Zostało wam mięso z rosołu? Zróbcie tak, a się nie zmarnuje
AdobeStock
Newsy

Zostało wam mięso z rosołu? Zróbcie tak, a się nie zmarnuje

Nie wyrzucajcie mięsa z rosołu – przyda się do przygotowania wielu smacznych potraw!

W wielu domach rosół gotuje się każdego tygodnia. Nic dziwnego – ta delikatna zupa  sprawdza się zawsze. Lubią ją małe dzieci, podaje się ją chorym wracającym do zdrowia, a do tego stanowi bazę dla zupy pomidorowej, pieczarkowej i innych. Bulionu używa się także do przygotowania gulaszu i różnych sosów.

Podstawą dobrego rosołu jest mięso. Gdy jednak nudzi się wam już ogryzanie kości z garnka, powstaje pytanie co zrobić z mięsem z rosołu? Przecież go nie wyrzucicie! Przedstawiamy wam garść inspiracji na smaczne dania, do których można wykorzystać mięso z rosołu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Klopsiki do zupy

Banalne w przygotowaniu i bardzo smaczne. Takie klopsiki będą pasowały do większości zup – dodajcie je do pomidorowej albo dowolnej zupy krem. Wystarczy zmielić mięso z rosołu w maszynce, dodać przyprawy, jajka i wymieszać. Z masy zróbcie kuleczki, podsmażcie i dodajcie do gotującej się zupy. Pycha!

Zobacz także
rosół

Ta przyprawa dodana do rosołu niesamowicie podkręca jego smak i zapach. Nie wpadlibyście na to!

Opalacie cebulę do rosołu? Ten sposób jest niezawodny. Zupa będzie genialna w smaku

Opalacie cebulę do rosołu? Ten sposób jest niezawodny. Zupa będzie genialna w smaku

Farsz do gołąbków

Kolejny bardzo prosty przepis. Jeśli lubicie gołąbki z mięsnym farszem, to mięso z rosołu nada się idealnie. Trzeba je tylko nieco doprawić i wymieszać z ugotowanym ryżem. Możecie też dołożyć inne dodatki, na przykład podsmażone pieczarki.

Zapiekanka z ryżem

Mięso z rosołu nada się doskonale do przygotowania pysznej zapiekanki z ryżem! Wystarczy, że ugotowany ryż wymieszacie z duszonymi warzywami oraz podsmażonym mięsem z rosołu. Składniki należy ułożyć warstwami w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika.

Krokiety

Mięso z rosołu podsmażcie, dodajcie pieczarki i przyprawy i wyłóżcie na usmażonych naleśnikach. Zawińcie, jak na krokiety, obtoczcie w panierce i usmażcie na dużej ilości tłuszczu. Idealny obiad dla całej rodziny!

Paszteciki z mięsem

Podobnie można wykorzystać mięso z rosołu do przygotowania smacznych pasztecików z mięsem. Możecie dodać do niego pieczarki, suszone grzyby lub użyć samego mięsa. Warto dodać do pasztecików oregano albo tymianek, które wzmocnią ich smak. Paszteciki pasują na przykład do barszczu i można zjeść na ciepło albo na zimno – na drugie śniadanie, podwieczorek albo kolację. To świetna i sycąca przekąska między posiłkami, zwłaszcza gdy nie możecie się doczekać obiadu.

Kotlety

Dobrym pomysłem na wykorzystanie mięsa z rosołu jest zrobienie kotletów z warzywami i mięsem – najlepiej jest użyć także warzyw z rosołu, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Składniki zmielcie, dodajcie nieco bułki tartej i jajko. Oraz koniecznie doprawcie, ponieważ mięso z rosołu ma dość mdły smak. Spora ilość aromatycznych przypraw sprawi, że będą smakowały fantastycznie! Polecamy szczególnie świeży czosnek oraz majeranek, które nadają kotletom charakteru.

Czytaj także:

Przepis na naleśniki z mięsem z rosołu. Oszczędny i smaczny obiad z resztek
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na naleśniki z mięsem z rosołu. Oszczędny i smaczny obiad z resztek
Brak pomysłu na to co zrobić z mięsem z rosołu? Nawet nie myślcie o jego wyrzucaniu. Koniecznie zróbcie naleśniki z mięsnym farszem.

Na pewno to znacie. Niedzielny obiad i rosół , którego zostało do poniedziałku ponad pół garnka. Pierwsza myśl? Oczywiście klasyczna  pomidorówka . Pytanie co zrobić z pozostałym mięsem – świetnym patentem jest zmielenie go na farsz do naleśników. Naleśników albo raczej krokietów , bo tak trzeba by nazwać to danie w wydaniu panierowanym. Z panierki śmiało jednak możecie zrezygnować – naleśniki świetnie będą smakowały także bez ponownego smażenia ich w głębokim tłuszczu – wystarczy podgrzać je na suchej patelni i gotowe. Przepis na naleśniki z mięsem z rosołu Składniki na naleśniki: 3 szklanki mąki Ok. 1 szklanka wody gazowanej 1 szklanka mleka 2 jajka Szczypta soli Ok. 2-3 łyżki oleju Odrobina cukru Składniki na farsz: Ok. 80 dag mięsa luzowanego z rosołu Marchewka i pietruszka z rosołu – kilka sztuk 30 dag pieczarek 2-3 cebule Olej Sól Pieprz Bułka tarta do obtoczenia naleśników Przygotowanie: Składniki na naleśniki wymieszajcie w misce i smażcie naleśniki na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Naleśniki wysmażcie i złóżcie na talerz. Przystąpcie do przygotowania farszu. Mięso oddzielcie od kości. Zmielcie mięso z rosołu w maszynce do mięsa lub za pomocą blendera razem z miękkimi warzywami z rosołu. Pieczarki posiekajcie, cebulę obierzcie i również posiekajcie w drobną kosteczkę. Podsmażcie cebulę oraz pieczarki na patelni, po czym dodajcie całość do zmielonego mięsa. Doprawcie do smaku mielonym pieprzem i solą. Nakładajcie na naleśniki po łyżce farszu i zawijajcie w formę krokietów. Naleśniki można podgrzać bez panierowania ich w rozkłóconym jajku i bułce lub w takiej właśnie panierce...

pasztet warzywny przepis
miki-dziuba/gotujmy.pl
Newsy
Jak wykorzystać warzywa z rosołu? Zróbcie z nich ten przepyszny wegetariański pasztet. Palce lizać
Z jarzyn z rosołu można zrobić pyszną sałatkę jarzynową, domowe frytki albo genialny wegetariański pasztet. Wypróbujcie ten przepis!

Większość gospodyń domowych wykorzystuje rosół w całości! Z mięsa można zrobić pyszny farsz do pierogów lub pyz albo podsmażyć je na patelni z dodatkiem przypraw i użyć na przykład do pizzy. Z kolei z warzyw najczęściej robi się sałatkę jarzynową, która genialnie sprawdza się podczas wszelkich rodzinnych spotkań. Ale to nie jedyny sposób na wykorzystanie jarzyn z rosołu! Co można zrobić z jarzyn z rosołu? Najprostszym sposobem jest recykling, czyli użycie tych warzyw ponownie i dodanie ich na przykład do zupy pomidorowej. Nadadzą jej wspaniałego aromatu z rosołu! Sprawdzą się także jako lekki zagęszczacz do sosów – wystarczy zmiksować je z kawałkami pomidorów i wykorzystać jako sos do spaghetti. Innym pomysłem są smaczne i zdrowe warzywne frytki z piekarnika. Jarzynki trzeba jedynie pokroić, doprawić i upiec w piekarniku. Można też zrobić z nich genialny pasztet wegetariański, który będzie wspaniale smakował na kanapce. A do tego jest dietetyczny! Przepis na pasztet wegetariański Taki warzywny pasztet świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub jedzony wprost ze słoiczka łyżeczką. Dzieciom na pewno bardzo posmakuje! Do przygotowania wegetariańskiego pasztetu potrzebne wam będą poniższe składniki: 4 marchewki 2 korzenie pietruszki 2 szklanki ugotowanych ziemniaków 2 cebule 60 g koncentratu pomidorowego Łyżeczka cynamonu Pół łyżeczki papryki ostrej mielonej 2 łyżki oleju Sól Pieprz Oczywiście marchewka i pietruszka powinna być z rosołu. Przygotowanie Cebule obierzcie i pokrójcie je w kostkę. Na patelni rozgrzejcie dwie łyżki oleju i wrzućcie pokrojone cebule. Smażcie do zrumienienia. Odstawcie na bok, by cebule ostygły. Następnie w malakserze zmiksujcie marchewki, pietruszki, ziemniaki...

rosół z ziemniakami
AdobeStock
Newsy
Lubicie jeść rosół z ziemniakami? Pamiętajcie, by w odpowiednim momencie je wrzucić. Kiedy?
Świetną alternatywą dla makaronu do rosołu są ziemniaki. Wiecie, w którym momencie gotowania należy je dodać?

Czy w waszych domach jadano rosół z ziemniakami? Dziś klasyczny przepis na rosół zakłada podawanie tej zupy z makaronem. Ale nie zawsze i nie wszędzie tak było! Na południu Polski, znacznie bardziej popularny był kiedyś rosół z ziemniakami. Wynikało to najprawdopodobniej po prostu z dużej oszczędności czasu. Dawniej makaron trudno było kupić w sklepie, więc gospodynie robiły go same. Kto choć raz przygotowywał makaron sam w domu ten dobrze wie, jak wiele czasu i pracy to wymaga! Dlatego właśnie rosół z makaronem podawano tylko w niedzielę, a „szybki” przepis na rosół to był po prostu bulion z ziemniakami. Smakuje troszkę inaczej, ale również jest bardzo smaczny. Trzeba tylko wiedzieć kiedy dodać ziemniaki do rosołu, żeby się nie rozpadły – to bardzo ważne! Przepis na rosół z ziemniakami Do przygotowania pysznego wołowego rosołu z dodatkiem ziemniaków, potrzebne wam będą poniższe składniki: 800 g mięsa wołowego (szponder) Kilka dużych ziemniaków 3 marchwie 1 cebula 1 pietruszka Pół selera Pół pora 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki świeżej natki pietruszki Pół łyżeczki tymianku Łyżeczka gałki muszkatołowej Pieprz Sól Przygotowanie Mięso dokładnie obmyjcie i zanurzcie w zimnej wodzie na pół godziny przed gotowaniem. Wylejcie wodę, dodajcie ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Zalejcie mięso wodą tak, by było przykryte i gotujcie. Kiedy mięso się zagotuje, zbierzcie z powierzchni wody szumowiny. Dodajcie do garnka obrane warzywa, wsypcie pół łyżeczki tymianku, łyżeczkę gałki muszkatołowej oraz sól i pieprz. Gotujcie na małym ogniu przez około dwie godziny. Pod koniec gotowania obierzcie ziemniaki i pokrójcie w kostkę....

pomidorowa przepis
Flickr
Newsy
Co zrobić, żeby pomidorowa miała lepszy smak? Ten trik z cebulą genialnie go podbije
Każdy ma swój sposób na ugotowanie pysznej pomidorowej. Dowiedzcie się, jak jeszcze można poprawić jej smak!

Można zrobić zupę pomidorową bez kostki rosołowej? Oczywiście! Taką naturalną i bardzo zdrową zupę przygotowuje się dokładnie tak samo, jak rosół. Trzeba tylko dodać do niej pomidory i kilka dodatków, które nadają jej wspaniałego smaku. Warto użyć do zupy domowego przecieru z pomidorów, ale pomidory z puszki też się nadadzą. Wypróbujcie poniższy przepis na zupę pomidorową. Przepis na zupę pomidorową Do przygotowania smacznej i gęstej zupy pomidorowej potrzebne wam będą poniższe składniki.  Składniki: 4 marchewki 3 pietruszki Pół selera 1 por 1 cebula 1 łyżka masła 4 udka z kurczaka 5 liści laurowych 2 puszki pomidorów (w całości lub krojonych) Czosnek granulowany Pieprz ziarnisty Sól Przygotowanie: Udka z kurczaka umyjcie w zimnej wodzie i włóżcie do garnka. Zalejcie chłodną wodą i wsypcie około pół płaskiej łyżeczki soli, liście laurowe i kilka ziaren pieprzu. Gotujcie na średnim ogniu. Marchewki, pietruszki, cebulę i selera obierzcie i dodajcie do garnka. Dla wzbogacenia smaku zupy, cebulę możecie wcześniej podpiec w piekarniku. Kiedy woda w garnku zacznie już wrzeć, zmniejszcie ogień. Łyżką cedzakową zbierzcie szumowiny z powierzchni wody. Gotujcie około 1,5 godziny. Gdy por będzie już miękki i zacznie się rozpadać, wyciągnijcie go z garnka. Kiedy warzywa w wywarze zmiękną, wyjmijcie je z garnka, zostawiając w nim 2 marchewki. Pietruszki i wyjęte marchewki ostudźcie włóżcie do miski. Dodajcie do nich pomidory w puszce. Całość zmiksujcie blenderem na gładką masę. Możecie też użyć w tym celu robota kuchennego. Wyjmijcie z garnka mięso z kurczaka i seler. Wlejcie zmiksowane warzywa. Doprawcie zupę czosnkiem i łyżką masła. Gdyby pomidorowa wyszła zbyt kwaśna,...