Oliwa czosnkowa to produkt, który wiele ludzi bez zastanowienia kupuje w sklepie. To błąd. Okazuje się bowiem, że tego typu produkt można przyrządzić samodzielnie w domu. W ten sposób nie tylko zaoszczędzicie pieniądze, ale również nie zmarnujecie ani grama wykorzystywanego do wielu potraw warzywa.
Oliwa czosnkowa z dodatkiem ulubionych ziół, a nawet ostrej papryczki, idealnie sprawdzi się nie tylko do marynowania i smażenia mięsa, ale również jako dodatek do sałatki. Ten produkt bez dwóch zdań warto mieć w swojej kuchni. Tym bardziej, że jego przygotowanie jest dziecinnie proste!
Przepis na domową oliwę smakową
Będziecie potrzebować
- Ulubionej oliwy
- Czosnku
- Ostrych papryczek
- Ziół: bazylii, tymianku
Przygotowanie
- Listki bazylii oddzielcie od gałązek, z kolei tymianek podzielcie na gałązki.
- Umyjcie papryczki i przygotujcie resztki czosnku. Jeśli nie macie resztek z czosnku możecie też użyć świeżych ząbków – wystarczy obierać je z łupin. Możecie też przekroić je na pół, ale nie jest to konieczne.
- Ulubioną oliwę (nie musi być extra virgin) umieśćcie w rondelku wraz z bazylią, tymiankiem, czosnkiem i papryczkami. Całość gotujcie przez ok. 5 minut.
- Tak przygotowaną oliwę odstawcie do wystudzenia.
- Po kilkunastu minutach przelejcie miksturę do czystej buteleczki. Włóżcie do niej również zioła, czosnek i paprykę – to nada jej nie tylko ładnego wyglądu, ale również sprawi, że smak będzie się długo utrzymywał.
Gotowe!
Źródło: gotujmy