Młodość ma to do siebie, że nie lubi rutyny i nudy. Także w kuchni. Podczas gdy starsi uwielbiają klasykę i stare sprawdzone przepisy, dzieci i młodzież wciąż szukają czegoś innego.

Tym czymś mogą być kluski śląskie w kolorze, jaki sobie tylko wymarzycie! Dzisiaj przedstawiamy wam kluski o kolorze zielonym.

Taką barwę możecie osiągnąć w swoich ziemniaczanych cudeńkach na wiele sposób.  Najprostszym będzie dodanie do masy ziemniaczanej nieco młodego mielonego jęczmienia.

Nie tylko na zielono

Ten składnik znajdziecie w sklepach ze zdrową żywnością, a także w supermarketach. Jeżeli macie trudność z zaopatrzeniem się w jęczmień, nic straconego.

Zobacz także:

Klasycznym barwnikiem będzie także szpinak. To warzywo podsmażone tak, jak zwykle na patelni powinno potem znaleźć się w masie ziemniaczanej. Kolorowy sukces gwarantowany.

Dużą furorę na waszych stołach zrobią także kluski zabarwione na intensywnie żółty kolor. Ten uda wam się osiągnąć dzięki dodatkowi kurkumy w proszku.

Kolorowe kluski z dodatkiem

Do kompletu brakuje jeszcze koloru czerwonego. A skoro czerwony, to nie wypada nie użyć buraka. Odrobina tego warzywa dodanego do ciasta na kluski, sprawi że otrzymacie naprawdę ciekawe rezultaty.

Białe, zielone, czerwone i żółte kluski śląskie z obowiązkową dziurką w środku. Taki zestaw zrobi wrażenie i na najmłodszych smakoszach, i na tych nieco starszych!

Do kolorowych klusków polecamy delikatne sosy  śmietanowe lub grzybowe. Świetnie skomponują się z ziemniaczanym smakiem klusków!

Przepis na smaczny grzybowy sos znajdziecie klikając w ten link: Szybki i najsmaczniejszy na świecie sos do klusek śląskich, pyz i kopytek. Wyliżecie talerze do czysta

A teraz czas już na przepis na obiecane przez nas zielone kluski śląskie:

Kluski śląskie z zielonym barwnikiem

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych letnich ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 2 łyżki mielonego młodego jęczmienia

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki przeciśnijcie przez praskę.
  2. Do ziemniaków gotowanych dodajcie 2 łyżki mielonego jęczmienia, by nadać im zielony kolor. W tym momencie możecie dodać do ziemniaków także inne naturalne barwniki – szpinak, sok z buraka, czy kurkumę.
  3. Dodawajcie do ziemniaków tyle mąki ziemniaczanej, by uformować delikatne, elastyczne ciasto.
  4. Wyrabiajcie z ciasta podłużne warkocze.
  5. Następnie lekko spłaszczcie warkocz i wykrajajcie kluski z obowiązkową dziurką.
  6. Gotujcie partiami w osolonej wodzie do momentu aż kluski będą miękkie. Uważajcie, by ich nie rozgotować!
  7. Podawajcie z sosem, masłem lub ze skwarkami.