Święta to czas, gdy możemy bez wyrzutów sumienia naprawdę porządnie się najeść (czego większość z nas zaczyna żałować w momencie, gdy przychodzi pora na ciasto, a my już nie mamy miejsca w żołądku). Prawdziwy problem pojawia się po świętach, gdy zostajemy z górą jedzenia! Można je oczywiście dalej jeść, ale przyznajcie szczerze – na pewno wy też po trzech dniach jedzenia schabu, pierogów i domowej kiełbasy nie możecie już na nie patrzeć. Nie możecie też tego wyrzucić – w końcu to jedzenie i mnóstwo pracy waszej, lub waszych bliskich! Co wobec tego zrobić z resztkami mięsa po świętach? Mamy dla was kilka pomysłów, które zdecydowanie się przydadzą po zakończonym świętowaniu!

Jak wykorzystać resztki świątecznych wędlin i mięsa?

Kreatywnych sposobów na zużycie wędlin jest naprawdę sporo, ale wierzymy, że po kilku dniach spędzonych tylko na jedzeniu nikt nie ma siły na to, żeby wymyślać kolejne pomysły na przyrządzenie różnych potraw, a już szczególnie takich „z odzysku”, które wymagają nieco kreatywności. Przygotowaliśmy więc dla was gotową ściągawkę, która na pewno przyda się wam za dwa tygodnie!

  1. Pizza – do tego najlepiej nadadzą się wędliny i kiełbasa
  2. Omlet – podobnie jak wyżej
  3. Tarta – w tym przypadku zadanie jest nieco ułatwione, ponieważ w tarcie składniki się „chowają” i nie muszą wyglądać tak efektownie, dlatego możecie przemycić w niej kawałki mięsa, które nie prezentują się już najlepiej (tylko broń Boże nie używajcie zepsutego mięsa!)
  4. Zapiekanka – mięso i wędliny wystarczy podsmażyć, dodać warzywa, zalać całość jajkiem ze śmietaną, wstawić do piekarnika i gotowe!
  5. Pyttipanna – to szwedzkie danie, które w uproszczeniu jest sposobem Szwedów na szybkie czyszczenie lodówki. Wędliny i mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, dodajemy warzywa, zioła i podajemy z jajkiem sadzonym.
  6. Jajecznica – a to już polski, sprawdzony sposób na wędliny! Szynkę kroimy w kostkę lub cienkie paski, smażymy, wbijamy kilka jajek i gotowe.

 

Wypróbujecie któryś z tych sposobów po świętach?

Zobacz także: