Aromatyczny rosół
Newsy

Znudził wam się tradycyjny rosół? Dorzućcie szczyptę tego produktu, a wasi domownicy padną z zachwytu 

Musicie spróbować tego przepisu! Rosół z tym dodatkiem nabiera zupełnie nowego aromatu.

Myślicie, że słyszeliście już o wszystkich niekonwencjonalnych pomysłach na ulepszenie rosołu? Mamy dla was prawdziwy hit, który sprawdza się w Polskich domach. Rosół z tym składnikiem jest niezwykle aromatyczny, wyrazisty i urzeka. Nie potrzeba wiele. Duża szansa, że macie ten składnik już w swoich domach!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na niesamowity rosół z ciekawym dodatkiem

Rosół z tym dodatkiem jest idealny na chłodne dni.

Składniki na rosół

  • 300 g korpusu z kurczaka
  • Pietruszka
  • 3 marchewki
  • Cebula
  • 1/3 selera
  • Szczypta soli
  • Pieprz w ziarenkach
  • Inne dodatki smakowe: lubczyk, natka pietruszki, kurkuma, ziele angielskie
  • Szczypta imbiru

Przygotowanie rosołu

  1. Wlejcie wodę do garnka, dodajcie umyty wcześniej korpus kurczaka.
  2. Włączcie gaz i czekajcie, aż na powierzchni zbiorą się szumowiny.
  3. Zbierzcie je łyżką.
  4. Dodajcie obrane i pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, i seler.
  5. Cebulę opalcie nad gazem i dodajcie do rosołu.
  6. Doprawcie rosół ziarenkami pieprzu, solą i innymi dodatkami, których używacie.
  7. Do rosołu dodajcie szczyptę imbiru, nada mu ostrego smaku i podkreśli smak zupy.
  8. Gotujcie rosół, aż warzywa zrobią się miękkie.
  9. Podawajcie rosół z makaronem.

Zalety dodawania imbiru do rosołu

  • Rosół z imbirem jeszcze mocniej rozgrzewa w chłodne dni.
  • Rosół z imbirem idealnie sprawdzi się w tracie przeziębień. Ten niezwykły korzeń ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Rosół jest od dawna stosowany jako tradycyjny specyfik wspomagający leczenie przeziębień. W połączeniu będą jeszcze bardziej skuteczne.
  • Imbir rozrzedza krew i oprócz tego, że jest smaczny, jest też bardzo zdrowy!
  • Imbir działa korzystnie na procesy trawienia. Poprawia wydzielanie soków żołądkowych i powoduje, że cały posiłek będzie lepiej trawiony.
  • Imbir łagodzi mdłości. Polecany jest więc do spożycia kobietom w ciąży. Dodatek imbiru do rosołu na pewno będzie pasował osobom, dla których ta zupa jest zazwyczaj zbyt mdła w smaku.
  • Imbir dba o zdrowie jamy ustnej. Odkaża, odświeża i przeciwdziała próchnicy.

Źródło: gotujmy.pl

 

Przepis na rosół z kluskami ptysiowymi. Rosół w ciekawy sposób
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na rosół z kluskami ptysiowymi. Rosół w ciekawy sposób
Jest mnóstwo sposobów na zaserwowanie rosołu. Prezentujemy wam dziś naprawdę nietypowy. Ten rosół przygotowano go ze specjalnymi kluskami.

Rosół na pewno gości często na waszych stołach. Najczęściej jecie go z makaronem . W niektórych domach jada się rosół z dodatkiem klusek lanych , krojonych naleśników, ryżu lub po prostu czysty bulion. Mamy jeszcze jeden pomysł na dodatek do rosołu. Zaserwowany w ten sposób zaskoczy domowników. Rosół z kluskami ptysiowymi Chodzi o rosół z dodatkiem klusek ptysiowych. Są puszyste i pyszne, doskonale pasują do głębokiego w smaku rosołu. Składniki na rosół z kluskami ptysiowymi Ćwiartka z kurczaka 200 g wołowiny rosołowej 3 duże marchewki 1 pietruszka kawałek selera wielkości pietruszki 1 cebula 1/2 białej części pora 1 grzybek suszony 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 4 ziarna czarnego pieprzu 1 goździk 6 szklanek wody 1/3 łyżeczki soli Pół szklani wody 50 g masła 2 jajka 3/4 szklanki mąki szczypta soli 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki pokrojonej drobno natki pietruszki Przygotowanie rosołu z kluskami ptysiowymi Umyte mięso z kurczaka i wołowinę umieśćcie w garnku. Obierzcie i pokrójcie marchewkę, seler, cebulę, pora, pietruszkę. Rozgrzejcie suchą patelnię i podrumieńcie na niej warzywa. Dodajcie przyprawy: liście laurowe, rozgniecione w moździerzu ziele angielskie, ziarna pieprzu, goździki, sól i suszony grzyb. Zalejcie wodą i gotujcie pod przykryciem mięso z warzywami i przyprawami. Rosół przecedźcie. Doprawcie go do smaku ulubionymi przyprawami. Zagotujcie wodę do gotowania klusek, posólcie ją. Zagotujcie w małym rondlu pół szklanki wody z masłem i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wsypcie mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszajcie mocno, aż ciasto zrobi się szkliste. Zdejmijcie rondel z gazu i wsypcie pokrojoną bardzo...

Przepis na ramen. Aromatyczny bulion japoński.
Gotujmy.pl/IgraszkiLosu
Newsy
Niby rosół, a jednak zupełnie nie… Tym bulionem zajada się cały świat
Wiele osób na całym świecie docenia smak tego pysznego bulionu. Jest trochę podobny do rosołu, ale jednak według wielu osób biję go na głowę!

Mało jaka potrawa byłaby w stanie zastąpić pyszny, aromatyczny rosół . Polacy go uwielbiają. Rosół jada się przecież nie tylko na niedzielny czy odświętny obiad, ale na wywarze o głębokim smaku przygotowuje się wszystkie zupy i najlepsze sosy. Na pewno znacie wiele sposobów na wzbogacenie smaku rosołu . Niektórzy dodają do niego rozgniecione ziele angielskie i pieprz , inni praktykują dodawanie do rosołu podpalonej cebuli lub czosnku, a niektóre osoby dodają do bulionu osobliwe dodatki takie jak puree z dyni, kurkumę lub imbir, by wzbogacić jego kolor . Wiecie dlaczego rosół smakuje tak wyśmienicie? Sekret dobrego rosołu Głęboki, aromatyczny smak, który powoduje, że rosół chce się jeść to smak zwany umami. Umami jest też zwane przez wielu „piątym smakiem”, który niektórzy porównują właśnie do smaku mocnego bulionu mięsnego. Japończycy wiedza doskonale jak balansować tym smakiem. Opracowali oni własna wersję rosołu, która podbija menu restauracji na całym świecie. Ramen – niezwykle aromatyczny bulion Chodzi o ramen, czyli japoński bulion serwowany z makaronem i dodatkami. Restauracje oferujące ramen można spotkać w Japonii na każdym kroku. Jaki jest sekret tego bulionu? Składniki na bulion w ramenie Bulion do zupy ramen gotuje się w różny sposób. Trzeba gotować go długo i na wielu składnikach. Dodaje się do niego na przykład: Kości wieprzowe, drobiowe i wołowe (najlepiej ze szpikiem) Sporo imbiru Czosnek Marchewkę Wodorosty Sos sojowy Wino ryżowe Suszone grzyby shitake Pastę miso Dodatki do ramenu Ramen to dość bogata potrawa. W przeciwieństwie do rosołu, serwuje się go nie tylko z makaronem i warzywami. W ramenie może znaleźć się też: Jajko na miękko Sezam...

Herbata z imbiru przyspiesza metabolizm i odchudza. Kilka cm mniej w biodrach
Pixabay
Newsy
Herbata z imbiru przyspiesza metabolizm i odchudza. Kilka cm mniej w biodrach
Herbata z imbiru ma całą masę właściwości pozytywnych dla zdrowia, a także samopoczucia! Pomoże nawet w walce z dodatkowymi kilogramami!

Imbir to bogactwo witamin, przeciwutleniaczy i pierwiastków. Chociaż rzadko używa się go w kuchni polskiej, jest on niezwykle popularny jako przyprawa i element dań w kuchni orientalnej, a zwłaszcza japońskiej. Tłumaczy to, dlaczego Japończycy są jedną ze zdrowszych nacji na świecie… Jakie właściwości ma imbir? Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, łagodzi infekcje, Rozgrzewa w zimne dni, a także podczas przeziębień czy gorączki, Energetyzuje i niweluje uczucie zmęczenia, Wspomaga odporność i niweluje częstotliwość infekcji, Wspomaga trawienie i łagodzi wzdęcia oraz bóle żołądkowe, Zmniejsza nudności (dzięki czemu polecany jest często w ciąży), Oczyszcza organizm i wspomaga pracę nerek, Przyspiesza gojenie stanów zapalnych na skórze i w jamie ustnej, Wspomaga pamięć i dba o prawidłowe ukrwienie mózgu, Łagodzi skurcze menstruacyjne i objawy PMS (zespołu napięcia przedmiesiączkowego). Imbir na odchudzanie Napar z imbiru (herbata z imbirem) polecany jest wszystkim osobom, które są na diecie i chcą zgubić kilka kilogramów. Korzeń ten skutecznie przyspiesza przemianę materii i wspomaga trawienie. Dzięki temu może pozytywnie wpływać na szybsze spalanie tłuszczu oraz sprawia, że posiłki (nawet te większe czy spożywane o późniejszych godzinach) nie odkładają się w formie tkanki tłuszczowej. Optymalnych rezultatów możecie spodziewać się, jeśli stosowanie imbiru połączycie z odpowiednio zrównoważoną dietą.  Jak zaparzyć herbatę z imbirem? Imbir można zaparzyć w formie pokrojonych plasterków lub wiórek startych na tarce (w ten sposób uwolnią jeszcze więcej składników odżywczych). Napar należy przygotować zalewając imbir ciepłą wodą lub herbatą ziołową, dla wzmocnienia prozdrowotnych właściwości....

Przepis na flaczki z drobiu Jakuba Kuronia. Koniecznie posypcie je tą przyprawą
ONS.pl/AdobeStock
Newsy
Przepis na flaczki z drobiu Jakuba Kuronia. Koniecznie posypcie je tą przyprawą
Lubicie jeść flaki? Sprawdźcie jak przygotowuje je znany polski kucharz - Jakub Kuroń.

Flaki (nazywane również flaczkami) to tradycyjna, gęsta zupa, która powstaje z oczyszczonych i pokrojonych w cienkie poprzeczne paski fragmentów żołądka wołowego. Czasami do ich przygotowania używa się żołądków wieprzowych oraz jeleniowatych: jelenia, daniela, łosia. Podczas gdy jedni wprost uwielbiają tę potrawę, inni nie mogą wręcz na nią patrzeć. Jeśli lubicie jeść flaczki, koniecznie sprawdźcie jak przygotowuje je Jakub Kuroń. Znany polski kucharz zawsze posypuje je na koniec pewną przyprawą. Jego flaki muszą smakować fenomenalnie. Przepis na flaczki z drobiu Jakuba Kuronia Jakub Kuroń podał przepis na flaczki, które przygotowuje z żołądków drobiowych. Kucharz wzbogaca ich smak oryginalnymi przyprawami – mielonym imbirem i gałką muszkatołową. Na koniec posypuje je mielonym kminkiem. Koniecznie sprawdźcie jego przepis. Składniki: 1,5 l rosołu drobiowego pół ugotowanej kury 250 g ugotowanych żołądków drobiowych 250 g marchewki 150 g selera 1 łyżka majeranku pół łyżeczki imbiru mielonego szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka masła 1 łyżka mąki ostra papryka sól pieprz można dodać szczyptę mielonego kminku Przygotowanie: Jeżeli gotujecie rosół z korpusów kurczaka lub indyka, wówczas dokupcie 500 g piersi z kurczaka lub indyka, a skórę obierzcie z ugotowanych korpusów. Ugotowane w rosole mięso, skórę, żołądki pokrójcie w paski. Warzywa obierzcie i również pokrójcie w paski. Imbir zalejcie wrzątkiem i odstawcie na 15 minut. Późnej zlejcie do zupy tylko wodę imbirową. Na patelni rozgrzejcie masło i przesmażcie pokrojone warzywa. Pod koniec smażenia oprószcie...