Zielone kluski śląskie
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy

Znudziły wam się tradycyjne, białe kluski śląskie? Zróbcie... zielone. Nawet największe niejadki zjedzą je ze smakiem

Białe, tradycyjne kluski śląskie są po prostu obłędne w smaku. Czasem trzeba znaleźć sposób, by przekonać do tego najmłodszych. Wykorzystajcie naturalne barwniki!

Młodość ma to do siebie, że nie lubi rutyny i nudy. Także w kuchni. Podczas gdy starsi uwielbiają klasykę i stare sprawdzone przepisy, dzieci i młodzież wciąż szukają czegoś innego.

Tym czymś mogą być kluski śląskie w kolorze, jaki sobie tylko wymarzycie! Dzisiaj przedstawiamy wam kluski o kolorze zielonym.

Taką barwę możecie osiągnąć w swoich ziemniaczanych cudeńkach na wiele sposób.  Najprostszym będzie dodanie do masy ziemniaczanej nieco młodego mielonego jęczmienia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Nie tylko na zielono

Ten składnik znajdziecie w sklepach ze zdrową żywnością, a także w supermarketach. Jeżeli macie trudność z zaopatrzeniem się w jęczmień, nic straconego.

Klasycznym barwnikiem będzie także szpinak. To warzywo podsmażone tak, jak zwykle na patelni powinno potem znaleźć się w masie ziemniaczanej. Kolorowy sukces gwarantowany.

Dużą furorę na waszych stołach zrobią także kluski zabarwione na intensywnie żółty kolor. Ten uda wam się osiągnąć dzięki dodatkowi kurkumy w proszku.

Kolorowe kluski z dodatkiem

Do kompletu brakuje jeszcze koloru czerwonego. A skoro czerwony, to nie wypada nie użyć buraka. Odrobina tego warzywa dodanego do ciasta na kluski, sprawi że otrzymacie naprawdę ciekawe rezultaty.

Zobacz także
czy moczyć mięso do rosołu

Czy mięso na rosół powinno się wcześniej moczyć w zimnej wodzie? Większość kucharzy mówi, że…

Ubijanie kotletów

Zamoczcie w tym schabowe przed smażeniem. Mięso będzie kruche i soczyste

Białe, zielone, czerwone i żółte kluski śląskie z obowiązkową dziurką w środku. Taki zestaw zrobi wrażenie i na najmłodszych smakoszach, i na tych nieco starszych!

Do kolorowych klusków polecamy delikatne sosy  śmietanowe lub grzybowe. Świetnie skomponują się z ziemniaczanym smakiem klusków!

Przepis na smaczny grzybowy sos znajdziecie klikając w ten link: Szybki i najsmaczniejszy na świecie sos do klusek śląskich, pyz i kopytek. Wyliżecie talerze do czysta

A teraz czas już na przepis na obiecane przez nas zielone kluski śląskie:

Kluski śląskie z zielonym barwnikiem

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych letnich ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 2 łyżki mielonego młodego jęczmienia

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki przeciśnijcie przez praskę.
  2. Do ziemniaków gotowanych dodajcie 2 łyżki mielonego jęczmienia, by nadać im zielony kolor. W tym momencie możecie dodać do ziemniaków także inne naturalne barwniki – szpinak, sok z buraka, czy kurkumę.
  3. Dodawajcie do ziemniaków tyle mąki ziemniaczanej, by uformować delikatne, elastyczne ciasto.
  4. Wyrabiajcie z ciasta podłużne warkocze.
  5. Następnie lekko spłaszczcie warkocz i wykrajajcie kluski z obowiązkową dziurką.
  6. Gotujcie partiami w osolonej wodzie do momentu aż kluski będą miękkie. Uważajcie, by ich nie rozgotować!
  7. Podawajcie z sosem, masłem lub ze skwarkami. 
ile ziemniaków i mąki na kluski śląskie
Adobe Stock
Newsy
Ile ziemniaków i ile mąki trzeba dodać do klusek śląskich? Odpowiedź może zadziwić
W poszukiwaniu idealnych proporcji składników na kluski śląskie, zajrzeliśmy do kilku książek kucharskich. Jaki powinien być stosunek ziemniaków do mąki?

Biołe kluski, guminowe, kartofelmelklezy, gumiklyjzy – trzeba z ręką na sercu przyznać, że Ślązacy mają fantazję iście ułańską, jeżeli chodzi o nazywanie swoich ukochanych klusków śląskich. Niezależnie od tego jak bardzo pieszczotliwą nazwę nadadzą swoim wyrobom śląskie gospodynie, muszą wcześniej zadbać o odpowiednie proporcje składników do ich przygotowania. Jaka jest idealna proporcja składników na kluski śląskie? Chodzi oczywiście o stosunek ziemniaków do mąki. Jaka jest złota proporcja? Postanowiliśmy sprawdzić to w fachowej literaturze. Jaki z tego wniosek? Cóż, źródła nie są ze sobą całkiem zgodnie. Która z nich jest najbliżej prawdy o idealnych kluskach śląskich? W książce Otyli Słomczyńskiej i Stanisławy Sochackiej „Nowa kuchnia śląska” z 1989 roku, czytamy o proporcji ziemniaków do mąki ziemniaczanej 4:1. Podobnie rzecz ma się w wydanej rok później książce „Śląska kucharka doskonała” pióra Elżbiety Łabońskiej.  Znajdujemy taką samą informację - proporcja 4:1. Tyle o proporcjach między kartoflami a mąką ziemniaczaną od rodowitych Ślązaczek. Nieco inaczej sprawę widzą ogólnopolskie wydawnictwa. „Podręcznik do nauki zawodu kucharz w technikum i szkole policealnej” z 2011 roku, podpowiada nam z kolei proporcję 3:1. Co na to dumni mieszkańcy Katowic, Gliwic i Chorzowa? Jak smakują kluski śląskie z większą ilością mąki ziemniaczanej? Która strona ma rację? Zapewne nie ma jednej, zapisanej przed laty stałej proporcji obu tych kluczowych składników. Kluski z większą ilością świeżo utłuczonych ciepłych ziemniaków będą na pewno bardziej delikatne i mięciutkie. Wpływ na ostateczną proporcję ma także rodzaj ziemniaków i ich zawartość skrobi. Jeżeli obawiacie się...

kluski śląskie
Ania321/gotujmy.pl
Newsy
Co zrobić, żeby kluski śląskie się nie sklejały? Jest na to 1 genialny trik 
Lista składników potrzebnych do przygotowania klusek śląskich jest krótka. Wiele osób potrafi jednak popełnić błędy w przygotowaniu. Oto nasze wskazówki.

1 kg gotowanych ziemniaków i nieco mąki ziemniaczanej – to wystarczy, by zagnieść sporo ciasta na kluski śląskie z charakterystyczną dziurką. Podaje je się zwykle w towarzystwie rolad wołowych i modrej kapusty. Poza Górnym Śląskiem popularne jest także podawanie tych klusków ziemniaczanych ze skwarkami lub z masłem albo w towarzystwie gęstych, mięsnych sosów i kiszonej kapusty. Niektóre gospodynie domowe do swoich klusków śląskich dodają także jajko. Dzięki temu kluski będą miały nieco inną konsystencję – staną się delikatnie bardziej zwarte i nie będą rozpadały się podczas gotowania. Inne panie domu stosują także jeszcze ciekawsze urozmaicenia. Mowa tu na przykład o dodaniu do masy ziemniaczanej nieco gazowanej wody (ok. łyżka stołowa). Wtedy kluski staną się jeszcze bardziej pulchne. Przepis na kluski śląskie Składniki: 1 kg gotowanych ziemniaków Mąka ziemniaczana – ok. 10-15 dag Przygotowanie: Gotowane ziemniaki przeciskamy przez prasę do ziemniaków. Do zimnych ziemniaków dodajemy powoli mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy miękkie ciasto. Opcjonalnie do ciasta możemy dodać nieco gazowanej wody i jajko. Dobrze wyrobione ciasto formujemy w warkocz i wykrajamy równe porcje na kluski. Spłaszczamy ciasto i wyciskamy palcem małe zagłębienie w klusku. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Wrzucamy kluski do garnka partiami, tak by nie skleiły się podczas gotowania. Po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy jeszcze ok. 2 minuty. Wyławiamy gotowe kluski łyżką cedzakową i odkładamy na talerze.  

Kluski śląskie
Gotujmy.pl/anulkadh
Newsy
Robiąc ciasto na kluski śląskie dodajecie jajko? Wg doświadczonych kucharek jest tylko 1 odpowiedź
Lista składników potrzebnych do przygotowania klusek śląskich jest krótka. Dodajecie do niej jeszcze jajko?

Polacy to naród, który kocha ziemniaczane potrawy. Puree do drugiego dania, placki ziemniaczane , czy wreszcie kluski śląskie .  Charakterystyczne kluchy z dziurką jemy z masłem, ze skwarkami, z cebulką, a także jako dodatek do gęstych i zawiesistych sosów. W Katowicach, Chorzowie czy w Zabrzu, a więc na Górnym Śląsku bez klusków nie obejdzie się porządny niedzielny obiad. Do klasycznego zestawu oprócz klusków Ślązacy dodają jeszcze obowiązkowe rolady wołowe i modrą kapustę. Kluski śląskie wbrew swojej nazwie zajadają nie tylko hanysi z Górnego Śląska. Polacy w każdym zakątku naszego pięknego kraju. Od morza do Tatr kluski z dziurką gotują wszystkie gospodynie domowe. I chyba nie skłamiemy, że prawie wszystkie panie domu w pewnym momencie stanęły przed poważnym dylematem. Czy do klusków śląskich powinno się dodawać jajko? Dodawać do ciasta na kluski jajko czy nie dodawać? Większość z nich oczywiście wypraktykowała swój własny sposób na kluski, ale spróbujmy raz na zawsze rozwiać jajeczne wątpliwości. Według doświadczonych kucharek, kluczem do tego, czy jajko powinno znaleźć się w ziemniaczanej masie, jest to, jakiego rodzaju ziemniaków używacie do klusek. Jeżeli przyjdzie wam przygotowywać kluski śląskie z zimnych, na przykład „wczorajszych” ziemniaków, może być to konieczne. Jajko sprawi, że zimne ziemniaki lepiej połączą się z sypką skrobią ziemniaczaną. Lepiej sklejone ciasto to z kolei pewność, że kluski nie rozlecą się podczas gotowania. Jeśli zaś robicie kluski z jeszcze ciepłych, świeżo gotowanych ziemniaków, które dopiero co przepuściliście przez praskę, jajko może okazać się zbyteczne. Przepis na kluski śląskie Składniki: Ok. 1 kg gotowanych ziemniaków...

kluski śląskie dziurka
Flickr
Newsy
Po co w kluskach śląskich robi się dziurki? Mają bardzo ważną funkcję, o której większość nie wie
Są tak mięciutkie i smaczne, że niektórzy połykają je niemal bez gryzienia. Część sekretu klusków śląskich tkwi w ich dziurce.

Kluski śląskie to eksportowe danie gospodyń z okolic Katowic, Zabrza i Chorzowa. Ślązaczki podają je zwykle w towarzystwie rolad wołowych i modrej kapusty. Trudno odpowiedzieć na pytanie, dlaczego czerwona kapusta z octem, a także mięsne roladki nie podbiły serca reszty Polski, a kluski wręcz przeciwnie. Palcem lub łyżeczką W pozostałych częściach naszego kraju podaje się je z gęstymi sosami, ze skwarkami, a także z roztopionym masłem. Każdy wariant podania jest godny pochwały, ale kluski najlepiej odnajdują się wraz z płynnymi sosami. Dzieje się tak oczywiście ze względu na ich kształtną dziurkę, którą panie domu wykonują zwykle palcem. Niektóre zagłębienia w cieście ziemniaczanym robią także łyżeczką. Pisaliśmy o tym w tym artykule:  Nie macie pojęcia, do czego przydaje się łyżka, gdy robicie kluski śląskie. Nie chodzi o wyciąganie ich z garnka Po co dziurka? Wyciśnięty w klusku dołek to jednak nie tylko miejsce na pyszny sos. Okazuje się, że rola niewinnej dziurki jest znacznie poważniejsza. Zagłębienia wykonywane palcem w kluskach mają za zadanie zmienić nieco kształt tych ziemniaczanych cudeniek. Dzięki temu ciasto ziemniaczane szybciej, dokładniej i po prostu lepiej dogotowuje się we wrzącej, osolonej wodzie. Koniec końców, dziurka w kluskach śląskich spełnia także inne zadanie. Dzięki niej kluski wyglądają znacznie apetyczniej! A teraz czas już na przepis na szybkie i smaczne kluski śląskie. Z obowiązkową dziurką, rzecz jasna! Przepis na kluski śląskie Składniki: 1 kg gotowanych ziemniaków Mąka ziemniaczana – ok. 10-15 dag Opcjonalnie: jajko, woda gazowana Opcjonalnie: łyżka mąki pszennej Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki przeciśnijcie przez praskę. Do ostudzonych ziemniaków dodajcie powoli mąkę...