Mięso z rosołu
Wanilioweimprowizacj/gotujmy.pl
Newsy

Zostało wam mięso z rosołu? Jest 1 genialny pomysł na jego wykorzystanie. Będziecie zaskoczeni

Po ugotowaniu rosołu zawsze zostaje nam mięso. Co przyrządzić, by wszyscy domownicy byli zadowoleni z naszego obiadu?

Gotowane godzinami mięso z rosołu nie jest wcale pozbawione smaku. Łatwo odchodzi od kości i aż prosi się o „obskubanie” i wykorzystanie w innym daniu!

Pomysłów na mięso po rosole jest całe mnóstwo. Od sosu-potrawki, przez pierogi z mięsem, aż po bardziej nowoczesne potrawy. Taką niewątpliwie jest kanapka w rwaną wołowiną, wieprzowiną lub mięsem drobiowym. Pochodzącym właśnie z naszego niedzielnego obiadu.

Tego typu modne danie z pewnością przypadnie do gustu dzieciom i młodszym członkom naszej rodziny. Wystarczy kilka trików, by nudne mięso przeistoczyło się w oryginalną i świetnie prezentującą się kanapkę. Niektórzy nazywają tego rodzaju kanapki z rwanym mięsem także burgerami. Burgery to jednak kotlety z mielonego mięsa, dlatego zostaniemy przy naszej polskiej, prostej nazwie.

Co wiec zrobić, by rwane mięso z rosołu smakowało doskonale? Tutaj naszą tajną bronią będą różnego rodzaju sosy. Najłatwiej wybrać sos barbecue. Świetnie sprawdzi się także sos sojowy i sos worcester. Nie bójmy się także ich mieszanki.

Mięso potraktowane takimi sosami nabierze charakteru i świetnie sprawdzi się w bułce. Jakie pieczywo powinniśmy wybrać? Powinna to być sporych rozmiarów pszenna bułka z dodatkiem sezamu lub maku. Przed zapakowaniem w nią mięsa, powinniśmy lekko ją podgrzać na suchej patelni.

Nasza kanapka nie obędzie się bez dodatków. Ketchup, majonez, ogórek kiszony, świeże warzywa – tutaj także możliwości mamy całkiem sporo.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Nasz przepis na kanapkę z rwanym mięsem po rosole

Składniki:

  • Rwane mięso wołowe, wieprzowe lub drobiowe po gotowaniu rosołu (przynajmniej 25-30 dag)
  • 2-3 bułki (ich liczba zależy od ilości mięsa, którym dysponujemy)
  • Sos worcester
  • Sos sojowy
  • Sos barbecue
  • Pieprz
  • Papryka słodka w proszku
  • Ząbek czosnku
  • Ogórki kiszone
  • Ketchup i majonez
  • Sałatka coleslaw

Przygotowanie:

  • Mięso „odrywamy” od kości.
  • Odzyskane mięso doprawiamy do smaku łyżką każdego z sosów, a także czosnkiem przeciśniętym przez praskę, pieprzem i papryką słodką.
  • Zamarynowane mięso podsmażamy delikatnie na oleju.
  • Bułkę przekrajamy na pół, smarujemy majonezem.
  • Wkładamy mięso do bułki, polewamy ketchupem wedle uznania.
  • Ogórki kiszone kroimy na cienkie plastry, wkładamy je do bułki. Nakładamy do środka także sałatki coleslaw.
  • Jeżeli kanapka jest sporych rozmiarów, możemy nadać jej nieco stabilności. W tym celu przekłujmy ją przez środek wykałaczką, tworząc pewnego rodzaju „maszt”.
Przepis na sos barbecue. Idealny do żeberek i na grilla
Gotujmy.pl/edytaha
Newsy
Przepis na sos barbecue. Idealny do żeberek i na grilla
Na zewnątrz robi się coraz cieplej, a to oznacza rychłe rozpoczęcie sezonu grillowego. Na ruszt zazwyczaj trafia mięso w różnych postaciach. Żeberka, jak i inne mięso świetnie smakuje z sosem barbecue.

Mięsa pieczone, a zwłaszcza grillowane potrzebują dodatkowego sosu, który podkreśli smak danego dania. Większość osób kupuje gotowe produkty w sklepach, aczkolwiek są one z różnymi zbędnymi dodatkami i cukrem. Taki skład nie zachwyca. Warto wówczas samodzielnie przygotować taki dodatek w domu, który będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Domowy sos barbecue Samodzielne przyrządzenie sosu barbecue jest banalnie proste i szybkie. Wystarczy przygotować kilka kluczowych składników, a z ich udziałem powstanie aromatyczny sos. Taki dodatek idealnie sprawdza się do żeberek bądź mięsa z grilla. Świetnie podkreśli lekko dymny posmak. Domowy sos barbecue po przygotowaniu należy przechowywać w lodówce. Dzięki temu za każdym razem będzie w gotowości do użycia. Przepis na sos barbecue do żeberek i mięsa na grilla Składniki: 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 4 łyżki oleju rzepakowego 1 szklanka przecieru pomidorowego ½ szklanki ketchupu 4 łyżki octu winnego ½ szklanki wytrawnego białego wina 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 liść laurowy cukier trzcinowy sól  pieprz sos worcester sos tabasco Przygotowanie: Cebulę oraz czosnek obierzcie z łupinek. Do większego garnka z grubszym dnem dodajcie olej.  Cebulę drobno posiekajcie i wrzućcie ją na rozgrzany olej. Obrane ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do cebuli. Całość wymieszajcie, smażcie do zeszklenia się składników. Podsmażone warzywa zalejcie przecierem pomidorowym. Dodajcie również ketchup oraz ocet winny. Wszystko wymieszajcie i gotujcie na niewielkim ogniu. Po upływie kilku minut do sosu dodajcie wytrawne białe wino, suszony tymianek, musztardę oraz liść laurowy. Składniki przyprawcie do...

Co zrobić z mięsem z rosołu? Przepis na proste pulpeciki drobiowe
Pixabay
Newsy
Co zrobić z mięsem z rosołu? Przepis na proste pulpeciki drobiowe 
Nie przepadacie za smakiem mięsa gotowanego w rosole? Możecie z niego zrobić pyszne i oryginalne danie, które posmakuje wszystkim domownikom - nawet tym najmłodszym!

Rosół gości na wielu polskich stołach przynajmniej raz w tygodniu, dlatego warto zaopatrzyć się w przepisy na pyszne, kreatywne dania, które zrobicie z mięsa po rosole.  Klasyczny bulion z kury to wyjątkowo uniwersalne danie, które może posłużyć za bazę do wielu kolejnych potraw. Świetnie sprawdzi się przygotowanie tej zupy na początku tygodnia, aby przez następne kilka dni mieć gotowe alternatywy na inne dania: z mięsa przygotujecie np. pyszne pulpeciki, a z bulionu zupę pomidorową czy ogórkową. Przepis na pulpeciki z mięsa z rosołu Składniki: mięso z rosołu (np. podudzie+ skrzydełko) ½ bułki 1 jajko mleko sól, pieprz łyżeczka koperku 0,5 łyżeczki kaszy manny łyżeczka bułki tartej masło klarowane mąka do obtoczenia 3 łyżki passaty pomidorowej 0,5 szklanki rosołu Przygotowanie:  Mięso wyjąć z rosołu, oddzielić od kości i zmielić.  Bułkę namoczyć w mleku, dodać odciśniętą do mięsa. Dodać pozostałe składniki tj. jajko, pokrojony koperek, kaszę i bułkę oraz przyprawy.  Wymieszać dokładnie i formować kuleczki mięsne (gdyby masa była zbyt rzadka to dodać jeszcze odrobinę bułki tartej). Obtoczyć w mące. Smażyć na rumiano z każdej strony na maśle klarowanym.  Zalać rosołem, dodać passatę pomidorową (z kartoniku). Gotować około 10 minut na małym ogniu. Jeżeli sos jest zbyt rzadki to dodać jeszcze odrobinę mąki. Czytaj też: Jak zrobić pomidorową na wczorajszym rosole? Oto sprawdzony sposób Jacka Kuronia na pyszną zupę Przepis na zupę ogórkową na rosole. Zastosujcie ten trik a zyska na smaku Zapomnijcie o rosole na kurczaku. Najbardziej esencjonalny i pełny smaku wywar ugotujecie na tym mięsie

poledwiczki w sosie mysliwskim
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila
Newsy
Delikatne polędwiczki w sosie myśliwskim z pieczarkami na obiad. Zrobisz je dwa dni z rzędu
Doskonałe na obiad z rodziną, ale i do podania gościom. Nikt nie zgadnie, w czym panierowałaś mięso.

Polędwiczki wieprzowe są wyjątkowo delikatnym mięsem, które doskonale smakuje, gdy przyrządzimy je z sosem. W naszej wersji dodatek sosu sojowego oraz myśliwskiego nadają mięsu wyjątkowego, niespotykanego dotąd smaku. Gwarantujemy, że żaden z gości nie będzie wiedział co takiego dodałaś do potrawy!  To danie sprawdzi się idealnie podczas niedzielnego obiadu z rodziną, wykwintnej kolacji z gośćmi albo urodzinowej kolacji z partnerem. Gwarantujemy, że nawet twoja teściowa będzie zachwycona i z pewnością poprosi o przepis. Świetnie smakują podane po prostu z ugotowaną kaszą gryczaną. W sosie znajdują się ogórki kiszone i pieczarki, więc nie musisz podawać żadnej surówki, ale jeśli chcesz to polecamy np. kiszoną kapustę lub inne lekko kwaśne warzywa. Polędwiczki w sosie myśliwskim z pieczarkami i ogórkiem kiszonym Składniki 2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe 5 dużych ogórków kiszonych 1 kg pieczarek 1 duża cebula 2 opakowania sosu myśliwskiego 4 łyżki sosu sojowego, najlepiej ciemnego Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Umyj i osusz mięso za pomocą ręcznika papierowego. Oczyść je z błonek i pokrój na plastry. Lekko rozbij tłuczkiem, wałkiem lub po prostu dłonią. Do większej miski włóż mięso i polej sosem sojowym, dodaj sól do smaku (nie za dużo, sos sojowy jest bardzo słony). Dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę. Możesz włożyć mięso do lodówki albo zostawić na blacie w temperaturze pokojowej. Sos myśliwski wysyp na talerz i panieruj w nim kotleciki. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż kawałki mięsa.  Wyjmij drugą, najlepiej dużą i głęboką. Zagotuj w niej 2 szklanki wody i włóż do niej mięso. Gotuj aż będzie miękkie. Na pierwszej patelni podsmaż drobno posiekaną cebulkę....

rosół babciny sposób
Flickr
Newsy
Zastosujcie ten babciny trik gotując rosół, a dzięki niemu nabierze niesamowitego smaku i wyrazistości.
Kiedy gotujecie rosół, dobrze wiecie, że nie ma tutaj dróg na skróty. By wywar wyszedł doskonale, trzeba zastosować się do kilku ważnych zasad.

Dla wielu początkujących kucharzy, niektóre z tych głównych punktów programu mogą wydawać się nieco dziwne. Babcine sposoby mają to do siebie, że zwykle są jednak niezawodne. Wśród tych rosołowych króluje trik związany z mięsem. Rosołowe oczka O czym mowa? Oczywiście o tym, jakie mięso należy wybrać do rosołu. Nie sztuką będzie wrzucenie do garnka byle jakiego udka czy kawałka piersi. Całe sedno sprawy zawiera się w dwóch słowach: tłuszcz i kości. To właśnie te dwa składniki decydują o wyglądzie i smaku rosołu. Znane powiedzenie głosi, że cierpliwy nawet i kamień jest w stanie ugotować, ale akurat nie dotyczy ono rosołu. Bulion na chudej piersi z kurczaka bez kości po prostu nie ma prawa się udać. Bez odpowiedniej dozy tłuszczu, możecie zapomnieć o charakterystycznych oczkach. Zupa dla chorych Oprócz tego, taka zupa nie będzie miała po prostu odpowiedniego smaku. Nie pomoże jej nawet nafaszerowana chemią kostka rosołowa. Do gotowania rosołu konieczne jest zdrowe, najlepiej wiejskie mięso drobiowe, koniecznie dość tłuste i z kością. Po co kość? Sporych rozmiarów „gnaty” są niezbędne, by rosół nabrał charakteru i wyrazistości, a także prozdrowotnych właściwości. To właśnie drobiowe kostki, a właściwie zawarty w nich kolagen, sprawiają, że wywar ten podawany jest chorym i osłabionym. Rosół nie tylko rozgrzewa, ale i wzmacnia w czasie choroby. Te właściwości nie staną się udziałem waszego rosołu, jeżeli zdecydujecie się na gotowanie zupy na chudym mięsie. Wołowina i inne mięsa Co z mięsem wołowym? Wielu ekspertów w dziedzinie gotowania złocistych wywarów nalega, by w garnku na zupę znalazł się także kawałek wołowiny. Cóż, musimy przyznać, że ten aspekt gotowania rosołu znajduje się tylko...