Znudziły mnie już kotlety mielone i zrobiłem rodzinie inne. Najbardziej smakowały babci
GettyImages
Newsy

Znudziły mnie już kotlety mielone i zrobiłam rodzinie inne. Najbardziej smakowały babci

To wciąż dość mało popularna, a wyjątkowo smaczna i prosta potrawa. Nie znajdziecie tutaj ani grama mięsa, a mimo te kotleciki są wyjątkowo pożywne. Główny składnik tych kulek jest również naładowany białkiem, dzięki czemu zapewniają sytość na długo.

Nawet największy miłośnik kotletów przyzna, że czasami przyda się chwila wytchnienia od tych smakołyków. W ich miejsce można zrobić wciąż mało popularne, a bardzo smaczne falafele. To świetna alternatywa dla zwykłych kotletów - można je jeść zarówno na obiad, jak i drugie śniadanie czy przekąskę w podróży. I nie potrzeba nawet grama mięsa. Wypróbujcie poniższy przepis i przekonajcie się sami. 

Co to jest falafel?

Falafel to po prostu mały kotlet z moczonej i zmielonej ciecierzycy z przyprawami, smażony w głębokim tłuszczu. Na jednym się nie kończy - falafele podaje się, podobnie jak pulpety, w ilości co najmniej kilku sztuk na jedną porcję. Tradycyjnie jada się je z hummusem (pastą z ciecierzycy) lub w pieczywie (w picie) z warzywami, ale obiad składający się z falafeli możecie skomponować jak tylko chcecie. 

Zobacz także
Już nie kupuję mięsa w markecie. U rzeźnika dostanę to za kilka zł i mam obiad jak ta lala

Już nie kupuję mięsa w markecie. U rzeźnika dostanę to za kilka zł i mam obiad jak ta lala

Z 1 cukinii robię pulpety dla całej rodziny. W 15 minut można podawać na stół

Z 1 cukinii robię pulpety dla całej rodziny. 15 min i można podawać na stół

Przepis na falafel

Składniki:

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 cebula

  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)

  • 1 łyżeczka kolendry mielonej

  • 1 łyżeczka soli

  • pół płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej

  • pół płaskiej łyżeczki imbiru

  • pół płaskiej łyżeczki cynamonu

  • pół płaskiej łyżeczki pieprzu

  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Do zrobienia tych kotlecików jest potrzebna surowa i namoczona wcześniej ciecierzyca. Nie nadaje się do tego ani ciecierzyca gotowa ze słoika, ani ta gotowana wcześniej w garnku.
    Dzień wcześniej należy wsypać do naczynia 1 szklankę ciecierzycy, zalać ją 2 szklankami zimnej wody i odstawić na 8-10 godzin, ale nie więcej niż 12. 

  2. Po wymoczeniu odlejcie nadmiar wody i wypłuczcie ciecierzycę. 

  3. Dodajcie do niej 4 całe, obrane ząbki czosnku, pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę i przyprawy. Wymieszajcie, a następnie zmielcie wszystko w maszynce do mięsa, na najmniejszych oczkach. 

  4. Jeżeli nie macie nakładki z bardzo małymi oczkami, to możecie przepuścić masę przez maszynkę dwa razy.

  5. Na koniec dodajcie do niej sodę oczyszczoną i starannie wymieszajcie. 

  6. Przykryjcie talerzem naczynie ze składnikami i odstawcie je na około godzinę w temperaturze pokojowej. 

  7. Po tym czasie do szerokiego rondla lub głębokiej patelni średniej wielkości wlejcie sporą ilość oleju - tyle, by sięgał na około 3 cm wysokości naczynia.

  8. Rozgrzejcie dobrze tłuszcz.

  9. Z masy na falafele uformujcie kulki wielkości orzechów włoskich i spłaszczcie każdą z nich delikatnie. 

  10. Gdy tłuszcz będzie już odpowiednio gorący, połóżcie na nim falafele i smażcie na złoto, po ok. 2 minuty z każdej strony. 

  11. Gotowe falafele można podać z domowym dipem, hummusem czy pastą z warzyw. Sprawdzą się fantastycznie na obiad w miejsce klasycznych kotletów. Smacznego!