Wbrew powszechnemu myśleniu, czosnek to nie tylko świetny sposób na odstraszenie wampirów i chcącego pocałować waszą córkę chłopaka. Zawarte w nim składniki odżywcze potrafią zdziałać cuda w ludzkim organizmie.

Bowiem czosnek nie tylko wspaniale rozgrzewa, ale również pomaga w zwalczaniu infekcji, chroni przed zawałem i udarem, wspomaga trawienie, a nawet niszczy pasożyty.

Jeśli więc zostało wam trochę niedzielnego rosołu, nie zastanawiajcie się, wykorzystajcie go do przyrządzenia smakowitej i aromatycznej zupy czosnkowej. Podana z grzankami zachwyci nie tylko członków waszej rodziny, ale również niespodziewanych gości. 

Przepis na zupę czosnkową

Będziecie potrzebować

  • 700 ml bulionu
  • 8 ząbków czosnku
  • Warzyw: 1 cebulę, 1 marchewkę, 2 ziemniaki
  • 1 łyżkę masła
  • 100 gramów serka topionego
  • Przypraw: soli, pieprzu, gałki muszkatołowej

Przygotowanie

  1. Ziemniaki, marchewkę oraz cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę.
  2. W średniej wielkości garnku umieśćcie masło, a następnie dodajcie pokrojone warzywa. 
  3. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost do garnka. Całość dokładnie wymieszajcie i smażcie aż do zeszklenia warzyw.
  4. Po kilku minutach umieśćcie w garnku bulion. Całość gotujcie aż do miękkości warzyw, a następnie odstawcie do lekkiego wystudzenia. 
  5. Kiedy zupa nieco wystygnie zblendujcie ją na gładki krem, a następnie dodajcie serek topiony. Na koniec doprawcie zupę solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Gotowe!

Zobacz także:

Źródło: gotujmy.pl