Co zrobić z resztkami ciasta naleśnikowego?
Adobe Stock
Newsy

Zostało wam ciasto z naleśników? Nie uwierzycie do czego może się przydać. Genialne

Czasami zdarza się, że przyrządzicie czegoś zdecydowanie za dużo. Jeśli tym „czymś” jest ciasto naleśnikowe nie wylewajcie go do zlewu – zróbcie z niego pożytek.

Większość osób przyrządza ciasto naleśnikowe „na oko”. Bowiem po umieszczeniu wszystkich potrzebnych składników w misce, sprawdzają czy masa jest za rzadka czy zbyt gęsta.

Tym sposobem w naczyniu lądują kolejne mililitry mleka lub gramy mąki. Na koniec okazuje się, że choć konsystencja jest idealna, ciasta powstało zdecydowanie za dużo. Co z nim zrobić? Zaraz się dowiecie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Oszałamiająca panierka z ciasta naleśnikowego

Niewielu zdaje sobie sprawę z tego, że ciasto naleśnikowe to produkt, który idealnie sprawdza się jako panierka. 

Wystarczy, że dodacie do niego zioła oraz ulubione przyprawy, a następnie obtoczycie w nim kurczaka, rybę, warzywa, a nawet owoce (na przykład jabłka) i umieścicie je na patelni. Po chwili smażenia wasza potrawa będzie gotowa, a jej smak z pewnością was zaskoczy.

Zobacz także
 gołąbki z kapusty włoskiej według Kuronia

Przepyszne gołąbki z kapusty włoskiej według Kuronia. Zastosujcie ten trik, a nie będzie z nimi dużo roboty

Warzywny sok z selera

Ten sok na maksa podkręca metabolizm. Po 2 tygodniach spodnie będą na was wisiały

Przepyszny pudding z ciasta naleśnikowego

Pudding z ciasta naleśnikowego to nie lada gratka dla wszystkich smakoszy. Danie wywodzi się z kuchni angielskiej. Jego przygotowanie jest niesamowicie proste, a smak zachwyca nawet najbardziej wymagających krytyków.

  1. Aby zrobić brytyjski pudding powinniście najpierw zagęścić swoje ciasto naleśnikowe odrobiną mąki (nie dawajcie za dużo, powinno pozostać w miarę płynne). Następnie doprawcie je solą oraz pieprzem.
  2. Blachę do pieczenia babeczek wysmarujcie obficie olejem i umieśćcie w rozgrzanym do 220 st. C piekarniku. Po kilku minutach (kiedy olej się rozgrzeje) przelejcie do blaszki wasze ciasto naleśnikowe (zapełnijcie wgłębienia do ¾ wysokości) i pieczcie przez ok. 25 minut.
  3. Po upływie tego czasu wasz pudding powinien stać się apetycznie złotobrązowy, puszysty i chrupiący. Jego środek powinien się nieco zapadać, tworząc miejsce na ulubiony sos – słodki lub wytrawny.

Czy ciasto naleśnikowe można mrozić?

Świeże ciasto naleśnikowe wytrzyma w lodówce nie więcej niż trzy dni. Pamiętajcie jednak, że jego nadmiar zawsze możecie poporcjować, umieścić w specjalnych opakowaniach lub woreczkach, podpisać (najważniejsza jest data), zamrozić i użyć wtedy, kiedy akurat najdzie was na nie ochota.

Oczywiście nikt nie każe wam robić z niego puddingu lub panierki. Możecie ponownie wykorzystać je do zrobienia naleśników, aczkolwiek nawet te nie muszą być zwyczajne. Jeśli do masy dodacie proszek do pieczenia, stworzycie iście amerykańskie danie, które zachwyci waszych bliskich puszystością.

Możecie też zrobić z niego bliny lub japońskie takoyaki – okrągłe kulki do ciasta tradycyjnie wypełniane pikantną ośmiornicą lub czymkolwiek innym, co macie akurat pod ręką lub lubicie.

Czy ciasto na naleśniki powinno odpocząć przed smażeniem
Flickr
Newsy
Czy naleśniki można smażyć od razu czy ciasto powinno trochę odpocząć? Odpowiedź zaskakuje
Naleśniki kochają i mali, i duzi. Delikatne ciasto naleśnikowe nie jest trudne do wykonania. Ale czy powinno trochę postać przed smażeniem?

Smażenie naleśników uwielbiają wszyscy. To nie tylko zapowiedź pysznego posiłku z ulubionymi dodatkami na słodko lub słono, ale też cała masa dobrej zabawy. Z pewnością próbowaliście już niemal cyrkowych sztuczek i kugli z podrzucaniem naleśników, które w powietrzu robią kilka salt, zanim wylądują na właściwej stronie. Zanim jednak przejdziecie do smażenia, kluczowe jest przygotowanie odpowiedniego ciasta. A tutaj pojawiają się już pewne rozbieżności i dylematy. Czy powinno się odstawiać ciasto naleśnikowe do wypoczęcia? Między innymi takim dylematem jest to, jakiej konsystencji powinno być ciasto na naleśniki. Nasza odpowiedź? To zależy. Jedni wolą naleśniki cieniutkie jak papier i usmażone na minimalnej ilości oleju. Drudzy wolą konkretne, lekko grube naleśnikowe ciasto. I to właśnie z grubością i gęstością ciasta związane jest odpoczywanie ciasta po jego przygotowaniu za pomocą miksera czy trzepaczki. Kiedy odstawicie ciasto na ok. pół godziny lub godzinę po zmiksowaniu składników, w cieście zacznie pracować gluten zawarty w mące pszennej. Dzięki temu ciasto delikatnie zgęstnieje, co przypadnie do gustu zwolennikom grubszych naleśników. A więc, czy powinno się pozwalać odpocząć ciastu naleśnikowemu? Decyzja należy do was. Jeżeli bardzo wam się spieszy, możecie zagęścić ciasto poprzez dosypanie do niego odrobiny mąki. W ten sposób obędzie się bez „odpoczynku”. Zdecydowanie ważniejsze jest dodawanie do ciasta na naleśniki oleju, który zapobiegnie przypalaniu. Jak poprawić smak naleśników? Jeśli chodzi o smak ciasta naleśnikowego, kluczowa jest sól. Bez niej ciasto na naleśniki będzie sprawiało wrażenie pustego, bez wyrazu. Teraz przechodzimy już do naleśnikowego finiszu. A więc pozostaje kwestia tego, z czym można je...

Nie na mleku i nie wodzie gazowanej.Zróbcie naleśniki na tym płynie, a wyjdą idealnie
Adobe Stock
Newsy
Wlejcie do ciasta na naleśniki wrzątek i zobaczcie, co się stanie. Sposób tylko dla odważnych
Eksperymentów z naleśnikami ciąg dalszy. Na pewno próbowaliście już triku z użyciem wody gazowanej czy też na przykład z piwem. Teraz czas na zupełnie inny płynny składnik. Będą smakowały i wyglądały idealnie!

Naleśniki to danie niezwykle smaczne, ale i równie proste w przygotowaniu. Być może dlatego właśnie to danie jest znane niemal pod każdą szerokością geograficzną. Różnic można doszukiwać się głównie w sposobie podania. Jedne narody wolą cienkie pszenne placki smażone na patelni podawać na słono, inne – takie jak choćby my, Polacy – preferują naleśniki ze słodkim nadzieniem. Czym różnią się rodzaje ciasta naleśnikowego? Niezależnie od tego, czym nadziewacie swoje naleśniki, ważne jest odpowiednie przygotowanie ciasta. Idealne ciasto na naleśniki nie powinno być zbyt grube. Zamiast tego powinno być elastyczne i miękkie i jednocześnie elegancko usmażone. Podstawowe składniki naleśników to tak krótka lista, że bez kłopotów spamięta je nawet małe dziecko: Mąka Mleko Jajko Szczypta soli Woda Szczypta cukru Olej Co prawda przepisy na naleśniki mogą różnić się w zależności od tego, kto je przygotowuje, jednak ramy zazwyczaj są te same. Jedni dodają do ciasta samo mleko zamiast dodatku wody, inni dolewają do ciasta minimalną ilość oleju. Na czym zrobić naleśniki, żeby były elastyczne i sprężyste? Dzisiaj prezentujemy specjalnie dla was jeszcze jeden nietypowy naleśnikowym patent. Chodzi o zamianę tradycyjnego składnika czyli mleka lub wody na wrzątek! Uważajcie tylko, żeby się nie poparzyć! Użycie tego rodzaju płynu do wyrobienia ciasta naleśnikowego sprawi, że nabierze bardzo ciekawych właściwości. Stanie się sprężyste, elastyczne, a podczas smażenia na powierzchni patelni powinny pojawić się charakterystyczne bąbelki. Ciasto przygotowane na bazie wrzącej wody może być świetną podstawą do przyrządzenia takich wspaniałości jak np. naleśniki na wytrawnie z farszem a la gołąbki, naleśnikowe roladki z serem i łososiem, czy też naleśniki ze szparagami. Jeżeli...

Przepis na naleśnikowe roladki z serem i łososiem. To efektowne danie zwala z nóg
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na naleśnikowe roladki z serem i łososiem. To efektowne danie zwala z nóg
Naleśnikowe roladki z serem i łososiem to świetny pomysł nie tylko na efektowną kolację czy śniadanie, ale także świetny pomysł na imprezową przekąskę.

Przygotowanie naleśnikowych roladek z łososiem to naprawdę nic trudnego. Przecież nawet niedoświadczeni adepci sztuki kulinarnej wiedzą jak usmażyć naleśniki. Potem wystarczy posmarować je serkiem śmietankowym i włożyć do rulonika łososia w plasterkach. Cały sprytny patent tego dania kryje się jednak gdzie indziej. Chodzi oczywiście o niecodzienny wygląd smakowitych roladek. Uzyskać go można dzięki schłodzeniu przełożonych naleśników i pokrojeniu ich w ciekawy sposób. Tak przygotowane danie może posłużyć jako ciekawa przekąska na imprezie ze znajomymi. Taki sposób podania naleśnikowego ciasta na pewno przypadnie też do gustu wybrednym zwykle dzieciom. Przepis na naleśnikowe roladki z serem i łososiem Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka Pół szklanki wody gazowanej Szczypta soli 1 jajko 1 łyżeczka majeranku 35 dag serka śmietankowego Sól ziołowa do smaku Ok. 25 dag łososia wędzonego w plastrach Olej do smażenia Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania tradycyjnego ciasta na naleśniki. Mąkę, mleko, jajko zmiksujcie z wodą gazowaną wraz ze szczyptą soli. Nie zapomnijcie o dodaniu do ciasta naleśnikowego odrobiny oleju. Dzięki temu naleśniki nie będą przyklejały się do patelni podczas smażenia. Smażcie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni i składujcie je po kolei na talerzu. Serek śmietankowy doprawcie solą ziołową do smaku i opcjonalnie dodajcie do niego pokrojony drobno szczypiorek. Naleśniki posmarujcie serkiem śmietankowym i na każdym ułóżcie plasterek łososia wędzonego. Zwińcie naleśniki w tradycyjne ruloniki i schłodźcie je w lodówce. Pokrójcie naleśniki w plastry i podajcie na talerzu z jakimś zielonym akcentem. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Jeżeli szukacie bardziej...

Ciasto drożdżowe
Newsy
Ile jajek dodać do ciasta drożdżowego, żeby było pyszne i idealnie żółciutkie? Tę wiedzę posiadają tylko wasze babcie 
Pamiętacie, że ciasto drożdżowe z waszego dzieciństwa było smaczniejsze, bardziej pulchne i żółte? Sprawdźcie jak wasze babcie osiągały ten efekt.

Sekretów by wypiec idealnego ciasta drożdżowego jest wiele. Potrzeba do tego idealnego przepisu, wprawnych i silnych dłoni do wyrabiania ciasta, a także znajomości kilku sekretów dotyczących wyrabiania i rośnięcia ciasta drożdżowego. Sprawdźcie, jak sprawić, by było ono pyszne i żółte w środku.  Ciasto drożdżowe Mieszanina drożdży, mąki, cukru, tłuszczu, mleka, wody i jajek. To właśnie ciasto drożdżowe. Dobrze wiecie jednak, że nie wystarczy zmieszanie wszystkich składników i ich wypieczenie, alby ciasto drożdżowe wyszło smaczne.  by było lekkie jak chmurka, musi dobrze wyrosnąć żeby miało chrupiącą skórkę, trzeba piec je w idealnej temperaturze  żeby zbyt szybko nie zrobiło się suche, należy dodać odpowiedniej ilości tłuszczu na wierzch ciasta drożdżowego najlepiej dodać kruszonkę z utartego masła z cukrem i mąką Na pewno wasze babcie znały te wszystkie sekrety i wy też o nich wiecie. Co zrobić jednak, by ciasto drożdżowe było żółciutkie w środku? Żółciutkie ciasto drożdżowe Za przepiękny kolor ciasta drożdżowego odpowiedzialne są dobrej jakości żółtka użyte w dużej ilości do ciasta drożdżowego. Im więcej dodacie do niego jajek (w tym żółtek), tym bardziej żółty kolor będzie miało wasze ciasto. Żółtko to najszlachetniejszy dodatek tłuszczu do ciasta drożdżowego. Jeśli chcecie zrobić naprawdę bogate i zachwycające ciasto drożdżowe, dodajcie do niego dużo jajek! Babcine receptury mówią o tym, by dodawać nawet 8 do 10 jajek do ciasta drożdżowego! Oczywiście, są też inne sposoby na uzyskanie żółtego koloru w cieście drożdżowym. Jeśli nie chcecie dodawać do niego aż tylu żółtek, możecie dodać do ciasta drożdżowego na przykład: Łyżkę puree z dyni Szczyptę kurkumy...