Zobaczcie, czym producenci fałszują tę popularną przyprawę. Prosty trik na rozpoznanie podróbki
Własne
Newsy

Zobaczcie, czym producenci fałszują tę popularną przyprawę. Prosty trik na rozpoznanie podróbki

Nawet nie wiecie, co producenci potrafią dodać do przypraw, by wyjść na swoje. Pechowcy mogą tam znaleźć piasek, sierść, a większość z nas inne rośliny i tańsze produkty spożywcze, których nie rozpoznacie na pierwszy rzut oka. Dzisiaj poznacie trik, który pomoże wam sprawdzić, ile tak naprawdę przyprawy jest w przyprawie. 

Najlepiej kupować przyprawy w całości, tzn. nierozdrobnione. Wtedy trudniej się nabrać, chociaż również można dać się zrobić w balona. Jeżeli jednak kupujecie proszek, róbcie to ze sprawdzonych źródeł i od zaufanych producentów. Nie chcecie przecież jeść piasku czy mąki zamiast aromatycznego zioła.... 

Jakie zioła są najczęściej fałszowane? 

Jaskrawym przykładem fałszowania jest oregano. Nawet połowa dostępnej na rynku przyprawy zawiera w sobie rośliny, które oregano zdecydowanie nie są. Są wśród nich np. liście porzeczki, żurawiny, majeranku, borówki, tymianku czy oliwki. Niby wielkiej szkody nie ma, jednak nie za to płacicie. 

W mielonym pieprzu i kminie rzymskim można z kolei znaleźć podwyższoną zawartość popiołu, a w przypadku tego drugiego również piasek. Nie trzeba nikogo przekonywać, że substancje te jedzone codziennie nie są zbyt korzystne dla zdrowia. 

Zobacz także
Tymi przyprawami zastąpicie cukier. Idealne rozwiązanie dla cukrzyków

Tymi przyprawami skutecznie zastąpicie cukier. Idealne rozwiązanie dla cukrzyków 

Ta przyprawa radykalnie zmniejsza odkładanie tłuszczu w organizmie. Najlepsza do tłustych potraw

Ta przyprawa zmniejsza odkładanie tłuszczu w organizmie. Najlepsza do tłustych potraw

Przyprawy kupowane w całości też są podrabiane 

TikTokerka znana jako Ziołowa Królowa poruszyła na swoim profilu temat przyprawowych podróbek. Okazuje się, że plaga dotyka również przypraw kupowanych w całości. Cynamon, anyż i ziarna pieprzu łatwiej jednak zweryfikować w sklepie, niż np. szafran czy mielony pieprz. Jak twierdzi TikTokerka:  

- W przypadku cynamonu jest to dość łatwe, wystarczy zwrócić uwagę na sposób jego rolowania. Dodatkowo chińska podróba jest dużo grubsza i ma wyraźnie słabszy aromat od oryginału.  

Kupując anyż, powinniście zwrócić uwagę na ilość ramion anyżowych gwiazdek. Podróbka ma ich zdecydowanie więcej niż oryginał, bo nawet 13. Prawdziwa przyprawa jest tylko ośmioramienna. 

Prosty test na sprawdzenie ilości kurkumy w kurkumie 

Kurkuma to popularna i ceniona przyprawa. Dużo się mówi o jej właściwościach prozdrowotnych. W wielu przypadkach będą one jednak mocno nadwątlone, gdyż producenci lubią mieszać ją z mąką, by zwiększyć jej wagę. 

Możecie jednak sprawdzić w domu, czy kupiona przez was kurkuma jest rzeczywiście kurkumą, czy można ją raczej dodawać do ciasta. 

Przygotujcie: 

  • szklankę wody, 
  • łyżkę kurkumy. 

Sposób postępowania: 

  1. Do wody dodajcie kurkumę. 

  1. Wymieszajcie, aż kurkuma się rozpuści. 

  1. Poczekajcie chwilę i sprawdźcie, czy wytworzył się osad. Może się on pojawić na dnie lub na powierzchni. 

  1. Ten osad oznacza, że w przyprawie jest mąka. 

@ziolowakrolowa Może szafranu z sierścią? 🫢 #przyprawy #zioła #jedzenie #oszustwo #podróbka #mafia #fałszywejedzenie #świadomezakupy #fy #dc #dlaciebie #ziolowakrolowa ♬ Bright and Positive Hip Hop 3 minutes (background music) - MPmedia

Źródło: @ziolowakrolowa TikTok 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pijcie ten żółty koktajl z samego rana. Istna ulga dla układu trawiennego i moczowego
Adobe Stock
Newsy
Pijcie ten żółty koktajl codziennie rano. Zapomnicie o problemach trawiennych
Szukacie naturalnych sposobów na poprawę stanu swojego układu trawiennego i moczowego? Wypróbujcie ten koktajl na bazie kurkumy.

Ostryż długi – czy mówi wam coś ta nazwa? Pod tą botaniczną nazwą kryje się nic innego jak znana zwolennikom kuchni indyjskiej kurkuma . Przyprawa ta kojarzona jest głównie ze swoim intensywnie żółtym kolorem. Z tego właśnie względu wyciągi z kurkumy używa się często w przemysłowej produkcji różnych produktów spożywczych, takich jak chociażby makarony. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę o prozdrowotnych korzyściach spożywania kurkumy. Jak kurkuma działa na ludzki organizm? Kurkumie przypisywane są następujące właściwości: działa przeciwzapalnie, działa antyoksydacyjnie, przez co niszczy wolne rodniki, pomaga w walce z niestrawnością i wzdęciami, wspiera organizm w walce z kamicą żółciową i pochodnymi problemami zdrowotnymi, spowalnia procesy starzenia się organizmu. To wszystko sprawia, że kurkuma wprost idealnie nadaje się do przygotowania zdrowotnego koktajlu z dodatkiem niemal równie zdrowego oleju lnianego, który usprawni pracę układu trawiennego. Dodatek w postaci octu jabłkowego wpłynie na skuteczność procesów trawiennych, a pieprz wpłynie na właściwe wchłanianie związków zawartych w kurkumie. Być może dla niektórych odpowiednią rekomendacją do regularnego spożywania tego napoju będzie znak jakości Anny Lewandowskiej . Słynna trenerka zalecała swoim czytelnikom i obserwujących właśnie taką miksturę dla poprawy pracy układu trawiennego i moczowego. Przepis na zdrowotny koktajl z kurkumy Poniżej przedstawiamy przepis na shot z kurkumy, oleju lnianego, octu i pieprzu Składniki: Ok. 50-75 ml wody 1 łyżeczka kurkumy lub odpowiednio dużo świeżo startej kurkumy 1 łyżka oleju lnianego 1 łyżka octu jabłkowego Odrobina soku z cytryny Szczypta pieprzu czarnego...

zlote mleko
unsplash.com/@sarahjgualtieri
Newsy
Kubek tego mleka doskonale podnosi odporność, obniża cholesterol i cukier. Wystarczy dodać jeden składnik
Słyszeliście o złotym mleku? Wzmacnia odporność, rozgrzewa w chłodne dni, a do tego rewelacyjnie smakuje.

Złote mleko to napój na bazie mleka kokosowego. Z powodzeniem można zastąpić je innym mlekiem roślinnym (na przykład migdałowym czy sojowym) albo krowim. Niezwykłego koloru oraz zdrowotnych właściwości dodaje zawarta w nim kurkuma .  Właściwości kurkumy  Przez lata niedoceniana kurkuma okazała się być nie tylko przyprawą, która dodaje daniom żółtego koloru. To prawdziwa zdrowotna bomba. Działa antynowotworowo, obniża poziom cholesterolu i cukru, usprawnia działanie układu pokarmowego, nerek i wątroby, dzięki czemu doskonale oczyszcza organizm, wspomaga odporność i zapobiega infekcjom.  Jak działa mleko z kurkumą? To doskonała mikstura, która sprawdzi się w przypadku przeziębienia i mokrego kaszlu, obniżonej odporności, bólu głowy czy odchudzania, ponieważ pomoże pozbyć się niechcianych kilogramów.  Jak przygotować złote mleko?  Złote mleko można przygotować na dwa sposoby. Na początek polecamy przygotować mleko z dodatkiem sproszkowanej kurkumy. Jeśli wam zasmakuje, zróbcie pastę z kurkumy – to świetny sposób, który pozwoli później szybko przygotować ulubiony napój do picia. Taka pasta jest świeża aż przez 3 tygodnie. Można ją wzbogacić o składniki rozgrzewające, takie jak czarny pieprzy i imbir.  Przepis na pastę z kurkumy  Składniki: 3 kopiaste łyżki sypkiej kurkumy  Pół szklanki wody  Opcjonalnie: 2-3 szczypty czarnego pieprzu i sproszkowanego imbiru  Przygotowanie: Zagotujcie wodę i wrzuć przyprawy.  Gotujcie przez kilka minut, aż zacznie gęstnieć. Mieszajcie często i uważajcie, żeby pasta się nie przypaliła.  Zbyt rzadka pasta potrzebuje kilku dodatkowych chwil gotowania, a zbyt gęsta odrobiny wody.  Całość przełóżcie do szklanego...

domowa vegeta
Adobe Stock
Newsy
Tą zdrową i naturalną domową vegetą doprawisz każdą zupę. Jej zrobienie jest bajecznie proste i tanie
Trudno wyobrazić sobie życie bez przypraw. Szczególnie, jeśli lubimy zjeść smacznie i z pomysłem. Kupne mieszanki może zastąpić zrobiona w domu vegeta. Przyda się do wielu dań!

Niektóre kuchnie świata nie mają racji bytu bez przypraw. Aromatyczne Indie, pikantny Meksyk czy wyraziste Węgry bazują na różnego rodzaju mieszankach. Bez nich charakterystyczne lokalne dania nie smakowałyby tak samo. Trochę o przyprawach Przyprawy są nieodłącznym składnikiem wielu potraw. Mogą poprawiać walory smakowe, zapachowe, jak i wizualne. Niektóre zmieniają nawet ich kolor, jak kurkuma czy szafran. W odróżnieniu od głównych składników potraw, przyprawy zwykle nie mają istotnego znaczenia odżywczego. Często pobudzają trawienie, konserwują potrawy lub działają leczniczo. Przyprawy przede wszystkim pozwalają zróżnicować pożywienie. Szczególną rolę odgrywają w kuchni obszarów tropikalnych, gdzie warunki klimatyczne zazwyczaj osłabiają apetyt i nierzadko zaburzają trawienie. V jak vegeta Vegeta to nie tylko bohater kreskówki. Kulinarnie kojarzy się z niebieską etykietą oraz mieszanką przypraw i warzyw produkowaną przez firmę Podravka. W skład wszystkim nam znanej Vegety wchodzą sól, suszone warzywa, glutaminian sodu, cukier, skrobia kukurydziana, witamina B2. Produkt został wymyślony w laboratoriach Podravki w 1959 r. Na początku wypuszczono go na rynek jugosłowiański, pod nazwą Vegeta 40 . Produkt zdobył w stosunkowo krótkim czasie ogromną popularność. Na polski rynek Vegeta trafiła w latach 70.  Domowa jarzynka Jeśli nie przepadasz za słonym smakiem oryginalnej Vegety, mamy dla ciebie propozycję. Sól i pieprz nie zawsze wystarczą do zupy. A domowa przyprawa jest bardzo prosta i szybka do sporządzenia. Potrzebujecie dosłownie kilku rzeczy - suszoną włoszczyznę i przyprawy. Składniki na domową wersję vegety: 100 g suszonej włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por) 3...

Zapobiega chorobie Altzhaimera i otępieniu. Ta lecznicza przyprawa lepiej sie przyswaja w towarzystwie pieprzu
Adobe Stock
Newsy
Zapobiega chorobie Alzheimera i otępieniu. Łączcie tę leczniczą przyprawę ze zwykłym pieprzem.
Ta jaskrawożółta przyprawa dodana do rosołu czy ciasta, poprawi ich barwę na bardziej apetyczną. Jednocześnie przyniesie wam ogromne korzyści zdrowotne. Dodawajcie ją do potraw razem z pieprzem.

Kurkuma nazywana jest „kuzynką imbiru”. Z powodu koloru wykorzystywana jest do nadawania intensywnych, apetycznych barw potrawom. Dodana do ciasta czy makaronu, pomoże sprawić wrażenie, że ciasto zawiera w składzie więcej jajek. Ze względu na wartości zdrowotne powinna być na stałe włączona do naszego jadłospisu. I choć sama zawiera masę składników odżywczych, w towarzystwie czarnego pieprzu działa jeszcze lepiej. Jak działa kurkuma sama, a jak z dodatkiem pieprzu? Zdrowotne walory kurkumy Ważnym składnikiem kurkumy jest kurkumina. Udowodniono skuteczność tego składnika z terapii zaburzeń ośrodkowego układu nerwowego i zaburzeń metabolicznych. Jest wykorzystywana w leczeniu choroby Parkinsona, Alzheimera i depresji. Zmniejsza ryzyko udarów. Ma także właściwości: Przeciwzapalne Przeciwnowotworowe Przeciwwirusowe Antyoksydacyjnymi  Dzięki temu, że może hamować obrzęk płuc i włóknienie płuc, może być pomocna zarówno w zapobieganiu, jak i leczeniu COVID – 19. Używa się jej do leczenia zaburzeń żołądkowo – jelitowych: Niestrawności Zapalenia jelit Zapalenia trzustki Nowotworach układu pokarmowego Dzięki temu, że pobudza wydzielanie żółci, działa ochronnie na wątrobę. Kurkumina jest także wykorzystywana w terapiach odchudzających. Jej długotrwałe przyjmowanie, zapobiega nadmiernemu przyrostowi tkanki tłuszczowej. Wartości zdrowotne czarnego pieprzu W pieprzu z kolei występuje ważny składnik – piperyna. Dzięki tej substancji, pieprz to znacznie więcej niż tylko popularna przyprawa. Ma silne działanie lecznicze i odchudzające. Wzmacnia także układ odpornościowy. Koreańscy naukowcy odkryli pewną właściwość piperyny, która jak twierdzą, przyczyni się do zwalczenia problemu otyłości na świecie. Otóż...