Zobaczcie, jak przedłużyć trwałość gruszek. Wcale nie chodzi o przechowywanie w lodówce
Flickr
Newsy

Zobaczcie, jak przedłużyć trwałość gruszek. Wcale nie chodzi o przechowywanie w lodówce

W sklepach i na straganach można obecnie kupić pyszne i soczyste gruszki. Któż z was ich nie lubi? Są one jednak bardzo kapryśne, jeżeli chodzi o przechowywanie. Dziś podzielimy się z wami sposobem na to, by dłużej pozostały świeże i zdatne do spożycia. 

Te słodkie i pełne soku owoce uwielbiają dorośli i dzieci. Znakomicie nadają się do sałatek owocowych, kompotów, deserów, przetworów, jak również do suszenia. Niestety często się zdarza, że ulegają uszkodzeniu lub szybko się psują i czernieją. Jak zatem należy je przechowywać, by wyhamować proces dojrzewania i dłużej cieszyć się ich świeżością?  

Zasady przechowywania gruszek w domu 

Gruszki nie przepadają za przechowywaniem w lodówce, nie należy również układać ich z innymi owocami. Wyjątkiem są tu winogrona i jabłka. Zawarty w gruszkach etylen prowadzi bowiem do przedwczesnego zepsucia sąsiadującej z nimi żywności.  

Owoce te lubią miejsca nienasłonecznione, suche oraz oddalone od źródeł ciepła, takich jak kuchenka i piekarnik.  

Dobrze jest umieścić je w pudełku wyłożonym papierem, z podniesionymi ogonkami i wstawić do dobrze wentylowanego, zacienionego pomieszczenia, np. spiżarni. 

Jak przedłużyć świeżość gruszek za pomocą cytryny? 

Cytryna przedłuża żywotność różnych warzyw i owoców jak choćby banan, czy awokado. Jeżeli zatem nie chcecie, żeby gruszka zbyt szybko dojrzewała, a tym samym również przejrzewała, skropcie ją sokiem z cytryny. Wystarczy zaledwie parę kropel, żeby owoc na dłużej zachował świeżość. 

Tym doskonałym pomysłem na uratowanie gruszek przed zmarnowaniem podzielili się na swoim Instagramie autorzy aplikacji Too Good To Go, która zapobiega marnowaniu żywności.  

Zobacz także

Gruszki są bardzo zdrowe, ale niektórym szkodzą. Chodzi o aż 4 grupy osób

Jak przyspieszyć dojrzewanie gruszek? Oto prosta metoda, która naprawdę działa

Jak przyspieszyć dojrzewanie gruszek? Oto prosta metoda, która naprawdę działa

Dlaczego powinno się jeść gruszki? 

Gruszki to owoce nie tylko smaczne, ale także wykazujące właściwości prozdrowotne. Dostarczają organizmowi wielu cennych witamin i składników mineralnych oraz są bogatym źródłem kwasów owocowych. 

Witaminy z grupy B, witamina A, C i PP, a do tego potas, fosfor, magnez, wapń, sód, miedź, żelazo oraz pewne ilości boru i jodu. To wszystko znajdziecie w tych owocach. 

Gruszki wspomagają proces trawienia, przeciwdziałają zaparciom, obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Łagodzą gorączkę i stany zapalne, pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu i działają korzystnie na dolegliwości skórne. Mogą je jeść osoby zmagające się z podwyższonym cukrem i będące na diecie.  

Źródło: gotowanie.onet.pl, @toogoodtogo.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wyrzucacie skórki od owoców? Błąd! Mają bardzo wiele zastosowań w kuchni
Pixabay
Newsy
Wyrzucacie skórki od owoców? Błąd! Mają bardzo wiele zastosowań w kuchni
Skórki od bananów, cytryn, a nawet arbuzów mają wszechstronne zastosowania! Mogą posłużyć jako nawóz do kwiatów, naturalny detergent, a nawet… przekąska!

Skórki od owoców bogate są w wiele składników odżywczych, dlatego dietetycy często polecają spożywanie owoców takich jak jabłka, brzoskwinie czy gruszki bez ich obierania. Nie wszystkie skórki jednak nadają się do spożycia razem z owocem, ale nie oznacza to, że macie je wyrzucać!  Zero waste - koniec z marnowaniem żywności Pomysły na kreatywne wykorzystanie skórek od zjedzonych owoców podsunęła platforma Too Good To Go. Aplikacja ta gromadzi lokale gastronomiczne, które oferują paczki z niesprzedaną tego dnia żywnością w bardzo okazyjnych cenach. Wszystko to w myśl filozofii zero waste - aby jedzenie nie trafiło do śmietnika i nie zostało zmarnowane. Już w zeszłym roku pisaliśmy o tego typu inicjatywach proponując np. 4 proste sposoby, dzięki którym przestaniesz marnować jedzenie . Autorzy aplikacji poszli więc o krok dalej – nie tylko stworzyli miejsce, w którym restauratorzy mogą dzielić się pełnowartościowymi resztkami, ale także stale inspirują do wykorzystywania produktów spożywczych w całości przy jak najmniejszej produkcji śmieci i odpadów. Jak można wykorzystać skórki od owoców? Tym razem zespół Too Good To Go podzielił się bardzo kreatywnymi sposobami na zużycie skórek po owocach: Skórka od banana jako nawóz do roślin - pokrojone skórki należy umieścić w słoiku, zalać litrem ciepłej wody, a następnie odstawić na ok. 1-2 dni. Gotowym nawozem można podlewać rośliny lub opryskiwać je w celu ochrony przed mszycami. Kiszone skórki arbuza - można je przygotować w zalewie i ukisić. Niewiele osób wie, że skórka z arbuza tak naprawdę jest jadalna - wystarczy ją dobrze przygotować. Skórka cytryny jako detergent - skórka cytryny w połączeniu z wodą i octem może...

Zostały wam resztki sosu pomidorowego? Nie wylewajcie go
Pixabay
Newsy
Zostały wam resztki sosu pomidorowego? Nie wylewajcie go
Sos pomidorowy, koncentrat czy pasata to produkty, które często zalegają otwarte w lodówce… Jak zapobiegać ich marnowaniu?

Gdy zużywacie sos lub przecier pomidorowy, rzadko zdarza się, że potrzebujecie idealnie całego słoika. Często więc zostają resztki, które się marnują, psują albo lądują w śmietniku. Jak temu zapobiec? Radzą założyciele aplikacji Too Good To Go, którzy walczą ze zjawiskiem marnowania żywności. Zero waste - co to takiego? Filozofia  zero waste  ma na celu ograniczenie odpadów oraz nadmiaru wyrzucanej żywności. Działa to nie tylko na niekorzyść waszego portfela, ale także środowiska. Warto więc nie tylko przykładać większą wagę do zakupów i zużywać je w jak największym stopniu, ale także zacząć stosować triki konserwujące jedzenie na dłużej np.  4 proste sposoby, dzięki którym przestaniesz marnować jedzenie . Aplikacja Too Good To Go łączy restauratorów i właścicieli sklepów, którzy sprzedają po okazyjnych cenach paczki z niesprzedaną tego dnia żywnością. Oprócz pośrednictwa w sprzedaży pełnowartościowych resztek, profil aplikacji na Instagramie regularnie podsuwa także sposoby na zużywanie całych produktów np. zapobieganie wyrzucaniu skórek od owoców . Co zrobić z resztką sosu pomidorowego? W lodówce stoi puszka z otwartymi pomidorami lub słoik z sosem? Zamiast je wyrzucać, przelejcie pozostały sos do foremek na lód i zamroźcie! Tego typu kostki przydadzą się zawsze wtedy, kiedy nie będziecie mieli czasu na długie gotowanie. Możecie wrzucać je do zup, gulaszy, sosów. Do foremek możecie wrzucić także szczyptę przypraw lub listki ziół (bazylii, rozmarynu czy tymianku).          Wyświetl ten post na Instagramie.                  ...

Jak przechowywać ziemniaki, żeby nie kiełkowały? Połóżcie obok nich ten owoc
Adobe Stock
Newsy
Jak przechowywać ziemniaki, żeby nie kiełkowały? Połóżcie obok nich ten owoc
Ziemniaki to absolutna podstawa w wielu polskich daniach. Często jednak psują się, miękną albo kwitną zanim zdążymy je wykorzystać…

Ziemniaki często uważane są za źródło pustych kalorii i niekorzystnych dla sylwetki węglowodanów. Nie jest to jednak prawda – same ziemniaki nie są tuczące. Kaloryczne są przede wszystkim dodawane do nich masło czy śmietana, a także tłuszcz, na którym się je smaży w formie frytek lub placków. Węglowodany są niezbędne w każdej diecie, także tej redukcyjnej, jednak w odróżnieniu od innych produktów węglowodanowych takich jak makarony, ryże czy pieczywo, ziemniaki zawierają bardzo dużo składników korzystnych dla zdrowia. Wszystkie makroelementy takie jak białka, tłuszcze i węglowodany dzielą się na te dobre, które należy spożywać i te, których należy unikać. Właściwości odżywcze ziemniaków Są pełne potasu, który wspomaga obniżać ciśnienie, Bogate w witaminy C, A, B i PP, Zawierają skrobię, która na długo zapewnia sytość, Zawierają także magnez, wapń, żelazo i fosfor. Gotowane ziemniaki z wody można doprawić solą czy pieprzem. W takiej formie mogą być spożywane nawet na diecie odchudzającej – o ile nie objadacie się nimi w zbyt wielkich ilościach. Tradycyjne polskie sposoby podawania tych warzyw nie są jednak rekomendowane, jeśli chcecie zachować długie zdrowie i piękną sylwetkę.  Śmietana, olej czy masło dodają kartoflom zbędnych kalorii i masy niezdrowych tłuszczów nasyconych, które podnoszą cholesterol, zwiększają ryzyko chorób sercowych, przyczyniają się do powstawania cellulitu oraz negatywnie wpływają na wagę. Jak przechowywać ziemniaki, aby długo były świeże? Od dawna wiadomo, że ziemniaki powinny być przechowywane w suchym i ciemnym miejscu, dlatego w wielu domach zawsze trzymało się je pod zlewem, w dolnych szafkach kuchennych albo w piwniczkach. Jest jednak jeszcze jeden sposób,...

Jak przyspieszyć dojrzewanie gruszek? Oto prosta metoda, która naprawdę działa
Adobe Stock
Newsy
Jak przyspieszyć dojrzewanie gruszek? Oto prosta metoda, która naprawdę działa
Wasze gruszki są jeszcze niedojrzałe i twarde? Przedstawiamy wam pewien prosty trik, który w mig przyspieszy ich dojrzewanie.

Jak powinna smakować idealna gruszka ? Jej skórka powinna być zwarta, a wnętrze jędrne, soczyste i bardzo dojrzałe. Co jednak jeśli nasza gruszka nie jest jeszcze w pełni dojrzała i jest tak twarda, że ledwo daje się ją ugryźć? Możecie w łatwy sposób przyspieszyć dojrzewanie gruszek. Podpowiemy wam, jak to zrobić. Jak przyspieszyć dojrzewanie gruszek? W sklepach trudno jest znaleźć odpowiednio dojrzałe gruszki. Owoce te albo są przejrzałe, miękkie i zaczynają gnić, albo wręcz przeciwnie – są twarde i niesmaczne. Idealna gruszka ma kolor żółty, co oznacza, że jest już dojrzała, ma owocowo-kwiatowy zapach i przyjemne w smaku, jędrne wnętrze. Co zrobić, gdy nasza gruszka jest niedojrzała? Dobrą wiadomością jest to, że gruszki dalej dojrzewają po zerwaniu bez żadnej ludzkiej ingerencji. Można to jednak przyspieszyć w swoim domu. Najprostszą metodą jest po prostu pozostawienie gruszek na blacie kuchennym, co powinno sprawić, że nasze owoce będą dojrzałe w około 4-7 dni, w zależności od tego, jak twarde były przy zakupie. Jeśli nie możecie czekać tak długo, możecie przyspieszyć proces dojrzewania, umieszczając gruszki w papierowej torbie i zamykając jej wieczko, aby zatrzymać w środku powietrze. Metoda ta jest skuteczna, ponieważ gruszki oraz owoce takie jak jabłka i banany, podczas leżakowania wydzielają gaz zwany etylenem, który przyspiesza dojrzewanie owoców. Jak szybko można sprawić, by gruszka dojrzała? Tak przechowywane gruszki dojrzewają w tempie od 2 do 4 dni, ale jeśli nawet to jest dla was zbyt długo, spróbujcie dodać do torebki kilka dojrzałych jabłek lub bananów . Im bardziej dojrzały owoc, tym więcej produkuje etylenu, więc w pełni dojrzałe owoce bardzo szybko dodadzą waszym gruszkom dojrzałości i to w zaledwie 1-3 dni. Do tego procesu można użyć dowolnych...