Grejpfruty
Pixabay/JamesDeMers
Newsy

Została wam skórka z grejpfruta? Wykorzystajcie ją. O takim triku jeszcze nie słyszeliście

Jedzenie świeżych owoców to zdrowy i smaczny nawyk. Skórki zazwyczaj wyrzucamy, a niesłusznie. Mogą się przydać na kilka sprytnych sposobów.

Odpady po owocach można wykorzystać. Niektóre z ich zastosowań mogą cię zaskoczyć!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Nie wyrzucam

Odpady to prawdziwa zmora naszej planety. Śmiecimy za dużo. Poza tym nie wszyscy odpady segregujemy. To wcale nie sztuka! Warto też pamiętać, że z nie wszystkimi odpadami musimy się pożegnać na dobre. Odpady organiczne znajdują szerokie zastosowanie.

Wykorzystaj, co masz

Możesz użyć wielu rzeczy, które w pierwszym odruchu wylądowałyby w koszu. Nauka ograniczania odpadów może okazać się cenna lekcją. Nauka ponownego korzystania ze skórek i warzyw owocowych, tym bardziej. Zwolnij miejsce w szafkach i zostaw więcej pieniędzy w portfelu.

Proponujemy kilka zaskakujących sposobów, dzięki którym spojrzysz na skórki w zupełnie inny sposób. Niezależnie od tego, czy szukasz nowego sposobu na czyszczenie, chcesz świeżego zapachu cytrusów w całym domu, czy pragniesz poznać świetny sposób na galaretę z resztek.

  1. Grejpfruty, pomarańcze i awokado są idealne do uprawy nasion i są przede wszystkim dzięki takiemu zastosowaniu maksymalnie ekologiczne. Jeśli kochasz własne guacamole i masz tendencję do zastanawiania się, co można zrobić z resztek owocu, wyobraź sobie własne biodegradowalne sadzonki. Wystarczy skórki wsypać do ziemi w doniczce i czekać do wiosny.

  2. Skórka z cytryny lub grejpfruta jest idealna do czyszczenia plam ze szklanych garnków do kawy lub karafek. Wystarczy dodać trochę soli, lodu i wrzucić resztki skórki z owoców. Przygotowanym roztworem nacieramy garnek i solidnie płuczemy. Naczynia będą lśniły jak nowe! 

  3. Zamiast wyrzucać skórki i wydawać pieniądze dekoracje zapachowe, spróbuj zrobić niewielkim kosztem własne. Wszelkie skórki cytrusowe, skórki granatu, skórki jabłkowe lub inne dodatki owocowe mogą być całkowicie wysuszone, a następnie przechowywane w szklanych słoiczkach. Cytrusowy zapach w twoim domu? Tak, to banalnie proste.

  4. Skórka z grejpfruta i cytryny jest idealna do utrzymania brązowego cukru przed twardnieniem. Możesz po prostu wrzucić kawałek skórki do naczynia z brązowym cukrem. Mały trik, a pomoże utrzymać brązowy cukier wilgotny i miękki przez wiele miesięcy w szafce.

  5. Cytrusy mają wspaniałe właściwości ściągające. Nie tylko usuwają brud i martwy naskórek, ale także ich zapach daje cudowne odświeżenie. Wystarczy pocierać skórkami całą twarz, unikając delikatnych okolic oczu, a następnie zmyć nadmiar ciepłą wodą. Twoja skóra będzie promienieć!

  6. Owoce cytrusowe, takie jak cytryny, grejpfruty, limonki są idealne do czyszczenia metalu. Wysoka zawartość kwasu cytrynowego zdziała cuda dla miedzi, mosiądzu i innych metali. Koniecznie użyj resztek skórki do czyszczenia garnków i patelni lub czegokolwiek metalowego, Wystarczy daną powierzchnię posypać sodą oczyszczoną i miejsce szorować skórkami z cytrusów. Efekt przejdzie wasze najśmielsze oczekiwania. To metody na każdą kieszeń!

 

Wyrzucacie skórki od owoców? Błąd! Mają bardzo wiele zastosowań w kuchni
Pixabay
Newsy
Wyrzucacie skórki od owoców? Błąd! Mają bardzo wiele zastosowań w kuchni
Skórki od bananów, cytryn, a nawet arbuzów mają wszechstronne zastosowania! Mogą posłużyć jako nawóz do kwiatów, naturalny detergent, a nawet… przekąska!

Skórki od owoców bogate są w wiele składników odżywczych, dlatego dietetycy często polecają spożywanie owoców takich jak jabłka, brzoskwinie czy gruszki bez ich obierania. Nie wszystkie skórki jednak nadają się do spożycia razem z owocem, ale nie oznacza to, że macie je wyrzucać!  Zero waste - koniec z marnowaniem żywności Pomysły na kreatywne wykorzystanie skórek od zjedzonych owoców podsunęła platforma Too Good To Go. Aplikacja ta gromadzi lokale gastronomiczne, które oferują paczki z niesprzedaną tego dnia żywnością w bardzo okazyjnych cenach. Wszystko to w myśl filozofii zero waste - aby jedzenie nie trafiło do śmietnika i nie zostało zmarnowane. Już w zeszłym roku pisaliśmy o tego typu inicjatywach proponując np. 4 proste sposoby, dzięki którym przestaniesz marnować jedzenie . Autorzy aplikacji poszli więc o krok dalej – nie tylko stworzyli miejsce, w którym restauratorzy mogą dzielić się pełnowartościowymi resztkami, ale także stale inspirują do wykorzystywania produktów spożywczych w całości przy jak najmniejszej produkcji śmieci i odpadów. Jak można wykorzystać skórki od owoców? Tym razem zespół Too Good To Go podzielił się bardzo kreatywnymi sposobami na zużycie skórek po owocach: Skórka od banana jako nawóz do roślin - pokrojone skórki należy umieścić w słoiku, zalać litrem ciepłej wody, a następnie odstawić na ok. 1-2 dni. Gotowym nawozem można podlewać rośliny lub opryskiwać je w celu ochrony przed mszycami. Kiszone skórki arbuza - można je przygotować w zalewie i ukisić. Niewiele osób wie, że skórka z arbuza tak naprawdę jest jadalna - wystarczy ją dobrze przygotować. Skórka cytryny jako detergent - skórka cytryny w połączeniu z wodą i octem może...

Nietypowe zastosowanie skórki z cytryny
Newsy
5 nietypowych zastosowań skórki z cytryny 
Została wam skórka z cytryny? Nie wyrzucajcie jej. Może wam się bardzo przydać. I to niekoniecznie w kuchni.

Zarówno cała cytryna, jak i jej skórka mają wiele ciekawych zastosowań. Owoc ten świetnie się sprawdza w kulinariach – dodajemy go do pieczenia mięs (zazwyczaj kaczki z cytryną  lub kurczaka), podajemy ze świeżą rybą lub dodajemy do herbaty. Równie ciekawe zastosowanie ma jego skórka. Skórka z cytryny doskonale się sprawdza jako dodatek do sosów, deserów, marmolad i ciast. Można ją jednak wykorzystać również w inny sposób. Skórka z cytryny ma bardzo szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale też poza nią. Jest ona znana jako naturalny środek czyszczący i odświeżający. Skórka z cytryny jako odświeżacz do butów  Mało kto wie, że skórka z cytryny to naturalny odświeżacz do butów. Włóżcie do butów świeżą skórkę cytryny lub limonki. Świeża skórka cytrusów ma wspaniały zapach, dzięki zawartości olejków eterycznych. Pozostawcie ją w butach na noc i wyjmijcie ją przed użyciem. Wasze buty powinny pachnieć dużo lepiej. Wyczyśćcie skórką z cytryny umywalkę i wannę Wsypcie trochę sody oczyszczonej do mokrego zlewu lub wanny i użyjcie skórki z cytryny, aby wyszorować zabrudzone powierzchnie. Ta metoda w mig usunie brud i zadziała jak cytrynowy „wybielacz” sprawiając, że wasza umywalka i wanna nabiorą blasku. Skórka z cytryny do mycia naczyń Cytryna działa nie tylko jako odtłuszczacz, ale też pomaga usuwać plamy z naczyń. Wrzućcie kilka skórek cytryny wraz z miąższem do zmywarki, aby usunąć tłuszcz. Metoda ta sprawi, że wasze szklanki i sztućce będą błyszczały. Skórka od cytryny na plamy z potu  Natrzyjcie połówką cytryny tłuste plamy lub plamy pod pachami na odzieży i...

Co zrobić z wyciśniętymi cytrynami? Genialne zastosowanie, na które byście nie wpadli
Flickr
Newsy
Co zrobić z wyciśniętymi cytrynami? Genialne zastosowanie, na które byście nie wpadli
Wyrzucacie wyciśnięte połówki cytryn do kosza? To błąd. Zdziwicie się, do czego możecie je jeszcze wykorzystać.

Cytryna to owoc o bardzo szerokim zastosowaniu kulinarnym. Dodajemy ją do herbaty i pieczenia mięs, ozdabiamy nią desery i przygotowujemy z niej dżemy, konfitury oraz nalewki. Zapewne wyrzucacie do kosza połówki cytryn, które zostają wam po wyciśnięciu z nich soku. Zamiast pozbywać się ich, zachowajcie je, bo mogą wam się jeszcze do czegoś przydać. Jak? Choćby od naturalnego środka do czyszczenia kuchni, aż po prozdrowotne napary i nalewki. Oto kilka pomysłów na wykorzystanie cytrynowych odpadów. Co zrobić z wyciśniętymi cytrynami? Nie wyrzucajcie ich Istnieje wiele ciekawych pomysłów na wykorzystanie pozostałości cytryn. Oto tylko niektóre z nich: Cytryny konserwowane w soli. Jednym ze sposobów na wykorzystanie zużytych połówek cytryn, jest włożenie ich do słoika, dosypanie soli morskiej i upchnięcie ich ściśle w słoju. Tak przygotowane cytryny pozostawcie w zaciemnionej szafce na kilka miesięcy, aby sól wyssała z nich wilgoć tworząc solankę, która z czasem rozbije skórki. Tak zakonserwowane cytryny świetnie nadają się do wszelkiego rodzaju sałatek, dipów i gulaszów. Syrop. Innym sposobem na maksymalne wykorzystanie cytrusowego smaku jest przekształcenie wyciśniętych połówek cytryny w domowej roboty syrop. Możecie użyć jednej odmiany cytrusów lub mieszanki kilku. Doskonale się tu sprawdzą limonki, grejpfruty, czerwone pomarańcze i cytryny. Włóżcie połówki wyciśniętych cytryn do miski lub słoika i dodajcie cukier. Zostawcie na kilka godzin lub na noc, a otrzymacie cierpko-słodki syrop, który możecie rozcieńczyć wodą, aby uzyskać przyjemny dodatek do zwykłej wody lub porannej owsianki. Suszenie skórki to kolejny dobry sposób na zachowanie zużytych cytryn. Przed...

tatar ze śledzia przepis
Gotujmy.pl/anakola
Newsy
Niepowtarzalny w smaku tatar ze śledzia. Nie ma prostszej przekąski na święta
Tatar ze śledzia to niesamowicie smakowita alternatywa dla wołowego odpowiednika. Połączenie ryby, marynowanych grzybków i musztardy sprawi, że danie z pewnością zagości w twojej kuchni na stałe.

Tatar w klasycznej wersji przygotowuje się z idealnie posiekanego lub zmielonego mięsa wołowego. Z biegiem lat danie doczekało się jednak wielu kulinarnych wariacji i urozmaiceń. Do tych najbardziej udanych z pewnością zalicza się tatar ze śledzia. Jego przyrządzenie jest banalnie proste! Przepis na tatar ze śledzia Będziesz potrzebować 2 filety ze śledzia 30 gramów marynowanych grzybów 2 jajka 1 średnia cebula 2 ogórki kiszone 1 czerwona papryka 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny Przyprawy i zioła: sól, pieprz, świeża natka pietruszki i koperek Przygotowanie W rozgrzanym do 160 st. C piekarniku umieść czerwoną paprykę. Warzywo piecz przez ok. 8 minut, do momentu, w którym stanie się lekko miękkie, a jego skórka zacznie się marszczyć. Upieczoną paprykę wystudź przez chwilę. Następnie obierz warzywo ze skórki, posiekaj w niewielką kosteczkę i umieść w dużej misce.  Filety ze śledzia umieść w niewielkiej miseczce i zalej wodą. Po kilku minutach moczenia pokrój je w drobną kosteczkę i dodaj do papryki. Jajka umieść w małym rondelku wypełnionym wodą przy pomocy łyżki, a następnie gotuj na twardo przez ok. 8 – 10 minut.  Po upływie tego czasu polej jajka zimną wodą, a po ostygnięciu obierz ze skorupki, a następnie posiekaj w bardzo małą kosteczkę i umieść w misce z innymi składnikami. Cebulę obierz, również posiekaj i także dodaj do innych składników. Podobnie zrób z ogórkami kiszonymi i grzybkami marynowanymi. W misce ze składnikami na tatara umieść również musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki oraz koperek. Całość dokładnie wymieszaj.  Gotowe! Tak przygotowanego tatara wykładaj na talerz przy pomocy kuchennego ringu. W ten...