bajaderki przepis
Gotujmy.pl/BSz
Newsy

Zostało wam po świętach ciasto? Nie wyrzucajcie go. Zrobicie z niego te smakowite kuleczki

Resztki świątecznego ciasta to wspaniały materiał na przepyszne bajaderki. Wystarczy, że dodacie do niego kilka składników i wyjdzie wam zupełnie nowa, świeża przekąska. Nie marnujcie jedzenia. Koniecznie przetestujcie ten przepis!
Weronika Kępa
grudzień 29, 2020

Bajaderki to nic innego jak kuleczki przyrządzane na bazie resztek cukierniczych. Ten wspaniały przepis pomoże wam wykorzystać wszystko, czego wasi goście nie zjedli podczas świąt. W końcu Sylwester za pasem i też trzeba coś podać.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na bajaderki

Będziecie potrzebować

  • 500 gramów resztek świątecznego ciasta (biszkopt, piernik – nawet jeśli wyszedł zakalec)
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 2 łyżki powideł lub dżemu
  • 3 łyżki orzechów włoskich lub laskowych
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka alkoholu, na przykład nalewki orzechowej
  • 1 gorzka czekolada
  • ¼ szklanki mleka
  • 3 łyżki wiórków kokosowych

Przygotowanie

  1. Resztki świątecznego ciasta pokruszcie, zmielcie lub zmiksujcie przy pomocy robota kuchennego.
  2. Do masy dodajcie serek mascarpone, dżem, alkohol, rozdrobnione orzechy i miękkie masło, a następnie zagniećcie przy pomocy dłoni.
  3. Z tak przygotowanego ciasta uformujcie średniej wielkości kulki i umieśćcie je w lodówce, aby składniki ładnie się związały.
  4. W tym czasie przygotujcie polewę. Czekoladę podzielcie na kawałki i umieśćcie wraz z mlekiem w średniej wielkości misce. Naczynie połóżcie na garnku wypełnionym wodą do ¼ wysokości i zacznijcie podgrzewać.
  5. Kiedy czekolada ładnie się rozpuści i połączy z mlekiem zdejmijcie ją z palnika i zacznijcie obtaczać w niej schłodzone kulki z ciasta. 
  6. Na sam koniec obtoczcie przysmak w wiórkach kokosowych i umieśćcie w lodówce. Bajaderki będą gotowe kiedy polewa całkowicie zastygnie.

Smacznego!

Źródło: gotujmy

Komentarze
Przekąski do piwa
Gotujmy.pl, Alex_M/Flickr
Newsy Sylwester już za 4 dni. Szybszej i smaczniejszej przekąski nie znajdziecie
Sylwester już za chwilę. Jeśli nie macie jeszcze pomysłów na sylwestrowe jedzenie, podpowiadamy. Ta przekąska zachwyci waszych bliskich.
Aleksandra Jaworska
grudzień 27, 2020

Sylwester w tym roku będzie wyglądał nieco inaczej. Nie tylko zakazano organizacji imprez, ale też nie możemy wychodzić z domu przez całą noc. Sylwestra można spędzić w domu Jeśli nie macie pomysłów na przywitanie Nowego Roku, proponujemy kilka rozwiązań kulinarnych. To szczególne święto można spędzić w domu w towarzystwie bliskich. Wystarczy tylko kilka prostych przepisów. Powinny starczać na jeden kęs i być łatwe do podzielenia.  Dzień poprzedzający Nowy Rok 31 grudnia to data, kiedy świętuje się koniec starego roku i początek nowego. To tez zazwyczaj czas hucznych zabaw i bali, toastów, sztucznych ogni, petard lub pokazów laserowych. Zamiast tego, za kilka dni, zostaniecie w domach, bez możliwości wyjścia nocą. Obchody sylwestrowe Samo święto pożegnania starego i powitania nowego roku, narodziło się dopiero na przełomie XIX i XX wieku. Początkowo obchodzono je tylko w bogatszych warstwach społeczeństwa, stopniowo zwyczaj przedostawał się do życia uboższych ludzi. Na początku XX wieku pojawiły się lokalne zwyczaje przeżywania nocy sylwestrowych. Na przykład w Danii zeskakiwano z krzesła o północy, a w Hiszpanii od 1909 wraz z każdym uderzeniem zegara zjada się jedno winogrono. W wielu państwach tradycyjnym trunkiem jest wtedy szampan. Co przygotować na imprezę sylwestrową? Nawet ta  w małym gronie może być przyjemna i smaczna. Przekąska, na którą przepis znajdziecie poniżej z pewnością wam zasmakuje. To rodzaj przysmaku, kiedy znajomi stoją już w drzwiach. Wystarczy niewiele składników! Składniki: 230 g ciasta francuskiego 3 łyżki pikantnego keczupu 1 mała cebula 100 g sera żółtego 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego Sposób przygotowania Gotowe ciasto...

Przeczytaj