Bigos, bigos na święta
Flickr/Francisco Javier Toledo Ravelo
Newsy

Został wam bigos po świętach? Nie wyrzucajcie go

Wiele potraw po wigilijnym ucztowaniu zostanie niezjedzonych. Co zrobić, żeby zmarnować nadmiarowego jedzenia ze świąt?

Podczas Wigilii, w tym roku wyjątkowo nietypowej, spotkacie się z bliskimi i będziecie konsumować 12 świątecznych potraw. Jednego możecie być pewni, coś na pewno zostanie. Jak później wykorzystać świąteczne dania?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Bigos to tradycyjna przekąska wigilijna

Trudno wyobrazić sobie Wigilię bez kapusty. W końcu według wierzeń to ona ma dbać o wasz dostatek i pomyślność w kolejnym roku. Bigos tradycyjnie serwuje się najczęściej jako przystawkę gorącą lub przekąskę, podawaną z pieczywem razowym. Do bigosu pasują również wódka i wytrawne, ziołowe alkohole.

Bigos, jako jedno z nielicznych dań, nie traci walorów smakowych przy wielokrotnym odgrzewaniu, a wręcz przeciwnie, po każdym kolejnym odgrzaniu jego smak jest coraz pełniejszy. Pomiędzy jednym i drugim odgrzewaniem można bigos przemrozić. Wystarczy, że wystawicie go za okno.

Chłodna temperatura wpłynie korzystanie na jego smak. Co więcej, bigos lubi napoje wysokoprocentowe. Jeśli chcecie wzmocnić jego smak, wystarczy podlać go czerwonym, wytrawnym winem. Dzięki temu wasz wigilijny bigos będzie miał wyraźny, winno-kwaskowy aromat.

Jak przechować bigos na później?

Bigos, mimo łatwości przygotowania, jest bardzo czasochłonną potrawą. Najlepszy gotuje się przez kilka dnia, zamiennie studząc i podgrzewając zawartość garnka. To, czego nie jesteśmy w stanie zjeść w święta możemy zawekować. Później zjecie go z jeszcze większym smakiem.

Wekowanie bigosu nie jest trudnym zadanie. Poradzą sobie z nim nawet amatorzy. Każdy rodzaj bigosu nadaje się do wekowania. Do słoika może trafić bigos wegetariański z samej kapusty kiszonej, a także ten z mięsem. Każdy w nich można spożytkować znacznie później. Bigos na obiad? Pycha!

Mrożenie bigosu

Kapustę, która została z Wigilii można też mrozić. To jeden z lepszych sposobów przechowywania bigosu. Jak wspomnieliśmy wcześniej, przemrożenie pomoże nabrać mu jeszcze doskonalszego smaku. Jedyne co może was zniechęcić, to oczekiwanie na jego rozmrożenie. Zawekowany nie sprawia tego problemu. Wystarczy przełożyć go ze słoika na patelnię i macie danie gotowe w kilka minut.

Jak zawekować bigos?

  1. Ugotujcie bigos według ulubionej receptury. Pozostawcie go w chłodnym miejscu do całkowitego wystudzenia.

  2. Słoiki do wekowania bigosu dokładnie umyjcie i wyparzcie.

  3. Wystudzony bigos przełóżcie do czystych, wyparzonych i suchych słoików, pozostawiając 2 cm wolnej przestrzeni pod zakrętką. Dokładnie zakręćcie całość.

  4. Do dużego garnka włóżcie ściereczkę kuchenną lub ręcznik, wstawcie słoiki z bigosem. Nie powinny się stykać, ani dotykać ścianek garnka.

  5. Wlejcie do garnka zimną wodę - mniej więcej do wysokości połowy słoików. Podgrzewajcie na dużym ogniu do zagotowania.

  6. Zmniejszcie ogień i pasteryzujcie 20 minut. Po tym czasie wyjmijcie i pozostawcie do ostygnięcie. Przechowujcie w chłodnym miejscu.

Bigos
Adobe Stock
Przepisy
Przepis na sycący bigos staropolski z kiełbasą i śliwkami. W mig znika z półmiska!
Nie ma chyba nic lepszego od bigosu staropolskiego! Idealne połączenie kapusty, grzybów, śliwek i kiełbasy sprawia, że tęsknimy za tym przysmakiem cały rok.

Choć jego przygotowanie jest czasochłonne, tych godzin spędzonych w kuchni na pewno nie pożałujecie. Pamiętajcie także o tym, że bigos smakuje najlepiej nawet 3 dni po przyrządzeniu. Jeśli więc nie zależy wam na czasie pozostawcie go w lodówce na te kilkadziesiąt godzin, a nie pożałujecie. Przepis na bigos staropolski Składniki:  500 gramów świeżej kapusty 500 gramów kiszonej kapusty 400 gramów mięsa wieprzowego (może być karkówka) 300 gramów wiejskiej kiełbasy 50 gramów suszonych grzybów 30 gramów suszonych śliwek 1 duża cebula 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, majeranek Przygotowanie Suszone grzyby zalej wodą i pozostaw do namoczenia na ok. 40 minut. Namoczone grzyby odcedź i pokrój w cienkie paski, ale wody nie wylewaj. Dolejesz ją później do bigosu, dzięki czemu wzbogacisz jego smak. Kapustę kiszoną odcedź z wody (pod żadnym pozorem jej nie płucz, wtedy straci swój smak), a następnie posiekaj. Tak przygotowaną kapustę kiszoną umieść w dużym garnku i dolej do niej szklankę wody. Świeżą kapustę również posiekaj, a następnie dodaj do garnka z kapustą kiszoną. Całość gotuj pod przykrywką przez około godzinę na wolnym ogniu. W tym czasie zajmij się mięsem wieprzowym. Pokrój je w kostkę, a następnie podsmaż na rozgrzanym smalcu, aż do całkowitej miękkości przez ok. 15 minut. Nie zapominaj w tym czasie o mieszaniu. Po godzinie gotowania kapusty dodaj przyprawy – 5 ziarenek ziela angielskiego, 5 liści laurowych, 1 łyżeczka pieprzu, kminku i majeranku. To również dobry moment na dodanie do powstającego bigosu wcześniej pokrojonych grzybów i wody pozostałej z ich namaczania. Całość dokładnie...

Bigos
gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Chcecie zrobić wrażenie na rodzinie? Ten przepis na bigos zapewni wam uznanie nawet w oczach babci
Święta do piękny czas rodzinny. Potrawy, które podamy na stół muszą być przygotowane prosto z serca. Co powiecie na wyśmienity bigos z suszonymi grzybami i śliwkami?

Mamy połowę grudnia. To sygnał, by pomyśleć już o nadchodzących świętach Bożego Narodzenia oraz świątecznych potrawach. Naszą głowę na pewno zaraz zacznie zaprzątać nam duża lista zakupów czy pomysłów na prezenty. Święta to jeden z najbardziej magicznych dni w roku. Dlatego każdy z nas chce przygotować je idealnie. Świąteczne potrawy będzie jeść przecież cała rodzina, więc chcemy, by były jak najpyszniejsze.  Wyśmienity bigos świąteczny  Najlepiej smakują potrawy przygotowane według tradycyjnych receptur, w których królują składniki i przyprawy o zapachu świąt. Kapusta, grzyby, suszone śliwki, buraki, karp – to właśnie one kojarzą nam się ze świątecznymi potrawami.  Bigos to danie bez którego świąteczna kolacja nie wyglądałaby tak samo. Jej wykonanie może jest czasochłonne, ale gdy przygotujemy wszystkie składniki bigos tak naprawdę zrobi się sam. Lubi być gotowany długo, najlepiej w odstępach czasu, wtedy nabiera najlepszego smaku.  Babcia na pewno pochwali jego smak Aby bigos wyszedł idealny pamiętajmy o kupieniu dobrej kapusty. Musimy sprawdzić, czy nie jest kwaszona octem. Jeśli bigos ma za mało wyrazisty smak i nie jest zbyt kwaśny możemy do niego wlać wodę z ogórków kiszonych. Ona zawsze podbije jego smak. Ważne są też dodatki. W Wigilię nie jemy mięsa, więc żeby smak bigosu nie był mdły nie żałujmy przypraw, grzybów i śliwek.  Składniki: 2 kg kapusty kiszonej 100 g grzybów suszonych Woda z moczenia grzybów suszonych 80 g koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina 10 pokrojonych suszonych śliwek 1 łyżka jagód jałowca 1 łyżka ziela angielskiego 1 łyżeczka rozmarynu 5 listków laurowych 3 łyżki miodu 3 łyżki...

przypalony bigos
Neblina/gotujmy.pl
Triki kulinarne
Często przypalasz bigos? Powiedz temu DOŚĆ! Wystarczy jeden mały trik!
Przypalony bigos w święta to chyba najgorsze, co może się przytrafić! Goście czekają z burczącymi brzuchami, a w domu roznosi się smród spalenizny. Co robić, żeby nie przypalić bigosu? Sprawdźcie ten prosty trik!

Czasami nawet wtedy, gdy bardzo się staramy, to bigos jak na złość się przypala. Można go pilnować i co chwilę mieszać, ale kto będzie tak długo stał nad garnkiem? Mamy dla was jeden prosty trik , dzięki któremu już nigdy nie przypalicie bigosu ! Bigos – tradycyjne polskie danie Gulasz na bazie mięsa i kiszonej kapusty to bardzo charakterystyczne danie polskiej kuchni, niespotykane nigdzie indziej na świecie. Aromatyczny bigos najczęściej jemy w święta, ponieważ jego przygotowanie zajmuje bardzo dużo czasu i przyrządza się go w tak dużych ilościach, że potrzebni są goście, którzy pomogą go zjeść! Najlepszy bigos to taki, który gotuje się przez kilka godzin, a nawet dni! Niestety, wadą takiego sposobu przygotowywania jest wysokie ryzyko przypalenia. Mimo, że z wierzchu bigos bulgoce, to spód może się przypalać. A nikt nie lubi jeść spalonego mięsa i kapusty! Jak więc temu zaradzić? Nigdy więcej przypalonego bigosu! Doświadczona gospodyni domowa mogłaby powiedzieć, że przecież wystarczy regularnie mieszać bigos i nic się nie przypali. To prawda, jednak takie rozwiązanie oznacza, że trzeba by cały czas stać nad garnkiem i mieszać co 15 minut. Byłoby to zajęcie nie tylko nużące, ale i bardzo męczące, ponieważ mieszanie dużych ilości bigosu stanowi spore wyzwanie dla naszych mięśni. Co więc zrobić? To bardzo proste – wstaw bigos do piekarnika! Wystarczy przerzucić go do dużego naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 150 stopni. Teraz możesz spokojnie wrócić do swoich zajęć nie martwiąc się, że bigos się przypali!   Źródło: smakosze.pl

Bigos, jak przyprawić bigos
Flickr/Eugene Kim
Newsy
Aromatyczna przyprawa do bigosu? Nie kupujcie - zróbcie ją sami. To dziecinnie proste
Bigos to jedna z 12 tradycyjnych potraw, którą będziemy się rozkoszować podczas Wigilii. Przyprawianie bigosu to nie lada wyzwanie. Podpowiadamy, jak zrobić to w łatwy sposób, żeby smakowało wszystkim domownikom.

Bigos można przygotowywać na wiele sposobów. Już same jego odmiany to pokaźna grupa dań. Wszystkie opierają się na podobnych składnikach, którym towarzyszą różne dodatki i kolejność ich dodawania. Podstawowe składniki bigosu Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego jest drobno szatkowana kapusta kiszona, kapusta świeża, różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone śliwki, cebula i przyprawy. Sekret dobrego bigosu polega na jego możliwie długim duszeniu. Najlepiej robić to nawet kilka dni! Skończony bigos powinien mieć gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor. Wyciekanie wody z kapusty na talerzu to zły znak. Może to oznaczać, że gotował się zbyt krótko. Potrawa powinna też mieć pikantny, lekko kwaskowo-słodkawy smak i mieć silną woń wędzonki. Bigos z czerwonym winem Jeśli lubicie aromatyczne potrawy, czerwone wino przyjdzie wam z pomocą. Podniesie smak waszego bigosu, kiedy dodacie je podczas duszenia. Dobrym winem do podlewania bigosu będzie słodka i aromatyczna malaga. Uszlachetni smak dania i będzie świetnym uzupełnieniem tradycyjnego przepisu. Od czego zależy smak bigosu? W dużej mierze zależy od ilości, jakości i różnorodności gatunków dodanych mięs i wędlin. Co więcej, w bigosie staropolskim niezwykle ważne było przygotowywanie go bez zasmażki. Niektórzy dodają również do niego koncentrat pomidorowy, a inni dorzucają miód lub powidła śliwkowe.  Idealny wigilijny bigos Kapusta na święta powinna być przede wszystkim naturalna, oparta na znanych składnikach i sprawdzonych recepturach. Mamy dla was pewne porady, z którymi poradzą sobie nawet osoby zaczynające swoją przygodę z gotowaniem. Jedną z najważniejszych zasad są odpowiednie proporcje kapusty kiszonej i świeżej. Ta pierwsza nie powinna być zakwaszana octem....