Resztki pizzy
Adobe Stock
Newsy

Została wam pizza? Odgrzejcie ją w ten sposób, a będzie smakowała jak świeżo zrobiona

Urodziny dziecka, huczna impreza z wieloma gośćmi, czy po prostu niezjedzony wczorajszy obiad. Często po takich właśnie okazjach zostaje wam kilka kawałków pizzy.

Pizza najlepiej smakuje tuż po wyjęciu jej z pieca. Niewiele można z tym zrobić. Smak włoskich placków dość trudno odtworzyć samemu w domu.

Wszystko to jest zasługą specjalnych pieców, w które zaopatrzone są profesjonalne pizzerie. Szczególnie udane placki wychodzą z kamiennych pieców opalanych drewnem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pizza z patelni

Smak i aromat – nie do podrobienia. Czasem zdarza się, że zostaje wam nieco tego smacznego włoskiego specjału.

Jak smakuje dwudniowy kawałek pizzy, nie trzeba nikomu tłumaczyć. Zeschnięte ciasto, wysuszone dodatki – niezależnie od tego, gdzie danie było przechowywane.

Ani myślcie jednak o wyrzucaniu pizzy. Można ją odgrzać na kilka naprawdę łatwych sposobów. W sam raz na smaczne śniadanie dzień po imprezie!

Pierwszym wyjściem jest użycie zwykłej patelni. Połóżcie kawałek pizzy na suchej powierzchni naczynia i ustawcie niewielki płomień na waszej kuchence gazowej.

Patelnię warto przykryć pokrywką. Po kilku minutach pizza będzie smakowała niemal tak samo jak po wyjęciu z pieca!

Jeśli wybierzecie ten sposób, uważajcie by pizza nie przypaliła się wam od spodu. Szczególnie wtedy, gdy jeszcze przed odgrzaniem na jej spodzie były już charakterystyczne ciemne zwęglone plamki.

Jak odgrzać pizzę, żeby była chrupiąca?

Pizzy z pewnością nie przypalicie za to w mikrofalówce. Połóżcie pizzę na talerzu lub na metalowej kratce i nastawcie waszą kuchenkę mikrofalową na dosłownie kilkadziesiąt sekund.

Ciasto odgrzewane w mikrofalówce ma to do siebie, że nagrzewa się niezwykle szybko. Podobnie rzecz ma się ze zwykłym pieczywem.

Uwaga! Jeżeli zbyt długo będziecie odgrzewali pizzę w mikrofalówce, stanie się ona za twarda. Dlatego też radzimy mocno uważać i co kilkanaście sekund sprawdzać, czy kawałek jest już odgrzany.

Na sam koniec jeszcze jeden sposób na odgrzanie kilkudniowej pizzy. Jest nią szybkie podpiekanie w piekarniku.

Ta metoda da wam najlepszy smak odgrzewanej pizzy, ale za to ma dwie spore wady. Po pierwsze rozgrzanie piekarnika do wymaganej temperatury (min. 180 st. C) może potrwać kilka minut.

Po drugie, to czyste marnotrawstwo energii. Nie ma sensu, by włączać piekarnik dla jednego czy dwóch kawałków pizzy. Korzystajcie więc z tego sposobu tylko wtedy, gdy macie rozgrzany piekarnik także dla innych celów.

Domowa pizza trik
Unsplash
Newsy
Niesamowity sposób na pizzę jak z włoskiej pizzerii. Wykorzystajcie ten znany przedmiot
Sekretem włoskiej pizzy jest niezwykle cienkie ciasto i wysoka temperatura pieczenia. Wiemy, jak osiągnąć ten efekt w domu

Pizza to bardzo popularne danie. Najczęściej Polacy zamawiają pizzę z pizzerii, jednak niektórzy robią ją sami w domach. Zrobienie domowej pizzy jest całkiem proste, ale najczęściej nie smakuje ona jak z pizzerii. Ta porada odmieni waszą domową pizzę raz na zawsze! Sposób na pizzę jak z pizzerii Powodem dla którego pizza robiona w domu nie smakuje tak, jak ta z pizzerii jest sposób pieczenia. Domowe piekarniki nie pozwalają na wytworzenie zbyt wysokiej temperatury, która jest konieczna do wypieku tradycyjnej pizzy. To dlatego ciasto w domowej pizzy znacznie mocniej wyrasta i przypomina ciasto chlebowe niż cienkie ciasto prawdziwej włoskiej pizzy z pizzerii. Mamy na to sposób! Internauci jak zwykle wykazali się niezwykłą kreatywnością. Wpadli na to, jak rozwiązać problem zbyt niskiej temperatury domowych piekarników i jak upodobnić je trochę do włoskiego pieca na pizzę. Chodzi o wykorzystanie kafelka podłogowego. Jeśli macie w domu kafelek, który został wam po remoncie, możecie wykorzystać go jako kamień, na którym zrobicie pizzę. Musicie oczywiście najpierw dobrze umyć ten kafelek i obchodzić się z nim ostrożnie. Jak przygotować pizzę na kafelku? Żeby przygotować pizzę na kafelku, rozgrzejcie piekarnik do maksymalnej temperatury i włóżcie tam kafelek. Pozostawcie go przez kilka minut do pełnego nagrzania. Na tak nagrzanym kafelku wyłóżcie ciasto do pizzy, najlepiej zróbcie je z tego przepisu . Uważajcie, kafelek będzie bardzo gorący! Włóżcie pizzę do piekarnika na kilka-kilkanaście minut. Czas będzie zależał od tego, jak mocno może rozgrzać się wasz piekarnik.   Dlaczego pizza z kafelka smakuje tak dobrze? Dzięki użyciu gorącego kafelka pizza jest przypiekana od spodu i tworzy się bardzo pyszny, chrupiący spód. Kafelek skraca też...

Jak odświeżyć czerstwe pączki? Dzięki tej metodzie znów będą miękkie
AdobeStock
Newsy
Jak odświeżyć czerstwe pączki? Dzięki tej metodzie znów będą miękkie
Wasze pączki zrobiły się twarde i czerstwe? Wiemy, jak temu zaradzić.

Pączki - zwłaszcza te samodzielnie przygotowane - smakują najlepiej tuż po usmażeniu. Jednak wystarczy odczekać dzień czy dwa, by stały się suche, twarde i po prostu niesmaczne. Czy da się je jeszcze jakoś uratować? Jak odświeżyć czerstwe pączki? Nic nie przebije smaku tradycyjnych, domowych pączków. Przygotowując samodzielnie wypieki, zawsze smażymy je z zapasem. Z kilograma mąki, wyjdzie nam nawet kilkanaście pączków. Co zrobić z taką ilością tych łakoci, jeśli wiadomo że nie znikną z talerzy od razu? Przygotowując pączki, warto zaprosić na degustację bliskich – rodzinę, sąsiadów czy przyjaciół. Pączki smakują najlepiej w dniu, w którym je przygotowaliśmy. Co zrobić, gdy pączki nam zostaną i na drugi dzień są twarde i nie takie smaczne, jak po usmażeniu? Z pomocą przyjdzie wam pewna prosta sztuczka. Wystarczy, że użyjecie mikrofalówki. Odświeżanie pączków w kuchence mikrofalowej Mikrofalówka jest świetnym rozwiązaniem w przypadku odświeżania pączków. Oprócz tego, że jest to niezwykle szybka metoda, daje pożądane rezultaty. Ponadto, możecie podgrzać tylko tyle pączków, ile w danym momencie potrzebujecie a resztę zostawić na później. Jen Greif - cukierniczka i współwłaścicielka cukierni w Tampa na Florydzie, zdradziła jak krok po kroku odgrzać pączki w mikrofalówce. Włóżcie czerstwe pączki do mikrofalówki i podgrzewajcie je przez jedynie 10-15 sekund (sprawdźcie co około pięć sekund, czy pączki są już miękkie). Po wyjęciu z mikrofalówki, pączki powinny być miękkie, zupełnie tak jakby były świeże. Pamiętajcie jednak, aby szybko je zjeść, ponieważ w krótkim czasie znów mogą stać się twarde. Uważajcie też, żeby nie poparzyć języka konfiturą, która może...

jajecznica z mikrofali przepis
gosia 47-47 / gotujmy.pl
Newsy
Nie macie czasu na zdrowe śniadanie? Zróbcie błyskawiczną jajecznicę z… mikrofali. 2 minuty i gotowe
W mikrofali można nie tylko odgrzewać jedzenie, ale i je przygotowywać! Spróbujcie szybkiej jajecznicy z mikrofalówki.

Nieraz mikrofalówka okazuje się niezastąpionym urządzeniem w kuchni. Nie zajmuje dużo miejsca, jest banalnie prosta w obsłudze i przede wszystkim bezpieczna. Dziecko, które wraca ze szkoły do pustego domu, może odgrzać obiad w mikrofali w kilka minut, a rodzice nie będą musieli się martwić o bezpieczeństwo swojej pociechy. A to na pewno miałoby miejsce, gdyby dziecko musiało samo obsługiwać kuchenkę gazową, indukcyjną albo piec. Jednak mikrofalówka nie służy tylko do odgrzewania żywności – można też w niej coś przygotować! Co powiecie na ekspresową jajecznicę z mikrofali? Przepis na jajecznicę z mikrofali Składniki takiej jajecznicy są dokładnie takie same jak zwykle. Zmienia się jedynie sposób jej przygotowania – będzie gotowa o wiele, wiele szybciej! Dlatego, jeśli bardzo wam się śpieszy rano, to możecie zrobić taką jajecznicę z mikrofali dosłownie w dwie minuty. Upewnijcie się, że macie w lodówce wszystkie poniższe składniki: Kilka jaj (najlepiej z wolnego wybiegu – smakują doskonale!) Masło Sól Pieprz Dowolne, ulubione dodatki – np. szczypiorek, szynka, papryka Przygotowanie Lista potrzebnych składników jest banalna, a za chwilę przekonacie się, że sposób przygotowania też jest bardzo prosty. Będziecie potrzebować tylko miski, widelca i oczywiście mikrofalówki. Do miski wbijcie jajka i przyprawcie solą oraz pieprzem. Roztrzepcie widelcem. W drugiej miseczce roztopcie kawałek masła w mikrofali ustawionej na najwyższą moc. Do płynnego masła wlejcie jajka i wstawcie do mikrofalówki ustawionej na moc ok. 700 W na jedną minutę. Zamieszajcie dokładnie. Znów włóżcie miskę do mikrofali i włączcie ją na 30 sekund. Ponownie zamieszajcie. Szczególnie przy dnie i ściankach miski jajecznica będzie...

Pizza na cienkim
Flickr/Camille Miranda
Przepisy
Swojska pizza z tego przepisu smakuje lepiej niż ta z pizzerii. Zrób od razu z dwóch porcji
Tęsknicie za smakiem pizzy? Przypominamy jak odtworzyć ją w domowych warunkach. Spróbujcie ją zrobić na cienkim cieście!

Pizza to klasyczna potrawa kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. Polskie warunki zaadaptowały ją szczególnie. Lokale specjalizujące się w przyrządzaniu i serwowaniu pizzy widać na każdym kroku.  Placek z ciasta drożdżowego Pizza, choć nie jest daniem skomplikowanym, ma liczne rzesze fanów. To nic innego jak płaski placek z ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym, posypany tartym serem i ziołami. Prawdziwą pizzę powinno się piec w mocno nagrzanym piecu. Jako danie podawać można ją zarówno na gorąco, jak i na zimno. Okrągłe i wypiekane Placki z drożdży były znane wszystkim kulturom starożytnym, np. w dawnym Egipcie spełniały funkcję płatniczą. Od zawsze formowano je w okrągłe placki, po czym wypiekano w wysokich temperaturach. Po pojawieniu się we Włoszech pomidorów, zaczęto wykorzystywać je do przyprawiania pizzy. Znane nam wszystkim pizzerie pojawiły się pierwszy raz w XVIII wieku w Neapolu. Pizza z Neapolu trafiła do Stanów Zjednoczonych, gdzie wypiekano ją już pod koniec XIX wieku. W północnej części Włoch spopularyzowała się jednak dopiero po II wojnie światowej. Składniki na swojską pizzę na cienkim cieście: Ciasto: - 300 g mąki - 20 g świeżych drożdży - 1/2 łyżeczki cukru - szklanka letniej wody - 1 łyżeczka soli - 2 łyżki oliwy Na wierzch: - 2 kiełbasy - 1 duża papryka - 1 puszka kukurydzy - 3 jajka - 6 średnich pieczarek - 1 mała cebula - 40 dag sera żółtego - 3 łyżki przecieru pomidorowego - 3 łyżki keczupu - 1 łyżka oleju - przyprawa do pizzy Pizza jak w domu Do dużej miski dodajemy mąkę i drożdże rozmieszane w 50 ml letniej wody, cukier i około 100 ml wody. Całość dokładnie wyrabiamy ręką. Jeśli ciasto się klei za mocno można podsypać...