Te słodkie i pełne soku owoce uwielbiają dorośli i dzieci. Znakomicie nadają się do sałatek owocowych, kompotów, deserów, przetworów, jak również do suszenia. Niestety często się zdarza, że ulegają uszkodzeniu lub szybko się psują i czernieją. Jak zatem należy je przechowywać, by wyhamować proces dojrzewania i dłużej cieszyć się ich świeżością?  

Zasady przechowywania gruszek w domu 

Gruszki nie przepadają za przechowywaniem w lodówce, nie należy również układać ich z innymi owocami. Wyjątkiem są tu winogrona i jabłka. Zawarty w gruszkach etylen prowadzi bowiem do przedwczesnego zepsucia sąsiadującej z nimi żywności.  

Owoce te lubią miejsca nienasłonecznione, suche oraz oddalone od źródeł ciepła, takich jak kuchenka i piekarnik.  

Zobacz także:

Dobrze jest umieścić je w pudełku wyłożonym papierem, z podniesionymi ogonkami i wstawić do dobrze wentylowanego, zacienionego pomieszczenia, np. spiżarni. 

Jak przedłużyć świeżość gruszek za pomocą cytryny? 

Cytryna przedłuża żywotność różnych warzyw i owoców jak choćby banan, czy awokado. Jeżeli zatem nie chcecie, żeby gruszka zbyt szybko dojrzewała, a tym samym również przejrzewała, skropcie ją sokiem z cytryny. Wystarczy zaledwie parę kropel, żeby owoc na dłużej zachował świeżość. 

Tym doskonałym pomysłem na uratowanie gruszek przed zmarnowaniem podzielili się na swoim Instagramie autorzy aplikacji Too Good To Go, która zapobiega marnowaniu żywności.  

Dlaczego powinno się jeść gruszki? 

Gruszki to owoce nie tylko smaczne, ale także wykazujące właściwości prozdrowotne. Dostarczają organizmowi wielu cennych witamin i składników mineralnych oraz są bogatym źródłem kwasów owocowych. 

Witaminy z grupy B, witamina A, C i PP, a do tego potas, fosfor, magnez, wapń, sód, miedź, żelazo oraz pewne ilości boru i jodu. To wszystko znajdziecie w tych owocach. 

Gruszki wspomagają proces trawienia, przeciwdziałają zaparciom, obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Łagodzą gorączkę i stany zapalne, pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu i działają korzystnie na dolegliwości skórne. Mogą je jeść osoby zmagające się z podwyższonym cukrem i będące na diecie.  

Źródło: gotowanie.onet.pl, @toogoodtogo.pl