Zostały wam resztki różnych ciast? Zróbcie z nich te pyszne kulki na słodko. Wystarczy 30 minut
AdobeStock
Newsy

Zostały wam resztki różnych ciast? Zróbcie z nich te pyszne kulki na słodko. 30 minut i gotowe

Nie wyrzucajcie resztek z ciast do śmieci. Możecie jeszcze wyczarować z niego pyszny deser, któremu nikt się nie oprze.

Na święta, sylwestra i inne okazje przyrządza się mnóstwo jedzenia, z którym często nie wiadomo co później począć. Na przykład ciasta - wysuszone i twarde nie zachęcają w ogóle do zjedzenia, ale żal wyrzucić je do śmietnika. Da się je uratować w prosty sposób - po prostu wykorzystajcie ciasta do zrobienia innego przysmaku, czyli klasycznych bajaderek. Zobaczcie, w jaki sposób je przygotować. 

Przepis na bajaderki

Składniki:

  • około pół kilograma różnych ciast (pod warunkiem, że nie zawierają sera, galaretki i kremu)

  • pół szklanki dżemu z czarnej porzeczki

  • pół szklanki mleka

  • pół szklanki wiórek kokosowych

  • 100 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao od 60 do 70%

  • 100 g orzechów włoskich

  • 100 g herbatników

  • 100 g masła (pół kostki)

  • 100 ml rumu albo likieru

  • 70 g rodzynek 

Zobacz także
Babcia nigdy nie wyrzucała ciasta po lepieniu pierogów, tylko robiła z niego takie pyszności

Babcia nigdy nie wyrzucała ciasta po lepieniu pierogów, tylko robiła z niego takie pyszności

Nie wyrzucajcie skórek od mandarynek. Zrobicie z nich syrop na tę uciążliwą dolegliwość

Nie wyrzucajcie skórek od mandarynek. Zrobicie z nich syrop na tę uciążliwą dolegliwość

Przygotowanie:

  1. Włóżcie rodzynki do miski i zalejcie 100 ml rumu (lub likieru). Odstawcie na co najmniej godzinę bez przykrycia.

  2. Resztki ciast pokruszcie i dodajcie do nich, również pokruszone, herbatniki. 

  3. Orzechy włoskie pokrójcie na mniejsze kawałki i dodajcie do ciast.

  4. Posiekajcie czekoladę lub zetrzyjcie ją na tarce, a następnie rozpuśćcie, Możecie to zrobić w kąpieli wodnej lub bezpośrednio w niewielkim garnku - trzeba to jednak robić ostrożnie, na małym ogniu i cały czas mieszając.

  5. Tak rozpuszczoną czekoladę połączcie z dżemem z czarnej porzeczki i wymieszajcie z okruszkami.

  6. Następnie dodajcie jeszcze rodzynki wraz z rumem, w którym się moczyły i pół kostki bardzo miękkiego masła. Mieszajcie masę, wlewając do niej powoli pół szklanki mleka. Najpierw wlejcie tylko pół podanej porcji - w razie, gdyby masa wciąż była zbyt gęsta, wlejcie jeszcze trochę mleka. Dokładnie wymieszajcie.

  7. Formujcie z masy duże kule o średnicy 5 centymetrów. Następnie każdą z nich obtoczcie w wiórkach kokosowych.

  8. Tak przygotowane bajaderki ułóżcie w misce i wstawcie do lodówki. Po dwóch godzinach osiągną odpowiednią konsystencję i będą gotowe do spożycia.

Tak przygotowane bajaderki można jeść przez 3 dni od wykonania, pod warunkiem trzymania ich cały czas w lodówce. 

Źródło: aniagotuje.pl  

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ciasto drożdżowe wyjdzie puszyste i lekkie tylko wtedy, gdy zrobicie z jajami tę 1 rzecz
Adobe Stock
Newsy
Ciasto drożdżowe wyjdzie puszyste i lekkie tylko wtedy, gdy zrobicie z jajami tę 1 rzecz
Jakie wychodzą wam ciasta drożdżowe? Mocno wyrośnięte czy niekoniecznie? Sposób na puszystą drożdżówkę jest bardzo prosty – wypróbujcie ten przepis!

Lekkie i puszyste ciasto drożdżowe, to znakomity dodatek do kawy albo pomysł na drugie śniadanie. Choć wysokie kawałki takiego ciasta wyglądają imponująco, to nie jest ono wcale tak kaloryczne! Jeśli nie wiecie co zrobić, by wasza drożdżówka tak pięknie wyrosła, mamy dla was małą radę – następnym razem użyjcie do pieczenia samych żółtek jajek. W cieście nie powinna się znaleźć nawet odrobina białka. Zapytacie pewnie: a niby dlaczego? Owszem, pieczenie ciasta drożdżowego z dodatkiem białek jest możliwe. Niektóre gospodynie specjalnie je nawet ubijają na pianę, by uzyskać wiadomy efekt. Łatwiej jest jednak z nich zrezygnować i w ten sposób uniknąć tego, że ciasto jest zwarte, sztywne i słabo wyrośnięte. Nic w tym dziwnego - w końcu do najbardziej delikatnych muślinowych babek wielkanocnych cukiernicy dodają nawet całe tuziny żółtek. W ten sposób wypiek otrzymuje nie tylko wspaniałą żółtawą barwę, ale też fantastyczne właściwości. Miękki i puszysty miąższ z drożdżówki na żółtkach nie ma sobie równych. Dla oszczędnych mamy komunikat. Spokojnie, nic się nie zmarnuje – z białek można później zrobić smaczną bezę. Sprawdźcie poniższy przepis na puszyste ciasto drożdżowe, które piecze się użyciem żółtek. Przepis na puszyste ciasto drożdżowe Do przygotowania idealnego, puszystego ciasta drożdżowego, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Do zaczynu: 80 g pszennej mąki 60 g świeżych drożdzy Pół szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru Do ciasta: Niecałe 5 szklanek pszennej mąki 1 szklanka mleka ¾ szklanki cukru ¾ kostki masła 2 garści rodzynek 8 dużych żółtek Na kruszonkę: Niecała szklanka pszennej mąki Pół szklanki cukru Pół kostki masła Przygotowanie Do dużej...

Delikatna i wilgotna babka z adwokatem Tomasza Strzelczyka. Kucharz zwraca uwagę na 1 etap przygotowania
Instagram/Tomasz Strzelczyk, Adobe Stock
Newsy
Delikatna babka z adwokatem Tomasza Strzelczyka. Będzie wilgotna, jeśli masło zastąpicie 1 tłuszczem
To ciasto jest puszyste, a dzięki 1 składnikowi dłużej zachowa świeżość. Przygotowując je przyłóżcie się szczególnie do początkowego etapu. Reszta pójdzie jak z płatka.

To doskonała babka dla tych z was, którzy nie lubią robić ciast drożdżowych. Jest delikatna, puszysta i ma smak likieru. Zrobią ją nawet nowicjusze w dziedzinie domowego cukiernictwa. Podajemy przepis. Olej, zamiast masła lub margaryny do ciast – czy warto? Tradycyjnie do ciast używa się masła lub jego tańszej wersji – margaryny. Jednak coraz częściej kucharze zamiast tych tłuszczy używają oleju. Warto dokonać takiej zamiany z dwóch powodów: Zdrowie. Margaryna, a szczególnie masło podnoszą poziom cholesterolu. Olej jest bezpieczniejszym i zdrowszym tłuszczem Smak. Ciasto zrobione na oleju jest delikatniejsze i bardziej puszyste, na co zwraca uwagę Tomasz Strzelczyk,  prezentując przepis na swoim kanale na YouTubie: - Ciasto jest mega wilgotne dzięki temu iż dodałem olej rzepakowy który jest bardziej zdrowy i delikatniejszy w smaku niż masło. Do ciast doskonale sprawdzi się olej rzepakowy lub słonecznikowy. Jak przeliczyć ilość masła z przepisu na ilość oleju? Nie przeliczajcie wprost tj. 150 g masła = 150 ml oleju. Przelicznik jest następujący: 100 g masła to 3-4 łyżki oleju 1 kostka margaryny to szklanka oleju Przepis na puszystą babkę z adwokatem Składniki: 160 g mąki pszennej 60 g mąki krupczatki 60 g mąki ziemniaczanej 200 ml oleju 200 ml likeru adwokat 5 jaj 130 cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego Polewa: 150 g białej czekolady 50 ml likieru adwokat 50 ml śmietanki 36- procentowej Przygotowanie: Najważniejszym etapem przygotowania ciasta jest dokładne utarcie jajek z cukrem. Zróbcie to przy pomocy miksera lub blendera. Do miski wlejcie rozbite, całe jajka, dodajcie cukier i cukier waniliowy. Rozcierajcie na wysokich obrotach, aż masa...

Takich naleśników jeszcze nie jedliście. Sekret zwartego i gładkiego ciasta tkwi w 1 składniku
Flickr
Newsy
Takich naleśników jeszcze nie jedliście. Sekret zwartego i gładkiego ciasta tkwi w 1 składniku
Doskonałe śniadanie z dzieciństwa? Naleśniki. Jedni z was lubią puszyste, inni przypieczone, a jeszcze inni idealnie gładkie. Jednak te ostatnie nie wszyscy potrafią zrobić. Nie wiedzą, że sekret tkwi w 1 składniku. 

Dzisiaj przedstawimy wam tradycyjną recepturę na naleśniki wzbogaconą nietypowym dodatkiem. Dzięki niemu ciasto jest gładkie, zwarte i bez dziur. Doskonałe do każdego nadzienia. Od tej pory żaden dżem ani Nutella nie będzie wyciekać wam na talerz.  Co daje skrobia kukurydziana w cieście naleśnikowym?  Skrobia kukurydziana to produkt bezglutenowy w postaci białego proszku. Uzyskiwana jest z białych pręcików kukurydzy. Nie ma smaku ani zapachu.  Jest doceniana i wykorzystywana chętnie przez kucharzy ze względu na swoje właściwości zagęszczające. W połączeniu z wodą tworzy gęsty kleik. Jest naturalnym wypełniaczem, świetnie nadaje się do przygotowywania sosów i kremów, a także do ciast, placków i naleśników.   W przypadku tych ostatnich tworzy ciasto, które jest idealnie gładkie i elastyczne. Co więcej, nie uświadczycie w takim naleśniku najmniejszej dziurki, przez którą będzie uciekać nadzienie.  Jak smażyć naleśniki, by wyszły cienkie i rumiane? W smażeniu naleśników liczy się dobrze rozgrzana patelnia, niewielka ilość tłuszczu i właściwa, lejąca się konsystencja ciasta.   Ważne jest, by nie wylewać go zbyt wiele, gdyż naleśnik wyjdzie bardzo gruby, a przecież zależy wam na jak najcieńszych plackach. Zaopatrzcie się w małą chochelkę i nią nakładajcie ciasto na patelnię.   Naleśniki smażone na maśle są kaloryczne, jednak smakują niebiańsko i ładnie się rumienią. Dodajcie więc odrobinę masła do oleju, na którym je smażycie.  Przepis na idealnie gładkie naleśniki bez dziurek  Składniki:  2 szklanki mąki pszennej  2 szklanki mleka  4 jajka  4 łyżki oleju roślinnego   4 łyżki masła  4 łyżeczki cukru  1 opakowanie cukru...

Słodkie bajaderki z resztek ciast. Lepszego przepisu nie znajdziecie
akrobatka2/Gotujmy.pl
Newsy
Słodkie bajaderki z resztek ciast. Lepszego przepisu nie znajdziecie
Chociaż bajaderki często tworzone są z resztek innych ciast, dla niektórych są prawdziwymi delicjami! Warto je przygotować, kiedy zostało nam dużo świątecznych ciast, których nie chcemy zmarnować, ale nie mamy już ochoty ich kończyć. 

Bajaderki to doskonały trik na wykorzystanie nie tylko resztek ciast, ale także tych, które nie wyszły przy pieczeniu. Wypiek ma w środku zakalec albo zbyt długo leżał na powietrzu i stał się suchy? Nawet z takich ciast możesz przygotować pyszną bajaderkę! Do tego deseru można dodać także dowolne dodatki, które lubimy: bakalie, wiórki kokosowe czy orzechy. Ograniczeniem jest tylko wyobraźnia! To błyskawiczny sposób na wyczarowanie świeżego, imponującego deseru, kiedy wpadają niespodziewani goście, a w domu nie ma niczego poza skrawkami ciast. Sposób na resztki ze świąt? Bajaderki! Chociaż przepis na bajaderki wziął się właśnie z chęci wykorzystywania resztek ciast i ciasteczek, często serwują je nawet najlepsze cukiernie. I ty możesz nauczyć się przyrządzać je prawdziwie profesjonalnie. Doskonałą okazją do przetestowania tego przepisu jest okres poświąteczny, kiedy zostają nam resztki własnych wypieków, a także tych, które przynieśli goście. Jeśli rodzina jest już przejedzona babkami i biszkoptami – przerób je na bajaderki! Przepis na bajaderki Składniki: 600 g resztek ciast: herbatników, zakalców, biszkoptów itp. 2 łyżki kakao (lub mniej jeśli używamy czekoladowych ciast) 50 g masła 1/4 szkl mleka 1/3 szkl cukru (lub mniej jeśli ciasta są bardzo słodkie) 3 łyżki dżemu/ powideł śliwkowych 2 łyżki kremu czekoladowego, np. Nutella dodatki: rodzynki, skórki owocowe, posiekana czekolada, orzechy, migdały itp. Dodatkowo: 100 g mlecznej/gorzkiej czekolady 1 łyżka masła kilka łyżek wiórek kokosowych do obtoczenia bajaderek Przygotowanie: Resztki ciast drobno pokruszyć lub zmiksować w malakserze. Dodać ulubione dodatki (rodzynki, skórki, orzechy itp.) i wymieszać. Masło zagotować z...