Gdy przychodzi sezon na świeże truskawki, aż się prosi przygotować z nich coś pysznego. To może być tarta z truskawkami, dżem albo po prostu truskawki ze śmietaną. Ciekawym pomysłem jest frużelina truskawkowa, która stanowi fantastyczny dodatek do deserów, placków, racuchów i do ciast.
Warto ją zrobić zwłaszcza wtedy, gdy przeholowaliście z kupnem świeżych truskawek, których nie dacie rady zjeść od razu na surowo...
Do czego można wykorzystać frużelinę?
Owoce w żelu, czyli frużelina, to świetny dodatek do różnych deserów, ciast i innych rzeczy podawanych na słodko. Często stanowi ona składnik tortów, gdzie dodaje się ją jako jedną z warstw. Frużelina dobrze komponuje się także z lodami, można ją dawać do naleśników i gofrów oraz jako dodatek do ciasta - na przykład zamiast dżemu.
To pyszna i słodka przekąska, która jest łatwa w przygotowaniu, dlatego teraz, gdy jest sezon na świeże owoce, warto przyrządzić domową frużelinę. Wyjdzie znacznie zdrowsza i smaczniejsza od tej, którą można kupić w sklepie. Zobaczcie, jak ją przygotować.
Zobacz także:
Przepis na domową frużelinę truskawkową
Do przygotowania frużeliny domowej roboty potrzebne wam będą poniższe składniki:
Składniki:
-
200 g truskawek
-
2 łyżki wody
-
1 łyżka cukru
-
niecała łyżeczka mąki ziemniaczanej
-
1 łyżeczka żelatyny
Przygotowanie:
-
Do naczynia wsypcie łyżeczkę żelatyny, wlejcie 1 łyżkę zimnej wody i wymieszajcie. Odstawcie na 5-10 minut, aż żelatyna napęcznieje.
-
Umyjcie truskawki, obierzcie z szypułek i pokrójcie w kostkę. Włóżcie do rondelka, wsypcie łyżkę cukru (lub nieco więcej jeśli chcecie, by frużelina była słodsza) i delikatnie wymieszajcie.
-
Truskawki podgrzewajcie na małym ogniu do momentu, aż zaczną puszczać sok i będą miękkie. Gdy będą już gorące, wsypcie płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
-
Mieszajcie truskawki i gotujcie, aż zaczną gęstnieć - jak kisiel.
-
Następnie zdejmijcie rondelek z ognia i do truskawek wlejcie żelatynę. Mieszajcie do rozpuszczenia. Pamiętajcie o tym, by dodać żelatynę, gdy truskawki już nie będą się gotowały - w przeciwnym razie frużelina wam nie wyjdzie.
-
Ostudźcie truskawki i gdy będą już chłodne, wstawcie je do lodówki na około 4 godziny, do stężenia. Gotowe!
Źródło: slodkipomysl.pl