Karp to tradycyjna ryba na święta. Polacy sięgają po nią głównie w grudniu. Najczęściej spożywamy karpia w galarecie, smażonego lub pieczonego z chrupiącą skórką.
Karp to tradycyjna ryba bożonarodzeniowa
Dziś trudno wyobrazić sobie święta bez karpia. To jedna z 12 potraw, którą zaczynamy świąteczne biesiadowanie. Historia karpia sięga lat 50., właśnie wtedy zyskał on na popularności, jako tania ryba hodowlana, która potrafił wyżywić wielu ludzi. Dziś hoduje się karpia z równym powodzeniem, jednak jego sprzedaż dotyczy głównie okresu świąt Bożego Narodzenia.
Właściwości karpia
Karp to ryba średniotłusta. Możemy w niej znaleźć nienasycone kwasy tłuszczowe: kwasy omega-3 i omega-6, które wspomagają pracę mózgu oraz zmniejszają ryzyko udaru mózgu i zawału serca. Ryby te to także źródło witamin z grupy B, m.in. B1, B6, B12 oraz PP. Mięso karpia składa się również z łatwo przyswajalnego białka i minerałów: wapnia, fosforu, potasu, żelaza i sodu.
Jak odgrzać smażonego karpia?
Jeśli nie wiecie, jak odgrzać karpia, wystarczy kilka prostych wskazówek. Odgrzewany karp wcale nie musi stracić smaku i aromatu. Najlepiej przygotować go w piekarniku lub na patelni przy wykorzystaniu dwóch popularnych tłuszczów, które na pewno macie w kuchni. Mowa o oleju rzepakowym i oliwie z oliwek.
Zobacz także:
Karp na maśle klarowanym
Od lat prym wiedzie karp smażony. Najlepiej smażyć karpia na maśle klarowanym, oleju rzepakowym czy oliwie z oliwek. Wiele osób zachęca do mieszania ze sobą dwóch rodzajów. Najlepiej sporządzić mieszankę z masła klarowanego i oleju.
Innym sposobem na prawidłowe odgrzanie karpia, który pozwoli nam cieszyć się jego rewelacyjnym smakiem, jest odgrzanie go w piekarniku. Najlepiej w 180 stopniach. Usmażone dzwonki wykładamy do naczynia żaroodpornego lub na blachę i wkładamy do piekarnika.