Jeżeli czujecie się ciągle zmęczeni i znużeni, to być może wpływ na to ma wasz sposób odżywiania. Spróbujcie zminimalizować lub wyeliminować spożycie niekorzystnych dla zdrowia produktów. Zobaczcie, co znajduje się na tej czarnej liście. 

Niektóre tłuszcze są gorsze od innych 

Produkty zawierające tłuszcze trans, czyli utwardzone oleje roślinne, mogą źle działać także na ludzką psychikę. Uznawane są za najbardziej szkodliwy dla zdrowia typ kwasów tłuszczowych. Badania wykazały, że mogą zwiększać one ryzyko zaburzeń zdrowia psychicznego. Sprawdźcie, gdzie je znajdziecie. 

  • ciasta, ciastka, pączki, drożdżówki 

  • czekolada (utwardzana za pomocą tłuszczów trans) 

  • dania smażone 

  • dania typu fast food 

  • chipsy, paluszki, krakersy, chrupki  

  • artykuły w proszku i typu „instant”: zupki, śmietanki do kawy itp. 

Jak spożywanie alkoholu wpływa na psychikę?

Zobacz także:

Wiele osób korzysta z alkoholu próbując chwilowo zagłuszyć trudne uczucia, problemy, pustkę. Jednak kojące lub uspokajające działanie alkoholu to ułuda. Alkohol zmienia aktywność serotoniny i neuroprzekaźników w mózgu, zaostrzając jedynie niepokój. Gdy przestaje działać, stan psychiczny (i fizyczny) jeszcze się pogarsza.  

Cukier a wahania nastrojów 

Przyjemny smak cukru uzależnia psychicznie. W pewnym momencie tracicie kontrolę i już nie jesteście w stanie funkcjonować bez niego. Czekoladki, ciasteczka, pianki, cukierki, żelki - to czysty cukier pod różnymi postaciami.   

Spożywanie go prowadzi do wahań poziomu cukru we krwi, wpływając na poziom energii. Może także zaburzać nastrój, wywołując problemy z lękiem. Ludzie uzależniają się od poczucia „kopa energetycznego” po spożyciu słodyczy. Gdy „kop” mija, sięgają po kolejną dawkę. 

Spożycie białego pieczywa zwiększa ryzyko depresji 

Rafinowane węglowodany, bo o nich mowa, są produktami zbożowymi, które zostały przetworzone. Znajdują się w białej mące, chlebie, białym ryżu, wyrobach cukierniczych czy przetworzonych przekąskach. Badania wykazały, że spożywanie rafinowanych węglowodanów zwiększa ryzyko zarówno lęku, jak i depresji. W codziennej diecie postawcie raczej na zdrowsze produkty zbożowe: pieczywo pełnoziarniste, kasze, makaron razowy lub brązowy ryż. 

Źródło: zdrowie.wprost.pl