Jak odświeżyć ciasto drożdżowe
Adobe Stock
Newsy

Zostały wam resztki ciasta drożdżowego? Mamy sposób na jego odświeżenie. Będzie jak świeżo upieczone

Placki drożdżowe, rogaliki, pączki czy drożdżówki – jeśli leżą w waszej kuchni już zdecydowanie za długo i stały się suche wcale nie musicie ich wyrzucać. Istnieje prosty sposób na ich odświeżenie.
Weronika Kępa
marzec 05, 2021

Na wypadek niezapowiedzianej wizyty gości lub rodziny zawsze warto mieć pod ręką domowe ciasto drożdżowe. Ten przepyszny wypiek nie jest jednak idealny. Po wielu dniach leżakowania, podobnie jak każdy inny, staje się suchy i niesmaczny. Na szczęście to nie powód, by od razu wyrzucać go do kosza. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sposób na odświeżenie ciasta drożdżowego

Ciasto drożdżowe można naprawdę bardzo łatwo odświeżyć. Dzięki jednemu dziecinnie prostemu trikowi będzie smakowało jak dopiero co upieczone. Zapamiętajcie go sobie, być może niedługo wam się przyda, ponieważ ze świąt zawsze zostaje dużo resztek jedzenia.

Wystarczy, że polejecie zeschłe ciasto drożdżowe mlekiem, a następnie umieścicie je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po ok. 5 minutach możecie śmiało serwować je waszym gościom i rodzinie. Gwarantujemy, że nie poczują żadnej różnicy, wręcz przeciwnie, będą zachwyceni jego smakiem i puszystością.

Na tym jednak nie koniec naszych rad. Jeśli chcecie ulepszyć wasze ciasto drożdżowe do granic możliwości, koniecznie przetestujcie kolejne triki.

Jak przygotować idealne ciasto drożdżowe?

Przygotowanie ciasta drożdżowego nie należy do skomplikowanych. Musicie jednak pamiętać, by przestrzegać kilku ważnych zasad. Inaczej nie będzie tak smaczne, jak oczekiwaliście. 

  1. Do przygotowania idealnego ciasta drożdżowego potrzebujecie świeżych drożdży, mleka, wody, jajek, mąki pszennej, oleju, cukru oraz soli. Wszystkie składniki, oprócz mleka i wody, powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Możecie nam wierzyć lub nie, ale żaden robot kuchenny nie jest w stanie zastąpić ruchu i ciepła waszych dłoni. Dlatego też nie idźcie na łatwiznę i wyróbcie ciasto drożdżowe samodzielnie. To niesamowicie wpłynie na jego smak. 
  3. Pod koniec wyrabiania dodajcie do ciasta rozpuszczone i wystudzone masło. Masę musicie mieszać naprawdę bardzo powoli i delikatnie, aż do momentu, w którym wchłonie cały tłuszcz, a na jego powierzchni pojawią się małe pęcherzyki powietrza. Wówczas odstawcie je na 30 minut.
  4. Ciasto drożdżowe będzie bardziej żółte, jeśli na kilka godzin przed pieczeniem dodacie do niego żółtka zmiksowane ze szczyptą soli.
  5. Koniecznie obserwujcie wstawione do piekarnika ciasto. Kiedy zobaczycie, że to już dostatecznie wyrosło, otwórzcie drzwiczki i przykryjcie wypiek kawałkiem pergaminu. Dzięki temu będzie o wiele bardziej puszysty.
  6. Po upieczeniu nie trzymajcie ciasta w piekarniku, od razu wyjmijcie je na blat i studźcie w temperaturze pokojowej. 
  7. Jeśli chcecie, by kruszonka na cieście drożdżowym była bardziej chrupiąca, od razu po upieczeniu skropcie ciasto zimną wodą. Wydaje się banalne, ale działa cuda.
Komentarze