filiżanka herbaty
Pixabay
Newsy

Znudziła ci się zwykła herbata? Dodaj do niej samodzielnie wykonaną konfiturę. Będzie pyszna

Jeżeli znudziła ci się już zwykła czarna herbata z cytryną, przyrządź ją w niebanalny sposób, którym oczarujesz swoich gości. Co powiesz na herbatę z samodzielnie wykonaną, pyszną domową konfiturą?

Zimowe wieczory to idealny czas na to, by zaszyć się pod ciepłym kocem z ulubioną książką i kubkiem gorącej herbaty. Jeżeli znudziła się już wam klasyczna czarna herbata z cytryną, zróbcie samodzielnie konfiturę, która wspaniale wzbogaci smak tego napoju.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Do przygotowania konfitury będziesz potrzebowała:

  • 400 gramów malin (świeżych lub mrożonych)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 torebkę herbaty do wyboru

Jak zrobić malinową konfiturę?

Zagotuj w garnku wodę. Dodaj maliny i cukier. Gotuj całość na średnim ogniu przez 20-30 minut, co chwilę mieszając (w zależności od powierzchni parowania - im szerszy garnek, większa powierzchnia parowania, tym należy krócej gotować). Kiedy konfitura zacznie bulgotać, będzie już gotowa. Wyłącz gaz i przygotuj swoją ulubioną herbatę.

Herbatę zalej wrzątkiem, przykryj spodkiem i zaparzaj przez około 8-10 minut. Następnie wyjmij z filiżanki liście lub torebkę. Do zaparzonej herbaty dodaj kilka łyżeczek konfitury malinowej, po czym całość dokładnie wymieszaj. Na koniec możesz wrzucić plasterek cytryny i delektować się smakiem herbaty.

Czy wiesz, że maliny mają mnóstwo korzyści zdrowotnych?

Maliny to pyszne i niskokaloryczne owoce, które są bogate w błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Liczne badania naukowe potwierdziły, że owoce te mogą nas uchronić przed cukrzycą, rakiem, otyłością, zapaleniem stawów i innymi schorzeniami. Z łatwością dodasz je do swojego codziennego menu – mogą być smacznym dodatkiem do śniadania czy deseru.

Gęsta, słodka konfitura z malin to samo zdrowie i gwarancja pysznego smaku.

Karol Okrasa pokazał jak robi konfiturę z cukinii i pomidorów. Dodaje do niej 1 nietypowy składnik
Instagram/KarolOkrasa/AdobeStock
Newsy
Karol Okrasa pokazał jak robi konfiturę z cukinii i pomidorów. Dodaje do niej 1 nietypowy składnik 
Sezon na robienie przetworów w pełni. Koniecznie sprawdźcie przepis na przepyszną konfiturę warzywną Karola Okrasy.

Sezon na cukinię trwa w najlepsze. Jeżeli macie do dyspozycji cukinię i pomidory , zróbcie z nich konfiturę z przepisu Karola Okrasy . Taka konfitura będzie stanowiła wspaniały dodatek do różnych potraw – ryb, mięs oraz wytrawnych naleśników. Jak ją przygotować? Zdradzamy krok po kroku. Kim jest Karol Okrasa? Urodzony w 1978 roku w Białej Podlaskiej Karol Okrasa jest jednym z najlepszych kucharzy w Polsce. To autor kilku książek oraz prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej. Jak sam o sobie mówi, „jest wielkim pasjonatem gotowania i to właśnie tradycyjna polska kuchnia jest dla niego głównym źródłem inspiracji". Jako świadomy, odpowiedzialny kucharz poszukuje tradycyjnych receptur i najwyższej jakości produktów regionalnych. Stara się ocalić od zapomnienia spuściznę kulinarną naszego kraju, nadając jej nowoczesny, lekki charakter. Za działania na rzecz propagowania polskiej kuchni na arenie międzynarodowej, w 2011 r. został uhonorowany przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych odznaką Bene Merito - czytamy na oficjalnej stronie Karola. Ostatnio Okrasa podzielił się ze swoimi fanami świetnym przepisem na konfiturę z cukinii i pomidorów. Koniec lata to doskonały czas na jej przygotowanie. Jak się za to zabrać? Konfitura z cukinii i pomidorów Karola Okrasy Do przygotowania konfitury z cukinii i pomidorów, będziecie potrzebować kilku prostych składników. Składniki: cukinia – 1 szt. pomidory – 4 szt. zimna woda – 50 ml goździki – 3 szt. miód – 1 łyżka skórka starta z 1 cytryny pieprz – 2 szczypty sól – 1 szczypta Sposób przygotowania: Pomidory myjemy i pozbawiamy szypułek a następnie kroimy na ćwiartki. Po...

Konfitura z jabłek i chrzanu Karola Okrasy to poezja smaku. Świetnie pasuje do mięsa
ONS/AdobeStock
Newsy
Konfitura z jabłek i chrzanu Karola Okrasy to poezja smaku. Świetnie pasuje do mięsa
Szukacie pomysłu na pyszną konfiturę do mięs? Ta z przepisu Karola Okrasy nie ma sobie równych.

Jesień to czas, gdy chętnie przygotowujemy różnego typu konfitury . Sprawdźcie przepis na przepyszną konfiturę z pieczonych jabłek i chrzanu autorstwa Karola Okrasy . Konfitura ta świetnie się sprawdzi jako dodatek do mięsa. Jak ją zrobić? Czytajcie dalej! Przepis na konfiturę z jabłek i chrzanu Pieczone jabłka z chrzanem to prawdziwa kwintesencja jesieni. Kiedy jak nie teraz warto przygotować taką smaczną i gęstą konfiturę? Ta autorstwa Karola Okrasy świetnie się sprawdzi jako dodatek do różnego rodzaju mięs – zarówno tych podawanych na ciepło, jak i na zimno, na kanapce. Jak ją przygotować? Przygotowanie takiej konfitury jest bardzo proste, ale wymaga chwili czasu. Wysiłek ten z pewnością się jednak opłaci, bo konfitura ta smakuje wprost obłędnie. Składniki: jabłka – 5 szt. chrzan tarty – 3-4 łyżki czosnek – 0,5 ząbka korzeń imbiru – 0,5 łyżki cytryna – 1 szt. cukier – 5 łyżek Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Jabłka ze skórką kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy, aż jabłka się zarumienią i zaczną się rozpadać. Imbir obieramy i kroimy na plasterki. Czosnek siekamy. Do garnka wsypujemy cukier i rozpuszczamy go na niewielkim ogniu. Dodajemy imbir i czosnek. Kiedy cukier zacznie się karmelizować, do garnka przekładamy upieczone jabłka. Podlewamy niewielką ilością wody i chwilę smażymy. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Do masy dodajemy 3-4 łyżki chrzanu i małą ilość soku z cytryny. Dokładnie mieszamy. Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków, szczelnie zamykamy i obracamy do góry dnem. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gotową konfiturę podajemy z...

Pijcie herbatę z liści tego owocu zamiast suplementów. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Adobe Stock
Newsy
Pijcie herbatę z liści tego owocu zamiast suplementów. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Nie dajcie się wpuścić w maliny i nie ograniczajcie się do spożywania tylko owoców tych krzewów! Herbata z liści malin to naturalny środek na wiele schorzeń.

Zwyczajowo herbatę z liści malin parzyły nasze babcie lata temu na gorączkę, przeziębienie, czy też na grypę. To jednak tylko część całej prawdy na temat prozdrowotnych właściwości tego typu herbatek.  Kiedy i gdzie można zbierać liście maliny na herbatki ziołowe? Liście malin do sporządzenia parzonej herbatki można zbierać i wiosną, i latem, i także jesienią. Warto jednak wiedzieć, że do zbierania nadają się tylko młode liście malin bez plamek i przebarwień wyrastające świeżo z jej pędów. Ponadto, jeśli zdecydujecie się na własnoręczny zbiór liści malin zamiast kupowania gotowego suszu w sklepach zielarskich, pamiętajcie by wybrać krzewy rosnące z dala od ruchliwych jezdni i zakładów przemysłowych. Dlaczego herbata z liści malin jest zdrowa? Zebrane liście maliny należy suszyć w temp. ok. 30-40 st. C. Nie róbcie tego jednak bezpośrednio na słońcu – to może pozbawić liście wielu cennych składników.  Co zatem zawierają liście malin i dlaczego warto parzyć z nich herbatkę? Spójrzcie na tę listę ich składników: Sole mineralne Garbniki Polifenole (flawonoidy) Kwasy organiczne Witamina C Żelazo A teraz czas na listę właściwości prozdrowotnych i zalet picia herbatki z suszonych liści malin: Hamują rozwój bakterii w jelitach i w ten sposób są środkiem na biegunkę Dzięki zawartym antyoksydantom hamuje procesy starzenia i chroni komórki przed uszkodzeniem DNA skutkującym mnożeniu się komórek rakowych Działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie (np. w przypadkach schorzeń zapalnych w jamie ustnej) Podobnie jak owoce malin, liście także mają działalność zbijająca gorączkę Działają rozkurczowo (mogą pomóc kobietom w okresie miesiączki). Na herbatki z suszonych liści...

Soki na przeziębienie
Pixabay/Luisella Planeta Leoni
Zdrowie
Pomoże zwalczyć najgorsze przeziębienie. Skuteczne lekarstwo, którego smak kocha każdy
 
Soki zawierają cenne i lecznicze właściwości. Na jesień warto przygotować się jeszcze latem. Które owoce pomogą nam najskuteczniej w pierwszych objawach przeziębienia?

    Do jedzenia owoców nie trzeba namawiać nikogo. Co prawda, sezon na świeże owoce pomału dobiega końca, jednak w sezonie zimowym zostają wcale nie gorsze mrożonki i kilka sprawdzonych pomysłów na domowej roboty soki.  Jednym z lepszych przygotowań na sezon przeziębień i kataru jest profilaktyka. W praktyce oznacza ona nic innego jak przygotowanie się na falę chorób, która uderza, licząc od pierwszych dni października.  Malinowa pychota Maliny należą w Polsce do gatunku roślin rodzimych. U różnych odmian uprawnych owoce mogą być koloru od czarnego i purpurowego, przez czerwony, żółty, do białawego. Do soku na przeziębienie najlepiej przyda się popularna odmiana czerwona. Sok z malin można pić łyżkami, ze względu na jego słodkawy smak, jak również jako dodatek do herbaty, która przyda się w sytuacji, kiedy czujemy, że nas rozkłada. Soki malinowe znajdziecie również w supermarkecie, jednak owoc, z którego są zrobione mają najczęściej tylko w nazwie. Lekarstwo czerpiące z natury Maliny utarte z cukrem - to podstawowa baza naszego soku. Dla smaku można dorzucić liście mięty lub kilka łyżeczek miodu. Właściwości tak przyrządzonego soku są niezliczone. Od przeciwgorączkowych, po wzmacniające i przeciwmiażdżycowe. Ważną zaletą soku z malin jest jego działania odpornościowe. Witaminy zawarte w malinach wspierają działanie układu odpornościowego, który w sezonie przeziębień jest szczególnie narażony na osłabienie. Picie herbaty z dodatkiem soku z malin pomoże przeciwdziałać chorobie. I to dopiero argument!    Źródło: PoradnikZdrowie.pl