Bigos, bigos na święta
Flickr/Francisco Javier Toledo Ravelo
Newsy

Został wam bigos po świętach? Nie wyrzucajcie go

Wiele potraw po wigilijnym ucztowaniu zostanie niezjedzonych. Co zrobić, żeby zmarnować nadmiarowego jedzenia ze świąt?
Aleksandra Jaworska
grudzień 22, 2020

Podczas Wigilii, w tym roku wyjątkowo nietypowej, spotkacie się z bliskimi i będziecie konsumować 12 świątecznych potraw. Jednego możecie być pewni, coś na pewno zostanie. Jak później wykorzystać świąteczne dania?

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Bigos to tradycyjna przekąska wigilijna

Trudno wyobrazić sobie Wigilię bez kapusty. W końcu według wierzeń to ona ma dbać o wasz dostatek i pomyślność w kolejnym roku. Bigos tradycyjnie serwuje się najczęściej jako przystawkę gorącą lub przekąskę, podawaną z pieczywem razowym. Do bigosu pasują również wódka i wytrawne, ziołowe alkohole.

Bigos, jako jedno z nielicznych dań, nie traci walorów smakowych przy wielokrotnym odgrzewaniu, a wręcz przeciwnie, po każdym kolejnym odgrzaniu jego smak jest coraz pełniejszy. Pomiędzy jednym i drugim odgrzewaniem można bigos przemrozić. Wystarczy, że wystawicie go za okno.

Chłodna temperatura wpłynie korzystanie na jego smak. Co więcej, bigos lubi napoje wysokoprocentowe. Jeśli chcecie wzmocnić jego smak, wystarczy podlać go czerwonym, wytrawnym winem. Dzięki temu wasz wigilijny bigos będzie miał wyraźny, winno-kwaskowy aromat.

Jak przechować bigos na później?

Bigos, mimo łatwości przygotowania, jest bardzo czasochłonną potrawą. Najlepszy gotuje się przez kilka dnia, zamiennie studząc i podgrzewając zawartość garnka. To, czego nie jesteśmy w stanie zjeść w święta możemy zawekować. Później zjecie go z jeszcze większym smakiem.

Wekowanie bigosu nie jest trudnym zadanie. Poradzą sobie z nim nawet amatorzy. Każdy rodzaj bigosu nadaje się do wekowania. Do słoika może trafić bigos wegetariański z samej kapusty kiszonej, a także ten z mięsem. Każdy w nich można spożytkować znacznie później. Bigos na obiad? Pycha!

Mrożenie bigosu

Kapustę, która została z Wigilii można też mrozić. To jeden z lepszych sposobów przechowywania bigosu. Jak wspomnieliśmy wcześniej, przemrożenie pomoże nabrać mu jeszcze doskonalszego smaku. Jedyne co może was zniechęcić, to oczekiwanie na jego rozmrożenie. Zawekowany nie sprawia tego problemu. Wystarczy przełożyć go ze słoika na patelnię i macie danie gotowe w kilka minut.

Jak zawekować bigos?

  1. Ugotujcie bigos według ulubionej receptury. Pozostawcie go w chłodnym miejscu do całkowitego wystudzenia.

  2. Słoiki do wekowania bigosu dokładnie umyjcie i wyparzcie.

  3. Wystudzony bigos przełóżcie do czystych, wyparzonych i suchych słoików, pozostawiając 2 cm wolnej przestrzeni pod zakrętką. Dokładnie zakręćcie całość.

  4. Do dużego garnka włóżcie ściereczkę kuchenną lub ręcznik, wstawcie słoiki z bigosem. Nie powinny się stykać, ani dotykać ścianek garnka.

  5. Wlejcie do garnka zimną wodę - mniej więcej do wysokości połowy słoików. Podgrzewajcie na dużym ogniu do zagotowania.

  6. Zmniejszcie ogień i pasteryzujcie 20 minut. Po tym czasie wyjmijcie i pozostawcie do ostygnięcie. Przechowujcie w chłodnym miejscu.

Komentarze
jak wykorzystac resztki wedlin
Flickr
Newsy Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Kilka kroków i zrobicie z nich co najmniej 5 pysznych dań
Choć święta za pasem, to wraz z końcem świętowania pojawi się kolejny problem - co zrobić z resztkami jedzenia? Można je łatwo wykorzystać na kilka sposobów!
Katarzyna Wyborska
grudzień 22, 2020

Na święta przygotowuje się dosłownie górę jedzenia. Zwyczaj nakazuje przygotować wiele potraw, żeby nikt w Boże Narodzenie nie był głodny! Efekt jest taki, że mimo iż wszyscy goście wrócili do domów o kilka kilogramów ciężsi, to i tak jedzenie zostało. Co z nim zrobić? Istnieje kilka prostych i ciekawych sposobów, by wykorzystać je do innych dań! Sprawdźcie jakie, a nie będziecie musieli w tym roku z wyrzutami sumienia pozbywać się resztek wigilijnych potraw. Mięso i wędliny Z pozostałego po Bożym Narodzeniu mięsa można wyczarować wiele smacznych dań i przekąsek! Warto wypróbować chociażby poniższe pomysły: Omlet, pizza i tarta – świąteczna szynka i kiełbasa sprawdzi się doskonale jako dodatek do tych potraw! Tak naprawdę wszystkie te trzy dania smakują świetnie z jakimkolwiek dodatkiem o wyrazistym smaku, a takie są właśnie wędliny przygotowywane na święta. Leczo – tutaj sprawdzi się kiełbaska. Farsz – choć po świętach wszyscy mają dosyć pierogów, to warto resztki mięs zmielić w maszynce i wykorzystać je do farszu – np. do pierogów, pyz i innych mącznych dań. Smażone mięso z warzywami – w woku lub głębokiej patelni wystarczy zesmażyć wędliny, dodać warzywa, makaron i w pół godziny będziecie mieli smaczny obiad! Jajecznica – chyba nic nie smakuje lepiej, niż jajecznica z cebulką i podsmażonymi wędlinami. Warzywa Zupy – jeśli zostały wam świeże warzywa, których nie udało się wam wykorzystać do świątecznych dań, to warto zrobić z nich smaczną zupę jarzynową albo rosół. Zapiekanki – z warzyw z dodatkiem jajek i wędlin można stworzyć przepyszną i zdrową zapiekankę z piekarnika! Do tego smaczny, domowy sos czosnkowy. Palce lizać! Sałatki – podobnie jak w przypadku zup, świeże...

Przeczytaj