Gdy przychodzi sezon na świeże truskawki, aż się prosi przygotować z nich coś pysznego. To może być tarta z truskawkami, dżem albo po prostu truskawki ze śmietaną. Ciekawym pomysłem jest frużelina truskawkowa, która stanowi fantastyczny dodatek do deserów, placków, racuchów i do ciast.

Warto ją zrobić zwłaszcza wtedy, gdy przeholowaliście z kupnem świeżych truskawek, których nie dacie rady zjeść od razu na surowo... 

Do czego można wykorzystać frużelinę?

Owoce w żelu, czyli frużelina, to świetny dodatek do różnych deserów, ciast i innych rzeczy podawanych na słodko. Często stanowi ona składnik tortów, gdzie dodaje się ją jako jedną z warstw. Frużelina dobrze komponuje się także z lodami, można ją dawać do naleśników i gofrów oraz jako dodatek do ciasta - na przykład zamiast dżemu.

To pyszna i słodka przekąska, która jest łatwa w przygotowaniu, dlatego teraz, gdy jest sezon na świeże owoce, warto przyrządzić domową frużelinę. Wyjdzie znacznie zdrowsza i smaczniejsza od tej, którą można kupić w sklepie. Zobaczcie, jak ją przygotować.

Zobacz także:

Przepis na domową frużelinę truskawkową

Do przygotowania frużeliny domowej roboty potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 200 g truskawek

  • 2 łyżki wody

  • 1 łyżka cukru

  • niecała łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka żelatyny

Przygotowanie:

  1. Do naczynia wsypcie łyżeczkę żelatyny, wlejcie 1 łyżkę zimnej wody i wymieszajcie. Odstawcie na 5-10 minut, aż żelatyna napęcznieje. 

  2. Umyjcie truskawki, obierzcie z szypułek i pokrójcie w kostkę. Włóżcie do rondelka, wsypcie łyżkę cukru (lub nieco więcej jeśli chcecie, by frużelina była słodsza) i delikatnie wymieszajcie.

  3. Truskawki podgrzewajcie na małym ogniu do momentu, aż zaczną puszczać sok i będą miękkie. Gdy będą już gorące, wsypcie płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

  4. Mieszajcie truskawki i gotujcie, aż zaczną gęstnieć - jak kisiel. 

  5. Następnie zdejmijcie rondelek z ognia i do truskawek wlejcie żelatynę. Mieszajcie do rozpuszczenia. Pamiętajcie o tym, by dodać żelatynę, gdy truskawki już nie będą się gotowały - w przeciwnym razie frużelina wam nie wyjdzie.

  6. Ostudźcie truskawki i gdy będą już chłodne, wstawcie je do lodówki na około 4 godziny, do stężenia. Gotowe!

Źródło: slodkipomysl.pl