Uwielbiacie kompoty, ale nie macie pomysłu na to, co zrobić później z wykorzystanymi owocami? Żal je wyrzucić, dlatego lepiej użyć ich do zrobienia kolejnych smacznych deserów. Skorzystajcie z naszych propozycji - może któraś was zainspiruje?
Jak wykorzystać owoce z kompotu?
Owoce, których użyliście do zrobienia kompotu, można jeszcze wykorzystać na przykład do zrobienia:
-
farszu do pierogów na słodko - wystarczy odsączyć i wymieszać z twarogiem
-
owocowego koktajlu - wymieszajcie owoce z zimnym mlekiem za pomocą miksera czy blendera. Opcjonalnie, możecie dodać do niego jeszcze lody
-
przetworów owocowych - idealny pomysł na zapasy na zimę
-
słodkiego musu do naleśników - zblendujcie owoce z dodatkiem cukru i gotowe
-
galaretki - wystarczy zanurzyć owoce w galaretce, by otrzymać pyszny deser
-
kisielu - dodajcie owoce, trochę cukru, wody i mąki ziemniaczanej
-
ciasta z owocami i kruszonką
Przepis na ciasto z owocami z kompotu
Do przygotowania ciasta z wykorzystaniem owoców, jakie wam zostały z kompotu, będą potrzebne składniki z poniższej listy:
Zobacz także:
Składniki:
-
75 dag mąki
-
1 szklanka cukru
-
1 szklanka kefiru
-
1 szklanka oleju
-
3 jajka
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
owoce z kompotu
Na kruszonkę:
-
50 g masła
-
pół szklanki mąki
-
łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
-
Do jednej miski wsypcie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i wymieszajcie.
-
W drugiej misce połączcie ze sobą mokre składniki, czyli olej, kefir i jajka.
-
Następnie wymieszajcie dokładnie suche i mokre składniki. Najlepiej robić to łyżką, bez użycia miksera.
-
Formę o wielkości 20x30 cm wyłóżcie papierem do pieczenia i wylejcie ciasto. Wyrównajcie z wierzchu i ułóżcie na nim owoce z kompotu.
-
Czas na kruszonkę! W miseczce wymieszajcie ręcznie mąkę z zimnym masłem i cukrem. Powstałą kruszonką posypcie ciasto.
-
Wstawcie ciasto do rozgrzanego do 180stopni piekarnika na około 45 minut. Po tym czasie sprawdźcie patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Smacznego!
Źródło: haps.pl, Przepisy Joli/YouTube