Chcecie, by wasze ogórki rosły jak szalone? Do tego niezbędny jest nawóz. Możecie z łatwością zrobić go w warunkach domowych, wykorzystując w tym celu czerstwy chleb.
Jak zrobić naturalny nawóz do ogórków?
Sekretnym składnikiem nawozu jest zwykły chleb - najlepiej czerstwy. Nawóz pomoże w sytuacji, gdy wasze ogórki słabo rosną przez niedobór witamin i składników naturalnych. Do przygotowania nawozu będziecie potrzebowali poniższych składników:
Składniki:
-
1 bochenek czerstwego chleba
-
pół wiadra wody
-
5 ml jodyny
Przygotowanie:
-
Wlejcie wodę do wiadra do połowy.
-
Najpierw pokrójcie chleb na kawałki i zamoczcie w wodzie.
-
Przykryjcie wiadro i odstawcie na noc.
-
Po tym czasie odkryjcie pokrywkę i wlejcie do wiadra 5 ml jodyny. Wymieszajcie i odstawcie na 2 godziny.
Już po tym czasie nawóz będzie się nadawał do zastosowania, choć najlepszy będzie po około 4-5 dniach.
Zobacz także:
Stosowanie nawozu z chleba
Użycie nawozu jest proste i mało skomplikowane. Przed użyciem należy odcedzić roztwór - w końcu nie chcecie pryskać ogórków wodą z kawałkami chleba! Po odcedzeniu nawóz trzeba rozcieńczyć i stosować w proporcji 1 litr nawozu na 10 litrów wody.
Tak powstałą mieszankę wlejcie do butelki ze spryskiwaczem i wykonajcie oprysk ogórków. Nawóz można stosować raz na dwa tygodnie. Przechowujcie go w chłodnym miejscu - na przykład w lodówce, spiżarni albo w piwnicy.
Jak działa nawóz chlebowy?
Za dobroczynne działanie nawozu odpowiadają jod oraz drożdże, które znajdują się w chlebie. Jod jest szeroko stosowany w środkach do ochrony roślin ze względu na jego działanie przeciwgrzybicze oraz zapobieganie rozwojowi pleśni i bakterii. Występuje on naturalnie w czarnoziemach, jednak jodu nie da się „zauważyć” w ziemi - i dlatego warto go dostarczać roślinom wraz z nawozem.
Z kolei drożdże zawarte w chlebie doskonale stymulują wzrost roślin - przede wszystkim rozwój systemu korzeniowego oraz ogólny wzrost, dzięki czemu rośliny są w efekcie bardzo okazałe. Ponadto, w drożdżach znajdują substancje takie jak żelazo, aminokwasy, witaminy z grupy B czy węglowodany, które wpływają korzystnie na wzrost roślin i ich owocowanie.
Źródło: genialne.pl, smakdnia.pl