Żołądki drobiowe w potrawce. Obiad jak za dawnych lat
Gotujmy.pl
Newsy

Żołądki drobiowe w potrawce. Obiad jak za dawnych lat

Potrawka z podrobów to przepis, z którego korzystały już wasze babcie! Jak zaserwować ją w nieco bardziej nowoczesny sposób?

Potrawka to świetny sposób na wykorzystanie mięsa, na bazie którego gotowaliście zupę albo takiego, z którym po prostu… nie wiecie, co zrobić! Chociaż utarło się, że potrawki to szybkie dania – mogą być one także bardziej wykwintne, a także serwowane gościom na przyjęciach. Chcecie nadać swojej potrawce staropolskiego sznytu? Przygotujcie ją na podrobach!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Podroby – charakterystyka

Podroby to wewnętrzne organy zwierząt takie jak np. płuca, serca, żołądki, wątróbka czy grasica. Często uważane są za mięso „kategorii B” – to jednak nieprawda, mają dużo składników odżywczych i często są korzystne dla zdrowia dzięki np. wysokiej zawartości białka. Najbardziej zdrowymi podrobami są wątróbki, mózgi, nerki, ozory, serca i płuca. Czy zdarza wam się używać ich w kuchni?

Zobacz także
Jak przygotować idealną wątróbkę bez smażenia? Ten sposób to hit sieci!

Jak przygotować idealną wątróbkę bez smażenia? Ten sposób to hit sieci!

jak sprawdzić czy wątróbka jest świeża

Podroby psują się szybciej niż inne mięso. Jak kupić najlepszą i najświeższą wątróbkę?

Przepis na żołądki drobiowe w potrawce

Składniki

  • 1 kg żołądków drobiowych
  • 2 duże cebule
  • 2 szklanki mrożonej włoszczyzny, krojonej w słupki
  • 1 średniej wielkości papryka
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • litr wrzątku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie: 

  1. Żołądki umyjcie, oczyśćcie i przekrójcie na połówki albo trzy części (jeśli są naprawdę duże). Przyrumieńcie na suchej patelni (najlepiej robić to partiami, żeby się przyrumieniły, a nie dusiły we własnym sosie). 
  2. W międzyczasie obierzcie cebule i pokrójcie je w kostkę oraz zeszklijcie na odrobinie oleju w rondlu.
  3. Przyrumienione żołądki wrzućcie do rondla z cebulą. 
  4. Na patelni podsmażcie mrożoną włoszczyznę, a następnie dodajcie do żołądków. Wlejcie litr wrzątku, doprowadźcie do wrzenia, po czym zmniejszcie gaz niemalże do minimum i duście wszystko do miękkości. 
  5. Podczas kiedy żołądki się duszą, pokrójcie pieczarki w plasterki, podsmażcie na suchej patelni do momentu, kiedy pieczarki puszczą sok i ten sok wyparuje (warto zamieszać, aby się nie przypaliły). 
  6. Umyjcie, oczyśćcie i pokrójcie także paprykę w krótkie paseczki. Gdy żołądki będą prawie miękkie, wrzućcie do nich pieczarki i paprykę. Dogotujcie, doprawcie solą i pieprzem. 
  7. Mąkę wymieszajcie w szklance wody, wlejcie zawiesinę do potrawki i jeszcze chwilę gotujcie, do momentu kiedy nie będzie czuć surowizny mąki. 
  8. Potrawkę podawajcie z ziemniakami albo kaszą jęczmienną lub gryczaną oraz z dowolną surówką. Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj też:

Potrawka z boczkiem
gotujmy.pl/olkaaa
Newsy
Fantastyczna w smaku potrawka z boczkiem na makaronie. Palce lizać to mało powiedziane
Potrawka z boczkiem wędzonym, pieczarkami, czerwoną cebulą i papryką podana na makaronie, to ciekawy pomysł na szybkie danie.

Ta potrawka to smaczne i szybkie danie, które warto zrobić, gdy chodzi za nami ochota na boczek.  Boczek to ulubiony dodatek do wielu potraw. Nic nie smakuje tak dobrze na śniadanie, jak jajecznica z boczkiem. Pyszny jest także jako bekon. Chrupiący i słony, któż nie lubi go czasem skosztować?   Na samopoczucie dobry jest boczek Z jedzeniem boczku nie można przesadzać, ale warto wiedzieć, że boczek dostarcza dużej dawki wartościowych białek i co ciekawe, znajdziemy w nim dużo witaminy B1, nazywaną „witaminą radości”. Witamina ta wspomaga w naszym układzie nerwowym cholinę. Jest ona odpowiedzialna za nasz nastrój i samopoczucie. Cholina zwiększa również odporność naszego organizmu na stres.  Potrawka z boczkiem wędzonym i pieczarkami na makaronie Jej wykonanie zajmuje dosłownie 20 minut. Wedle uznania do tej potrawki możecie dodać przeróżne warzywa. My proponujemy zrobić ją z bardziej pikantną od białej czerwoną cebulą, smakowitymi pieczarkami oraz soczystą papryką. Sos warzywny idealnie połączy się z makaronem spagetti ugotowanym al dente. Zatem do dzieła! Do zrobienia tej potrawki z boczkiem, będziecie potrzebować: 2 cebule czerwone 150 gram boczku wędzonego 1 papryka czerwona Pieczarki Sól Świeżo zmielony pieprz  Olej  Makaron  Przygotowanie: Rozgrzejcie olej na patelni i podsmażcie na niej obrane i pokrojone cebule. Do cebuli dodajcie pokrojony boczek. Do smażącej się wraz z boczkiem cebulą, dorzućcie pokrojoną paprykę. Umyjcie pieczarki, pokrójcie i podsmażcie w rondlu. Gdy będą gotowe przełóżcie je na patelnię. Całość przyprawcie pieprzem i dokładnie wymieszajcie. Makaron ugotujcie w osolonej wodzie do ulubionej twardości.  Po odcedzeniu nałóżcie go na talerz, a na makaron gotową i...

zupa z żołądów drobiowych
Gotujmy.pl/motorek70
Newsy
Tania zupa z żołądków drobiowych. Dzięki tym warzywom zyska niesamowity smak
Podroby drobiowe to cenny, ale często zapominany surowiec do przyrządzenia naprawdę smacznych dań. Na przykład zupy.

Dawniej, w kuchniach naszych mam i babć nic nie mogło się zmarnować. Nie inaczej było z podrobami wszelkiej maści. Obecnie sytuacja wygląda już nieco inaczej. Podroby raczej nie walają się paniom domu po kuchni, a po prostu tkwią na stoiskach mięsnych niedostrzegane przez klientów. Stąd między innymi wynika ich niewysoka cena. Za znacznie mniej niż 10 zł za 1 kilogram dostaniecie niemal wszędzie naprawdę jakościowy produkt. Żołądki drobiowe to nie tylko interesujący smak, ale cała masa wartościowego białka i innych mikroelementów. Zamiast zwykłych zup Szukacie pomysłu na podroby? Zróbcie z nich szybką zupę. Nie trzeba będzie do niej parogodzinnego gotowania kości. Wystarczy, że podsmażycie na tłuszczu – najlepiej na maśle – starte na tarce warzywa, a potem dodajcie do nich żołądki. Całość zalejecie wodą, a po kilkudziesięciu minutach gotowania otrzymacie ciekawą alternatywę dla oklepanej pomidorówki, ogórkowej czy krupniku. Do taniej jak… barszcz zupy z żołądków drobiowych warto podać świeże pieczywo. Polecamy z naszej strony ciemne, razowe chleby posmarowane delikatnie świeżym masełkiem. Przepis na zupę z żołądków drobiowych Składniki: 1 kg żołądków drobiowych Ok. ćwiartka korzenia selera 1-2 marchewki Pietruszka – korzeń 1 łyżka masła Natka pietruszki Ziele angielskie Liść laurowy Pieprz Sól Opcjonalnie – mąka i smalec (lub masło) do wykonania zasmażki Przygotowanie: Warzywa zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach i wrzućcie na patelnię lub na garnek z możliwością smażenia. Podsmażcie delikatnie warzywa na maśle do momentu, kiedy zaczną puszczać aromatyczny zapach. Żołądki drobiowe umyjcie dokładnie pod bieżącą wodą i wrzućcie do garnka. Zalejcie...

żołądki drobiowe w sosie musztardowym
Gotujmy.pl/anulka7
Newsy
Pyszne drobiowe żołądki w takim sosie, że palce lizać. Doskonale smakują ze śląskimi kluskami
Wbrew pozorom podroby drobiowe są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a ich niezwykły smak jest wręcz nieporównywalny do żadnego innego. Pyszny sos z drobiowymi żołądkami to świetna propozycja na rodzinny obiad. Skorzystajcie z tego przepisu, a bliscy nie przejdą obojętnie obok tego dania!

Podroby niekiedy budzą sporo kontrowersji, jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z ich cennych właściwości. Przyrządzone w odpowiedni sposób są idealnym dodatkiem do codziennego bądź niedzielnego obiadu. Delikatny, aromatyczny sos z drobiowymi żołądkami wręcz rozpływa się w ustach. Obok niego nikt nie przejdzie obojętnie, a wy nawet nie zauważycie, kiedy zniknie z talerzy! Właściwości zdrowotne podrobów Podroby drobiowe to jedne z popularniejszych produktów w sprzedaży. Wyróżniają się niską ceną, są również bogate w wiele cennych składników. W swoim składzie zawierają przede wszystkim sporą ilość łatwo przyswajalnego białka, witamin i składników mineralnych, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Przyczyniają się między innymi do łagodzenia stanów zapalnych, poprawiają wzrok, zmniejszają występowanie chorób spowodowanych przez stres, wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, chronią przed depresją czy chorobą Alzheimera, a także korzystnie wpływają na skórę. Obiad z żołądkami drobiowymi Przygotowanie domowego sosu z podrobami jest dosyć proste. Sos z żołądkami drobiowymi to świetny pomysł na obiad. Mięso jest delikatne i razem z sosem tworzy aromatyczne danie. Dodatek odpowiednich przypraw podkręca cały smak oraz zapach, który podczas przygotowywania unosi się po całym domu. Taki sos najlepiej smakuje z kluskami śląskimi. Przepis na żołądki drobiowe w sosie musztardowym Składniki: 1 kg żołądków drobiowych 3 duże cebule 1 marchewka 1 czubata łyżka musztardy 5 pieczarek 1 łyżka masła 2 czubate łyżki mąki 3 szklanki wody do sosu + ¾ szklanki do zaprawki liście laurowe ziele angielskie majeranek mielona ostra papryka sól pieprz...

Jak przyrządzić cynaderki wieprzowe. Dodajcie tej przyprawy, a wyjdą jak dawniej
Babciagramolka/Gotujmy.pl
Newsy
Jak przyrządzić cynaderki wieprzowe. Dodajcie tej przyprawy, a wyjdą jak dawniej
Cynaderki to danie, które coraz rzadziej gości na polskich stołach. A szkoda, bo są naprawdę pyszne!

Cynaderki to inaczej nerki, czyli rodzaj podrobów mięsnych. Chociaż podroby uważa się często za produkt „kategorii B”, tak naprawdę zawierają wiele cennych składników odżywczych. Wątróbki, serca, móżdżki, ozory czy żołądki to źródło pełnowartościowego białka, a także witamin i innych składników mineralnych. Największe korzyści dla zdrowia przynoszą wątróbki, mózg, ozory, serca, płuca i właśnie… cynaderki! Jak je przyrządzić, aby były i zdrowe i pyszne? Przepis na cynaderki wieprzowe Chociaż podroby wydają się być skomplikowane w przyrządzaniu, tak naprawdę wykonają je nawet mniej doświadczeni kucharze. Wypróbujcie prosty przepis na pyszne nerki w ziołach i bulionie! Składniki: 1 kg nerek wieprzowych 4 cebule 5 dag smalcu 1 marchewka 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 kostka bulionu cielęcego pieprz mielony papryka mielona 2 łyżki mąki + 1 łyżka smalcu (na zasmażkę) 0,5 litra wody majeranek Przygotowanie: Nerki przekrójcie na pół. Zalejcie wodą. Po godzinie wymieńcie wodę na świeżą. Po upływie trzech godzin odcedźcie nerki. Wykrójcie z nich moczowody i zdejmijcie białą błonkę z wierzchu. Ponownie zalejcie wodą i zostawcie na godzinę, a potem znowu zmieńcie wodę. Po godzinie zlejcie wodę z ostatniego moczenia. Włóżcie nerki do garnka, zalejcie 1 litrem wody, zagotujcie i gotujcie 15 minut. Odcedźcie. Pokrójcie w talarki. Obsmażcie na rumiano na smalcu. Włóżcie do rondla, dodajcie pokrojoną w piórka cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, obraną i pokrojoną w talarki marchew (można też utrzeć ją na tarce jarzynowej na grubych oczkach)  oraz bulion. Dolejcie 500 ml wody i duście ok. 1 godziny. Gdy nerki będą miękkie,...