Zostało wam mięso z rosołu? Zróbcie tak, a się nie zmarnuje
AdobeStock
Newsy

Zostało wam mięso z rosołu? Zróbcie tak, a się nie zmarnuje

Nie wyrzucajcie mięsa z rosołu – przyda się do przygotowania wielu smacznych potraw!

W wielu domach rosół gotuje się każdego tygodnia. Nic dziwnego – ta delikatna zupa  sprawdza się zawsze. Lubią ją małe dzieci, podaje się ją chorym wracającym do zdrowia, a do tego stanowi bazę dla zupy pomidorowej, pieczarkowej i innych. Bulionu używa się także do przygotowania gulaszu i różnych sosów.

Podstawą dobrego rosołu jest mięso. Gdy jednak nudzi się wam już ogryzanie kości z garnka, powstaje pytanie co zrobić z mięsem z rosołu? Przecież go nie wyrzucicie! Przedstawiamy wam garść inspiracji na smaczne dania, do których można wykorzystać mięso z rosołu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Klopsiki do zupy

Banalne w przygotowaniu i bardzo smaczne. Takie klopsiki będą pasowały do większości zup – dodajcie je do pomidorowej albo dowolnej zupy krem. Wystarczy zmielić mięso z rosołu w maszynce, dodać przyprawy, jajka i wymieszać. Z masy zróbcie kuleczki, podsmażcie i dodajcie do gotującej się zupy. Pycha!

Zobacz także

Farsz do gołąbków

Kolejny bardzo prosty przepis. Jeśli lubicie gołąbki z mięsnym farszem, to mięso z rosołu nada się idealnie. Trzeba je tylko nieco doprawić i wymieszać z ugotowanym ryżem. Możecie też dołożyć inne dodatki, na przykład podsmażone pieczarki.

Zapiekanka z ryżem

Mięso z rosołu nada się doskonale do przygotowania pysznej zapiekanki z ryżem! Wystarczy, że ugotowany ryż wymieszacie z duszonymi warzywami oraz podsmażonym mięsem z rosołu. Składniki należy ułożyć warstwami w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika.

Krokiety

Mięso z rosołu podsmażcie, dodajcie pieczarki i przyprawy i wyłóżcie na usmażonych naleśnikach. Zawińcie, jak na krokiety, obtoczcie w panierce i usmażcie na dużej ilości tłuszczu. Idealny obiad dla całej rodziny!

Paszteciki z mięsem

Podobnie można wykorzystać mięso z rosołu do przygotowania smacznych pasztecików z mięsem. Możecie dodać do niego pieczarki, suszone grzyby lub użyć samego mięsa. Warto dodać do pasztecików oregano albo tymianek, które wzmocnią ich smak. Paszteciki pasują na przykład do barszczu i można zjeść na ciepło albo na zimno – na drugie śniadanie, podwieczorek albo kolację. To świetna i sycąca przekąska między posiłkami, zwłaszcza gdy nie możecie się doczekać obiadu.

Kotlety

Dobrym pomysłem na wykorzystanie mięsa z rosołu jest zrobienie kotletów z warzywami i mięsem – najlepiej jest użyć także warzyw z rosołu, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Składniki zmielcie, dodajcie nieco bułki tartej i jajko. Oraz koniecznie doprawcie, ponieważ mięso z rosołu ma dość mdły smak. Spora ilość aromatycznych przypraw sprawi, że będą smakowały fantastycznie! Polecamy szczególnie świeży czosnek oraz majeranek, które nadają kotletom charakteru.

Czytaj także:

Komentarze
Paszteciki z farszem
Gotujmy.pl/femme0fatale
Newsy Smakują na ciepło i na zimno. Bajecznie pyszne i chrupiące paszteciki z przepisu babci
Któż z was nie lubi wracać we wspomnieniach do kuchni babci? Niektóre z waszych babć to z pewnością prawdziwe mistrzynie ciast, inne potrafią jak nikt inny doprawić mielonego. Nasz przepis przypomina coś jeszcze innego. Oto domowe paszteciki z babcinej receptury.
Aleksandra Jaworska
grudzień 29, 2020

Paszteciki można traktować jako samodzielne danie, ale również podawać jako dodatek do zupy kremu lub barszczu czerwonego. Przyrządzone prawidłowo powinny być lekkie, chrupiące i niewielkie. Będą stanowić doskonałą przekąskę na nadchodzącego Sylwestra. Wasi goście oniemieją z zachwytu! Pasztecik szczeciński Wśród znanych pasztecików można wyróżnić jeden, w pewien sposób szczególny i przywiązany do konkretnego obszaru Polski. O czym mowa? To rodzaj smażonego ciasta drożdżowego nadziewanego mieszankami mięsnymi bądź jarskimi. To danie typowe dla Szczecina. Nadzienie składa się najczęściej z wieprzowiny połączonej z wołowiną, kapusty z grzybami bądź sera i pieczarek. W czasach PRL dość powszechnym zjawiskiem było zastępowanie farszu mięsnego pastą jajeczną.  Pasztecik z barszczem lub krokietem Pasztecik serwowany jest zazwyczaj z niezabielanym, mocno przyprawionym czerwonym barszczem, zastępczo za krokieta.   W 2008 roku pojawiła się propozycja Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego, aby pasztecik wpisać na listę produktów tradycyjnych, chronionych przez unijne prawo. Ostatecznie pasztecik znalazł się na wspomnianej liście 22 grudnia 2010 roku. Wszyscy producenci muszą od tej pory ściśle przestrzegać jego receptury. Dzień 20 października jest oficjalnym Dniem Pasztecika Szczecińskiego. Zamiast świętować, możecie zrobić go sami w domu! Sylwestrowy pasztecik z kapustą Paszteciki można nadziewać wieloma produktami spożywczymi. Możecie wybrać to, co tylko przyjdzie wam do głowy lub co akurat macie w lodówce. Odważymy się jednak zaproponować wam jakże pyszną klasykę. Składniki: 3 szklanki mąki + mąka do posypywania 250 g masła 3 jajka 200 g śmietany 18% duża szczypta...

Przeczytaj
naleśniki z mięsem z rosołu przepis
Adobe Stock
Przepisy Nie wiesz co zrobić z mięsem z rosołu? Ten przepis bije na głowę wszystkie inne
Mięso pozostałe z gotowania rosołu spędza sen z powiek wielu pań domu. Kiedy rodzinie przejedzą się już zrobione z niego pierogi czy krokiety, warto wypróbować przepis na smakowite naleśniki z piekarnika!
Weronika Kępa
listopad 27, 2020

Rosół to klasyk, bez którego żaden Polak nie wytrzyma nawet tygodnia. I o ile z samym wywarem nigdy nie ma problemu, o tyle z mięsem pozostałym z jego przygotowania już tak. Podpowiadamy więc, jak kreatywnie wykorzystać je w kuchni. Przepis na naleśniki z mięsem z rosołu Do zrobienia naleśników będziesz potrzebować: 1 jajko 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki pszennej Pół szklanki wody lekko gazowanej Olej Przyprawy: sól, kurkuma Z podanych składników powinno wyjść ok. 10 naleśników. Do zrobienia farszu będziesz potrzebować: 400 gramów mięsa z rosołu 1 marchewka z rosołu 1 cebula 1 jajko 50 gramów mozzarelli w wiórkach Olej Masło Przyprawy: pieprz, sól, słodka i ostra papryka Przygotowanie Zacznij od ciasta na naleśniki. W wysokiej misce umieść wszystkie składniki: jajko, mleko, mąkę, wodę, 2 łyżki oleju, szczyptę soli oraz kurkumy. Całość zmiksuj, aż do powstania gładkiej, jednolitej masy. Na patelni rozgrzej kilka kropli oleju, a następnie nałóż na nią pierwszą porcję ciasta naleśnikowego. Smaż cienkie placki, aż do zarumienienia, ok. 2 minuty z każdej strony. Przygotowane naleśniki odłóż na bok.  Teraz możesz zająć się farszem. Mięso z rosołu oddziel od kości, a następnie umieść je w maszynce do mielenia wraz z marchewką. Cebulę obierz i pokrój w niewielką kosteczkę, a następnie zeszklij na patelni (możesz to zrobić nawet na tej samej patelni, na której smażyłaś naleśniki). Tak przygotowaną cebulę dodaj do zmielonego mięsa z warzywami. W misce z powstającym farszem umieść jajko. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą i ponownie wymieszaj. Tak przygotowanym mięsem zacznij faszerować usmażone...

Przeczytaj
Paszteciki z mięsem
femme0fatale/gotujmy.pl
Newsy Paszteciki z mięsem z rosołu. Są nie tylko pyszne, ale też niedrogie. Przepis przyda się na święta
Nie macie pomysłu co począć z mięsem z rosołu? Jeżeli dysponujecie maszynką do mielenia mięsa i odrobiną wolnego czasu – problem z głowy. Upieczcie nasze paszteciki!
Hubert Rój
grudzień 01, 2020

W wigilię obowiązuje nas jeszcze tradycyjny post – z barszczem czerwonym zjemy tradycyjne uszka z grzybami i kapustą kiszoną. Barszcz został wam na Boże Narodzenie i drugi dzień świąt? To już świąteczna norma. Z tym przepisem mile zaskoczycie biesiadników. Paszteciki z mięsem z rosołu to jednak propozycja nie tylko na święta. Jak sama ich nazwa wskazuje, to doskonała opcja dla wszystkich tych, którzy po zjedzeniu złocistej zupy z makaronem nie wiedzą co zrobić z wygotowanym mięsem. Nawet nie myślcie o jego wyrzucaniu! W kuchni nic nie powinno się marnować – weźmy sobie do serca tę dawną zasadę naszych mam i babć. Mięso dowolnego gatunku z rosołu na początku trzeba będzie oddzielić od kości – nie powinno być to szczególnie trudne zadanie ze względu na to, że gotowało się dość długo w naszym bulionie. Następnie kawałki mięsa należy przekręcić w maszynce do mięsa z dodatkiem marchewki i cebuli i farsz gotowy! Jeżeli będzie jednak zbyt gęsty i twardy, warto dodać do niego nieco rosołu lub nawet wody. Co z ciastem na paszteciki? Tutaj warto polecić recepturę Roberta Makłowicza. Znany i lubiany kulinarny ekspert i podróżnik zaleca użycie ciasta krucho-drożdżowego. Jeżeli chcemy, by było jeszcze bardziej szlachetne, użyjmy do jego wypieku prawdziwego masła. Przepis na paszteciki z mięsem z rosołu : Składniki: 70 dag mięsa z rosołu dowolnego gatunku oddzielonego od kości. Cebula Marchewka Sól i pieprz do doprawienia Olej do smażenia 50 dag mąki pszennej 2-3 jaja (lub 4 same żółtka) 4 łyżki śmietany 10 dag masła lub innego tłuszczu 25 g świeżych drożdży (ok. ¼ paczki) Łyżka cukru Łyżeczka soli Przygotowanie: Cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i marchewkę startą na tarce smażymy delikatnie na oleju. Mielimy...

Przeczytaj
jak wykorzystac resztki wedlin
Flickr
Newsy Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Kilka kroków i zrobicie z nich co najmniej 5 pysznych dań
Choć święta za pasem, to wraz z końcem świętowania pojawi się kolejny problem - co zrobić z resztkami jedzenia? Można je łatwo wykorzystać na kilka sposobów!
Katarzyna Wyborska
grudzień 22, 2020

Na święta przygotowuje się dosłownie górę jedzenia. Zwyczaj nakazuje przygotować wiele potraw, żeby nikt w Boże Narodzenie nie był głodny! Efekt jest taki, że mimo iż wszyscy goście wrócili do domów o kilka kilogramów ciężsi, to i tak jedzenie zostało. Co z nim zrobić? Istnieje kilka prostych i ciekawych sposobów, by wykorzystać je do innych dań! Sprawdźcie jakie, a nie będziecie musieli w tym roku z wyrzutami sumienia pozbywać się resztek wigilijnych potraw. Mięso i wędliny Z pozostałego po Bożym Narodzeniu mięsa można wyczarować wiele smacznych dań i przekąsek! Warto wypróbować chociażby poniższe pomysły: Omlet, pizza i tarta – świąteczna szynka i kiełbasa sprawdzi się doskonale jako dodatek do tych potraw! Tak naprawdę wszystkie te trzy dania smakują świetnie z jakimkolwiek dodatkiem o wyrazistym smaku, a takie są właśnie wędliny przygotowywane na święta. Leczo – tutaj sprawdzi się kiełbaska. Farsz – choć po świętach wszyscy mają dosyć pierogów, to warto resztki mięs zmielić w maszynce i wykorzystać je do farszu – np. do pierogów, pyz i innych mącznych dań. Smażone mięso z warzywami – w woku lub głębokiej patelni wystarczy zesmażyć wędliny, dodać warzywa, makaron i w pół godziny będziecie mieli smaczny obiad! Jajecznica – chyba nic nie smakuje lepiej, niż jajecznica z cebulką i podsmażonymi wędlinami. Warzywa Zupy – jeśli zostały wam świeże warzywa, których nie udało się wam wykorzystać do świątecznych dań, to warto zrobić z nich smaczną zupę jarzynową albo rosół. Zapiekanki – z warzyw z dodatkiem jajek i wędlin można stworzyć przepyszną i zdrową zapiekankę z piekarnika! Do tego smaczny, domowy sos czosnkowy. Palce lizać! Sałatki – podobnie jak w przypadku zup, świeże...

Przeczytaj