Zupa pomidorowa przygotowana na bazie pozostałego rosołu to historia stara jak świat. Nie ma nic prostszego od dodania koncentratu pomidorowego do bulionu. Wystarczy wrzucić do zupy także makaron z zeszłego dnia i smaczna zupa gotowa. Czasem jednak mamy ochotę zaskoczyć czymś domowników.

Kapuśniak z niedzielnego rosołu? Na pewno nikt nie spodziewałby się takiego patentu. Spróbujcie, a nie pożałujecie. Domownicy będą w jeszcze większym szoku, jak wyłowią z kapuśniaku smaczne i pożywne pulpety!

Technicznie wasza zupa z kapusty niczym nie będzie różniła się od zwykłego kapuśniaku z białej kapusty. Jego podstawą także jest przecież wywar z mięsa.

Kapuśniak na rosole z pulpetami – przepis

Składniki

  • Ok. 2 litry rosołu
  • 1 ćwiartka małej białej kapusty
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 15 dag mięsa mielonego z drobiu
  • Łyżka bułki tartej
  • Jajko
  • Sól i pieprz
  • Kminek
  • Majeranek
  • Natka pietruszki
  • Ocet

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy na kawałki.
  2. Kapustę kroimy dość grubo i gotujemy wszystko w rosole.
  3. Mielone mięso doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy łyżkę bułki tartej i wyrabiamy małe pulpeciki, które będziemy gotowali w zupie.
  4. Doprawiamy zupę do smaku majerankiem i kminkiem, solą i pieprzem i w razie potrzeby małą ilością octu dla osiągnięcia odpowiedniej kwasowości.
  5. Gotujemy całość razem ok. 1 godzinę, podajemy zupę posypaną natką pietruszki.

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: