Wbrew powszechnemu myśleniu, czosnek to nie tylko świetny sposób na odstraszenie wampirów i chcącego pocałować waszą córkę chłopaka. Zawarte w nim składniki odżywcze potrafią zdziałać cuda w ludzkim organizmie.
Bowiem czosnek nie tylko wspaniale rozgrzewa, ale również pomaga w zwalczaniu infekcji, chroni przed zawałem i udarem, wspomaga trawienie, a nawet niszczy pasożyty.
Jeśli więc zostało wam trochę niedzielnego rosołu, nie zastanawiajcie się, wykorzystajcie go do przyrządzenia smakowitej i aromatycznej zupy czosnkowej. Podana z grzankami zachwyci nie tylko członków waszej rodziny, ale również niespodziewanych gości.
Przepis na zupę czosnkową
Będziecie potrzebować
- 700 ml bulionu
- 8 ząbków czosnku
- Warzyw: 1 cebulę, 1 marchewkę, 2 ziemniaki
- 1 łyżkę masła
- 100 gramów serka topionego
- Przypraw: soli, pieprzu, gałki muszkatołowej
Przygotowanie
- Ziemniaki, marchewkę oraz cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę.
- W średniej wielkości garnku umieśćcie masło, a następnie dodajcie pokrojone warzywa.
- Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost do garnka. Całość dokładnie wymieszajcie i smażcie aż do zeszklenia warzyw.
- Po kilku minutach umieśćcie w garnku bulion. Całość gotujcie aż do miękkości warzyw, a następnie odstawcie do lekkiego wystudzenia.
- Kiedy zupa nieco wystygnie zblendujcie ją na gładki krem, a następnie dodajcie serek topiony. Na koniec doprawcie zupę solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Gotowe!
Zobacz także:
Źródło: gotujmy.pl