Chleb. Lepiej kupić go więcej, niż by potem miało zabraknąć. Nic w tym dziwnego, że z takiego założenia wychodzi większość polskich gospodyń domowych.
W końcu brak chleba w czasie tak ważnej rodzinnej uroczystości jak Wielkanoc, byłby prawdziwą wpadką, a osoba za nią odpowiedzialna spaliłaby się ze wstydu.
Do jajek, do żurku, do wędlin, do sałatki jarzynowej – chleb je się podczas wielkanocnych świąt niemal ze wszystkim.
Często zdarza się jednak, że zostaje wam po Poniedziałku Wielkanocnym nawet jeszcze kilka bochenków.
Zobacz także:
Nawet nie myślcie o tym, by go wyrzucać. Jeżeli nie macie zwierząt domowych lub gospodarskich, które mogłyby zrobić użytek z czerstwiejącego chleba, jest jeszcze kilka innych metod.
Jak poradzić sobie z dużą ilością pozostałego po świętach chleba?
Na początek rada z myślą o przyszłych świętach. Jeżeli kupujecie sporo pieczywa na raz, od razu zamroźcie kilka bochenków w zamrażarce.
Chleb i bułki można bez problemu mrozić także i po świętach. Wtedy jednak nie zachowa on walorów smakowych i świeżości.
Wielu z nas nie ma jednak w zamrażarce wystarczająco miejsca, by zmieścić tam pieczywo żytnie, pszeniczne i jeszcze inne rodzaje.
Co więc w takim wypadku czynić? Zacznijmy od przechowywania chleba. Nie należy robić tego w ciepłym miejscu.
Złym wyborem będzie także zapakowanie pieczywa w foliowe torebki. Sztuczne materiały znacznie przyczynią się do przyspieszenia psucia pieczywa.
Chleb owinięty w materiałowe szmatki i pozostawiony w chlebaku rzeczywiście szybciej się zeschnie i już po kilku dniach stanie się dość czerstwy, ale to żaden problem w porównaniu do jego zepsucia i konieczności niezwłocznego wyrzucenia.
Jak odświeżyć suchy i czerstwiejący chleb:
Takie pieczywo można bez problemu odświeżyć. Jak? Oto nasze sposoby na czerstwy i zeschnięty chleb:
- Mikrofalówka. 10 sekund w mikrofalówce wystarczy, by zmiękczyć jeszcze niezbyt sczerstwiałą kromkę chleba.
Co jednak z robić z chlebem już dość twardym? Owińcie go w mokrą szmatkę lub ściereczkę i włóżcie na kilkanaście sekund do kuchenki mikrofalowej. Efekt nieźle was zaskoczy. - Piekarnik. Chleb można również odświeżyć w piekarniku. Najpierw delikatnie zwilżcie wodą kromki suchego chleba, a następnie przykryjcie je aluminiową srebrną folią.
Ok. 10 min w temp 150 st. C. powinno wystarczyć, by na nowo cieszyć się świeżym pieczywem. - Podgrzewanie na parze. Zagotujcie wodę w dużym garnku, włóżcie do niego durszlak z pieczywem.
Taka kąpiel wystarczy do dania nowego życia waszemu sczerstwiałemu chlebowi. Uważajcie tylko, by nie zamoczyć pieczywa! - Grzanki w jajku. Stary, dobry sposób na pyszny przysmak z twardniejącego już nawet chleba. Rozkłócone jajka, olej i patelnia – nie ma prostszego przepisu!
Czytaj także: