Zostały wam owoce z kompotu? Nie wyrzucajcie ich. Zróbcie z nich coś pysznego
AdobeStock
Newsy

Zostały wam owoce z kompotu? Nie wyrzucajcie ich. Zróbcie z nich coś pysznego

Nie wiecie, co zrobić z owocami z kompotu? Poznajcie ciekawe i smaczne pomysły na ich wykorzystanie.

Uwielbiacie kompoty, ale nie macie pomysłu na to, co zrobić później z wykorzystanymi owocami? Żal je wyrzucić, dlatego lepiej użyć ich do zrobienia kolejnych smacznych deserów. Skorzystajcie z naszych propozycji - może któraś was zainspiruje?

Jak wykorzystać owoce z kompotu?

Owoce, których użyliście do zrobienia kompotu, można jeszcze wykorzystać na przykład do zrobienia:

  • farszu do pierogów na słodko - wystarczy odsączyć i wymieszać z twarogiem

  • owocowego koktajlu - wymieszajcie owoce z zimnym mlekiem za pomocą miksera czy blendera. Opcjonalnie, możecie dodać do niego jeszcze lody 

  • przetworów owocowych - idealny pomysł na zapasy na zimę

  • słodkiego musu do naleśników - zblendujcie owoce z dodatkiem cukru i gotowe

  • galaretki - wystarczy zanurzyć owoce w galaretce, by otrzymać pyszny deser

  • kisielu - dodajcie owoce, trochę cukru, wody i mąki ziemniaczanej

  • ciasta z owocami i kruszonką 

Zobacz także
Macie ochotę na słodką i zdrową Nutellę? Wykorzystajcie jeden z sezonowych owoców

Macie ochotę na słodką i zdrową Nutellę? Wykorzystajcie jeden z sezonowych owoców

Przepis na drożdżowe ze śliwkami od Ani Starmach. Zróbcie maślaną kruszonkę „jak u babci”

Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami od Ani Starmach. Jego sekretem jest kruszonka „jak u babci”

Przepis na ciasto z owocami z kompotu

Do przygotowania ciasta z wykorzystaniem owoców, jakie wam zostały z kompotu, będą potrzebne składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 75 dag mąki

  • 1 szklanka cukru

  • 1 szklanka kefiru

  • 1 szklanka oleju

  • 3 jajka

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • owoce z kompotu

Na kruszonkę:

  • 50 g masła

  • pół szklanki mąki

  • łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

  1. Do jednej miski wsypcie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i wymieszajcie. 

  2. W drugiej misce połączcie ze sobą mokre składniki, czyli olej, kefir i jajka.

  3. Następnie wymieszajcie dokładnie suche i mokre składniki. Najlepiej robić to łyżką, bez użycia miksera.

  4. Formę o wielkości 20x30 cm wyłóżcie papierem do pieczenia i wylejcie ciasto. Wyrównajcie z wierzchu i ułóżcie na nim owoce z kompotu.

  5. Czas na kruszonkę! W miseczce wymieszajcie ręcznie mąkę z zimnym masłem i cukrem. Powstałą kruszonką posypcie ciasto.

  6. Wstawcie ciasto do rozgrzanego do 180stopni piekarnika na około 45 minut. Po tym czasie sprawdźcie patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Smacznego!

Źródło: haps.pl, Przepisy Joli/YouTube

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na ciasto na maślance z truskawkami. Doskonałe do kawy
migotka28/Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na ciasto na maślance z truskawkami. Doskonałe do kawy (i jest z kruszonką!)
Ciasto z truskawkami na maślance z pyszną migdałową kruszonką - najlepszy sposób na wykorzystanie sezonu na truskawki. Robi się właściwie samo!

Ciasto na maślance z truskawkami to must-have tego sezonu truskawkowego. Świeże, polskie truskawki dostępne są przez ograniczony czas, dlatego warto maksymalnie wykorzystać ten okres. Truskawki możecie oczywiście jeść samodzielnie, albo w formie sosu do makaronu, koktajli, dżemów i oczywiście w ciastach z truskawkami. Owoce te są wyjątkowo korzystne dla zdrowia, niskokaloryczne i bogate w witaminy. Truskawkowe ciasto na maślance z kruszonką Najlepsze truskawki kupicie w czerwcu i na początku lipca, ale już pod koniec kwietnia pojawiają się polskie truskawki szklarniowe. Jeśli lubicie ciasta z truskawkami, ta wersja na maślance i z pyszną migdałową kruszonką przypadnie wam do gustu. Będzie miłym urozmaiceniem dla biszkoptu z truskawkami , kruchego ciasta z truskawkami lub ucieranego ciasta z owocami . Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1/2 szklanki oleju Kruszonka: 50 g masła 50 g cukru 20 g mąki 50 g tartych migdałów truskawki ok. 500 g Przygotowanie ciasta na maślance z truskawkami: Przygotujcie kruszonkę. Do miski przełóżcie masło, cukier, mąkę i migdały. Wszystko połączcie, rozcierając w palcach. Gotową kruszonkę odstawcie. Blaszkę o wymiarach 25x28 natłuśćcie i posypcie tartą bułką. Przygotujcie ciasto. W jednej misce połączcie wszystkie składniki suche, a w drugiej składniki mokre. Następnie wymieszajcie zawartość obu misek. Ciasto przełóżcie do przygotowanej blaszki. Na wierzchu ułóżcie truskawki (można przekroić je na pół). Posypcie kruszonką. Wstawcie do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczcie ok. 40 minut, do suchego patyczka. Wyjmijcie i serwujcie. Smacznego! Truskawki –...

Ania Starmach podaje przepis na swoje ciasto ucierane z rabarbarem. Gotowe w godzinę
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Ania Starmach podaje przepis na swoje ciasto ucierane z rabarbarem. Gotowe w 60 minut
Ten przepis na klasyczne szybkie, wiosenne ciasto z owocami to gwarantowany hit. Spróbujcie koniecznie.

Mistrzyni smakowitych przepisów Ania Starmach zawsze ma w zanadrzu pomysł na coś dobrego. Kiedy rozpoczyna się sezon na rabarbar i inne pyszne owoce, warto wykorzystać je do zrobienia ciasta ucieranego z przepisu Ani. Dodajcie do niego kruszonkę i wyjdzie idealne!  Zamiast rabarbaru można użyć do niego innych owoców, jednak polecamy wykorzystać sezon i zrobić ciasto właśnie z rabarbarem. Jest pulchne, słodkie, ale z lekką, kwaskową nutą. Wypróbujecie? Przepis na ciasto ucierane z owocami od Ani Starmach Do przygotowania ciasta będą wam potrzebne ulubione owoce sezonowe - na przykład rabarbar - oraz poniższe składniki. Oto lista: Składniki: 400 g rabarbaru (lub innych owoców, np. truskawek, malin, porzeczek albo brzoskwiń) 1 kostka masła 1 szklanka mąki pół szklanki cukru 50 g skrobi ziemniaczanej 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Składniki na kruszonkę: 120 g mąki 60 g cukru pudru 60 g masła 60 g mielonych włoskich orzechów Przygotowanie: Umyjcie rabarbar, obierzcie i pokrójcie w kostkę. Wrzućcie na patelnię, wsypcie 3 łyżki cukru i podgrzewajcie cały czas mieszając, aż rabarbar zmięknie, a na patelni zacznie powstawać syrop.  Po usmażeniu odsączcie rabarbar, by nie zaburzył struktury ciasta. Teraz czas na kruszonkę - połączcie wszystkie składniki i wymieszajcie dłońmi. Kruszonka powinna być lekko sypiąca. Odstawcie do lodówki.  Wsypcie do miski zwykły cukier, cukier waniliowy oraz masło i ucierajcie. Następnie, do osobnej miski przesypcie na sitku mąkę, skrobię i dodajcie proszek do pieczenia. Wymieszajcie. Mieszając...

Ciasto ucierane z rabarbarem. Tym przepisem zachwycicie wszystkich
Gotujmy.pl/dorota w
Newsy
Ciasto ucierane z rabarbarem. Tym przepisem zachwycicie wszystkich
Szukacie dobrego przepisu na ciasto z rabarbarem? Koniecznie wypróbujcie to szybkie ucierane ciasto. Jego smak zachwyca!

Sezon na rabarbar nie jest zbyt długi, dlatego warto wykorzystać go w pełni. Możecie użyć go do pysznego kompotu z rabarbaru , który pasuje do tradycyjnych obiadów albo zapiec go pod słodką kruszonką , która zrównoważy kwaśny smak rabarbaru. Możliwości jest wiele, bo rabarbar jest bardzo uniwersalnym składnikiem. Świetnie smakuje z niemal każdym rodzajem ciasta – drożdżowym, kruchym czy ucieranym. Jeśli macie truskawki to możecie dodać je do rabarbaru, doskonale smakują podane razem. Dziś dzielimy się prostym i szybkim w przygotowaniu przepisem użytkowniczki gotujmy.pl. Dorota W. piecze ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką. Przepis palce lizać! Jest bardzo łatwe do zrobienia, więc spokojnie zdążycie upiec je przed przyjściem gości. Świetnie smakuje podane do kawy. Przepis na ciasto ucierane z rabarbarem Składniki na ciasto 200g mąki pszennej 2 duże jajka 100g miękkiego masła 80g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 400g rabarbaru Składniki na kruszonkę 4 czubate łyżki mąki pszennej 40g miękkiego masła 4 łyżki cukru Przygotowanie Do miski wsypcie mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i cukrem waniliowym. Dodajcie jajka i miękkie masło pokrojone w drobną kostkę. Wszystko dokładnie zmiksujcie mikserem na wysokich obrotach. Ciasto przełóżcie do kwadratowej lub okrągłej formy. Rabarbar dokładnie umyjcie i pokrójcie w plasterki lub krótkie kawałki. Ułóżcie rabarbar na wierzchu ciasta. W misce wymieszajcie mąkę z cukrem i miękkim masłem i utrzyjcie wszystko palcami, aż otrzymacie konsystencję kruszonki. Wysypcie kruszonkę na wierzch ciasta. Formę z ciastem wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 30-35 minut....

Kluczowego składnika chlebka watykańskiego nie kupicie w żadnym sklepie. Piękny i rzadki zwyczaj
AdobeStock
Newsy
Kluczowego składnika chlebka szczęścia nie kupicie w żadnym sklepie. Piękny i rzadki zwyczaj
Ta niezwykła tradycja chlebowego łańcuszka to piękny symbol przyjaźni, którego owocem jest przepyszny wypiek. Znacie chlebek watykański zwany także chlebkiem szczęścia?

W niektórych społecznościach praktykowany jest piękny zwyczaj nazywany „łańcuszkiem szczęścia”. Polega on na przekazywaniu sobie zaczynu do ciasta i pieczenia z niego słodkiego chlebka. Zjedzenie tego wypieku ma przynieść szczęście. Nazywa się go chlebkiem watykańskim, chlebkiem przyjaźni albo chlebkiem Hermana. Jego najważniejszy składnik to właśnie przyjaźń i życzliwość, bez których nie mógłby w ogóle powstać. Poznajcie przepis na ten niezwykły wypiek.  Przepis na chlebek szczęścia  Do przygotowania chlebka będziecie potrzebowali przede wszystkim zaczynu. Weźcie go od osoby, która go wam przekazała lub zróbcie go sami i rozpocznijcie łańcuszek! Składniki: Na zaczyn: szklanka mąki pszennej szklanka mleka o temperaturze pokojowej szklanka cukru pół łyżeczki drożdży Na chlebek: 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu pół łyżeczki soli  ⅔ szklanki roztopionego masła 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny, wanilii albo pomarańczy zaczyn (ćwierć z ilości, jaka wyjdzie z podanego przepisu na zaczyn) Przygotowanie zaczynu: Składniki umieśćcie w misce i dokładnie wymieszajcie. Przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na 4 dni. Przez te 4 dni raz dziennie wymieszajcie zaczyn.  Piątego dnia dodajcie do zaczynu szklankę mąki, szklankę mleka i szklankę cukru. Wymieszajcie, odstawcie na kolejne 4 dni.  Podobnie jak wcześniej, raz dziennie mieszajcie zaczyn.  Jeszcze raz dodajcie do zaczynu te same składniki, by go „dokarmić” (mleko, makę i cukier, wszystkiego po szklance). Wymieszajcie i podzielcie zaczyn na 4 części. Jedną...