W wielu domach rosół gotuje się każdego tygodnia. Nic dziwnego – ta delikatna zupa  sprawdza się zawsze. Lubią ją małe dzieci, podaje się ją chorym wracającym do zdrowia, a do tego stanowi bazę dla zupy pomidorowej, pieczarkowej i innych. Bulionu używa się także do przygotowania gulaszu i różnych sosów.

Podstawą dobrego rosołu jest mięso. Gdy jednak nudzi się wam już ogryzanie kości z garnka, powstaje pytanie co zrobić z mięsem z rosołu? Przecież go nie wyrzucicie! Przedstawiamy wam garść inspiracji na smaczne dania, do których można wykorzystać mięso z rosołu.

Klopsiki do zupy

Banalne w przygotowaniu i bardzo smaczne. Takie klopsiki będą pasowały do większości zup – dodajcie je do pomidorowej albo dowolnej zupy krem. Wystarczy zmielić mięso z rosołu w maszynce, dodać przyprawy, jajka i wymieszać. Z masy zróbcie kuleczki, podsmażcie i dodajcie do gotującej się zupy. Pycha!

Farsz do gołąbków

Kolejny bardzo prosty przepis. Jeśli lubicie gołąbki z mięsnym farszem, to mięso z rosołu nada się idealnie. Trzeba je tylko nieco doprawić i wymieszać z ugotowanym ryżem. Możecie też dołożyć inne dodatki, na przykład podsmażone pieczarki.

Zobacz także:

Zapiekanka z ryżem

Mięso z rosołu nada się doskonale do przygotowania pysznej zapiekanki z ryżem! Wystarczy, że ugotowany ryż wymieszacie z duszonymi warzywami oraz podsmażonym mięsem z rosołu. Składniki należy ułożyć warstwami w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika.

Krokiety

Mięso z rosołu podsmażcie, dodajcie pieczarki i przyprawy i wyłóżcie na usmażonych naleśnikach. Zawińcie, jak na krokiety, obtoczcie w panierce i usmażcie na dużej ilości tłuszczu. Idealny obiad dla całej rodziny!

Paszteciki z mięsem

Podobnie można wykorzystać mięso z rosołu do przygotowania smacznych pasztecików z mięsem. Możecie dodać do niego pieczarki, suszone grzyby lub użyć samego mięsa. Warto dodać do pasztecików oregano albo tymianek, które wzmocnią ich smak. Paszteciki pasują na przykład do barszczu i można zjeść na ciepło albo na zimno – na drugie śniadanie, podwieczorek albo kolację. To świetna i sycąca przekąska między posiłkami, zwłaszcza gdy nie możecie się doczekać obiadu.

Kotlety

Dobrym pomysłem na wykorzystanie mięsa z rosołu jest zrobienie kotletów z warzywami i mięsem – najlepiej jest użyć także warzyw z rosołu, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Składniki zmielcie, dodajcie nieco bułki tartej i jajko. Oraz koniecznie doprawcie, ponieważ mięso z rosołu ma dość mdły smak. Spora ilość aromatycznych przypraw sprawi, że będą smakowały fantastycznie! Polecamy szczególnie świeży czosnek oraz majeranek, które nadają kotletom charakteru.

Czytaj także: