Zobaczcie, jakie jedzenie wpływa źle na psychikę. Ograniczcie je, a poczujecie różnicę
Flickr
Newsy

Zobaczcie, jaki rodzaj jedzenia źle wpływ na psychikę. Ograniczcie je, a poczujecie różnicę 

Czy wiedzieliście, że spożywanie pewnych produktów może mieć zgubny wpływ na waszą psychikę? Niezdrowe jedzenie nie tylko osłabia ciało, ale również umysł, czasami prowadząc nawet do stanów depresyjnych.

Jeżeli czujecie się ciągle zmęczeni i znużeni, to być może wpływ na to ma wasz sposób odżywiania. Spróbujcie zminimalizować lub wyeliminować spożycie niekorzystnych dla zdrowia produktów. Zobaczcie, co znajduje się na tej czarnej liście. 

Niektóre tłuszcze są gorsze od innych 

Produkty zawierające tłuszcze trans, czyli utwardzone oleje roślinne, mogą źle działać także na ludzką psychikę. Uznawane są za najbardziej szkodliwy dla zdrowia typ kwasów tłuszczowych. Badania wykazały, że mogą zwiększać one ryzyko zaburzeń zdrowia psychicznego. Sprawdźcie, gdzie je znajdziecie. 

  • ciasta, ciastka, pączki, drożdżówki 

  • czekolada (utwardzana za pomocą tłuszczów trans) 

  • dania smażone 

  • dania typu fast food 

  • chipsy, paluszki, krakersy, chrupki  

  • artykuły w proszku i typu „instant”: zupki, śmietanki do kawy itp. 

Jak spożywanie alkoholu wpływa na psychikę?

Wiele osób korzysta z alkoholu próbując chwilowo zagłuszyć trudne uczucia, problemy, pustkę. Jednak kojące lub uspokajające działanie alkoholu to ułuda. Alkohol zmienia aktywność serotoniny i neuroprzekaźników w mózgu, zaostrzając jedynie niepokój. Gdy przestaje działać, stan psychiczny (i fizyczny) jeszcze się pogarsza.  

Zobacz także
Onkolog ostrzega przed 1 konkretnym rodzajem alkoholem. To on najczęściej powoduje nowotwory

Onkolog ostrzega przed 1 konkretnym rodzajem alkoholu. To on najczęściej powoduje nowotwory

Psychobiotyki to bakterie probiotyczne o pozytywnym wpływie na psychikę. Co jeść, żeby poprawić samopoczucie?

Psychobiotyki to bakterie o dobrym wpływie na psychikę. Oto, co warto, żeby poprawić samopoczucie

Cukier a wahania nastrojów 

Przyjemny smak cukru uzależnia psychicznie. W pewnym momencie tracicie kontrolę i już nie jesteście w stanie funkcjonować bez niego. Czekoladki, ciasteczka, pianki, cukierki, żelki - to czysty cukier pod różnymi postaciami.   

Spożywanie go prowadzi do wahań poziomu cukru we krwi, wpływając na poziom energii. Może także zaburzać nastrój, wywołując problemy z lękiem. Ludzie uzależniają się od poczucia „kopa energetycznego” po spożyciu słodyczy. Gdy „kop” mija, sięgają po kolejną dawkę. 

Spożycie białego pieczywa zwiększa ryzyko depresji 

Rafinowane węglowodany, bo o nich mowa, są produktami zbożowymi, które zostały przetworzone. Znajdują się w białej mące, chlebie, białym ryżu, wyrobach cukierniczych czy przetworzonych przekąskach. Badania wykazały, że spożywanie rafinowanych węglowodanów zwiększa ryzyko zarówno lęku, jak i depresji. W codziennej diecie postawcie raczej na zdrowsze produkty zbożowe: pieczywo pełnoziarniste, kasze, makaron razowy lub brązowy ryż. 

Źródło: zdrowie.wprost.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Margaryna czy masło? Właściwa odpowiedź na ten odwieczny spór zaskoczy wszystkich
Adobe Stock
Newsy
Margaryna czy masło? Właściwa odpowiedź na ten odwieczny spór zaskoczy wszystkich
Odkąd tylko margaryna pojawiła się na rynku, natychmiast rozpoczęła się ogólnonarodowa debata – czy nie jest ona aby zdrowsza od tradycyjnego masła? Odpowiedź na to pytanie może zdziwić.

Spór między zwolennikami margaryny i masła może nie jest tak stary jak ten na temat wyższości świąt wielkanocnych nad bożonarodzeniowymi, ale zakorzenił się w polskim społeczeństwie na dobre. Żeby było jeszcze ciekawiej – nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, który z tych tłuszczów kanapkowych jest tak naprawdę bardziej korzystny dla zdrowia. W czym leży zagadka masła i margaryny? Tłuszcze utwardzone i tłuszcze trans w maśle i w margarynie Wydawało się przez dłuższy czas, że sedno problemu zdrowotności lub większej szkodliwości jednego tłuszczu od drugiego leży w kwestii tak zwanych tłuszczów trans . W uproszczeniu można powiedzieć, że tego typu tłuszcze są głównie otrzymywane w wyniku utwardzenia olejów roślinnych. Nic więc w tym dziwnego, że przez długie lata margaryna była uznawana za wybitnie niezdrowy dodatek do kanapek, skoro otrzymywało się ją przez lata właśnie w wyniku utwardzenia, czyli uwodornienia np. oleju rzepakowego. Tradycyjne masło otrzymywane ze śmietany z mleka krowiego ma w swoim składzie niewielkie ilości tłuszczów trans (ok. 2-3%). Te jednak występują w jego składzie w sposób naturalny. Masło zawiera jednak całą masę niezdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych (ponad 50% składu). Ostatnie badania Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie oraz Zakładu Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego wykazały jednak, że zdecydowana większość marek margaryn dostępnych na rynku ograniczyła zawartość tłuszczów trans w swoich składach dzięki unowocześnieniu produkcji. Czy margaryna rzeczywiście jest zdrowsza od masła? Czy to oznacza więc, że konsumenci powinni przerzucić się na smarowanie kanapek margaryną? Niekoniecznie. Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie przekonują,...

Jakie produkty spożywcze niszczą wątrobę?
Adobe Stock
Newsy
Ten popularny produkt niszczy waszą wątrobę. Lepiej ograniczcie go do minimum, bo możecie przypłacić to zdrowiem
Wątroba pełni szereg bardzo ważnych funkcji w ludzkim organizmie. Nawet nie zdajecie sobie sprawy, że niektóre produkty spożywcze powoli, ale konsekwentnie ją wyniszczają.

Wątroba to bardzo ważny narząd, bez którego wasz organizm nie podjąłby się wykonywania większości funkcji życiowych. Odpowiada ona między innymi za krzepnięcie krwi, prawidłowy poziom glukozy, neutralizację toksyn, produkcję ciepła czy magazynowanie żelaza oraz wielu witamin. Nie ulega więc wątpliwości, że należy robić wszystko, by jak najdłużej utrzymać ją przy zdrowiu. Które produkty spożywcze niszczą waszą wątrobę? Większość osób uważa, że jedynym produktem, który negatywnie wpływa na funkcjonowanie wątroby jest alkohol. Nic bardziej mylnego. Oczywiście jego częste spożywanie nie oszczędza tego narządu, jednak istnieje szereg innych substancji, które bezpośrednią przyczyniają się do jego powolnego wyniszczania. Cukier szkodzi waszej wątrobie Jednym z najczęściej spożywanych produktów spożywczych jest oczywiście cukier. Dodajecie go do ciast, kawy, herbaty, a nawet słodkich śniadań. Dostarczacie go także poprzez pożywienie – parówki, keczup, pieczywo, owoce. Okazuje się, że dla waszej wątroby jest on równie groźny, co alkohol. Jedną z podstawowych funkcji wątroby jest bowiem przekształcanie składników odżywczych w tłuszcze. Narząd potrzebuje do tego tylko fruktozy, z kolei spożywany na potęgę cukier rafinowany i syrop glukozowy są zbędne. Ich zbyt duża ilość prowadzi do poważnych chorób wątroby. Napoje gazowane wywołują zapalenie wątroby Badania przeprowadzone przez amerykańskich naukowców wykazały, że 80 proc. osób zmagających się z niealkoholowym stłuszczeniowym zapaleniem wątroby wypija co najmniej dwie puszki kolorowych napojów gazowanych dziennie. Okazuje się więc, że dostarczanie do organizmu tego typu produktów niesamowicie szkodzi temu narządowi. Tłuszcze trans zwiększają ryzyko chorób wątroby O...

AdobeStock
Newsy
Smażenie bez oleju i bez przywierania? To możliwe dzięki temu gadżetowi 
Słyszeliście kiedyś o takim produkcie? Wykorzystajcie go w kuchni, bo ma naprawdę wiele zalet.

Na polskim rynku bez problemu dostaniecie specjalny papier do gotowania, który idealnie nada się też do smażenia potraw na patelni. Możecie w nich smażyć mięsa i ryby, bez konieczności dodawania oleju. Dlaczego warto smażyć na papierze? Takie smażenie ma mnóstwo zalet. Przygotowywane w ten sposób potrawy nie tylko są mniej kaloryczne, ale też nie musimy później tracić czasu na późniejsze czyszczenie patelni, ponieważ pożywienie nie przywiera do niej i się nie przypala. Mimo obecności papieru, potrawy w ładny sposób się brunatnią, tak jakby smażyły się w sposób tradycyjny na oleju. Papier do smażenia ma też inną ciekawą zaletę. Dzięki niemu łatwiej jest obracać delikatne filety na patelni.  Wystarczy zawinąć je arkuszem papieru i wygiąć jego brzegi ku górze, po czym unieść filet i obrócić go właśnie przy użyciu tych „uchwytów”. Taki papier może też z powodzeniem zastąpić pokrywkę, która zabezpieczy waszą kuchnię przed pryskaniem oraz sprawi, że danie będzie chrupiące. Nie będziecie także musieli używać szkodliwych środków chemicznych do czyszczenia i zaoszczędzicie na płynie do naczyń. Gdzie można kupić taki papier i jak on wygląda?  Papier do gotowania, który doskonale się też sprawdza jako papier do smażenia, bez problemu znajdziecie w internecie. Warto też pytać o niego w sklepach. Papier ten kosztuje ok. 23 zł, ma przeźroczystą strukturę i jest sprzedawany w rolce. Jest obustronnie silikonowany (posiada warstwę nieprzywierającą) i może być wykorzystywany także do gotowania w wodzie lub na parze.  Czy smażone potrawy są niezdrowe? Smażone potrawy są bardzo smaczne, ale niestety nie należą do najzdrowszych. Wiele osób lubi smak smażonych potraw, takich jak smażony...

Czy gotowe jedzenie ze sklepów jest zdrowe
Adobe Stock
Newsy
Lekarze odradzają jedzenie tego produktu. Polacy kupują go na potęgę, nie wiedząc, że rujnuje mózg i skraca życie
Temat przetworzonej żywności i tłuszczów utwardzonych, jest już raczej powszechnie znany. Jednak świadomość Polaków na temat zagrożenia z ich strony powinna być znacznie wyższa.

Zacznijmy od tego, kto będzie czarnym charakterem w naszej dzisiejszej opowieści. Na celownik postanowiliśmy wziąć tłuszcze trans. Zawarte są one w większości fast-foodów, w całej masie produktów przetworzonych, a zwłaszcza w daniach gotowych dostępnych w wielu marketach. Co zawierają w sobie fast-foody i dania gotowe? Zachęcające ceną i łatwością odgrzania kotleciki, nuggetsy, tortille, hamburgery, a także frytki w ładnych opakowaniach, Polacy kupują na potęgę. I zaczynają pochłaniać je w coraz większych ilościach. Ta droga prowadzi na manowce. Właśnie tłuszcze trans w połączeniu z cukrami i siedzącym trybem życia, doprowadziły do nadwagi niemal całe USA. Wystarczy kilka telewizyjnych ujęć zza Oceanu w telewizji, by dojść do wniosku, że Polacy za żadne skarby nie mogą pójść amerykańską drogą, jeśli chodzi o narodowe odżywianie i przyzwyczajenia żywieniowe. Niestety, coraz większa popularność fast-foodów, ich dostępność, a także wzrost wzięcia na gotowe półprodukty ze sklepów nie nastrajają dobrze na przyszłość. Te wszystkie groźne produkty to nie tylko puste kalorie, masa cukrów prostych z niewielką ilością błonnika. Czym są tłuszcze trans, czyli tłuszcze utwardzone? To także całe mnóstwo niezwykle groźnych dla zdrowia człowieka tłuszczów trans. Czym są tłuszcze trans? Często nazywa się je bez ogródek, najgorszym możliwym typem tłuszczów. To rodzaj tłuszczów powstały w wyniku utwardzenia olejów roślinnych. Dlatego też w polskiej przestrzeni językowej często nazywa się je także po prostu tłuszczami utwardzonymi. Wydawałoby się, że oleje roślinne są z natury zdrowe. To prawda. Jednak proces ich uwodornienia, czyli przemysłowego utwardzenia powoduje nieodwracalne zmiany w ich strukturach. Takie zmiany w...