Wiele osób, gdy nie może czegoś zjeść od razu, po prostu wkłada to do zamrażarki i trzyma tam miesiącami. To błąd, nie każdy produkt się do tego nadaje. Zamrażanie jest świetnym i ogólnodostępnym sposobem przechowywania żywności, o ile wiemy, co i w jaki sposób możemy w ten sposób utrwalać. Po prostu trzeba pamiętać, że nie wszystkie produkty spożywcze się do tego nadają. 

Dlaczego nie wszystkie produkty można mrozić? 

Niektóre produkty pod wpływem niskiej temperatury w zamrażarce tracą smak, konsystencję i walory odżywcze. Po rozmrożeniu nie odzyskują już wyjściowej postaci, a ich jakość ulega drastycznemu obniżeniu. Następuje duży wyciek soków, który powoduje, że takie produkty tracą swoją wartość odżywczą.  

Dlaczego smażone mięso lub ryba nie nadaje się do mrożenia? 

Zobacz także:

Zamrażanie negatywnie wpływa na smak i wygląd smażonych potraw. Zmienia się ich konsystencja. Tracą swoją chrupkość, która wynikała ze smażenia. Stają się gąbczaste i mogą się rozpadać. Jedzenie ich będzie dla was raczej wątpliwą przyjemnością, szczególnie jeśli jesteście smakoszami i lubicie dobrze zjeść. Dlatego, jeżeli planujecie usmażyć rybę czy kotlety, usmażcie je w takiej ilości, by zjeść od razu lub w ciągu kilku najbliższych dni. 

Walory smakowe i estetyczne to mniej istotny powód. Jest jeszcze drugi, o wiele ważniejszy, mogący rzutować na wasze zdrowie. Mrożenie smażonego jedzenia nie jest bezpieczne, ponieważ olej nie zamarza. W efekcie nawet w minusowej temperaturze ryba lub mięso mogą zacząć się psuć. A wówczas ich spożycie skończy się poważnym zatruciem pokarmowym. Dlatego lepiej nie ryzykować i trzymać smażone jedzenie z dala od zamrażarki.

Których produktów nie powinno się mrozić? 

O części z nich zapewne wiecie, ale część może was zaskoczyć. Sprawdźcie. 

Produkty, których się nie mrozi: 

  • śmietana, budyń, majonez

  • miękkie sery i sery żółte

  • mleko i jogurt

  • niektóre warzywa (głównie ogórek, pomidor, sałata)

  • owoce zawierające dużo wody, np. grejpfrut, jabłko, cytryna, pomarańcza, arbuz i winogrona 

  • ugotowane wcześniej ziemniaki, ryż, makaron

  • jajka w skorupkach i bez skorupek  

  • produkty wcześniej rozmrożone  

  • napoje gazowane i wyciskane świeżo soki owocowe 

  • sałatki z majonezem 

  • produkty zawierające żelatynę 

  • smażone dania (np. kotlety, ryby, frytki) 

Źródło: onet.pl