pierogi z miesem z rosolu
Gotujmy.pl/misiek
Newsy

Znowu zostało wam mięso z rosołu? Nie wyrzucajcie, zróbcie przepyszny farsz do pierogów

Wiele osób nie wykorzystuje mięsa, na którym gotował się rosół. Zamiast wyrzucać, lepiej wykorzystać go do czegoś pysznego, na przykładu farszu do pierogów.

Zastanawiacie się, co można zrobić z mięsa i warzyw, które zostają po ugotowaniu rosołu? Jeśli ich nie jecie, możecie przerobić je na warzywny lub mięsny pasztet, kotleciki z posiekanego mięsa kurczaka albo farsz do pierogów. Wyjdzie soczysty i pełen smaku, jak nigdy dotąd.

Prawdopodobnie macie wszystkie potrzebne składniki pod ręką. W końcu niemal każdy zawsze posiada w kuchni jajka, mąkę czy cebulę. Wystarczy dodać kilka przypraw i pyszne pierogi są gotowe. Możecie podać je na obiad albo zamrozić na przyszłość, gdy nie będziecie mieć czasu na „stanie przy garach”. Na pewno uratują was w chwili większego głodu.

Nie ukrywajmy, każdy domownik z przyjemnością zje takie pierogi, bo chyba nie ma na świecie osoby, która nie lubiłaby tego dania. Gwarantujemy, że z tego przepisu wyjdzie tak pyszny farsz, że już nigdy więcej nie wyrzucicie mięsa z rosołu.

Pierogi z farszem z mięsa z rosołu - przepis

Składniki na ciasto na pierogi

  • 600g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka gorącej wody
  • Duża szczypta soli

Składniki na farsz

  • 1/2 kg mięsa wołowego z rosołu
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka z rosołu
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w drobną kostkę.
  2. Na patelni podsmażcie na oleju cebulę na złoto.
  3. Mięso razem z marchewką zmielcie w maszynce do mięsa.
  4. Do zmielonego mięsa dodajcie podsmażoną cebulę razem z olejem, na którym się smażyła, doprawcie solą i pieprzem i dokładnie wymieszajcie. 
  5. Z mąki zróbcie kopczyk, wbijcie jajko, dodajcie sól, a następnie gorącą wodę. Wyróbcie dokładnie na gładkie i elastyczne ciasto.
  6. Podzielcie ciasto na kawałki.
  7. Stolnicę lub blat podsypcie mąką, każdy kawałek rozwałkujcie cienko i wykrawajcie kółka za pomocą szklanki lub metalowej obręczy.
  8. Na każdy kawałek ciasta nałóżcie łyżeczkę farszu i zlepcie brzegi.
  9. Pierogi wrzućcie do osolonej, wrzącej wody. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię, gotujcie je przez 2-3 minuty.
  10. Możecie podawać  okrasą z podsmażonej cebulki z odrobiną soli.
  11. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA