Zastanawiacie się, co można zrobić z mięsa i warzyw, które zostają po ugotowaniu rosołu? Jeśli ich nie jecie, możecie przerobić je na warzywny lub mięsny pasztet, kotleciki z posiekanego mięsa kurczaka albo farsz do pierogów. Wyjdzie soczysty i pełen smaku, jak nigdy dotąd.

Prawdopodobnie macie wszystkie potrzebne składniki pod ręką. W końcu niemal każdy zawsze posiada w kuchni jajka, mąkę czy cebulę. Wystarczy dodać kilka przypraw i pyszne pierogi są gotowe. Możecie podać je na obiad albo zamrozić na przyszłość, gdy nie będziecie mieć czasu na „stanie przy garach”. Na pewno uratują was w chwili większego głodu.

Nie ukrywajmy, każdy domownik z przyjemnością zje takie pierogi, bo chyba nie ma na świecie osoby, która nie lubiłaby tego dania. Gwarantujemy, że z tego przepisu wyjdzie tak pyszny farsz, że już nigdy więcej nie wyrzucicie mięsa z rosołu.

Pierogi z farszem z mięsa z rosołu - przepis

Składniki na ciasto na pierogi

  • 600g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka gorącej wody
  • Duża szczypta soli

Składniki na farsz

  • 1/2 kg mięsa wołowego z rosołu
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka z rosołu
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w drobną kostkę.
  2. Na patelni podsmażcie na oleju cebulę na złoto.
  3. Mięso razem z marchewką zmielcie w maszynce do mięsa.
  4. Do zmielonego mięsa dodajcie podsmażoną cebulę razem z olejem, na którym się smażyła, doprawcie solą i pieprzem i dokładnie wymieszajcie. 
  5. Z mąki zróbcie kopczyk, wbijcie jajko, dodajcie sól, a następnie gorącą wodę. Wyróbcie dokładnie na gładkie i elastyczne ciasto.
  6. Podzielcie ciasto na kawałki.
  7. Stolnicę lub blat podsypcie mąką, każdy kawałek rozwałkujcie cienko i wykrawajcie kółka za pomocą szklanki lub metalowej obręczy.
  8. Na każdy kawałek ciasta nałóżcie łyżeczkę farszu i zlepcie brzegi.
  9. Pierogi wrzućcie do osolonej, wrzącej wody. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię, gotujcie je przez 2-3 minuty.
  10. Możecie podawać  okrasą z podsmażonej cebulki z odrobiną soli.
  11. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: