pierogi z miesem z rosolu
Gotujmy.pl/misiek
Newsy

Znowu zostało wam mięso z rosołu? Nie wyrzucajcie, zróbcie przepyszny farsz do pierogów

Wiele osób nie wykorzystuje mięsa, na którym gotował się rosół. Zamiast wyrzucać, lepiej wykorzystać go do czegoś pysznego, na przykładu farszu do pierogów.

Zastanawiacie się, co można zrobić z mięsa i warzyw, które zostają po ugotowaniu rosołu? Jeśli ich nie jecie, możecie przerobić je na warzywny lub mięsny pasztet, kotleciki z posiekanego mięsa kurczaka albo farsz do pierogów. Wyjdzie soczysty i pełen smaku, jak nigdy dotąd.

Prawdopodobnie macie wszystkie potrzebne składniki pod ręką. W końcu niemal każdy zawsze posiada w kuchni jajka, mąkę czy cebulę. Wystarczy dodać kilka przypraw i pyszne pierogi są gotowe. Możecie podać je na obiad albo zamrozić na przyszłość, gdy nie będziecie mieć czasu na „stanie przy garach”. Na pewno uratują was w chwili większego głodu.

Nie ukrywajmy, każdy domownik z przyjemnością zje takie pierogi, bo chyba nie ma na świecie osoby, która nie lubiłaby tego dania. Gwarantujemy, że z tego przepisu wyjdzie tak pyszny farsz, że już nigdy więcej nie wyrzucicie mięsa z rosołu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pierogi z farszem z mięsa z rosołu - przepis

Składniki na ciasto na pierogi

  • 600g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka gorącej wody
  • Duża szczypta soli

Składniki na farsz

  • 1/2 kg mięsa wołowego z rosołu
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka z rosołu
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w drobną kostkę.
  2. Na patelni podsmażcie na oleju cebulę na złoto.
  3. Mięso razem z marchewką zmielcie w maszynce do mięsa.
  4. Do zmielonego mięsa dodajcie podsmażoną cebulę razem z olejem, na którym się smażyła, doprawcie solą i pieprzem i dokładnie wymieszajcie. 
  5. Z mąki zróbcie kopczyk, wbijcie jajko, dodajcie sól, a następnie gorącą wodę. Wyróbcie dokładnie na gładkie i elastyczne ciasto.
  6. Podzielcie ciasto na kawałki.
  7. Stolnicę lub blat podsypcie mąką, każdy kawałek rozwałkujcie cienko i wykrawajcie kółka za pomocą szklanki lub metalowej obręczy.
  8. Na każdy kawałek ciasta nałóżcie łyżeczkę farszu i zlepcie brzegi.
  9. Pierogi wrzućcie do osolonej, wrzącej wody. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię, gotujcie je przez 2-3 minuty.
  10. Możecie podawać  okrasą z podsmażonej cebulki z odrobiną soli.
  11. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

pierogi
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy
Ten pilnie strzeżony przepis na pierogi nie ma sobie równych. Zakonnicy używają go od wielu lat
Uwielbiane przez Polaków, jedzone zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Jednak przepis zakonników nie ma sobie równych! Koniecznie go sprawdźcie i wypróbujcie!

Pierogi to jedna z najpopularniejszych potraw. Są dość pracochłonne, ale pyszny smak wynagradza wszystko! Są dość uniwersalne, gdyż farszem może być dosłownie wszystko. Można je przygotować na wytrawnie, jak i na słodko, z mięsem, bądź w wersji wegetariańskiej. Pierogi dają szerokie pole do popisu, a efekt końcowy zależy jedynie od kreatywności. Sekret zakonników Pierogi cieszą się sławą na całym świecie. Do najczęściej wybieranych należą ruskie, kapustą i grzybami, serem czy na słodko z truskawkami bądź jagodami. Równie popularne są z mięsem. Przepis zakonników podbija kubki smakowe, a to dzięki odpowiedniemu wyborowi mięsa oraz jego obróbce przed przygotowaniem pierogów. Sprawdźcie! Składniki: Farsz: 1 kg szpondru włoszczyzna 1 cebula majeranek czosnek granulowany sól pieprz smalec kilka liści laurowych kilka ziarenek ziela angielskiego Ciasto: 0,6 kg mąki pszennej 1 jajko 150 ml gorącej wody 1 łyżeczka soli 100 ml oleju rzepakowego Wykonanie: Ugotujcie bulion ze szpondrem wołowym, włoszczyzną, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Przy gotowaniu od razu go posólcie, aby mięso zatrzymało smak wywaru. Powinien się on gotować około 3 godzin. Bulion możecie wykorzystać jako wywar do zupy. W międzyczasie przygotujcie ciasto na pierogi. Na stolnicę wysypcie mąkę, sól i dodajcie olej. Całość posiekajcie nożem. Później dodajcie gorącą wodę, ponownie przemieszajcie, aby nie powstały grudki. Na koniec wbijcie jajko i dokładnie wyróbcie na jednolite, sprężyste ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, możecie dodać odrobinę mąki, a gdy będzie zbyt kleiste to podsypcie mąką. Kiedy bulion będzie ugotowany, wyjmijcie z niego mięso oraz warzywa. Jako iż szponder jest dość tłustym mięsem,...

farsz do pierogów ruskich przepis
gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron/Instagram, Flickr
Newsy
Dodajcie to do farszu do pierogów ruskich a zwariujecie ze smaku. Trik polecany przez rodzinę Kuroniów
Jak sprawić, by farsz do pierogów ruskich był jeszcze lepszy? Wystarczy ten wyjątkowy dodatek, który zupełnie zmieni smak pierogów!

Uwielbiacie ruskie pierogi? Jedni miłośnicy tego dania doceniają jego łagodny smak, a inni wręcz przeciwnie – lubią pierogi ruskie za ich lekko ostry farsz. Różnice wynikają z tego, że każdy ma inny sposób przygotowania. Jedni dodają więcej twarogu, przez co pierogi są łagodniejsze, a inni więcej ziemniaków i pieprzu, który nadaje im ostrości. Jeżeli preferujecie ostrzejszą wersję farszu, to na pewno spodoba się wam ten przepis rodziny Kuroniów na pierogi! Przepis Kuroniów na pierogi ruskie Czym wyróżniają się te pierogi? Zdecydowanie smakiem! Do klasycznego farszu na ruskie pierogi należy dodać solidną porcję… sera pleśniowego! To on nadaje pierogom charakteru i bardzo oryginalnego smaku. Wypróbujcie koniecznie ten przepis – brzmi on po prostu przepysznie. Do przygotowania pierogów według Kuronia, będziecie potrzebowali poniższych składników: Ciasto: 350 g mąki pszennej ¾ szklanki wody 1 jajko Sól Farsz: 250 g ziemniaków gotowanych 250 g białego sera 100 g sera typu lazur 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżka soli 2 łyżki oleju 100 g masła Przygotowanie Na stolnicę wysypcie przesianą mąkę, dodajcie do niej jajko, szczyptę soli, łyżkę roztopionego masła oraz około ¾ szklanki ciepłej wody (gdyby ciasto wyszło za rzadkie, dosypcie więcej mąki). Wyróbcie dokładnie ciasto, a następnie odstawcie je na 15-20 minut. W tym czasie obierzcie czosnek i cebulę. Posiekajcie drobno i wrzućcie na rozgrzany olej. Podsmażcie. Zmielcie twaróg, ugotowane ziemniaki i przełóżcie do dużej miski. Do sera z ziemniakami dodajcie podsmażony czosnek i cebulę zmielone w maszynce oraz ser lazur – możecie go zmielić w tej samej maszynce albo po prostu widelcem....

pierogi z mięsem przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Zostało wam mięso z rosołu? Wykorzystajcie je do dania, które wszyscy kochają
Każda z nas wie, że smak mięsa z rosołu jest nie do podrobienia. Warto wykorzystać je w przygotowaniu innych dań, dzięki czemu nabiorą one wyjątkowego smaku i aromatu!

Rosół to podstawa polskiej kuchni – i to dosłownie! Stanowi samodzielne danie oraz bazę wielu innych potraw. Z rosołu można zrobić zupę pomidorową, pieczarkową, a także ugotować na nim gulasz. Warzywa z rosołu doskonale nadają się do sałatki jarzynowej, natomiast mięso do… Przekonajcie się same! Mamy dla was fantastyczny przepis! Farsz na pierogi z mięsem z mięsa z rosołu Mięso z rosołu jest wyjątkowe – soczyste, rozpływające się w ustach i niezwykle aromatyczne. Właśnie dlatego fantastycznie nadaje się do zrobienia farszu do różnych dań – na przykład do pierogów! Jeżeli raz spróbujecie pierogów z mięsem z rosołu, to już nie będziecie chciały jeść żadnych innych. Przepis na pierogi z mięsem Składniki: 80 dag mięsa z rosołu Pół kilo mąki 3 łyżki oleju Szklankę gorącej wody Łyżeczkę soli 1 cebulę 1 płaską łyżeczkę pieprzu Przygotowanie: Najlepiej za pomocą maszynki zmielcie mięso bardzo drobno. Obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklijcie na maśle, a następnie dodajcie do mięsa i przypraw pieprzem. Farsz powinien być lekko ostry, dlatego nie żałujcie pieprzu! Jeśli farsz jest waszym zdaniem zbyt suchy, to dodajcie do niego kilka łyżek rosołu i dokładnie wymieszajcie. Do miski wsypcie mąkę, dodajcie olej, pół łyżeczki soli oraz szklankę gorącej wody. Ostrożnie wyrabiajcie ciasto tak, by się nie poparzyć! Wyłóż ciasto na stolnicę i rozwałkujcie na cienko. Za pomocą szklanki powycinajcie kółka, do których będziecie dodawać farsz. Łyżką układajcie farsz na każdym kawałku ciasta i pozalepiajcie. Pierogi należy gotować w osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Smacznego!

Przepis na smaczne pierogi. Pierogi po wiejsku z kaszanką i cebulą
Pixabay.pl
Newsy
Przepis na smaczne pierogi. Pierogi po wiejsku z kaszanką i cebulą
Szukacie ciekawego i niebanalnego pomysłu na pierogi? Przygotujcie pierogi po wiejsku z kaszanką i cebulą. Sprawdziliśmy – smakują obłędnie!

Pierogi to jedno z najpopularniejszych polskich dań – uwielbiane jest nie tylko przez Polaków, ale również przez mieszkańców innych krajów świata - mrozicie ciasto na pierogi? Możecie to zrobić, ale pamiętajcie o 1 wyjątku. Istnieje wiele wariacji na temat tej potrawy. Mamy pierogi gotowane, smażone a nawet pieczone . Farsz również może być przygotowany na niezliczoną ilość sposobów. Do wyboru mamy pierogi mięsne, rybne, warzywne, owocowe a nawet serowe. A co powiecie na pierogi z farszem z kaszanki z podsmażoną na rumiano cebulką? Pierogi po wiejsku z kaszanką i cebulą Pierogi po wiejsku z kaszanką i cebulą to świetna alternatywa dla tradycyjnych polskich pierogów z mielonym mięsem i okrasą. Jak je zrobić? To bardzo proste. Wystarczy przygotować tradycyjne ciasto na pierogi oraz farsz, czyli podsmażoną na patelni kaszankę i cebulę. Takie pierogi to prawdziwy rarytas. Zróbcie ich więcej, bo na pewno w mig znikną z talerzy! Składniki na ciasto: mąka- 250 g jajko - 1 szt olej - 1 łyżka ciepła woda - 100 ml sól - 1 łyżeczka Składniki na farsz: kaszanka - 300 g cebula - 3 szt olej - 2 łyżki sól, pieprz - do smaku Przygotowanie: Z mąki, jajka, oleju, wody i soli zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut. Cebule kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy chwilę na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pokroją drobno kaszankę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy razem przez ok. 5 minut aż kaszanka zrobi się "kremowa". Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy koła. Napełniamy przygotowanym farszem. Sklejamy tworząc falbankę lub tak jak ja sklejając widelcem. Wrzucamy na wrzącą wodę i od chwili wypłynięcia gotujemy jeszcze...