Gotowane godzinami mięso z rosołu nie jest wcale pozbawione smaku. Łatwo odchodzi od kości i aż prosi się o „obskubanie” i wykorzystanie w innym daniu!
Pomysłów na mięso po rosole jest całe mnóstwo. Od sosu-potrawki, przez pierogi z mięsem, aż po bardziej nowoczesne potrawy. Taką niewątpliwie jest kanapka w rwaną wołowiną, wieprzowiną lub mięsem drobiowym. Pochodzącym właśnie z naszego niedzielnego obiadu.
Tego typu modne danie z pewnością przypadnie do gustu dzieciom i młodszym członkom naszej rodziny. Wystarczy kilka trików, by nudne mięso przeistoczyło się w oryginalną i świetnie prezentującą się kanapkę. Niektórzy nazywają tego rodzaju kanapki z rwanym mięsem także burgerami. Burgery to jednak kotlety z mielonego mięsa, dlatego zostaniemy przy naszej polskiej, prostej nazwie.
Co wiec zrobić, by rwane mięso z rosołu smakowało doskonale? Tutaj naszą tajną bronią będą różnego rodzaju sosy. Najłatwiej wybrać sos barbecue. Świetnie sprawdzi się także sos sojowy i sos worcester. Nie bójmy się także ich mieszanki.
Zobacz także:
Mięso potraktowane takimi sosami nabierze charakteru i świetnie sprawdzi się w bułce. Jakie pieczywo powinniśmy wybrać? Powinna to być sporych rozmiarów pszenna bułka z dodatkiem sezamu lub maku. Przed zapakowaniem w nią mięsa, powinniśmy lekko ją podgrzać na suchej patelni.
Nasza kanapka nie obędzie się bez dodatków. Ketchup, majonez, ogórek kiszony, świeże warzywa – tutaj także możliwości mamy całkiem sporo.
Nasz przepis na kanapkę z rwanym mięsem po rosole
Składniki:
- Rwane mięso wołowe, wieprzowe lub drobiowe po gotowaniu rosołu (przynajmniej 25-30 dag)
- 2-3 bułki (ich liczba zależy od ilości mięsa, którym dysponujemy)
- Sos worcester
- Sos sojowy
- Sos barbecue
- Pieprz
- Papryka słodka w proszku
- Ząbek czosnku
- Ogórki kiszone
- Ketchup i majonez
- Sałatka coleslaw
Przygotowanie:
- Mięso „odrywamy” od kości.
- Odzyskane mięso doprawiamy do smaku łyżką każdego z sosów, a także czosnkiem przeciśniętym przez praskę, pieprzem i papryką słodką.
- Zamarynowane mięso podsmażamy delikatnie na oleju.
- Bułkę przekrajamy na pół, smarujemy majonezem.
- Wkładamy mięso do bułki, polewamy ketchupem wedle uznania.
- Ogórki kiszone kroimy na cienkie plastry, wkładamy je do bułki. Nakładamy do środka także sałatki coleslaw.
- Jeżeli kanapka jest sporych rozmiarów, możemy nadać jej nieco stabilności. W tym celu przekłujmy ją przez środek wykałaczką, tworząc pewnego rodzaju „maszt”.