Na święta, sylwestra i inne okazje przyrządza się mnóstwo jedzenia, z którym często nie wiadomo co później począć. Na przykład ciasta - wysuszone i twarde nie zachęcają w ogóle do zjedzenia, ale żal wyrzucić je do śmietnika. Da się je uratować w prosty sposób - po prostu wykorzystajcie ciasta do zrobienia innego przysmaku, czyli klasycznych bajaderek. Zobaczcie, w jaki sposób je przygotować.
Przepis na bajaderki
Składniki:
-
około pół kilograma różnych ciast (pod warunkiem, że nie zawierają sera, galaretki i kremu)
-
pół szklanki dżemu z czarnej porzeczki
-
pół szklanki mleka
-
pół szklanki wiórek kokosowych
-
100 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao od 60 do 70%
-
100 g orzechów włoskich
-
100 g herbatników
-
100 g masła (pół kostki)
-
100 ml rumu albo likieru
-
70 g rodzynek
Przygotowanie:
-
Włóżcie rodzynki do miski i zalejcie 100 ml rumu (lub likieru). Odstawcie na co najmniej godzinę bez przykrycia.
-
Resztki ciast pokruszcie i dodajcie do nich, również pokruszone, herbatniki.
-
Orzechy włoskie pokrójcie na mniejsze kawałki i dodajcie do ciast.
-
Posiekajcie czekoladę lub zetrzyjcie ją na tarce, a następnie rozpuśćcie, Możecie to zrobić w kąpieli wodnej lub bezpośrednio w niewielkim garnku - trzeba to jednak robić ostrożnie, na małym ogniu i cały czas mieszając.
-
Tak rozpuszczoną czekoladę połączcie z dżemem z czarnej porzeczki i wymieszajcie z okruszkami.
-
Następnie dodajcie jeszcze rodzynki wraz z rumem, w którym się moczyły i pół kostki bardzo miękkiego masła. Mieszajcie masę, wlewając do niej powoli pół szklanki mleka. Najpierw wlejcie tylko pół podanej porcji - w razie, gdyby masa wciąż była zbyt gęsta, wlejcie jeszcze trochę mleka. Dokładnie wymieszajcie.
-
Formujcie z masy duże kule o średnicy 5 centymetrów. Następnie każdą z nich obtoczcie w wiórkach kokosowych.
-
Tak przygotowane bajaderki ułóżcie w misce i wstawcie do lodówki. Po dwóch godzinach osiągną odpowiednią konsystencję i będą gotowe do spożycia.
Tak przygotowane bajaderki można jeść przez 3 dni od wykonania, pod warunkiem trzymania ich cały czas w lodówce.
Źródło: aniagotuje.pl