kapuśniak
Babciagramolka /gotujmy.pl
Newsy

Został wam rosół? W takim razie dodajcie do niego ten składnik i całkowicie odmieńcie jego smak

Z czym kojarzy się wam niedzielny rosół w poniedziałkowe popołudnie? Z pewnością większość odpowie, że z pomidorówką. A co powiecie na kapuśniak z odzysku?

Zupa pomidorowa przygotowana na bazie pozostałego rosołu to historia stara jak świat. Nie ma nic prostszego od dodania koncentratu pomidorowego do bulionu. Wystarczy wrzucić do zupy także makaron z zeszłego dnia i smaczna zupa gotowa. Czasem jednak mamy ochotę zaskoczyć czymś domowników.

Kapuśniak z niedzielnego rosołu? Na pewno nikt nie spodziewałby się takiego patentu. Spróbujcie, a nie pożałujecie. Domownicy będą w jeszcze większym szoku, jak wyłowią z kapuśniaku smaczne i pożywne pulpety!

Technicznie wasza zupa z kapusty niczym nie będzie różniła się od zwykłego kapuśniaku z białej kapusty. Jego podstawą także jest przecież wywar z mięsa.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kapuśniak na rosole z pulpetami – przepis

Składniki

  • Ok. 2 litry rosołu
  • 1 ćwiartka małej białej kapusty
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 15 dag mięsa mielonego z drobiu
  • Łyżka bułki tartej
  • Jajko
  • Sól i pieprz
  • Kminek
  • Majeranek
  • Natka pietruszki
  • Ocet

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy na kawałki.
  2. Kapustę kroimy dość grubo i gotujemy wszystko w rosole.
  3. Mielone mięso doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy łyżkę bułki tartej i wyrabiamy małe pulpeciki, które będziemy gotowali w zupie.
  4. Doprawiamy zupę do smaku majerankiem i kminkiem, solą i pieprzem i w razie potrzeby małą ilością octu dla osiągnięcia odpowiedniej kwasowości.
  5. Gotujemy całość razem ok. 1 godzinę, podajemy zupę posypaną natką pietruszki.

Źródło: gotujmy.pl

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Pyszny, wiosenny obiad
kloruś/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kapuśniak z młodej kapusty z wędzonym boczkiem. Pyszny, wiosenny obiad
Kapuśniak z młodej kapusty z dodatkiem wędzonego boczku jest delikatniejszy i lżejszy od tradycyjnego kapuśniaku z kiszonej kapusty. Ten jest delikatnie słodkawy z interesującą nutą wędzonki. Wypróbujcie koniecznie.

Zupy z dodatkiem kapusty są wyjątkowo aromatyczne. Z tego powodu warto ugotować na przykład rosół z kilkoma liśćmi kapusty , by nabrał głębszego smaku! Jednak przyznacie, że nie ma to jak prawdziwy, swojski kapuśniak . Świetnie smakuje ten z kiszonej kapusty , ale gdy przychodzi sezon na młodą kapustę, to zbrodnią jest jej nie wykorzystać! Kapuśniak z młodej kapusty to wspaniała zupa sezonowa pełna witamin. A do tego jak smakuje… Ugotujcie go z dodatkiem boczku i posypcie na koniec koperkiem, a wyjdzie idealny! Wypróbujcie przepis na kapuśniak z młodej kapusty autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na kapuśniak z młodej kapusty Do przygotowania pysznego kapuśniaku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 200 g boczku wędzonego Pół główki młodej kapusty 2 ćwiartki z kurczaka 2 duże marchewki 4 ziemniaki 2 pietruszki 1 większy seler 1 cebula Biała część pora Kilka gałązek lubczyku Majeranek Ziele angielskie Liście laurowe Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie kurczaka w zimnej wodzie. Włóżcie do garnka, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. W trakcie gotowania zbierzcie szumowiny Następnie obierzcie wszystkie jarzyny, a cebulę opalcie nad palnikiem kuchenki (jeżeli macie kuchenkę indukcyjną, wystarczy przeciąć cebulę na pół i podsmażyć na suchej patelni). Dodajcie do kurczaka poza ziemniakami – te ugotujcie osobno. Doprawcie zupę kilkoma ziarnami ziela angielskiego, liśćmi laurowymi, lubczykiem, pieprzem i solą. Gotujcie na małym ogniu przez 40 minut. Po ugotowaniu odcedźcie zupę. Ziemniaki i boczek pokrójcie w kostkę i dodajcie do garnka. Gotujcie 5 minut. Kapustę poszatkujcie drobno i wrzućcie do zupy. Gotujcie, aż wszystkie warzywa zmiękną. Następnie dodajcie do zupy...

Kapuśniak
Flickr/Varchar N
Triki kulinarne
Zdrowy kapuśniak z kiszonej kapusty. Przez jeden sekretny składnik nabierze niezwykłego smaku!
Sok z kiszonej kapusty jest źródłem probiotyków. Ponadto wzmacnia odporność organizmu, wspomaga odchudzanie i posiada działanie przeciwnowotworowe. Pamiętacie o częstym spożywaniu kiszonek?

Potrawy z kiszonej kapusty zadbają o nasz organizm. Wartość energetyczna kapusty kwaszonej dla 100 g to około 17 kcal, co może być dobrą informacją dla osób na diecie. Jak widzicie, potrawy z kapusty to samo zdrowie! Doskonałym kompromisem między łatwością przygotowywania, smakiem i ciepłym sposobem podawania dania będzie zupa. Szczególnie polecamy kapuśniak. Obiecujemy, że wasze ciało wam za to podziękuje! Kapusta kiszona jest gotowa do spożycia poprzez proces zasolenia i fermentacji. Cechuje się długą trwałością i silnym kwaśnym smakiem, który bierze się z obecności kwasu mlekowego powstałego w wyniku rozkładu cukrów przez bakterie. Bogaty skład kiszonej kapusty Mogłoby się wydawać, że kiszona kapusta niczym nie zaskoczy. Błąd! Właśnie w niej znajdziemy: witaminę C  wapń i fosfor witamy E naturalne przeciwutleniacze, bakterie Lactobacillus rozkładających cukry w kwas mlekowy fitoncydy działające bakteriobójczo Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach To tradycyjna, swojska zupa, której nie może zabraknąć na rodzinnym stole. Pyszna i wyjątkowo pożywna dzięki mięsnej wkładce, ale i dodaniu kilku kropel sosu sojowego . To ekstra składnik! Ponadto, można podczas jej przygotowania, do podsmażanej wcześnie szalotki dorzucić skrojone pętko kiełbasy. Będzie jeszcze bogatsza. Choć pamiętajmy, że i bez kiełbasy kapuśniak to sycąca zupa.  Składniki na nasz kapuśniak: 0,3 kg żeberek  0,3 kg kiszonej kapusty marchewka pietruszka kawałek selera 4 średniej wielkości ziemniaki cebula szalotka łyżka masła 6-7 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 4-6 ziarenek czarnego pieprzu sos sojowy do smaku sól morska do smaku pół...

Jakie przyprawy dodać do kapuśniaku z kiszonej kapusty? Te najlepiej podkreślą jego smak
Adobe Stock
Newsy
Jakie przyprawy dodać do kapuśniaku z kiszonej kapusty? Te najlepiej podkreślą jego smak
Kapuśniak może być przygotowywany na wiele sposobów w zależności od odmiany kapusty. Jego smak zależy także w dużej mierze od przypraw, które do niego dodacie.

Kapuśniak to tradycyjna wschodnioeuropejska zupa, która przygotowywana jest na białej, czerwonej, włoskiej, świeżej, młodej, a nawet kiszonej kapuście. Wywar przygotowywany jest także na mięsie z kością, który nadaje całości intensywnego smaku.  Jakie przyprawy warto dodać do kapuśniaku?  Większość kucharzy gorąco poleca kapuśniak wzbogacony o podstawowe przyprawy takie jak sól, pieprz i kminek. Często jednak dodaje się również ziele angielskie i liście laurowe, które wzbogacą zupę o głęboki, intensywny aromat. Jeśli chcecie podkreślić mięsny smak, warto dodać też do dania przypieczoną nad ogniem lub palnikiem cebulę. To stary trik naszych babć, który dodaje potrawom wielowymiarowego posmaku i aromatu. Metoda ta wywodzi się z czasów, kiedy dostępna była znacznie mniejsza ilość przypraw, ale do dziś nie traci na skuteczności i aktualności. Jak ugotować kapuśniak z kapusty kiszonej? Kiszona wersja kapusty jest łatwo dostępna, ponieważ znajdziecie ją w każdym supermarkecie przez cały rok. To dlatego kapuśniak przygotowuje się najczęściej właśnie na tym rodzaju kapusty. Powstała w ten sposób zupa to tzw. kwaśnica. Składa się ona właściwie z zaledwie kilku składników: wody, kapusty kiszonej, mięsa oraz ziemniaków. Aby uzyskać znacznie bardziej nasycony, ciekawszy smak, warto dodać także wędzony boczek, marchewkę, pietruszkę oraz garść przypraw. Jak przygotować kwaśnicę krok po kroku? Przepis na kwaśnicę z boczkiem, kminkiem i zielem angielskim Składniki:  kapusta kiszona,  ziemniaki, mięso z kością (np. golonka), boczek wędzony, marchewka, pietruszka, sól, pieprz, kminek, ziele angielskie, liść laurowy. Przygotowanie: Warzywa obierzcie i pokrójcie na mniejsze...

Kwaśnica kontra kapuśniak. Czym się różnią? To bardzo znaczące
AdobeStock
Newsy
Wiecie, czym różni się kwaśnica od kapuśniaku? Różnica w smaku jest kolosalna
Wydaje wam się, że kwaśnica i kapuśniak to to samo? Górale byliby urażeni. Między tymi potrawami jest znacząca różnica.

Kapuśniak i kwaśnica to kultowe potrawy kuchni polskiej. Używacie tych wyrażeń zamiennie? To nieprawidłowe. Kwaśnica i kapuśniak zostały przygotowane z kapusty, ale potrawy te różnią się mocno od siebie. Prawdziwi górale na pewno wiedzą jak odróżnić od siebie te dwie zupy, choć ktoś, kto nie interesuje się kuchnią, pewnie nie potrafiłby podać różnicy. Kapuśniak - charakterystyka Kapuśniak to nic innego jak zupa z kapusty , gdzie część, lub całość użytej kapusty stanowi ta kiszona. W kapuśniaku mogą znajdować się różne warzywa i dodatki. Przepisów na kapuśniak jest naprawdę wiele. Najczęściej kapuśniak składa się z: Kiszonej kapusty Zalewy z kiszonej kapusty Mięsa – mogą być to różne rodzaje Warzyw – dowolnych, często jest to włoszczyzna, cebula, por, marchewka, kawałki selera i pietruszki Ziemniaków – nie jest to obowiązkowy element kapuśniaku, ale często przygotowuje się go właśnie z dodatkiem tych popularnych bulw Grzybów – opcjonalny dodatek do kapuśniaku, który jednak niesamowicie podkręca jego smak Sposobów na podawanie kapuśniaku jest dużo. Niektórzy dodają do niego też różnorodne przyprawy: Liście laurowe Kminek Ziele angielskie Pieprz w ziarnach Czosnek i cebulę Koncentrat pomidorowy lub inne dodatki Pamiętajcie, ze kapuśniak jest zupą, nie powinien mieć więc konsystencji bigosu. Czym jest kwaśnica? Przy przygotowaniu kwaśnicy trzeba się kierować bardziej sztywnymi zasadami. Prawdziwa kwaśnica jest przygotowana z baraniny. Często gotuje się ją na wieprzowinie, ale według tradycyjnych receptur to kwaśnica na baranie jest jedyną oryginalną wersją tego dania. Kwaśnicę przygotowuje się właśnie z baraniny, kapusty kiszonej i zalewy. Można do niej dodać ziemniaki i grzyby. W kwaśnicy nie ma jednak miejsca na...