Zobaczcie, co Tomek Strzelczyk robi z brokuła. Parę minut roboty i danie petarda gotowe
oddaszfartucha/Instagram, AdobeStock
Newsy

Zobaczcie, co Tomek Strzelczyk robi z brokuła. Parę minut roboty i danie-petarda gotowe

Brokułowi w takiej odsłonie nikt się nie oprze - nawet najwięksi przeciwnicy tego warzywa. Jest chrupiący, pozbawiony silnego, charakterystycznego zapachu i po prostu pyszny.

Niektórzy pewnie się zgodzą, że brokuł jest warzywem dość problematycznym. Każdy wie, że jest bardzo zdrowy, ale nie wszyscy za nim przepadają. Tym, co odrzuca od brokułów, jest ich zapach. Trzeba przyznać, że gotowany brokuł nie pachnie najlepiej, dlatego trudno znaleźć miłośników zupy brokułowej czy zapiekanki warzywnej z tym dodatkiem.

Sposobem na to jest podanie brokuła na zimno - w sałatce. Trzeba go oczywiście wcześniej podgotować, żeby nie był twardy, ale i na to Tomek Strzelczyk ma swoją metodę. Sprawdźcie sami. 

Przepis na sałatkę brokułową Tomka Strzelczyka

Tomasz brokuły gotuje bardzo krótko, bo zaledwie 5 minut i zaraz po tym przekłada je do miski z lodowatą wodą. Chodzi o to, by natychmiast zatrzymać proces gotowania i dalszego zmiękczania. Brokuły będą więc chrupiące, ale nie nadmiernie twarde, a ich zapach nie będzie tak intensywny. Zobaczcie, jak zrobić z nich zdrową i smaczną sałatkę:

Składniki:

  • 1 brokuł

  • pół puszki kukurydzy

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 marchewka

  • 1 cebula czerwona

  • 3 łyżki śmietany 18%

  • 2 łyżki majonezu

  • cytryna

  • 1 łyżeczka cukru

  • posiekana natka pietruszki

  • sól

  • pieprz

Zobacz także
Kotlety rybne nie rozpadną się, jeśli zrobicie 1 ważną rzecz. Sprawdzony patent Tomka Strzelczyka

Kotlety rybne nie rozpadną się, jeśli zrobicie 1 ważną rzecz. Sprawdzony patent Tomka Strzelczyka

Nie wyrzucajcie tej części brokuła. Wykorzystacie ją do zrobienia czegoś pysznego

Nie wyrzucajcie tej części brokułu. Wykorzystacie ją do zrobienia czegoś pysznego

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlejcie wodę i zagotujcie. Następnie wsypcie po jednej łyżeczce cukru i soli. 

  2. Brokuł pokrójcie na małe różyczki. Wsypcie do garnka z gorącą wodą. Od momentu, gdy ponownie się zagotuje, gotujcie brokuł dokładnie przez 5 minut.

  3. Następnie przełóżcie go łyżką cedzakową do miski z wodą i kostkami lodu. Możecie go w niej zostawić na dłuższą chwilę i w tym czasie zająć się resztą przygotowań. 

  4. Obierzcie marchewkę i zetrzyjcie ją na średnich oczkach. Ogórki konserwowe pokrójcie w plasterki. Przełóżcie do dużej miski (lub głębokiego półmiska).

  5. Teraz odcedźcie brokuły na sicie i poczekajcie, aż ociekną z wody. Pokrójcie w tym czasie cebulę w piórka i wsypcie ją do miski z resztą warzyw.

  6.  W miseczce wymieszajcie śmietanę z majonezem. Jeśli lubicie, możecie dać więcej majonezu, niż jest w przepisie. Doprawcie solą i pieprzem. Zetrzyjcie też 2 ząbki czosnku, a na koniec wlejcie sok z połowy cytryny (warto ją wcześniej zrolować na blacie, by wypuściła więcej soku). Dodajcie jeszcze dwie szczypty cukru i wymieszajcie.

  7. Odcedzone brokuły przełóżcie do miski z resztą warzyw. Posiekajcie natkę pietruszki i wsypcie do miski. Na koniec dodajcie kukurydzę z puszki. 

  8. Całość zalejcie przygotowanym sosem śmietanowo-majonezowym. Delikatnie przemieszajcie, by składniki się połączyły. Smacznego!

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube

Magda Gessler odpowiada na pytania

Tomasz Strzelczyk pitrasi obiad w jednym garnku. Prosty przepis na pulpety z makaronem jest wasz
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook/YouTube
Newsy
Tomasz Strzelczyk pichci pulpety z makaronem. Patrzcie, co robi najpierw z mięsem 
Tomasz Strzelczyk podaje przepis na prosty i smaczny obiad. Pożywny, zdrowy i taki, żeby się nie narobić a ugościć całą rodzinę. 

Podczas przygotowania tego posiłku, znany kucharz wykorzystuje tylko jedno naczynie, a mianowicie - głęboką patelnię, jeżeli takiej nie macie, możecie też użyć garnka. Ważne jest to, że oszczędzacie sobie dodatkowego mycia naczyń.  Makaron, mielona wołowina, cebula, brokuł i pomidory z puszki to składniki, z których wasz ulubiony youtuber wyczarował smakowity obiad dla przynajmniej 4 osób.  Triki Tomasza Strzelczyka na idealne pulpety  Tomasz Strzelczyk dodaje do swoich pulpetów szczyptę chili, jeżeli jednak nie lubicie ostrych dań, po prostu zrezygnujcie z tej przyprawy.  Pulpeciki podsmażcie krótko (aż wytworzy się rumiana skorupka) na bardzo rozgrzanym tłuszczu. To ważne, gdyż nie można ich smażyć zbyt długo, bo mięso zrobi się twarde.   Czosnek podsmażajcie dosłownie pół minuty. W przeciwnym razie może stać się gorzki i zepsuć smak potrawy.  Podsmażanie koncentratu pomidorowego sprawia, że jest on smaczniejszy i bardziej aromatyczny.  Surowy makaron tagliatelle ułóżcie w całych gniazdkach na sosie pomidorowym, nie rozdzielajcie go.  Przepis na klopsy z makaronem i warzywami  Składniki:  250 g makaronu wstążki   500 g mielonej wołowiny  1 cebula   1/2 brokuł  2 ząbki czosnku   1 puszka krojonych pomidorów  1 łyżka koncentratu pomidorowego  250 ml wody lub bulionu   200 ml śmietanki 18 procent  świeżo roztarty pieprz   sól  2 łyżeczki ziół prowansalskich  szczypta chili  Sposób przygotowania:  Przyprawcie mięso solą i świeżo roztartym pieprzem. Dodajcie trochę słodkiej czerwonej...

Trik Tomasza Strzelczyka na dokładne obranie młodych ziemniaków. Wystarczy 5 minut
oddaszfartucha/Instagram, AdobeStock
Newsy
Trik Tomasza Strzelczyka na dokładne obranie młodych ziemniaków. Wystarczy 5 minut
Jak w szybki i prosty sposób obrać młode ziemniaki? Tomasz Strzelczyk przychodzi z pomocą i prezentuje swoją niecodzienną metodę.

Nie ma chyba nic lepszego, niż młode ziemniaki z masłem i koperkiem. Nie trzeba ich w ogóle obierać - mają tak delikatną skórkę, że wystarczy wyczyścić je np. szczotką pod bieżącą wodą. Ale czy wiedzieliście, że istnieją jeszcze sprytniejsze sposoby na obranie młodych ziemniaków? Poznajcie trik Tomasza Strzelczyka. Jak łatwo obrać młode ziemniaki? Niektórzy młode ziemniaki obierają, co nie ma większego sensu przy tak delikatnej skórce. Zamiast szorować szczotką, możecie je łatwo wyczyścić z pomocą gruboziarnistej soli - tak, jak robi to Tomasz Strzelczyk. Ziemniaki włóżcie do dużej miski i posypcie obficie solą. Rękami mieszajcie ziemniaki przez kilka minut - gruboziarnista sól zadziała jak tarka i usunie wszelkie zanieczyszczenia. Później ziemniaki wystarczy dokładnie opłukać i gotowe - już nadają się do ugotowania i dalszych przygotowań. Przepis na młode ziemniaki według Tomasza Strzelczyka Jeżeli jeszcze nie próbowaliście ziemniaków przyrządzonych w ten sposób, to koniecznie zróbcie je według tego przepisu. Do przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: około kilogram młodych ziemniaków 2 średniej wielkości cebule 2 ząbki czosnku olej do smażenia słodka papryka zioła prowansalskie koperek (pęczek) sól pieprz Przygotowanie: Korzystając z triku Tomasza, obierzcie młode ziemniaki. Następnie włóżcie je do garnka z wodą i ugotujcie. Odcedźcie po ugotowaniu.  Cebulę pokrójcie w piórka.  Na dużą patelnię wylejcie olej, podgrzejcie i wrzućcie cebulę. W momencie, gdy cebula się ozłoci, zdejmijcie ją z patelni. Ponownie dodajcie olej na patelnię i wrzućcie ugotowane ziemniaki. Smażcie do zrumienienia. Doprawcie szczyptą czerwonej...

Tomasz Strzelczyk serwuje „zapiekankę proboszcza”. Przepis na ziemniaki i szynkę pod beszamelem
Tomasz Strzelczy ODDASZFARTUCHA Facebook
Newsy
Tomasz Strzelczyk serwuje „zapiekankę proboszcza”. Przepis na ziemniaki i szynkę pod beszamelem
Dziś będzie szybkie danie, które każdy zrobi bez specjalnego wysiłku. Przepis na smakowitą „zapiekankę proboszcza” z gotowanych ziemniaków, szynki i cebuli – leci do was prosto od Tomasza Strzelczyka. 

„Niedrogie, proste jadło”, tak Tomasz Strzelczyk określa swoją autorską zapiekankę. Jednak nie obejdzie się w niej bez wykwintnych elementów, jak choćby sos beszamel i dodatek gałki muszkatołowej.  Idealny sos beszamel według Tomasza Strzelczyka Ważnym elementem tego smacznego dania jest sos beszamel. Doświadczony kucharz zdradza, w jaki sposób go przygotować by nie wyszedł zbyt rzadki czy grudkowaty.  Sos beszamel przygotowuje się szybko, jednak ważne jest, by robić to na bardzo małym ogniu i cały czas mieszać.   Istotne jest również, by mleko dolewać stopniowo i nie szaleć z jego ilością. Tylko w ten sposób będziecie mieć kontrolę nad konsystencją sosu. Sos zgęstnieje, gdy zaczynie wrzeć. Jeżeli wówczas będzie zbyt gęsty, możecie rozrzedzić go, dolewając jeszcze mleka.  Przepis na „zapiekankę proboszcza” z ziemniaków, szynki i cebuli  Składniki:   1 kg ziemniaków   200 g parzonej szynki   2 cebule   3 ząbki czosnku  400 ml mleka   2 łyżki masła   2 płaskie łyżki mąki    0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej   50 g żółtego sera  Sposób przygotowania:  Ziemniaki pokrójcie w grubszą kostkę i wrzućcie do garnka. A następnie zalejcie zimną, posoloną wodą i gotujcie do miękkości.  Odcedźcie i przełóżcie do naczynia żaroodpornego.   Pokrójcie cebulę w piórka i szynkę w szerokie w paski.  Na patelnię wlejcie odrobinę oleju, a gdy się rozgrzeje smażcie na nim szynkę i cebulę, przez około 10 min, aż cebula zmięknie.  Zetrzyjcie 3 ząbki czosnku i dodajcie na koniec smażenia. Przyprawcie...

Przepis Tomasza Strzelczyka na najlepszy sos mięsno-grzybowy. Dzięki temu trikowi nie musicie go zagęszczać
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook
Newsy
Przepis Tomasza Strzelczyka na sos mięsno-grzybowy. Dzięki 1 trikowi nie trzeba go zagęszczać
Sos mięsno-grzybowy z receptury Tomasza Strzelczyka przygotowywany jest z mięsa wołowego i suszonych grzybów. Według popularnego kucharza, taki sos można jeść codziennie. 

Ten sos to prawdziwy smak jesieni zrobiony w jednym garnku. Aromatyczny, treściwy i gęsty, a do tego prosty w przygotowaniu. Kroicie, wrzucacie do garnka i czekacie. A dzięki jednemu banalnemu trikowi nie będziecie musieli go nawet zagęszczać.  Porady Tomasza Strzelczyka dotyczące przygotowania sosu  Tomasz Strzelczyk jak zwykle dzieli się swoim bogatym doświadczeniem kulinarnym z odbiorcami. Zdradza m.in. sposób na zagęszczenie sosu, bez tzw. podbijania mąką: Mięso oprószcie przed smażeniem mąką pszenną. To sprawi, że wołowina podczas smażenia szybciej się zamknie i pozostanie soczysta w środku. Taki zabieg ma również niebagatelny wpływ na konsystencję sosu. Mąka znajdująca się na mięsie zagęści bowiem sos i sprawi, że będzie on kremowy, a wy nie będziecie musieli już nic robić w tym temacie.  Mięso dodawajcie do smażenia partiami. Jeżeli wrzucicie na raz zbyt wiele, zacznie się wam gotować, a nie smażyć.   Suszone grzyby moczcie przez min. 2,5 godziny. W tym czasie zmieńcie w nich wodę. W ten sposób pozbędziecie się piachu. Jest to szalenie istotne, ponieważ później dodajecie grzyby wraz z wodą do sosu.   Przepis Tomasza Strzelczyka na wołowinę w sosie z suszonych grzybów  Składniki:   1 kg wołowiny na gulasz   2 cebule   1 pietruszka   3 marchewki   duża garść suszonych grzybów   3 liście laurowe   4 goździki   5 owoców jałowca   1 płaska łyżka rozmarynu   sól i świeżo roztarty pieprz   Sposób przygotowania:  Mięso przyprawcie solą, roztartym pieprzem, słodką papryką. Następnie oprószcie je solidną porcją mąki pszennej. Wymieszajcie  W garnku...