zupa czosnkowa
unsplash.com/@fodyne
Newsy

Został wam rosół? Zamiast nudnej pomidorowej, zróbcie to na obiad, a rodzina padnie z zachwytu

Pomidorowa to banał i nuda. Jeśli nie chcecie, by wasza rodzina zaczęła stołować się na mieście lub u innych, bardziej kreatywnych krewnych, koniecznie pomyślcie nad nową alternatywą dla rosołu. Proponujemy wam przepis na wspaniałą i rozgrzewającą zupę.

Wbrew powszechnemu myśleniu, czosnek to nie tylko świetny sposób na odstraszenie wampirów i chcącego pocałować waszą córkę chłopaka. Zawarte w nim składniki odżywcze potrafią zdziałać cuda w ludzkim organizmie.

Bowiem czosnek nie tylko wspaniale rozgrzewa, ale również pomaga w zwalczaniu infekcji, chroni przed zawałem i udarem, wspomaga trawienie, a nawet niszczy pasożyty.

Jeśli więc zostało wam trochę niedzielnego rosołu, nie zastanawiajcie się, wykorzystajcie go do przyrządzenia smakowitej i aromatycznej zupy czosnkowej. Podana z grzankami zachwyci nie tylko członków waszej rodziny, ale również niespodziewanych gości. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na zupę czosnkową

Będziecie potrzebować

  • 700 ml bulionu
  • 8 ząbków czosnku
  • Warzyw: 1 cebulę, 1 marchewkę, 2 ziemniaki
  • 1 łyżkę masła
  • 100 gramów serka topionego
  • Przypraw: soli, pieprzu, gałki muszkatołowej

Przygotowanie

  1. Ziemniaki, marchewkę oraz cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę.
  2. W średniej wielkości garnku umieśćcie masło, a następnie dodajcie pokrojone warzywa. 
  3. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost do garnka. Całość dokładnie wymieszajcie i smażcie aż do zeszklenia warzyw.
  4. Po kilku minutach umieśćcie w garnku bulion. Całość gotujcie aż do miękkości warzyw, a następnie odstawcie do lekkiego wystudzenia. 
  5. Kiedy zupa nieco wystygnie zblendujcie ją na gładki krem, a następnie dodajcie serek topiony. Na koniec doprawcie zupę solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Gotowe!

Źródło: gotujmy.pl

zupa ziemniaczana przepis
Gotujmy.pl/Agnieszka Rec
Newsy
Dodajcie 1 składnik do tej ziemniaczanej zupy z kiełbasą, a zachwycicie całą rodzinę. Będą chcieli dokładkę
Niezwykle prosta w przyrządzeniu zupa ziemniaczana najlepiej smakuje z... dodatkiem chili. Ta przyprawa sprawi, że danie niesamowicie rozgrzeje was od środka. Przepis jest dziecinnie prosty. Wszystkie potrzebne składniki na pewno macie w swojej kuchni.

Po zjedzeniu zupy ziemniaczanej z kiełbasą i chili żaden mróz wam nie straszny. W końcu taki obiad jest nie tylko niezwykle zdrowy i pożywny, ale również fantastycznie rozgrzewający. Jeśli zostało wam trochę bulionu, koniecznie zabierzcie się za jego przygotowanie. Przepis na zupę ziemniaczaną z kiełbasą Będziecie potrzebować 2 litrów bulionu 300 gramów kiełbasy Warzyw: 5 ziemniaków, 1 marchewki, 1 pietruszki, 1 cebuli, 2 ząbków czosnku 1 łyżki mąki pszennej 1 łyżki śmietany 1 łyżki oleju Świeżej natki pietruszki Przypraw: soli, liści laurowych, ziela angielskiego, kminku, chili Przygotowanie Bulion umieśćcie w średniej wielkości garnku i zagotujcie. Marchewkę i pietruszkę obierzcie i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w kostkę.  Tak przygotowane warzywa wraz z zielem angielskim, liściem laurowym i kminkiem umieśćcie w gotującym się bulionie. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Po chwili dodajcie pokrojoną w plasterki kiełbasę i smażcie aż do zarumienienia. Zawartość patelni przełóżcie do garnka z bulionem. Z zimnej wody i mąki stwórzcie zawiesinę, a następnie dodajcie ją do gotującej się zupy. Po ok. 2 minutach całość doprawcie solą oraz chili, zamieszajcie i zdejmijcie garnek z ognia. W niewielkim pojemniku umieśćcie chochlę gorącej zupy i dodajcie do niej śmietanę. Całość dokładnie wymieszajcie i połączcie z resztą wywaru. Na koniec dodajcie posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotowe! Źródło: gotujmy.pl

zupa z soczewicą przepis
Gotujmy.pl/Igraszki Losu
Newsy
Prosta i sycąca warzywna zupa, która wspaniale rozgrzewa w zimne dni
Masz na sobie sweter i zimową kurtkę, a mimo to marzniesz? Spróbuj więc rozgrzać swój organizm od środka. Talerz pożywnej, sycącej i prostej zupy z soczewicą zjedzony zaraz przed wyjściem z domu sprawi, że od razu poczujesz różnicę!

W okresie jesienno-zimowym wielu zapomina, jak ważne jest rozgrzewanie organizmu nie tylko od zewnątrz, ale również od wewnątrz. Syte posiłki i ostre przyprawy to klucz do sukcesu. Ten prosty przepis na zupę z soczewicą powinien więc na stałe zagościć w twojej kuchni. Przepis na zupę z soczewicą Będziesz potrzebować 1 litr bulionu 300 gramów soczewicy gotowanej (może być z puszki) 1 marchew 3 duże ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ papryczki chili 2 łyżki oliwy Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, kminek, suszona pietruszka, ostra papryka Przygotowanie Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę, a następnie umieść w garnku z rozgrzaną oliwą i zeszklij. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę wprost do garnka z cebulą. Papryczkę chili pokrój drobno i również umieść w garnku. Soczewice odsącz z wody, a następnie dodaj do smażących się warzyw. Całość dopraw solą, pieprzem, kurkumą, ostrą papryką oraz kminkiem. Wymieszaj i duś pod pokrywką przez ok. 7 minut. Marchewkę obierz i pokrój tak jak lubisz (mogą być talarki albo kosteczka). Następnie dodaj ją do soczewicy, wymieszaj i duś jeszcze przez kolejne 5 minut.  Po upływie tego czasu całość zalej gorącym bulionem i gotuj na wolnym ogniu, pod pokrywką, aż do miękkości warzyw, przez ok. 15 – 20 minut. W tym czasie obierz ziemniaki, a następnie pokrój je w niewielką kostkę i ugotuj. Tak przygotowane dodaj do gotującej się zupy. Na koniec posyp zupę suszoną lub, jeśli wolisz, świeżą pietruszką. Gotowe!

zupa zapalanka
Flickr
Newsy
Szybka i tania zapalanka. Zupa jak z dawnej kuchni prababci. Za 8 zł ugotujecie cały gar
Zupa zapalanka to dla wielu osób powrót do dzieciństwa. Jest nie tylko treściwa, smaczna, ale i szybka w przygotowaniu. Koniecznie przygotujcie to danie z przepisu prababci!

Zupa zapalanka to smak dzieciństwa naszych rodziców. Mimo upływu lat wciąż jest popularna nie tylko dzięki szybkości jej przygotowania, ale smaku i niskiej cenie składników. Dzięki zasmażce z mąki jest również delikatna. Podawana ze świeżym pieczywem oraz natką pietruszki to świetny pomysł na obiad przy chwilowej dziurze budżetowej. Niskobudżetowe składniki zapalanki Aby przygotować zapalankę należy zaopatrzyć się w kilka składników, jednak większość z was i tak ma je zapewne w domowych zapasach. Zatem trzeba przede wszystkim mieć słoninę, warzywa takie jak marchew, ziemniaki, cebula oraz przyprawy. Aby zupa była bogatsza w smak i składniki, możecie dodać do niej także kiełbasę. Dzięki niedużej ilości składników zupę przygotowuje się w kilka chwil. Jest idealna na chłodniejsze dni oraz zimowe wieczory, gdyż doskonale rozgrzewa, a to wszystko poprzez słoninę. Poprzez dodatek mąki w postaci zasmażki będzie kremowa, co jest kolejnym dodatkowym plusem. Przepis na zupę zapalankę Składniki: 2 marchewki 5 ziemniaków 1 większa cebula kawałek słoniny liście laurowe mąka sól natka pietruszki Przygotowanie: Marchewkę obierzcie i pokrójcie w plasterki. Następnie ugotujcie ją w niewielkiej ilości wody.  Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w niewielką kostkę.  Gdy marchewka będzie na wpół miękka, dolejcie do niej więcej wrzątku oraz dodajcie pokrojone ziemniaki, kilka liści laurowych i szczyptę soli. Całość gotujcie do miękkości. W tym czasie obierzcie cebulę i drobno posiekajcie, a słoninę pokrójcie w kawałki. Tak przygotowaną słoninę wrzućcie na patelnię. Kiedy wytopi się z niej trochę tłuszczu, dodajcie do niej cebulę. Wszystko smażcie do zarumienienia. Gdy skwarki będą gotowe, zbierzcie je...

kwaśnica przepis
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy
Tym daniem zajadają się wszyscy górale. Genialnie rozgrzewa w chłodne dni
Do Zakopanego na kwaśnicę przyjeżdżają ludzie z całej Polski. Podobno nigdzie nie smakuje tak dobrze jak w górach. Ta zupa to idealny sposób na ogrzanie organizmu po wielogodzinnym pobycie na mrozie. Okazuje się jednak, że przysmak z łatwością można przyrządzić samodzielnie w domu.

Kiszona kapusta, żeberka i kiełbasa – jak tu nie kochać kwaśnicy! W górach serwuje się ją w niemal każdej restauracji czy swojskiej gospodzie. Na szczęście po ten przysmak nie musicie jechać wiele kilometrów. Receptura na jego przyrządzenie jest dziecinnie prosta, z łatwością sami zrobicie go we własnej kuchni! Przepis na góralską kwaśnicę Składniki 1 kilogram kiszonej kapusty 500 gramów wędzonych żeberek baranich 300 gramów kiełbasy 1 cebulę 2 ząbki czosnku 6 ziemniaków Olej Przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe Przygotowanie Kapustę kiszoną umieśćcie w dużym garnku i zalejcie zimną wodą. Całość zagotujcie, odcedźcie i ponownie zalejcie wodą. Żeberka umyjcie i podzielcie na mniejsze części. Tak przygotowane umieśćcie w garnku z kapustą. Czosnek obierzcie i posiekajcie lub przeciśnijcie przez praskę wprost do kapusty. Do wywaru dodajcie również sól, pieprz, liście laurowe i ziela angielskie. Całość zamieszajcie i gotujcie aż do miękkości żeberek. Kiełbasę pokrójcie w kostkę lub plasterki i również dodajcie do powstającej kwaśnicy (jeśli lubicie możecie również dodać ją w całości). Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kosteczkę, a następnie zeszklijcie na oleju. Tak przygotowaną umieśćcie w garnku z kapustą. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i ugotujcie w czystym naczyniu. Kiedy staną się wystarczająco miękkie, przełóżcie je do garnka z kwaśnicą.  Gotowe! Źródło: gotujmy.pl