zupa czosnkowa
unsplash.com/@fodyne
Newsy

Został wam rosół? Zamiast nudnej pomidorowej, zróbcie to na obiad, a rodzina padnie z zachwytu

Pomidorowa to banał i nuda. Jeśli nie chcecie, by wasza rodzina zaczęła stołować się na mieście lub u innych, bardziej kreatywnych krewnych, koniecznie pomyślcie nad nową alternatywą dla rosołu. Proponujemy wam przepis na wspaniałą i rozgrzewającą zupę.
Weronika Kępa
styczeń 14, 2021

Wbrew powszechnemu myśleniu, czosnek to nie tylko świetny sposób na odstraszenie wampirów i chcącego pocałować waszą córkę chłopaka. Zawarte w nim składniki odżywcze potrafią zdziałać cuda w ludzkim organizmie.

Bowiem czosnek nie tylko wspaniale rozgrzewa, ale również pomaga w zwalczaniu infekcji, chroni przed zawałem i udarem, wspomaga trawienie, a nawet niszczy pasożyty.

Jeśli więc zostało wam trochę niedzielnego rosołu, nie zastanawiajcie się, wykorzystajcie go do przyrządzenia smakowitej i aromatycznej zupy czosnkowej. Podana z grzankami zachwyci nie tylko członków waszej rodziny, ale również niespodziewanych gości. 

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na zupę czosnkową

Będziecie potrzebować

  • 700 ml bulionu
  • 8 ząbków czosnku
  • Warzyw: 1 cebulę, 1 marchewkę, 2 ziemniaki
  • 1 łyżkę masła
  • 100 gramów serka topionego
  • Przypraw: soli, pieprzu, gałki muszkatołowej

Przygotowanie

  1. Ziemniaki, marchewkę oraz cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę.
  2. W średniej wielkości garnku umieśćcie masło, a następnie dodajcie pokrojone warzywa. 
  3. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost do garnka. Całość dokładnie wymieszajcie i smażcie aż do zeszklenia warzyw.
  4. Po kilku minutach umieśćcie w garnku bulion. Całość gotujcie aż do miękkości warzyw, a następnie odstawcie do lekkiego wystudzenia. 
  5. Kiedy zupa nieco wystygnie zblendujcie ją na gładki krem, a następnie dodajcie serek topiony. Na koniec doprawcie zupę solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Gotowe!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
zupa gulaszowa
Gotujmy.pl/misia5
Newsy Gęsta i rozgrzewająca węgierska zupa gulaszowa. Ugotujcie raz, a pożałujecie, że nie jedliście jej wcześniej
Dzięki swojej konsystencji jest niezwykle sycąca i doskonale nadaje się podczas chłodniejszej pory roku. Wasza rodzina z pewnością pokocha to danie.
Magda Borucińska
styczeń 13, 2021

Zupa gulaszowa to jedna z najbardziej popularnych potraw na Węgrzech. To uwielbiane przez wielu Polaków danie wspaniale rozgrzewa, dzięki dodatkowi ostrej papryki, a zawiesista konsystencja pełna kawałków mięsa i warzyw doskonale syci. Jeśli nie macie pomysłu na obiad, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Idealnie sprawdzi się podczas długich zimowych dni, gdy temperatura za oknem zdecydowanie nie rozpieszcza. Dobrze sprawdzi się jako danie obiadowe, ale możecie jeść ją również na kolację. Doskonale smakuje podana z grubą pajdą świeżego chleba. Przepis na węgierską zupę gulaszową Składniki 600 g mięsa wołowego na gulasz 100 g wędzonego boczku 3 ziemniaki 1 cebula 4 ząbki czosnku 3 duże czerwone papryki 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 5 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe sól i świeżo mielony pieprz do smaku Przygotowanie W dużym garnku podsmażcie na oleju mięso wołowe pokrojone w kawałki wielkości 1,5x1,5 lub 2x2cm. Gdy będzie gotowe, dodajcie boczek pokrojony w drobną kostkę. Dodajcie cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy całość się podsmaży, wrzućcie paprykę pokrojoną w grubszą kostkę lub paski. Dodajcie przyprawy i wymieszajcie, żeby dokładnie pokryły warzywa i mięso. Zalejcie składniki gorącą wodą, dodajcie liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujcie na średnim ogniu przez 30 minut. Dodajcie ziemniaki pokrojone w kostkę średniej wielkości i gotujcie jeszcze przez 10 minut aż zmiękną. Na koniec dodajcie koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Całość gotujcie, aż mięso będzie miękkie. Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj