Niektórzy pewnie się zgodzą, że brokuł jest warzywem dość problematycznym. Każdy wie, że jest bardzo zdrowy, ale nie wszyscy za nim przepadają. Tym, co odrzuca od brokułów, jest ich zapach. Trzeba przyznać, że gotowany brokuł nie pachnie najlepiej, dlatego trudno znaleźć miłośników zupy brokułowej czy zapiekanki warzywnej z tym dodatkiem.

Sposobem na to jest podanie brokuła na zimno - w sałatce. Trzeba go oczywiście wcześniej podgotować, żeby nie był twardy, ale i na to Tomek Strzelczyk ma swoją metodę. Sprawdźcie sami. 

Przepis na sałatkę brokułową Tomka Strzelczyka

Tomasz brokuły gotuje bardzo krótko, bo zaledwie 5 minut i zaraz po tym przekłada je do miski z lodowatą wodą. Chodzi o to, by natychmiast zatrzymać proces gotowania i dalszego zmiękczania. Brokuły będą więc chrupiące, ale nie nadmiernie twarde, a ich zapach nie będzie tak intensywny. Zobaczcie, jak zrobić z nich zdrową i smaczną sałatkę:

Zobacz także:

Składniki:

  • 1 brokuł

  • pół puszki kukurydzy

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 marchewka

  • 1 cebula czerwona

  • 3 łyżki śmietany 18%

  • 2 łyżki majonezu

  • cytryna

  • 1 łyżeczka cukru

  • posiekana natka pietruszki

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlejcie wodę i zagotujcie. Następnie wsypcie po jednej łyżeczce cukru i soli. 

  2. Brokuł pokrójcie na małe różyczki. Wsypcie do garnka z gorącą wodą. Od momentu, gdy ponownie się zagotuje, gotujcie brokuł dokładnie przez 5 minut.

  3. Następnie przełóżcie go łyżką cedzakową do miski z wodą i kostkami lodu. Możecie go w niej zostawić na dłuższą chwilę i w tym czasie zająć się resztą przygotowań. 

  4. Obierzcie marchewkę i zetrzyjcie ją na średnich oczkach. Ogórki konserwowe pokrójcie w plasterki. Przełóżcie do dużej miski (lub głębokiego półmiska).

  5. Teraz odcedźcie brokuły na sicie i poczekajcie, aż ociekną z wody. Pokrójcie w tym czasie cebulę w piórka i wsypcie ją do miski z resztą warzyw.

  6.  W miseczce wymieszajcie śmietanę z majonezem. Jeśli lubicie, możecie dać więcej majonezu, niż jest w przepisie. Doprawcie solą i pieprzem. Zetrzyjcie też 2 ząbki czosnku, a na koniec wlejcie sok z połowy cytryny (warto ją wcześniej zrolować na blacie, by wypuściła więcej soku). Dodajcie jeszcze dwie szczypty cukru i wymieszajcie.

  7. Odcedzone brokuły przełóżcie do miski z resztą warzyw. Posiekajcie natkę pietruszki i wsypcie do miski. Na koniec dodajcie kukurydzę z puszki. 

  8. Całość zalejcie przygotowanym sosem śmietanowo-majonezowym. Delikatnie przemieszajcie, by składniki się połączyły. Smacznego!

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube