Zostały wam przejrzałe truskawki? Zróbcie z nich domową frużelinę. Doskonała do ciasta
AdobeStock
Newsy

Zostały wam przejrzałe truskawki? Zróbcie z nich domową frużelinę. Będzie doskonała do ciasta

Słodka, smaczna i zdrowa - bo domowa! Frużelina świetnie smakuje w połączeniu z ciastem czy lodami. Sprawdźcie, jak zrobić ją samodzielnie.

Gdy przychodzi sezon na świeże truskawki, aż się prosi przygotować z nich coś pysznego. To może być tarta z truskawkami, dżem albo po prostu truskawki ze śmietaną. Ciekawym pomysłem jest frużelina truskawkowa, która stanowi fantastyczny dodatek do deserów, placków, racuchów i do ciast.

Warto ją zrobić zwłaszcza wtedy, gdy przeholowaliście z kupnem świeżych truskawek, których nie dacie rady zjeść od razu na surowo... 

Do czego można wykorzystać frużelinę?

Owoce w żelu, czyli frużelina, to świetny dodatek do różnych deserów, ciast i innych rzeczy podawanych na słodko. Często stanowi ona składnik tortów, gdzie dodaje się ją jako jedną z warstw. Frużelina dobrze komponuje się także z lodami, można ją dawać do naleśników i gofrów oraz jako dodatek do ciasta - na przykład zamiast dżemu.

To pyszna i słodka przekąska, która jest łatwa w przygotowaniu, dlatego teraz, gdy jest sezon na świeże owoce, warto przyrządzić domową frużelinę. Wyjdzie znacznie zdrowsza i smaczniejsza od tej, którą można kupić w sklepie. Zobaczcie, jak ją przygotować.

Przepis na domową frużelinę truskawkową

Do przygotowania frużeliny domowej roboty potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 200 g truskawek

  • 2 łyżki wody

  • 1 łyżka cukru

  • niecała łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka żelatyny

Zobacz także
Próbowaliście kisić truskawki? Zaskoczy was ich smak. Będą doskonale pasować do obiadu

Próbowaliście kisić truskawki? Ich smak was zaskoczy. Będą doskonale pasować do obiadu

Truskawki szklarniowe są znacznie droższe niż przed rokiem. Cena? Lepiej nie pytajcie!

Jak odróżnić polskie truskawki od importowanych? Wystarczy spojrzeć na szypułki

Przygotowanie:

  1. Do naczynia wsypcie łyżeczkę żelatyny, wlejcie 1 łyżkę zimnej wody i wymieszajcie. Odstawcie na 5-10 minut, aż żelatyna napęcznieje. 

  2. Umyjcie truskawki, obierzcie z szypułek i pokrójcie w kostkę. Włóżcie do rondelka, wsypcie łyżkę cukru (lub nieco więcej jeśli chcecie, by frużelina była słodsza) i delikatnie wymieszajcie.

  3. Truskawki podgrzewajcie na małym ogniu do momentu, aż zaczną puszczać sok i będą miękkie. Gdy będą już gorące, wsypcie płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

  4. Mieszajcie truskawki i gotujcie, aż zaczną gęstnieć - jak kisiel. 

  5. Następnie zdejmijcie rondelek z ognia i do truskawek wlejcie żelatynę. Mieszajcie do rozpuszczenia. Pamiętajcie o tym, by dodać żelatynę, gdy truskawki już nie będą się gotowały - w przeciwnym razie frużelina wam nie wyjdzie.

  6. Ostudźcie truskawki i gdy będą już chłodne, wstawcie je do lodówki na około 4 godziny, do stężenia. Gotowe!

Źródło: slodkipomysl.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Nie wylewajcie soku po brzoskwiniach z puszki. Zrobicie z niego coś pysznego
AdobeStock
Newsy
Nie wylewajcie soku po brzoskwiniach z puszki. Zrobicie z niego coś pysznego
Słodki syrop można wykorzystać na wiele smacznych sposobów - wypróbujcie jeden z nich!

Brzoskwinie i inne owoce z puszki stanowią świetny składnik ciast i tortów - zwłaszcza wtedy, gdy nie można dostać świeżych owoców lub po prostu gdy preferujecie słodki smak i charakterystyczną strukturę tych z puszki. Syrop, w którym znajdują się owoce najczęściej ląduje później w odpływie. Wielka szkoda, ponieważ można go z powodzeniem wykorzystać do przyrządzenia smacznego deseru! Przepis na galaretkę z soku z brzoskwiń Świetnym pomysłem na wykorzystanie takiego soku z brzoskwiń z puszki (lub z ananasów czy innych owoców) jest zrobienie galaretki. Taki deser doskonale sprawdzi się w trakcie upałów i zawsze wtedy, gdy macie ochotę na coś słodkiego. Do przygotowania potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: szklanka soku z brzoskwiń z puszki pół szklanki wody 1 łyżka żelatyny Przygotowanie: Do małego garnka wlejcie wodę i wsypcie łyżkę żelatyny. Mieszajcie do rozpuszczenia i zagotujcie.  Kiedy wodą z żelatyną zacznie już wrzeć, zdejmijcie garnek z ognia i odstawcie na inny palnik. Cały czas mieszając, powoli wlewajcie sok z brzoskwiń. Wymieszajcie.  Wlejcie płyn do miseczek i odstawcie je do ostudzenia. Gdy osiągną temperaturę pokojową, wstawcie je do lodówki, by galaretka stężała. Gotowe! Pomysły na wykorzystanie soku po brzoskwiniach z puszki Galaretka to nie jedyny pomysł na wykorzystanie soku po owocach z puszki. Możecie zrobić z niego na przykład domowe lody na patyku - wystarczy wlać syrop do formy na lody i wstawić do zamrażarki na kilka godzin. Zamiast do formy, syrop można wlać także do formy na kostki do lodu. Wówczas wyjdą wam słodkie i kolorowe kostki lodu, które będą stanowiły ciekawy dodatek do napojów i drinków. Wreszcie, sok możecie po prostu wymieszać z zimną wodą, dodać kilka...

Przepis na sernik na zimno z truskawkami. Proste ciasto bez pieczenia
alaaa/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na sernik na zimno z truskawkami. Proste ciasto bez pieczenia
Wykorzystajcie świeże truskawki do przygotowania prostego sernika na zimno bez pieczenia. Palce lizać!

Nadchodzące ciepłe dni to świetna okazja do zrobienia smacznego sernika na zimno bez pieczenia. Dodajcie do niego świeże truskawki i puszystą, ubitą śmietanę – będzie smakował fantastycznie! Wypróbujcie prosty przepis na to pyszne ciasto od jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na sernik na zimno z truskawkami Do przygotowania bardzo prostego i pysznego sernika na zimno potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Na spód: 100 g herbatników kakaowych 100 g zmielonych orzechów włoskich 120 g masła Masa serowa: 800 g twarogu mielonego z wiaderka 400 ml zimnej śmietany kremówki 9 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 70 ml gorącej wody 2 kopiaste łyżki żelatyny 400 ml wrzątku Truskawki Galaretka o smaku truskawkowym Przygotowanie: Wsypcie herbatniki do kielicha blendera i zmiksujcie je na proszek. Masło roztopcie w rondelku lub w mikrofalówce. Do herbatników dodajcie zmielone orzechy i płynne masło. Wymieszajcie, rozłóżcie na dnie tortownicy o średnicy 23 centymetrów i dociśnijcie. Wstawcie do lodówki do schłodzenia. W 70 ml ciepłej wody rozpuśćcie 2 duże łyżki żelatyny. Odstawcie. Wlejcie do miski 400 ml zimnej śmietany kremówki i wsypcie cukier puder. Ubijcie mikserem na sztywno. Do ubitej śmietany dodajcie dwie łyżki ekstraktu waniliowego i ponownie wymieszajcie. Następnie dodawajcie do ubitej śmietany po jednej łyżce twarogu, miksując cały czas na średnich obrotach. Gdy już wszystkie składniki się połączą, wlewajcie powoli letnią żelatynę, cały czas mieszając. Połowę masy serowej wyłóżcie na spód tortownicy. Z truskawek ułóżcie dwa kręgi, na to wyłóżcie resztę masy, wyrównajcie z wierzchu i odstawcie do...

Wystarczy 1 łyżka tego składnika, a biszkopt wyjdzie jędrny i puchaty
AdobeStock
Newsy
Wystarczy 1 łyżka tego składnika, a biszkopt wyjdzie jędrny i puchaty
Biszkopt nie jest wystarczająco wyrośnięty lub pęka? Wiemy, jak temu zaradzić. Wystarczy jeden produkt, który macie w kuchni.

To, wydawałoby się, banalne ciasto jest podstawą do robienia tortów i innych wypieków. Niestety, nie zawsze biszkopt się udaje - może pękać i opadać. By temu zaradzić, dodajcie do niego odrobinę jednego składnika.  Co zrobić, aby biszkopt się udał? Podstawą biszkoptu są jajka oraz odpowiednie ubicie białek. Jednak nie tylko to świadczy o powodzeniu tego popularnego wypieku. Warto bowiem do masy wlać jedną łyżkę stołową octu spirytusowego - to sprawi, że ciasto wyjdzie mocno wyrośnięte i cudownie puchate. I spokojna głowa, w ogóle nie będzie w nim czuć octu! Przepis na puszyste ciasto biszkoptowe Do przygotowania dobrego ciasta biszkoptowego potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 szklanka mąki pszennej pół szklanki skrobi ziemniaczanej ćwierć szklanki cukru 6 jajek 1 łyżka octu spirytusowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Przygotowanie: Oddzielcie białka od żółtek. Białka umieśćcie w jednej misce, a żółtka w drugiej. Następnie do żółtek wlejcie jedną łyżkę octu spirytusowego, dodajcie łyżeczkę proszku do pieczenia i zmiksujcie.  Do białek dodajcie szczyptę soli i ubijcie na sztywną pianę.  Gdy białka będą już ubite, cały czas miksując dodawajcie powoli cukier, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie, wciąż miksując, dodawajcie żółtka.  Nie przerywając miksowania, do masy wsypcie maką pszenną i ziemniaczaną (warto je wcześniej przesypać przez sitko do jednej miski i wymieszać). Mieszajcie do uzyskania gładkiej konsystencji. Tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia, a brzegi posmarujcie masłem i obsypcie bułką tartą. Do tortownicy wlejcie masę na biszkopt. Wstawcie ją do rozgrzanego do 170 stopni...

Jak zamrozić truskawki? Zróbcie tak, a zachowają smak po rozmrożeniu
AdobeStock
Newsy
Jak zamrozić truskawki? Zróbcie tak, a zachowają smak po rozmrożeniu
Będziecie mrozili tegoroczne truskawki? Sprawdźcie, jak to zrobić, by owoce były smaczne jak najdłużej.

Sezon na truskawki w pełni! Niestety, jest on dość krótki, a w ciągu roku bardzo trudno jest kupić świeże truskawki, które będą dobrze smakować. Często owoce te są pozbawione aromatu, a ich smak jest dość mdły. Do tego kosztują krocie! Dlatego, jeżeli chcecie się cieszyć smakiem dobrych  polskich truskawek , warto je po prostu zamrozić i wykorzystać za kilka miesięcy. Sprawdźcie, jak to zrobić. Jak mrozić truskawki? Wbrew pozorom prawidłowe zamrożenie truskawek wymaga odpowiedniej techniki, dzięki której owoce zachowają swój smak, jędrność i konsystencję. Poniżej prezentujemy wam instrukcję mrożenia truskawek krok po kroku: Mycie – bardzo ważne jest, by umyć truskawki w zimnej wodzie i nie obierać ich z szypułek! Dzięki temu do środka owoców nie dostanie się woda. Dopiero po umyciu i odsączeniu truskawek z nadmiaru wody, można obrać je z szypułek . Należy jednak poczekać, aż owoce całkowicie wyschną. Jeżeli jesteście bardzo niecierpliwi, możecie użyć w tym celu papierowego ręcznika i nim osuszyć truskawki. Obieranie z szypułek – gdy owoce będą już suche, można bezpiecznie usunąć szypułki. Jeżeli macie bardzo dużo truskawek do obrania, warto wykorzystać ciekawy trik na szybkie i wygodne usuwanie szypułek. Mrożenie – ogromnie ważny jest sposób ułożenia owoców przed wstawieniem ich do zamrażarki. Nie można ich po prostu wrzucić do foliowej torebki lub pudełka, ponieważ się posklejają i wyjdzie wam zamrożona breja z truskawek. Zamiast tego, wyłóżcie tackę papierem do pieczenia i ułóżcie truskawki tak, by się nie stykały. Włóżcie do zamrażarki i poczekajcie, aż się zamrożą. Zamrożone owoce należy przełożyć do torebek na mrożonki lub woreczków strunowych i włożyć z powrotem do zamrażarki. Rozmrażanie – truskawki należy...