Lubicie karpia? Jeśli jeszcze się wam nie przejadł po świętach Bożego Narodzenia, to możecie go z powodzeniem wykorzystać na Sylwestra! Na przyjęciu noworocznym obowiązkowo muszą znaleźć się sycące i kaloryczne przekąski, dzięki czemu w dobrej formie wytrwacie do rana i nie upijecie się zbyt szybko alkoholem. Niezależnie od tego czy będziecie pić drinki, czy nie, to warto przyrządzić coś smacznego na sylwestrową imprezę, żeby nikt nie bawił się głodny!

Przepis na karpia w occie

Niezłym sposobem na przyrządzenie karpia, który został wam po świętach jest przygotowanie go w occie! Tak zrobiony karp jest bardzo smaczny, a do tego można go dość długo przechowywać w lodówce. Miłośnikom tej ryby na pewno bardzo posmakuje!

By przygotować tę smaczną przekąskę będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • Kilka kawałków usmażonego lub upieczonego karpia
  • 600 ml wody
  • 400 ml octu
  • 2 cebule
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych

Przygotowanie

  1. Do garnka wlejcie wodę i ocet. Dodajcie cukier, sól, liście laurowe oraz ziele angielskie i dwie całe, umyte cebule.
  2. Całość wymieszajcie i zagotujcie.
  3. Kawałki karpia ułóżcie w czystych, wyparzonych słoikach. Zalejcie je gorącą zalewą, zakręćcie słoiki i obróćcie do góry dnem.
  4. Odstawcie słoiki do ostudzenia.

I gotowe! Tak przygotowane karpie w occie można trzymać w lodówce przez kilka tygodni.

Zobacz także:

 

Zalewa octowa nada się do zamarynowania praktycznie każdego zalegającego wam mięsa. Pasuje do smażonego karpia, a także do pulpetów czy filetów z kurczaka. Przyrządzone w ten sposób jedzenie może być przechowywane dość długo, dlatego to dobry sposób na poświąteczne resztki!