
Zastanawiacie się, co można zrobić z mięsa i warzyw, które zostają po ugotowaniu rosołu? Jeśli ich nie jecie, możecie przerobić je na warzywny lub mięsny pasztet, kotleciki z posiekanego mięsa kurczaka albo farsz do pierogów. Wyjdzie soczysty i pełen smaku, jak nigdy dotąd.
Prawdopodobnie macie wszystkie potrzebne składniki pod ręką. W końcu niemal każdy zawsze posiada w kuchni jajka, mąkę czy cebulę. Wystarczy dodać kilka przypraw i pyszne pierogi są gotowe. Możecie podać je na obiad albo zamrozić na przyszłość, gdy nie będziecie mieć czasu na „stanie przy garach”. Na pewno uratują was w chwili większego głodu.
Nie ukrywajmy, każdy domownik z przyjemnością zje takie pierogi, bo chyba nie ma na świecie osoby, która nie lubiłaby tego dania. Gwarantujemy, że z tego przepisu wyjdzie tak pyszny farsz, że już nigdy więcej nie wyrzucicie mięsa z rosołu.
Pierogi z farszem z mięsa z rosołu - przepis
Składniki na ciasto na pierogi
- 600g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szklanka gorącej wody
- Duża szczypta soli
Składniki na farsz
- 1/2 kg mięsa wołowego z rosołu
- 1 duża cebula
- 1 marchewka z rosołu
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w drobną kostkę.
- Na patelni podsmażcie na oleju cebulę na złoto.
- Mięso razem z marchewką zmielcie w maszynce do mięsa.
- Do zmielonego mięsa dodajcie podsmażoną cebulę razem z olejem, na którym się smażyła, doprawcie solą i pieprzem i dokładnie wymieszajcie.
- Z mąki zróbcie kopczyk, wbijcie jajko, dodajcie sól, a następnie gorącą wodę. Wyróbcie dokładnie na gładkie i elastyczne ciasto.
- Podzielcie ciasto na kawałki.
- Stolnicę lub blat podsypcie mąką, każdy kawałek rozwałkujcie cienko i wykrawajcie kółka za pomocą szklanki lub metalowej obręczy.
- Na każdy kawałek ciasta nałóżcie łyżeczkę farszu i zlepcie brzegi.
- Pierogi wrzućcie do osolonej, wrzącej wody. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię, gotujcie je przez 2-3 minuty.
- Możecie podawać okrasą z podsmażonej cebulki z odrobiną soli.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl