domowa czosnkowa oliwa przepis
Adobe Stock
Newsy

Zostały wam resztki czosnku? Nie wyrzucajcie ich. Zrobicie z nich coś genialnego

Ci którzy używają w swojej kuchni praski do czosnku z pewnością znają ten problem. Bez względu na to, jak bardzo się staracie na przyrządzie i tak zostaną resztki tego cennego warzywa. Te z powodzeniem możecie wykorzystać do przyrządzenia… smakowej oliwy!
Weronika Kępa
styczeń 10, 2021

Oliwa czosnkowa to produkt, który wiele ludzi bez zastanowienia kupuje w sklepie. To błąd. Okazuje się bowiem, że tego typu produkt można przyrządzić samodzielnie w domu. W ten sposób nie tylko zaoszczędzicie pieniądze, ale również nie zmarnujecie ani grama wykorzystywanego do wielu potraw warzywa.

Oliwa czosnkowa z dodatkiem ulubionych ziół, a nawet ostrej papryczki, idealnie sprawdzi się nie tylko do marynowania i smażenia mięsa, ale również jako dodatek do sałatki. Ten produkt bez dwóch zdań warto mieć w swojej kuchni. Tym bardziej, że jego przygotowanie jest dziecinnie proste!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na domową oliwę smakową

Będziecie potrzebować

  • Ulubionej oliwy
  • Czosnku
  • Ostrych papryczek
  • Ziół: bazylii, tymianku

Przygotowanie

  1. Listki bazylii oddzielcie od gałązek, z kolei tymianek podzielcie na gałązki.
  2. Umyjcie papryczki i przygotujcie resztki czosnku. Jeśli nie macie resztek z czosnku możecie też użyć świeżych ząbków – wystarczy obierać je z łupin. Możecie też przekroić je na pół, ale nie jest to konieczne.
  3. Ulubioną oliwę (nie musi być extra virgin) umieśćcie w rondelku wraz z bazylią, tymiankiem, czosnkiem i papryczkami. Całość gotujcie przez ok. 5 minut.
  4. Tak przygotowaną oliwę odstawcie do wystudzenia.
  5. Po kilkunastu minutach przelejcie miksturę do czystej buteleczki. Włóżcie do niej również zioła, czosnek i paprykę – to nada jej nie tylko ładnego wyglądu, ale również sprawi, że smak będzie się długo utrzymywał.

Gotowe!

Źródło: gotujmy

Komentarze
Domowa konserwa
gosia239/gotujmy.pl
Newsy Przepyszna domowa konserwa w słoiku. Ten przepis jest genialny. Raj dla podniebienia
Nie ma chyba nic lepszego niż domowe mięsne przetwory. Lubicie robić sobie smaczne zapasy? Domowa konserwa w słoiku będzie w sam raz.
Hubert Rój
grudzień 01, 2020

Niektórzy z nas nie do końca ufają mięsnym przetworom ze sklepu. Jeszcze inni nie przepadają za smakiem niektórych konserw w puszkach. Dla takich właśnie osób kierujemy naszą dzisiejszą propozycję, czyli konserwę domową w słoiku. Tego rodzaju pożywienie stało się hitem już jakiś czas temu. Początkowo było chętnie przygotowywane na „czarną godzinę” przez osoby zapobiegliwe. Obecnie dotarły także na stoły „zwykłych śmiertelników”, którzy po prostu cenią sobie ich walory. Zalety domowych konserw w słoiku są ogólnie znane – długi termin do spożycia, wspaniały, pełen aromatu smak i zapach, pewność i gwarancja naturalnego składu mięsa, bez zbędnych konserwantów, polepszaczy i sztucznych przypraw. Nasze słoiczkowe zapasy przydadzą się także wtedy, gdy po prostu nie będziemy mieli pomysłu na pożywny i smaczny posiłek. Doskonale wypadną w połączeniu ze świeżym pieczywem z dodatkiem niewielkiej ilości musztardy, chrzanu lub ogórków kiszonych. Przepis na przygotowanie domowej konserwy w słoiku ze sporych kawałków mięsa. Składniki: 1 kg podgardla wieprzowego lub innego dość tłustego mięsa. 1 kg karczku lub łopatki wieprzowej Sól do peklowania – 1 łyżka 3-4 liście laurowe Kilka ziaren ziela angielskiego Mała łyżeczka majeranku Kilka ząbków czosnku Łyżeczka pieprzu 100 ml wody Przygotowanie: Mięso myjemy, odcinamy skórę z podgardla albo z boczku, jeżeli go używamy. Kroimy mięso w sporą kostkę. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę. Zalewamy mięso zimną wodą i doprawiamy przyprawami. Mieszamy i zostawiamy na 24 godziny w zimnym miejscu. Wyparzamy ok. 7 słoiczków o pojemności 500 ml. Nakładamy mięso do słoiczków. Zakręcamy nakrętkami i...

Przeczytaj