Zupa pomidorowa przygotowana na bazie pozostałego rosołu to historia stara jak świat. Nie ma nic prostszego od dodania koncentratu pomidorowego do bulionu. Wystarczy wrzucić do zupy także makaron z zeszłego dnia i smaczna zupa gotowa. Czasem jednak mamy ochotę zaskoczyć czymś domowników.
Kapuśniak z niedzielnego rosołu? Na pewno nikt nie spodziewałby się takiego patentu. Spróbujcie, a nie pożałujecie. Domownicy będą w jeszcze większym szoku, jak wyłowią z kapuśniaku smaczne i pożywne pulpety!
Technicznie wasza zupa z kapusty niczym nie będzie różniła się od zwykłego kapuśniaku z białej kapusty. Jego podstawą także jest przecież wywar z mięsa.
Kapuśniak na rosole z pulpetami – przepis
Składniki
- Ok. 2 litry rosołu
- 1 ćwiartka małej białej kapusty
- 3-4 średnie ziemniaki
- 1 marchewka
- 15 dag mięsa mielonego z drobiu
- Łyżka bułki tartej
- Jajko
- Sól i pieprz
- Kminek
- Majeranek
- Natka pietruszki
- Ocet
Przygotowanie
- Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy na kawałki.
- Kapustę kroimy dość grubo i gotujemy wszystko w rosole.
- Mielone mięso doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy łyżkę bułki tartej i wyrabiamy małe pulpeciki, które będziemy gotowali w zupie.
- Doprawiamy zupę do smaku majerankiem i kminkiem, solą i pieprzem i w razie potrzeby małą ilością octu dla osiągnięcia odpowiedniej kwasowości.
- Gotujemy całość razem ok. 1 godzinę, podajemy zupę posypaną natką pietruszki.
Źródło: gotujmy.pl