Myślicie, że słyszeliście już o wszystkich niekonwencjonalnych pomysłach na ulepszenie rosołu? Mamy dla was prawdziwy hit, który sprawdza się w Polskich domach. Rosół z tym składnikiem jest niezwykle aromatyczny, wyrazisty i urzeka. Nie potrzeba wiele. Duża szansa, że macie ten składnik już w swoich domach!

Przepis na niesamowity rosół z ciekawym dodatkiem

Rosół z tym dodatkiem jest idealny na chłodne dni.

Składniki na rosół

  • 300 g korpusu z kurczaka
  • Pietruszka
  • 3 marchewki
  • Cebula
  • 1/3 selera
  • Szczypta soli
  • Pieprz w ziarenkach
  • Inne dodatki smakowe: lubczyk, natka pietruszki, kurkuma, ziele angielskie
  • Szczypta imbiru

Przygotowanie rosołu

  1. Wlejcie wodę do garnka, dodajcie umyty wcześniej korpus kurczaka.
  2. Włączcie gaz i czekajcie, aż na powierzchni zbiorą się szumowiny.
  3. Zbierzcie je łyżką.
  4. Dodajcie obrane i pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, i seler.
  5. Cebulę opalcie nad gazem i dodajcie do rosołu.
  6. Doprawcie rosół ziarenkami pieprzu, solą i innymi dodatkami, których używacie.
  7. Do rosołu dodajcie szczyptę imbiru, nada mu ostrego smaku i podkreśli smak zupy.
  8. Gotujcie rosół, aż warzywa zrobią się miękkie.
  9. Podawajcie rosół z makaronem.

Zalety dodawania imbiru do rosołu

  • Rosół z imbirem jeszcze mocniej rozgrzewa w chłodne dni.
  • Rosół z imbirem idealnie sprawdzi się w tracie przeziębień. Ten niezwykły korzeń ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Rosół jest od dawna stosowany jako tradycyjny specyfik wspomagający leczenie przeziębień. W połączeniu będą jeszcze bardziej skuteczne.
  • Imbir rozrzedza krew i oprócz tego, że jest smaczny, jest też bardzo zdrowy!
  • Imbir działa korzystnie na procesy trawienia. Poprawia wydzielanie soków żołądkowych i powoduje, że cały posiłek będzie lepiej trawiony.
  • Imbir łagodzi mdłości. Polecany jest więc do spożycia kobietom w ciąży. Dodatek imbiru do rosołu na pewno będzie pasował osobom, dla których ta zupa jest zazwyczaj zbyt mdła w smaku.
  • Imbir dba o zdrowie jamy ustnej. Odkaża, odświeża i przeciwdziała próchnicy.

Źródło: gotujmy.pl

 

Zobacz także: