Na święta, sylwestra i inne okazje przyrządza się mnóstwo jedzenia, z którym często nie wiadomo co później począć. Na przykład ciasta - wysuszone i twarde nie zachęcają w ogóle do zjedzenia, ale żal wyrzucić je do śmietnika. Da się je uratować w prosty sposób - po prostu wykorzystajcie ciasta do zrobienia innego przysmaku, czyli klasycznych bajaderek. Zobaczcie, w jaki sposób je przygotować. 

Przepis na bajaderki

Składniki:

  • około pół kilograma różnych ciast (pod warunkiem, że nie zawierają sera, galaretki i kremu)

  • pół szklanki dżemu z czarnej porzeczki

  • pół szklanki mleka

  • pół szklanki wiórek kokosowych

  • 100 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao od 60 do 70%

  • 100 g orzechów włoskich

  • 100 g herbatników

  • 100 g masła (pół kostki)

  • 100 ml rumu albo likieru

  • 70 g rodzynek 

Przygotowanie:

  1. Włóżcie rodzynki do miski i zalejcie 100 ml rumu (lub likieru). Odstawcie na co najmniej godzinę bez przykrycia.

  2. Resztki ciast pokruszcie i dodajcie do nich, również pokruszone, herbatniki. 

  3. Orzechy włoskie pokrójcie na mniejsze kawałki i dodajcie do ciast.

  4. Posiekajcie czekoladę lub zetrzyjcie ją na tarce, a następnie rozpuśćcie, Możecie to zrobić w kąpieli wodnej lub bezpośrednio w niewielkim garnku - trzeba to jednak robić ostrożnie, na małym ogniu i cały czas mieszając.

  5. Tak rozpuszczoną czekoladę połączcie z dżemem z czarnej porzeczki i wymieszajcie z okruszkami.

  6. Następnie dodajcie jeszcze rodzynki wraz z rumem, w którym się moczyły i pół kostki bardzo miękkiego masła. Mieszajcie masę, wlewając do niej powoli pół szklanki mleka. Najpierw wlejcie tylko pół podanej porcji - w razie, gdyby masa wciąż była zbyt gęsta, wlejcie jeszcze trochę mleka. Dokładnie wymieszajcie.

  7. Formujcie z masy duże kule o średnicy 5 centymetrów. Następnie każdą z nich obtoczcie w wiórkach kokosowych.

  8. Tak przygotowane bajaderki ułóżcie w misce i wstawcie do lodówki. Po dwóch godzinach osiągną odpowiednią konsystencję i będą gotowe do spożycia.

Tak przygotowane bajaderki można jeść przez 3 dni od wykonania, pod warunkiem trzymania ich cały czas w lodówce. 

Źródło: aniagotuje.pl  

Zobacz także: