaje się skorupki z jajek do kawy? Będziecie w szoku

    jak kroić jajka w skorupkach?

    Jak przekroić jajka, żeby nie uszkodzić skorupki? Idealny patent na faszerowane jajka

  4. Balsam na ukąszenia. Zmielone skorupki można wymieszać z octem jabłkowym. Mieszanina powinna odczekać kilka dni, a następnie może być stosowana jako remedium na swędzące ugryzienia owadów. Domowy balsam ma właściwości łagodzące i przyspiesza gojenie ukąszeń. Ten naturalny lek należy jednak wykorzystać w przeciągu miesiąca – później nie będzie on już skuteczny.
     
  5. Peeling do ciała. Wiele produktów spożywczych sprawdza się w roli naturalnych peelingów do ciała. Najczęściej stosuje się w tym celu cukier, kawę czy sól, ale skorupki jajek również spełnią swoje zadanie. Rozkruszone skorupki należy zmieszać z nawilżającym składnikiem takim jak oliwa z oliwek czy olej kokosowy. Dla jeszcze większych właściwości odżywczych można dodać również miód. Warto jednak pamiętać, że peeling oparty na skorupkach jajek przeznaczony jest wyłącznie do grubej i mało podatnej na złuszczanie skóry – nie nadaje się on do pielęgnacji wrażliwego czy suchego naskórka. Twarde drobinki mogą nadmiernie go podrażnić.

Czytaj też:

do czego użyć wodę po gotowaniu jajek?
Adobe Stock
Newsy
Woda po gotowanych jajkach to prawdziwy skarb. Nigdy więcej jej nie wylewajcie
Kto by o tym pomyślał? Okazuje się, że woda po gotowaniu jajek, ma naprawdę ciekawe zastosowanie.

Jeśli jesteście oszczędni i nie lubicie, gdy w waszym domu coś się marnuje, mamy dla was dobre wiadomości - dotyczą resztkach po jajkach. Słyszeliście o tym, że skorupka stanowi nawet 12% wagi całego jaja? Zamiast wyrzucać ją po ugotowaniu jajka, warto ją wykorzystać. Skorupki po jajkach są czasem wykorzystywane, jako nawóz dla kwiatów. O tym być może już słyszeliście. Dodanie do doniczki skorupek, pozwala na regulację odczynu kwasowego gleby na bardziej zasadowy, korzystny dla roślin. Co zawiera woda po gotowanych jajkach? Ale czy wiecie o tym, że także i woda po gotowaniu jaj, ma naprawdę godne dostrzeżenia i docenienia właściwości? Jej zalety są oczywiście wynikiem przenikania substancji zawartych w skorupkach podczas procesu gotowania. O jakich minerałach i składnikach odżywczych mowa? Rzućcie okiem na tę listę. Robi ona naprawdę spore wrażenie. Wapń Fluor Cynk Siarka Krzem Żelazo To wszystko zawarte jest w skorupkach i wodzie po gotowaniu jajek. Aż żal marnować takie skarby. Dlatego też od tej pory nie wylewajcie bezrefleksyjnie wody po jajkach. Taki „skorupkowy nawóz” będzie w postaci wodnej, nawet bardziej wygodny do użytkowania i lepiej przyswajalny przez rośliny. Czy nawóz ze skorupek i wodzie po jajkach można użyć do każdej rośliny? Przed użyciem zarówno skorupek, jak i wody po gotowaniu jaj, należy pamiętać o tym, że zmieniają one odczyn gleby na bardziej zasadowy. Dlatego też taki „zastrzyk” minerałów nie zrobi dobrze roślinom, które potrzebują bardziej kwasowego odczynu ziemi do poprawnego wzrostu. Wśród nich znajdziecie takie rośliny jak: Hortensja Storczyki Gardenie Azalie Odczyn zasadowy, który otrzymacie dzięki dodawaniu skorupek do doniczek, „lubią” za to takie roślinki...

Jak przygotować domowy suplement ze skorupek jajek? Pomaga na osteoporozę i nawracające infekcje
Adobe Stock
Newsy
Jak przygotować domowy suplement ze skorupek jajek? Pomaga na osteoporozę i nawracające infekcje
Zjadacie jajka i wyrzucacie skorupki? To błąd. Jak poznacie wartości skorupek jaj, to już nigdy ich nie wyrzucicie.

Jajka są najtańszym i najlepszym źródłem białka. Z tego powodu jadamy je chętnie od tysięcy lat, na całym świecie. Jednak współczesne normy żywieniowe zwracają uwagę nie tylko na wartości odżywcze jajek, ale także na ich niekorzystny wpływ na zdrowie, szczególnie przy nadużywaniu tego pokarmu, zalecają spożywanie nie więcej niż 2 jajek tygodniowo. Niezależnie od tego czy jadacie jajka i czy stosujecie się do zaleceń niejedzenia zbyt dużej ich ilości, nie warto wyrzucać skorupek po rozbiciu jajek. Są zbyt wartościowe, żeby trafiły po prostu do śmieci. Wartości prozdrowotne skorupek jajek Skorupka jajka jest zbudowana z węglanu wapnia. To substancja utrzymująca zdrowie naszych kości. Jednak skorupka na całej powierzchni nie jest jednolita, składa się z warstw, a każda z nich ma nieco inny skład. Pierwsza warstwa, najtwardsza, niemal w całości (w 95-97%) składa się właśnie z węglanu wapnia Dwie inne – membrany, zbudowane są z białek. Są jednocześnie mocne i elastyczne, to dzięki jednemu z białek, jakie je tworzą – keratynie Skorupki nie tylko są doskonałym źródłem wapnia, które jest przyswajalne w 90%. Poza wapniem zawierają miedź, żelazo, fluor, mangan, cynk i krzem. To minerały bardzo cenne dla człowieka. Jedna skorupka ze średniej wielkości jajka, może wam dostarczyć dwa razy więcej wapnia niż dzienna dawna zalecana dla osoby dorosłej. Jak przygotować suplement ze skorupek jajek? Skorupki jajek są wartościową, ale też chorobotwórczą częścią jajka. Jej funkcją jest ochrona jajka przed zagrożeniami występującymi na zewnątrz. Skorupka zatrzymuje bakterie i inne drobnoustroje, nie dopuszcza ich do wnętrza jajka. Jednak bakterie, z najczęściej występującą, niebezpieczną Salmonellą, osiadają na niej i już na niej zostają. Dlatego używając skorupek...

Co zrobić z pękniętym jajkiem? Czy można je jeszcze zjeść?
Pixabay
Newsy
Co zrobić z pękniętym jajkiem? Czy można je jeszcze zjeść?
Czy pęknięte jajko nadaje się do zjedzenia? Wiele osób zadaje sobie to pytanie. Odpowiedź może was zaskoczyć. 

Każdemu zdarzyło się kiedyś wrócić z pękniętym jajkiem ze sklepu. Często uważa się, że jeśli szybko schowa się je do lodówki, mogą być one bezpiecznie spożyte. Czy to prawda? Nie do końca.  Czy można zjeść pęknięte jajko? Jeśli zauważycie pęknięte jajko od razu po przyjściu ze sklepu, najlepiej wykorzystajcie je natychmiast i przygotujcie w postaci jajecznicy, omletu, jajka sadzonego czy po benedyktyńsku.  Jeśli nie zamierzacie wykorzystywać jajka od razu, najlepiej jak najszybciej je wyrzucić. Przetrzymywanie go w lodówce przez kilka dni może przyczynić się do skażenia salmonellą, ale także do przeniesienia się bakterii na inną żywność w lodówce. Salmonella to popularna choroba zakaźna, która powoduje objawy ciężkiego zatrucia pokarmowego. Można się nią zakazić poprzez nieodpowiednio przechowywane jaj, niedogotowane i surowe jajka bądź mięso.   Dlaczego warto jeść jajka? Jajka to bardzo korzystny element diety. Bogate są w wiele cennych składników odżywczych takich jak witaminy A, E i K, a także wapń, cynk czy potas. Jakie inne korzyści czerpie organizm ze spożywania jajek? Są one bogatym źródłem białka Doskonale działają na zmysł wzroku Są sycące i bogate w zdrowe tłuszcze. Czytaj też: Zostały wam skorupki po jajkach? Dodajcie do nich trochę oliwy, a otrzymacie genialny kosmetyk Żółte jajka na twardo to coś dla osób, które lubią eksperymenty. Wykorzystaj ten trik Jak długo można przechowywać ugotowane jajka w lodówce? To zaskoczy każdego

Po co dodaje się skorupki z jajek do kawy? Będziecie w szoku
Adobe Stock
Newsy
Po co dodaje się skorupki z jajek do kawy? Będziecie w szoku
Dla niektórych takie połączenie może brzmieć dość makabrycznie, ale apelujemy o zachowanie spokoju. Skorupki z jaj w kawie to wcale nie taki głupi pomysł!

To nie żart. Ktoś kiedyś dodał do parzonej kawy utłuczonych na sypką postać skorupek z jajka i osiągnął ciekawy efekt. Po co cały ten ambaras? Chodzi o próbę zwalczenia zbyt kwaśnego, lekko goryczkowatego smaku parzonej kawy. Niestety łatwo o osiągnięcie takiego oto właśnie posmaku podczas parzenia kawy w kawiarce z użyciem twardej wody. Co sprawia, że kawa jest kwaśna i gorzka? Bezpośrednią przyczyną kwasowości i goryczki w świeżo parzonej kawie jest zastosowanie twardej wody i zbyt wysoka temperatura parzenia kawy. To właśnie zbyt duże ciepło wydziela do kawy kwasy garbnikowe odpowiedzialne za dość nieprzyjemny dla niektórych smak. Jeśli chcecie więc delikatniejszej w smaku kawy prawie jak z włoskich kawiarni, trzeba ruszyć głową. Do tego nadadzą się skorupki z jajek. Ważne, by przed próbami ze skorupkami dobrze je oczyścić nie tylko z zewnątrz, ale i od środka. Nikt przecież nie życzyłby sobie jajecznego smaku swojej ulubionej małej czarnej. Po co tak właściwie dodawać do parzonej kawy skorupki? Wszystko przez zawarty w ich składzie wapń, a tak naprawdę węglan wapnia. Ten związek chemiczny wchodzi podczas parzenia kawy w reakcję z kwasami garbnikowymi odpowiedzialnymi za nieprzyjemny smak i zapach. Jak dodawać skorupki po jajkach do kawy? Działają tu proste chemiczne zasady – węglan wapnia jest bowiem alkaliczny, czyli zasadowy i w ten sposób może zneutralizować zbyt kwaśny odczyn kawowego napoju. Jak już wspominaliśmy przed chwilą, najlepsze efekty połączenia skorupek i kawy osiągnięcie, parząc kawę w ekspresie ciśnieniowym. Wystarczy nasypać zmielonych skorupek do lejka ze zmielonymi ziarnami. Nie będą potrzebne jednak wielkie maszynerie rozmiarem przypominające lodówki. Takie ekspresy zostawmy kawiarniom. W domu najlepiej przyrządzać kawę z użyciem kawiarki,...