
Nawet największy miłośnik kotletów przyzna, że czasami przyda się chwila wytchnienia od tych smakołyków. W ich miejsce można zrobić wciąż mało popularne, a bardzo smaczne falafele. To świetna alternatywa dla zwykłych kotletów - można je jeść zarówno na obiad, jak i drugie śniadanie czy przekąskę w podróży. I nie potrzeba nawet grama mięsa. Wypróbujcie poniższy przepis i przekonajcie się sami.
Co to jest falafel?
Falafel to po prostu mały kotlet z moczonej i zmielonej ciecierzycy z przyprawami, smażony w głębokim tłuszczu. Na jednym się nie kończy - falafele podaje się, podobnie jak pulpety, w ilości co najmniej kilku sztuk na jedną porcję. Tradycyjnie jada się je z hummusem (pastą z ciecierzycy) lub w pieczywie (w picie) z warzywami, ale obiad składający się z falafeli możecie skomponować jak tylko chcecie.
Przepis na falafel
Składniki:
-
1 szklanka suchej ciecierzycy
-
4 ząbki czosnku
-
1 cebula
-
1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
-
1 łyżeczka kolendry mielonej
-
1 łyżeczka soli
-
pół płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
-
pół płaskiej łyżeczki imbiru
-
pół płaskiej łyżeczki cynamonu
-
pół płaskiej łyżeczki pieprzu
-
pół łyżeczki sody oczyszczonej
-
olej do smażenia
Przygotowanie:
-
Do zrobienia tych kotlecików jest potrzebna surowa i namoczona wcześniej ciecierzyca. Nie nadaje się do tego ani ciecierzyca gotowa ze słoika, ani ta gotowana wcześniej w garnku.
Dzień wcześniej należy wsypać do naczynia 1 szklankę ciecierzycy, zalać ją 2 szklankami zimnej wody i odstawić na 8-10 godzin, ale nie więcej niż 12. -
Po wymoczeniu odlejcie nadmiar wody i wypłuczcie ciecierzycę.
-
Dodajcie do niej 4 całe, obrane ząbki czosnku, pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę i przyprawy. Wymieszajcie, a następnie zmielcie wszystko w maszynce do mięsa, na najmniejszych oczkach.
-
Jeżeli nie macie nakładki z bardzo małymi oczkami, to możecie przepuścić masę przez maszynkę dwa razy.
-
Na koniec dodajcie do niej sodę oczyszczoną i starannie wymieszajcie.
-
Przykryjcie talerzem naczynie ze składnikami i odstawcie je na około godzinę w temperaturze pokojowej.
-
Po tym czasie do szerokiego rondla lub głębokiej patelni średniej wielkości wlejcie sporą ilość oleju - tyle, by sięgał na około 3 cm wysokości naczynia.
-
Rozgrzejcie dobrze tłuszcz.
-
Z masy na falafele uformujcie kulki wielkości orzechów włoskich i spłaszczcie każdą z nich delikatnie.
-
Gdy tłuszcz będzie już odpowiednio gorący, połóżcie na nim falafele i smażcie na złoto, po ok. 2 minuty z każdej strony.
-
Gotowe falafele można podać z domowym dipem, hummusem czy pastą z warzyw. Sprawdzą się fantastycznie na obiad w miejsce klasycznych kotletów. Smacznego!