
Został wam rosół? W takim razie dodajcie do niego ten składnik i całkowicie odmieńcie jego smak
Zupa pomidorowa przygotowana na bazie pozostałego rosołu to historia stara jak świat. Nie ma nic prostszego od dodania koncentratu pomidorowego do bulionu. Wystarczy wrzucić do zupy także makaron z zeszłego dnia i smaczna zupa gotowa. Czasem jednak mamy ochotę zaskoczyć czymś domowników.
Kapuśniak z niedzielnego rosołu? Na pewno nikt nie spodziewałby się takiego patentu. Spróbujcie, a nie pożałujecie. Domownicy będą w jeszcze większym szoku, jak wyłowią z kapuśniaku smaczne i pożywne pulpety!
Technicznie wasza zupa z kapusty niczym nie będzie różniła się od zwykłego kapuśniaku z białej kapusty. Jego podstawą także jest przecież wywar z mięsa.
Kapuśniak na rosole z pulpetami – przepis
Składniki
- Ok. 2 litry rosołu
- 1 ćwiartka małej białej kapusty
- 3-4 średnie ziemniaki
- 1 marchewka
- 15 dag mięsa mielonego z drobiu
- Łyżka bułki tartej
- Jajko
- Sól i pieprz
- Kminek
- Majeranek
- Natka pietruszki
- Ocet
Przygotowanie
- Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy na kawałki.
- Kapustę kroimy dość grubo i gotujemy wszystko w rosole.
- Mielone mięso doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy łyżkę bułki tartej i wyrabiamy małe pulpeciki, które będziemy gotowali w zupie.
- Doprawiamy zupę do smaku majerankiem i kminkiem, solą i pieprzem i w razie potrzeby małą ilością octu dla osiągnięcia odpowiedniej kwasowości.
- Gotujemy całość razem ok. 1 godzinę, podajemy zupę posypaną natką pietruszki.
Źródło: gotujmy.pl