Mięso z rosołu
Wanilioweimprowizacj/gotujmy.pl
Newsy

Zostało wam mięso z rosołu? Jest 1 genialny pomysł na jego wykorzystanie. Będziecie zaskoczeni

Po ugotowaniu rosołu zawsze zostaje nam mięso. Co przyrządzić, by wszyscy domownicy byli zadowoleni z naszego obiadu?
Hubert Rój
styczeń 04, 2021

Gotowane godzinami mięso z rosołu nie jest wcale pozbawione smaku. Łatwo odchodzi od kości i aż prosi się o „obskubanie” i wykorzystanie w innym daniu!

Pomysłów na mięso po rosole jest całe mnóstwo. Od sosu-potrawki, przez pierogi z mięsem, aż po bardziej nowoczesne potrawy. Taką niewątpliwie jest kanapka w rwaną wołowiną, wieprzowiną lub mięsem drobiowym. Pochodzącym właśnie z naszego niedzielnego obiadu.

Tego typu modne danie z pewnością przypadnie do gustu dzieciom i młodszym członkom naszej rodziny. Wystarczy kilka trików, by nudne mięso przeistoczyło się w oryginalną i świetnie prezentującą się kanapkę. Niektórzy nazywają tego rodzaju kanapki z rwanym mięsem także burgerami. Burgery to jednak kotlety z mielonego mięsa, dlatego zostaniemy przy naszej polskiej, prostej nazwie.

Co wiec zrobić, by rwane mięso z rosołu smakowało doskonale? Tutaj naszą tajną bronią będą różnego rodzaju sosy. Najłatwiej wybrać sos barbecue. Świetnie sprawdzi się także sos sojowy i sos worcester. Nie bójmy się także ich mieszanki.

Mięso potraktowane takimi sosami nabierze charakteru i świetnie sprawdzi się w bułce. Jakie pieczywo powinniśmy wybrać? Powinna to być sporych rozmiarów pszenna bułka z dodatkiem sezamu lub maku. Przed zapakowaniem w nią mięsa, powinniśmy lekko ją podgrzać na suchej patelni.

Nasza kanapka nie obędzie się bez dodatków. Ketchup, majonez, ogórek kiszony, świeże warzywa – tutaj także możliwości mamy całkiem sporo.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Nasz przepis na kanapkę z rwanym mięsem po rosole

Składniki:

  • Rwane mięso wołowe, wieprzowe lub drobiowe po gotowaniu rosołu (przynajmniej 25-30 dag)
  • 2-3 bułki (ich liczba zależy od ilości mięsa, którym dysponujemy)
  • Sos worcester
  • Sos sojowy
  • Sos barbecue
  • Pieprz
  • Papryka słodka w proszku
  • Ząbek czosnku
  • Ogórki kiszone
  • Ketchup i majonez
  • Sałatka coleslaw

Przygotowanie:

  • Mięso „odrywamy” od kości.
  • Odzyskane mięso doprawiamy do smaku łyżką każdego z sosów, a także czosnkiem przeciśniętym przez praskę, pieprzem i papryką słodką.
  • Zamarynowane mięso podsmażamy delikatnie na oleju.
  • Bułkę przekrajamy na pół, smarujemy majonezem.
  • Wkładamy mięso do bułki, polewamy ketchupem wedle uznania.
  • Ogórki kiszone kroimy na cienkie plastry, wkładamy je do bułki. Nakładamy do środka także sałatki coleslaw.
  • Jeżeli kanapka jest sporych rozmiarów, możemy nadać jej nieco stabilności. W tym celu przekłujmy ją przez środek wykałaczką, tworząc pewnego rodzaju „maszt”.
Komentarze
pieczony boczek
Gotujmy.pl/WWWiola
Newsy Pieczony boczek na obiad i na kanapki. Prostszego przepisu nie znajdziecie
Znudził ci się schab i kurczak na obiad? W takim razie upiecz boczek. Z tego przepisu wychodzi palce lizać.
Magda Borucińska
grudzień 05, 2020

Pieczony boczek sprawdzi się jako doskonałe danie na obiad. Soczyste, lekko kruche, przesiąknięte przyprawami… Palce lizać. Z czym najlepiej go podawać? Grube plastry mięsa idealnie komponują się z tłuczonymi lub pieczonymi ziemniakami oraz pikantnymi dodatkami np. czosnkowymi piklami z chilli.  To także świetny sposób na urozmaicenie tradycyjnych kanapek na śniadanie czy kolację.  Bowiem pieczony boczek równie dobrze smakuje na zimno, co na ciepło. Cienko skrojony stanowi przepyszną przekąskę, zastąpi kupną wędlinę – jest nie tylko lepszy, ale i zdrowszy, ponieważ nie zawiera polepszaczy smaku. Kolejna propozycja podania to talerz zimnych przekąsek –połóż go obok szynki zwiniętej w rulony, kawałków kabanosów czy mortadeli; goście z pewnością będą zachwyceni. Pieczony boczek jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Wystarczy zamarynować go w przyprawach dzień przed podaniem, a następnie piec przez godzinę. To wszystko! Naprawdę! Przepis na soczysty pieczony boczek Składniki 1,5 kg boczku 2 czubate łyżki musztardy 2 łyżki oleju np. rzepakowego 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka wędzonej papryki Kilka kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe Kilka owoców jałowca 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki pieprzu Przygotowanie Umyj dokładnie boczek i osusz ręcznikiem papierowym. Przełóż do formy do zapiekania lub dużej miski. W mniejszej miseczce wymieszaj musztardę z olejem, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie wszystkie przyprawy )oprócz liści laurowych, ziela angielskiego oraz owoców jałowca). Przelej mieszankę na mięso i dokładnie je natrzyj. Włóż do lodówki na całą noc. Wyjmij mięso i pozwól mu osiągnąć temperaturę pokojową....

Przeczytaj
Kanapki z jajkiem i awokado
azurita/Adobe Stock
Newsy Smakowita kanapka z jajkiem w zupełnie nowym wydaniu. Od teraz codziennie będziesz jeść ją na śniadanie
Jak sprawić, by jajko na śniadanie nie wiązało się z nudą i rutyną? Ten zielony owoc idealnie smakuje w połączeniu z jajkiem!
Hubert Rój
listopad 30, 2020

Mowa tu oczywiście o awokado. Moda na ten zielony owoc została zapoczątkowana przez wegan. Osoby ograniczające w swojej diecie mięso i produkty odzwierzęce, zajadają się tym zielonym owocem, gdyż jest on niezwykle tłusty. Właśnie awokado jest dla nich ważnym źródłem zdrowych tłuszczów nienasyconych. To prawda, awokado nie należy do najtańszych produktów. Jednak popyt na ten owoc wzrasta, w związku z tym w marketach awokado jest coraz tańsze. Tutaj nasza mała uwaga – niektórzy uważają, że awokado to jednak warzywo. Wiąże się to z jego neutralnym, niesłodkim smakiem. Nie będziemy rozstrzygać tego sporu. Ważne, że awokado jest niezwykle zdrowe i smaczne! Jeżeli ktoś sądzi, że awokado powinni jeść tylko weganie, jest w błędzie. Ten zielony owoc świetnie komponuje się właśnie z gotowanymi jajami. Spróbujcie takiej wystrzałowej mieszanki na kanapkach. Efekt przekroczy wasze oczekiwania. Wystarczy dodać nieco oliwy, posypać delikatnie pieprzem i voilà! Kanapki z jajkiem i awokado – przepis: Składniki: Pieczywo (ciemne lub jasne – wybierzcie wasze ulubione) Jedno dojrzałe awokado (uważajcie, by nie kupić zepsutego – taki owoc może mieć na skórce plamki i brzydkie wypryski) 2-3 jaja ugotowane na półmiękko Nieco oliwy z oliwek Sól i pieprz Przygotowanie: Jaja gotujemy na półmiękko, czyli około 2-3 minuty liczone od momentu aż woda zacznie wrzeć. Awokado rozcinamy na pół, w pestkę wbijamy nóż i okrężnym ruchem wyciągamy ją z owocu. Z awokado wydobywamy miąższ i przekładamy do miseczki lub moździerza. Dodajemy nieco oliwy z oliwek i soli do smaku i rozgniatamy delikatnie na coś w rodzaju pasty. Ugotowane jaja staramy się pokroić w ładne plasterki. Kromki chleba smarujemy najpierw pastą z awokado, a następnie...

Przeczytaj