Zimowe wieczory to idealny czas na to, by zaszyć się pod ciepłym kocem z ulubioną książką i kubkiem gorącej herbaty. Jeżeli znudziła się już wam klasyczna czarna herbata z cytryną, zróbcie samodzielnie konfiturę, która wspaniale wzbogaci smak tego napoju.

Do przygotowania konfitury będziesz potrzebowała:

  • 400 gramów malin (świeżych lub mrożonych)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 torebkę herbaty do wyboru

Jak zrobić malinową konfiturę?

Zagotuj w garnku wodę. Dodaj maliny i cukier. Gotuj całość na średnim ogniu przez 20-30 minut, co chwilę mieszając (w zależności od powierzchni parowania - im szerszy garnek, większa powierzchnia parowania, tym należy krócej gotować). Kiedy konfitura zacznie bulgotać, będzie już gotowa. Wyłącz gaz i przygotuj swoją ulubioną herbatę.

Herbatę zalej wrzątkiem, przykryj spodkiem i zaparzaj przez około 8-10 minut. Następnie wyjmij z filiżanki liście lub torebkę. Do zaparzonej herbaty dodaj kilka łyżeczek konfitury malinowej, po czym całość dokładnie wymieszaj. Na koniec możesz wrzucić plasterek cytryny i delektować się smakiem herbaty.

Czy wiesz, że maliny mają mnóstwo korzyści zdrowotnych?

Maliny to pyszne i niskokaloryczne owoce, które są bogate w błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Liczne badania naukowe potwierdziły, że owoce te mogą nas uchronić przed cukrzycą, rakiem, otyłością, zapaleniem stawów i innymi schorzeniami. Z łatwością dodasz je do swojego codziennego menu – mogą być smacznym dodatkiem do śniadania czy deseru.

Zobacz także:

Gęsta, słodka konfitura z malin to samo zdrowie i gwarancja pysznego smaku.