Został wam stary chleb? Zróbcie z niego taki nawóz do ogórków, że nie nadążycie ich zbierać
AdobeStock
Newsy

Został wam stary chleb? Zrobicie z niego taki nawóz do ogórków, że nie nadążycie ich zbierać

W tym roku zbiory ogórków będą wyjątkowo obfite, jeśli zastosujecie ten nawóz. Przyda się wam do tego czerstwy chleb!

Chcecie, by wasze ogórki rosły jak szalone? Do tego niezbędny jest nawóz. Możecie z łatwością zrobić go w warunkach domowych, wykorzystując w tym celu czerstwy chleb.

Jak zrobić naturalny nawóz do ogórków?

Sekretnym składnikiem nawozu jest zwykły chleb - najlepiej czerstwy. Nawóz pomoże w sytuacji, gdy wasze ogórki słabo rosną przez niedobór witamin i składników naturalnych. Do przygotowania nawozu będziecie potrzebowali poniższych składników:

Składniki:

  • 1 bochenek czerstwego chleba

  • pół wiadra wody

  • 5 ml jodyny 

Przygotowanie:

  1. Wlejcie wodę do wiadra do połowy.

  2. Najpierw pokrójcie chleb na kawałki i zamoczcie w wodzie.

  3. Przykryjcie wiadro i odstawcie na noc.

  4. Po tym czasie odkryjcie pokrywkę i wlejcie do wiadra 5 ml jodyny. Wymieszajcie i odstawcie na 2 godziny.

Już po tym czasie nawóz będzie się nadawał do zastosowania, choć najlepszy będzie po około 4-5 dniach. 

Zobacz także
nawóz ze skórki od banana

Zróbcie to wieczorem ze skórką od banana. Rano będziecie mieć najlepszy nawóz do kwiatów

Podlejcie tym rośliny, a będą rosły i kwitły jak szalone. Kluczowy składnik jest w lodówce

Podlejcie tym rośliny, a będą rosły i kwitły jak szalone. Na bank macie to w lodówce

Stosowanie nawozu z chleba

Użycie nawozu jest proste i mało skomplikowane. Przed użyciem należy odcedzić roztwór - w końcu nie chcecie pryskać ogórków wodą z kawałkami chleba! Po odcedzeniu nawóz trzeba rozcieńczyć i stosować w proporcji 1 litr nawozu na 10 litrów wody. 

Tak powstałą mieszankę wlejcie do butelki ze spryskiwaczem i wykonajcie oprysk ogórków. Nawóz można stosować raz na dwa tygodnie. Przechowujcie go w chłodnym miejscu - na przykład w lodówce, spiżarni albo w piwnicy. 

Jak działa nawóz chlebowy?

Za dobroczynne działanie nawozu odpowiadają jod oraz drożdże, które znajdują się w chlebie. Jod jest szeroko stosowany w środkach do ochrony roślin ze względu na jego działanie przeciwgrzybicze oraz zapobieganie rozwojowi pleśni i bakterii. Występuje on naturalnie w czarnoziemach, jednak jodu nie da się „zauważyć” w ziemi - i dlatego warto go dostarczać roślinom wraz z nawozem.

Z kolei drożdże zawarte w chlebie doskonale stymulują wzrost roślin - przede wszystkim rozwój systemu korzeniowego oraz ogólny wzrost, dzięki czemu rośliny są w efekcie bardzo okazałe. Ponadto, w drożdżach znajdują substancje takie jak żelazo, aminokwasy, witaminy z grupy B czy węglowodany, które wpływają korzystnie na wzrost roślin i ich owocowanie. 

Źródło: genialne.pl, smakdnia.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

nawóz ze skórki od banana
AdobeStock
Newsy
Zróbcie to wieczorem ze skórką od banana. Rano będziecie mieć najlepszy nawóz do kwiatów
Lubicie proste i ekologiczne rozwiązania? Wypróbujcie fantastyczny, domowy nawóz do kwiatów ze skórki od banana!

Kto by pomyślał, że bananem można nawozić kwiatki! Jak zwykle okazuje się, że najprostsze rozwiązania są najlepsze. I do tego ekologiczne! Sprawdźcie, jak łatwo można zrobić domowy nawóz ze skórki od banana. Właściwości skórki od banana Pomysł na nawóz z bananów może brzmieć zaskakująco, ale gdy tylko dowiecie się jakie minerały i witaminy znajdują się w skórce od banana, natychmiast przestaniecie się dziwić. Skóra tych owoców bogata jest w witaminy i minerały , które doskonale odżywiają ziemię i wasze rośliny. Znajdziecie tam m.in.: Potas Siarkę Fosfor Magnez Wapń Kwas krzemowy Naturalny nawóz do kwiatów ze skórki od banana By wykorzystać doskonałe właściwości skórki od banana, warto zrobić z niej naturalny nawóz do roślin! Jest ekologiczny, prosty do zrobienia i przede wszystkim bajecznie tani – a właściwie darmowy, jeżeli jesteście miłośnikami bananów. Zamiast wyrzucać skórkę, wykorzystacie ją do zrobienia świetnego nawozu i zaoszczędzicie na środkach do roślin, które można kupić w sklepie. Jak zrobić nawóz ze skórki banana? Wykonanie nawozu jest bardzo proste. Jedyne, czego będziecie potrzebowali, to: Słoik o pojemności 1 litra Dwie skórki od banana Ciepła woda Świeżo obrane skórki z bananów włóżcie do słoika, zalejcie ciepłą wodą i przykryjcie nakrętką. Nie zakręcajcie jej mocno! Ważne jest, żeby powietrze mogło się dostać do słoika. Słoik z nawozem należy odstawić przynajmniej na kilka godzin (najlepiej na całą noc) – tyle potrzeba na fermentację skórek. Polecamy jednak pozwolić im fermentować przez co najmniej tydzień, a nawet dwa tygodnie! Po tym czasie nawóz jest gotowy...

Jak samodzielnie zrobić drożdże? Wystarczy 1 warzywo i odrobina tego napoju
Adobe Stock
Newsy
Jak samodzielnie zrobić drożdże? Wystarczy 1 warzywo i odrobina tego napoju
Słyszeliście kiedyś o tej metodzie? Nas zszokowała!

Drożdże to bardzo pożądany w kuchni element. Wyrabia się dzięki nim przepyszne ciasta, można zrobić drożdżówki, chałkę, placek z owocami, ale też pizzę, szybki chleb, bułki czy focaccię. Podczas pandemii koronawirusa, w pewnym momencie w sklepach zaczęło brakować drożdży. Czy to oznacza, że nie można robić wypieków? Być może mieliście w zapasach drożdże w lodówce, albo macie drożdże suszone lub drożdże instant. W tym wypadku nie będziecie mieć problemu, ale czy wiecie, że drożdże da się też zrobić samemu w domu? To banalnie proste! Drożdże w kuchni Drożdże to grzyby, które w przemianach metabolicznych wydzielają dwutlenek węgla. Ludzie wykorzystują tę właściwość i ujarzmili drożdże, aby służyły w kuchni. Dzięki wydzielanemu gazowi wasze produkty pięknie rosną i są pulchne. Mało kto wyobraża sobie świat kuchni bez drożdży.  Każdy z was ma na pewno swoje własne preferencje: jedni wolą robić wypieki ze świeżych drożdży, inni preferują drożdże suszone albo drożdże instant. Czy wiedzieliście jednak, że jest jeszcze inna opcja? Możecie zrobić swoje drożdże od zera! Prawdopodobnie macie nawet w domu wszystkie potrzebne składniki.  Jak zrobić drożdże w domu? Do zrobienia własnych drożdży potrzebujecie tylko trzech składników.  Składniki na drożdże 2 ziemniaki średniej wielkości Trochę cukru Jasne piwo, koniecznie niepasteryzowane Przygotowanie drożdży Ziemniaki ugotujcie. Zblendujcie je w ten sposób, żeby otrzymać gładką papkę. Do powstałej masy dodajcie łyżeczkę cukru. Wymieszajcie składniki. Do papki dodajcie łyżeczkę piwa. Wymieszajcie dokładnie.  Masę przełóżcie do słoika lub innego szklanego naczynia.  Przykryjcie ją ściereczką.  Odstawcie masę z ziemniaków, piwa i cukru...

Co zrobić z czerstwego pieczywa? Wszyscy oszaleli na punkcie tego dania z Tik Toka
AdobeStock
Newsy
Co zrobić z czerstwego pieczywa? Wszyscy oszaleli na punkcie tego dania z TikToka
Suchy chleb w chlebaku? Nie wyrzucajcie go – czerstwy chleb można wykorzystać do zrobienia bardzo smacznej i prostej przekąski.

W ostatnim czasie coraz większą popularność zyskują ciekawe triki kulinarne z TikToka – modnego serwisu społecznościowego. Niedawno przedstawialiśmy pomysły użytkowników tego serwisu na to, jak przedłużyć świeżość sałaty albo „odmłodzić” stare marchewki . Dziś pokażemy wam pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa! Marnowanie żywności Współcześnie ludzkość marnuje ogromne ilości żywności. Góry zepsutego jedzenia generują supermarkety, restauracje oraz gospodarstwa domowe. Promocje w sklepach zachęcają do tego, by kupować jak najwięcej jedzenia, którego wiele osób nie jest w stanie przejeść i w końcu żywność ląduje na śmietniku. Warto więc nauczyć się robić zakupy z głową i przyrządzać potrawy wykorzystujące jedzenie, które może jeszcze się nie zepsuło, ale nie jest już pierwszej świeżości. Na przykład chleb! Co zrobić z czerstwego chleba? Choć wiele osób wyrzuca jedzenie bez mrugnięcia okiem, to w przypadku pieczywa większość się waha. W końcu zwłaszcza dla starszego pokolenia chleb jest swego rodzaju świętością i wyrzucanie go traktują jak zbrodnię. A przecież z czerstwego pieczywa można przygotować wiele smacznych przekąsek! Zróbcie z niego na przykład: Zapiekankę z chleba Grzanki czosnkowe Zupę chlebową Tosty Knedle z bułek Przepis na kotleciki chlebowe z czerstwego chleba Użytkowniczka TikToka Anna de Nicola udostępniła na swoim profilu filmik, na którym pokazuje jak z czerstwego chleba i bułek można zrobić smaczne kotleciki chlebowe. Do ich przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: Około pół kilograma pieczywa 2 jajka 2-3 łyżki startego parmezanu Słodka papryka mielona Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie:...

Jak sprawdzić, czy drożdże są dobre? Zastosujcie ten szybki trik z cukrem
AdobeStock
Newsy
Jak sprawdzić, czy drożdże są dobre? Zastosujcie ten szybki trik z cukrem
Dobre, świeże drożdże to podstawa wielu polskich wypieków. Jak ocenić czy drożdże są świeże? Sprawdźcie to za pomocą szybkiego triku.

Drożdże są podstawą wielu wypieków. Jeśli lubicie piec, pewnie zawsze macie ich zapas w swoich domach. Istnieje kilka rodzajów drożdży. Są drożdże sproszkowane, drożdże instant i wreszcie te najbardziej lubiane przez amatorów wypieków – świeże drożdże piekarnicze. Drożdże można zrobić nawet samemu z ziemniaka i piwa .  Drożdże wymagane są oczywiście do powstawania drożdżówek , bułeczek drożdżowych , chałek , nadziewanych rogalików drożdżowych . Wykorzystuje się je też do pieczenia pizzy i chleba , jeśli nie robi się tego na zakwasie. Żeby wypieki były udane, trzeba oczywiście skorzystać z aktywnych drożdży, które wytworzą dużo pęcherzyków z dwutlenkiem węgla i spulchnią ciasto w pożądany sposób. Jeśli korzystacie ze świeżych drożdży lub suszonych drożdży, mamy dla was świetną metodę ocenienia ich jakości. Jak sprawdzić świeżość drożdży suchych i świeżych Zalegają wam drożdże w lodówce lub kuchennej szafce? Wydawałoby się, że kupiliście je nie tak dawno, ale nie macie co do tego pewności? Nie chcecie ich wyrzucać, ale jeszcze większą stratą byłoby wyrzucenie całej chałki lub drożdżówki? Wiemy jak sprawdzić świeżość i jakość drożdży. Jest jedna metoda, która działa dosłownie zawsze. Jeśli chcecie sprawdzić, czy suche drożdże są dobre, skorzystajcie z tej metody. Potrzebujecie: Łyżeczkę drożdży 3 łyżeczki wody Szczyptę cukru Wymieszajcie składniki razem i odstawcie na 5 minut. Jeśli po tym czasie zaobserwujecie tworzenie się charakterystycznych pęcherzy, drożdże są bardzo dobre i nadają się do wszelkich wypieków. Jeśli macie wątpliwości co do przydatności świeżych drożdży, możecie wykonać test z wodą. Wrzućcie kawałek drożdży do szklanki z gorącą wodą. Powinny...