Zostały jajka po świętach? Ta pasta będzie bazą do 5 szybkich dań. wykorzystacie tez inne resztki.
Adobe Stock
Newsy

Zostały wam jajka po świętach? Ta pasta będzie bazą do szybkich dań. Mamy też sposoby na inne resztki

Pasta jest prosta do przygotowania. W zależności od resztek, które zostały poza jajkami, możecie z niej zrobić różna dania. Potraktujcie ja jako bazę do kolejnych potraw.

Bardzo trudno jest ugotować na święta dokładnie tyle jedzenia, ile potrzeba. Z reguły przygotowujemy za dużo, a potem co roku głowimy się jak je wykorzystać, żeby nie wyrzucać. Z jajkami ugotowanymi na twardo nie będziecie mieć problemów. Zrobicie z nich wiele szybkich, smacznych dań.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak długo można trzymać jajka ugotowane na twardo?

Jajka świeże, można przechowywać w lodówce przez około miesiąc. Najlepiej jednak zwracać uwagę na etykietę umieszczoną na opakowaniu jajek, zawierającą datę ważności.

Zastanawialiście się jednak ile można przechowywać jajka, które zostały już wcześniej ugotowane? Portal technologzywnościradzi.pl dokładnie wyjaśnia, dlaczego czas przechowywania ugotowanych jajek ulega skróceniu:

- Podczas gotowania usuwa się warstwę ochronną pokrywającą skorupkę, dzięki czemu jaja są bardziej podatne na działanie powietrza i szkodliwych mikroorganizmów.

Ten sam portal radzi, żeby jajka, które mają być przechowywane, już 2 godziny po ugotowaniu przenieść do lodówki i trzymać je w temperaturze poniżej 4 st. Celsjusza, w szczelnym opakowaniu, oraz umieszczać na półce, a nie drzwiach lodówki, gdzie panuje wyższa temperatura.

Ile można trzymać jajka, zanim je zjecie?

- Jaja, gdy są właściwie przechowywane, ugotowane (obrane lub nieobrane) można bezpiecznie przechowywać w lodówce przez około 1 tydzień.

Jeśli chcecie wykorzystać wcześniej ugotowane jajka podpowiemy jak z bazy, czyli prostej pasty jajecznej przygotować w kilka minut różne dania.

Zobacz także
Jak długo można trzymać wędzoną rybę w lodówce? To wam się przyda

Jak długo można trzymać wędzoną rybę w lodówce? To wam się przyda

Jak przechowywać surowe mięso? Po upływie tego czasu musi trafić do garnka

Jak przechowywać surowe mięso? Po upływie tego czasu musi trafić do garnka

Przepis na bazę do dań – pastę jajeczną

Składniki:

  • 2 jajka
  • ½ cebuli lub gruby szczypior
  • 3 łyżki majonezu lub śmietany
  • Sól i pieprz do smaku

Majonezu użyjcie jeśli z pasty zrobicie dodatki do chleba, śmietany – jeśli poddacie ją dodatkowej obróbce cieplnej. Podobna zasada dotyczy użycia w paście cebuli albo szczypiorku. Cebula lepiej zniesie smażenie, więc jeśli pastę wykorzystacie do kotletów, możecie do niej użyć właśnie jej.

Jeśli po dodaniu kolejnych składników nie zmieni się jej przeznaczenie i nadal będzie pastą lub sałatką, możecie zostać przy cebuli lub zastąpić ją szczypiorem.

Przygotowanie:

  1. Jajka pokrójcie w drobną kostkę, cebulę lub szczypior poszatkujcie.
  2. Zmieszajcie składniki, dodajcie majonez lub śmietanę i wymieszajcie.
  3. Przyprawcie solą i pieprzem.

Dania przyrządzane na bazie pasty jajecznej

Bazę w postaci pasty jajecznej możecie uzupełnić o pozostałe składniki i przygotować ją na zimno lub ciepło:

  1. Sałatka ziemniaczano-jajeczna. Do pasty dodajcie pokrojone w kostkę ziemniaki, ogórka kiszonego i kolejne 2 łyżki majonezu. Wymieszajcie
  2. Pasta jajeczno-tuńczykowa. Do pasty dodajcie tuńczyka z puszki, rozdrobnionego widelcem. Dodatkowo możecie dodać sok z cytryny, poszatkowany koper i 2 łyżki majonezu. Wymieszajcie całość
  3. Pasta jajeczno-szprotkowa. Przygotujcie ją jak pastę z jajek i tuńczyka
  4. Sałatka jajeczno-brokułowa. Ugotujcie pół brokuła i podzielcie na różyczki. Poszatkujcie ząbek czosnku i 2 łyżki majonezu
  5. Kotlety jajeczne. Z pasty jajecznej w prosty sposób możecie zrobić kotlety. Dodajcie namoczoną, odsączoną z wody bułkę i 1 jajko, a także rozdrobniony ząbek czosnku i uformujcie kotlety. Panierujcie w bułce tartej i smażcie z obu stron na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor
  6. Kotlety ziemniaczano-jajeczne. Ugotowane ziemniaki przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie pastę jajeczną,  namoczoną, odsączoną z wody bułkę i 1 jajko, a także rozdrobniony ząbek czosnku i uformujcie kotlety. Panierujcie i smażcie jak kotlety jajeczne.

Źródło: technologzywnosciradzi.pl

Przepis na paste jajeczną Magdy Gessler. 1 składnik dodaje wyrazu i powoduje, że  jest niepowtarzalna
ONS.pl/ Adobe Stock
Newsy
Przepis na pastę jajeczną Magdy Gessler. 1 nietypowy składnik doda jej wyrazu i podkręci smak
Ten przepis mógłby zostać uznany za klasyczny, gdyby nie jedna dodatkowa przyprawa, która ma wpływ nie tylko na smak, ale także na kolor dania i wartości zdrowotne. Dodaje ją Magda Gessler.

Któż nie lubi pasty jajecznej? Chyba niewiele jest takich osób i w większości są to ci, którzy z różnych powodów nie jadają jajek. Bo jeśli ktoś lubi jajka, to delikatna i soczysta wersja pasty, z cebulką lub szczypiorkiem, dodatkiem oleju lub z majonezem, jest idealna nie tylko na kanapki. Podajemy, jak przyrządza ją Magda Gessler. Pasta jajeczna — jakich składników użyć? Żeby pasta była smaczna, warto używać do jej przyrządzenia najlepszej jakości składników. Najważniejszy jest wybór jaj. Nie powinny pochodzić z ferm przemysłowych, wybierajcie tylko jajka od kur z wolnego wybiegu lub te, kupowane bezpośrednio w gospodarstwach rolnych czy na targowiskach owocowo-warzywnych od gospodarzy. Nawet jeśli uda wam się dostać doskonałe jajka z ciemnymi żółtkami, do pasty jajecznej dodajcie jeszcze jeden składnik. To kurkuma. Nada zarówno pięknego koloru, który pod wpływam tłuszczu z majonezu, przeniesie się na wszystkie składniki, jak i głębokiego smaku. Z tą przyprawą pasta jajeczna jest wyjątkowa. Dodatkowo kurkuma wprowadzi do dania nowe walory odżywcze i zdrowotne. To przyprawa, którą warto dodawać do dań kiedy tylko można, bo hamuje rozwój wielu dolegliwości. Kurkumę, bez straty dla smaku, możecie zastąpić 1 łyżeczką proszku curry. Przepis na pastę jajeczną Magdy Gessler Składniki: 4 jaja 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy 2 łyżki masła Pół łyżeczki kurkumy Pół łyżeczki ostrej papryki Szczypta majeranku 1 pęczek koperku Trochę szczypiorku Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ugotujcie jajka na twardo, a w czasie gdy się gotują, posiekajcie zioła. Ugotowane jajka ostudźcie, obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę. W misce wymieszajcie wszystkie...

Pyszna pasta do kanapek dla znudzonych pastą jajeczną. Banalna do zrobienia
Gotujmy.pl/gosia56
Newsy
Pyszna pasta do kanapek dla znudzonych pastą jajeczną. Banalna do zrobienia
Wypróbujcie ten przepis na pastę kanapkową! Jest przepyszna!

Kanapki to bardzo ważne danie w kuchni polskiej. Chyba żaden inny naród tak chętnie nie jada chleba z dodatkami. Najczęściej kanapki jada się chyba z serem lub wędliną, ale bardzo popularne są też różnorodne pasty kanapkowe. Pewnie znacie dobrze pastę z twarożku, pastę z tuńczyka lub pastę jajeczną. Czy jedliście jednak kiedyś pastę z ciecierzycy? Jest przepyszna! Kanapkowa pasta z ciecierzycy Ciecierzyca, która jest głównym składnikiem tej pasty, jest jeszcze niedoceniana w polskiej kuchni. Ciecierzyca jest niezwykle zdrowa i tania. Zawiera dużo białka, wiele minerałów i bardzo łatwo ją przyrządzić. Spróbujcie tej pasty kanapkowej z ciecierzycy, a może przekonacie się, by wykorzystywać ją też w innych daniach. Składniki na pastę kanapkową z ciecierzycy Szklanka ciecierzycy Cebula szalotka Kawałek pora 3-4 plastry pomidorów suszonych z oleju Pęczek koperku Sól Pieprz Pół łyżki majonezu Przygotowanie pasty kanapkowej z ciecierzycy Ciecierzycę zalejcie wodą i odstawcie na noc.  Następnego dnia opłuczcie ją, zalejcie wymienioną wodą i gotujcie przez ok. 60 minut, by była miękka. Odsączcie ją. Możecie też od razu wykorzystać ciecierzycę z puszki, która jest już ugotowana. Suszone pomidory pokrójcie na mniejsze kawałki.  Posiekajcie koperek na mniejsze kawałki. Do ciecierzycy dodajcie pomidory i siekany koperek. Zmiksujcie ciecierzycę w ręcznym blenderze. Dodajcie siekaną cebulę i posiekany na mniejsze kawałki por.  Miksujcie pastę ponownie, aż będzie gładka. Możecie dodać do niej odrobinę wody. Doprawcie pastę solą i pieprzem. Wymieszajcie pastę z majonezem, możecie dodać też do niej trochę olej z suszonych pomidorów. Pastę podawajcie z chlebem. Dodatki do pasty z...

pasta rybna przepis
kuchennyświat/gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić kultową pastę rybną? Dodajcie do niej 1 nieoczekiwany składnik a nie pożałujecie
Macie ochotę na pastę rybną? Wyjdzie wam przepyszna, gdy spróbujecie zrobić ją z tego przepisu!

Kultowa pomarańczowa pasta rybna to genialny dodatek do kanapek i świetnie się sprawdzi na kolację. Można kupić gotową w sklepie, tylko po co? Sami z łatwością przyrządzicie ją w domu! Najważniejszy składnik to oczywiście ryba. Powinna być upieczona lub wędzona i koniecznie tłusta – wtedy pasta jest najsmaczniejsza. Najlepiej do pasty rybnej nadaje się makrela lub łosoś, choć możecie też poeksperymentować z innymi gatunkami ryb i spróbować na przykład pasty z tuńczyka. Lepiej jednak wykorzystać wtedy tuńczyka w oleju – ten w sosie własnym będzie zbyt suchy i pasta nie wyjdzie tak smaczna. Ważne jest też usunięcie wszystkich ości. Chyba nie ma nic bardziej zniechęcającego niż małe kawałki ości w jedzeniu! Przepis na pastę rybną Do przygotowania pysznej, domowej pasty rybnej potrzebne wam będą poniższe składniki: 4 filety z makreli (pieczone) 1 ząbek czosnku 1 średnia cebula 4 łyżki majonezu 1 łyżka koncentratu pomidorowego Łyżeczka słodkiej papryki mielonej Łyżeczka papryki wędzonej mielonej 1 łyżka krojonego szczypiorku Pół łyżeczki pieprzu Pół łyżeczki soli Przygotowanie Przekrójcie makrele. Wyjmijcie kręgosłup wraz z dużymi ościami, a następnie przekładajcie mięso do miski, sprawdzając przy tym dokładnie, czy nie zostały w nim jeszcze małe ości. Warto poświęcić na to chwilę! Za pomocą blendera zmiksujcie mięso z makreli na gładką masę. Możecie też użyć w tym celu widelca. Obierzcie czosnek i cebulę i pokrójcie drobno. Cebulę można też zetrzeć na tarce na małych oczkach. Przełóżcie do osobnej miski. Do miski z cebulą i czosnkiem wsypcie po łyżeczce papryki słodkiej i wędzonej, po pół łyżeczki soli i pieprzu oraz dodajcie 4 łyżki majonezu i jedną łyżkę koncentratu pomidorowego. Dokładnie wymieszajcie i...

Kotlety jajeczne wg. Magdy Gessler z baru "Agata" w Gorzowie Wielkopolskim. Nie wpadlibyście żeby dodać tę przyprawę
Adobe Stock
Newsy
Kotlety jajeczne wg Magdy Gessler z baru „Agata" w Gorzowie. Nie wpadlibyście, żeby dodać tę przyprawę
Metamorfoza baru w wielkopolskim mieście objęła także poczciwe kotlety jajeczne. Sprawdźcie, czy przemiana była udana. Takich kotletów jeszcze nie jedliście.

Kotlety jajeczne obok pierogów leniwych i kaszy gryczanej z sosem, to główne przysmaki dawnych barów. W czasach, w których nie było w naszym kraju tak wielu restauracji czy fast foodów jak dziś, jeśli chcieliście zjeść coś na mieście, mogliście wejść do takiego baru jak „Agata” w Gorzowie Wielkopolskim. Nie zmieniło się w nim nic. Ani wystrój, ani dania, ani nawet ceny. Magda Gessler w Gorzowie Wielkopolskim Kuchenne rewolucje, reality show prowadzony przez Magdę Gessler, dotarły do Gorzowa Wielkopolskiego. Odwiedziły w mieście bar, który działa tam od 40 lat. Pomimo tego, że zupa pomidorowa kosztowała w barze tylko 2 zł, restauratorka uznała, że nie da się jej zjeść. Pochwaliła natomiast kotlety mielone i doceniła pracę obsługi kuchni. Jak w każdym odcinku programu, zaproponowała zmianę wystroju miejsca, a razem z załogą opracowała nowe menu. Między innymi wyjątkowe kotlety jajeczne.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Kuchenne Rewolucje TVN (@kuchennerewolucjetvn) Przepis na kotlety jajeczne Magdy Gessler, z baru „Agata” Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków 8 jajek ugotowanych na twardo 1 surowe jajko 1 cebula 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka czarnuszki 1 łyżeczka soli morskiej Pieprz do smaku Bułka tarta do panierowana Olej roślinny do smażenia Przygotowanie: Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnijcie przez praskę do ziemniaków. Jajka ugotowane na twardo obierzcie i grubo posiekajcie. Cebulę posiekajcie i zarumieńcie na...