sposób na mętny rosół
Adobe Stock
Newsy

Znowu wyszedł wam mętny rosół? Nie wylewajcie. Podpowiadamy, jak go uratować

Mętny rosół to nie koniec świata. Istnieje bowiem kilka banalnych sposobów na jego uratowanie. Od tej pory każdy niedzielny obiad będzie smakować wybornie!

Rosół to nie tylko przepyszna zupa. Uwarzony na bazie warzyw i mięsa bulion to również podstawa wielu polskich dań. Przy jego pomocy można przecież stworzyć między innymi aromatyczne sosy, wspaniałe kotlety, a także rozpływające się w ustach risotto. 

Zdarza się jednak, że podczas gotowania rosół zmętnieje, przez co całkowicie zmieni swój wygląd i zapach. Na szczęście istnieje sposób, by temu zaradzić.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak uratować mętny rosół?

Jeśli jednak popełniliście któryś z tych błędów i na waszym rosole pojawiła się nieestetyczna szarawa piana, to nie koniec świata. Istnieje kilka prostych sposobów na uporanie się z tym problemem.

  1. Pierwszym i najprostszym sposobem jest wyłowienie piany przy pomocy zwykłej łyżki stołowej, łyżki cedzakowej, bądź sitka. Ten trik z pewnością sprawi, że szybko uporacie się z problemem.
  2. Jeśli jednak łowienie piany wydaje wam się zbyt czasochłonne istnieje inny sposób, który uratuje waszą zupę. Wystarczy, że do mętnego rosołu dodacie obranego i pokrojonego na ćwiartki ziemniaka. Warzywo w ciągu 30 minut przywróci bulionowi klarowność.
  3. Z racji, że ziemniaki to towar deficytowy, który w każdym domu szybko się kończy, proponujemy jeszcze jeden sposób na mętny rosół. Do usunięcia piany możecie bowiem użyć również goździków, a w zasadzie jednego goździka. Problem zniknie, jak za dotknięciem magicznej różdżki.
Zobacz także
naleśniki z mięsem z rosołu przepis

Nie wiecie co zrobić z mięsem z rosołu? Ten przepis bije na głowę wszystkie inne

Domowa kostka rosołowa? To możliwe. Już nigdy nie kupicie sklepowej SEO: Przepis na domową kostkę rosołową. Już nigdy nie kupicie takiej ze sklepu!

Przepis na domową kostkę rosołową. Już nigdy nie kupicie takiej ze sklepu!

Jak prawidłowo gotować rosół?

Gotując rosół musicie zadbać o kilka ważnych spraw. Problemy w kuchni nie biorą się przecież znikąd. Warto znać ich źródło, a jeszcze lepiej im zapobiegać. 

Przede wszystkim pamiętajcie, że mięsa, na bazie którego będziecie gotować rosół, pod żadnym pozorem nie powinno się wkładać do gorącej wody. Wręcz przeciwnie. Umieśćcie je w garnku jako pierwsze, a następnie zalejcie lodowatą wodą. To pierwszy sekret klarownego rosołu!

Kolejne zasady są nie mniej banalne. Rosół powinien się bowiem gotować, a w zasadzie „pyrkać” czy jak kto woli „mrugać”, przez wiele godzin na małym ogniu. Nie należy tego procesu przyspieszać. Podczas takiego warzenia logicznym jest, że znaczna część wody odparuje, wtedy należy ją uzupełnić. Niewiele osób jednak wie, że dolewana woda powinna być wrząca, a nie zimna!

rosół
gotujmy.pl/aneta8185
Newsy
Czy pierwszą wodę z rosołu lepiej wylać czy zostawić? Będziecie w szoku, gdy poznacie prawdę
Choć rosół to tradycyjna, polska potrawa, to w każdym domu gotuje się go nieco inaczej. Jedni przyrządzają tę zupę z dodatkiem świeżej natki pietruszki, inni wkładają do wywaru pomidora. Okazuje się również, że niektórzy wylewają tak zwaną „pierwszą wodę”.

Trudną sztukę gotowania rosołu do perfekcji opanowali tylko nieliczni. Choć na pierwszy rzut oka jego przyrządzenie wydaje się banalnie proste, w rzeczywistości jest zupełnie odwrotnie. Wielu myśli, że wystarczy przecież nalać do garnka wodę , włożyć mięso , warzywa oraz przyprawy i gotowe. Otóż nie. W przypadku tej zupy nawet najmniejszy szczegół ma ogromne znaczenie. Dobre mięso to klucz do idealnego rosołu Nikomu nie trzeba chyba tłumaczyć, że aby rosół wyszedł naprawdę dobry, należy do niego użyć wysokiej jakości mięsa. Nie może być ono zbyt chude, w końcu wydobywający się z niego tłuszcz stanowi o smaku całej zupy. Rosół najlepiej gotować na dwóch rodzajach mięsa – korpusach lub skrzydełkach z kurczaka oraz wołowinie. Woda z kranu, mineralna, a może źródlana? Następnym ważnym elementem rosołu jest woda . I tutaj zaczynają się schody. W końcu to właśnie podczas pierwszego etapu gotowania można popełnić najwięcej błędów, które stanowią o późniejszym smaku zupy, która w 90 proc. składa się właśnie z wody. O dziwo, zasady dotyczące pierwszych kroków gotowania wywaru w każdym domu są nieco inne.  Jedni wykorzystują do tego zwykłą „kranówkę”, inni używają wody źródlanej, z kolei reszta gotuje rosół na niegazowanej wodzie mineralnej. Eksperci twierdzą, że wywar na bazie wody stołowej nie tylko ma więcej wartości odżywczych, ale również o wiele lepiej smakuje. Bowiem nie w każdym miejscu „kranówka” jest dobrej jakości. Mięso do zimnej czy wrzącej wody? Polacy preferują również różny czas umieszczania mięsa w wodzie. Jedni robią to dopiero wtedy, gdy woda zacznie wrzeć, z kolei inni zalewają mięso zimną wodą i gotują całość. Specjaliści i znani kucharze są zgodni...

czy moczyć mięso do rosołu
IwonaM / gotujmy.pl
Newsy
Czy mięso na rosół powinno się wcześniej moczyć w zimnej wodzie? Większość kucharzy mówi, że…
Moczycie mięso do rosołu przed ugotowaniem? Z naszego artykuły dowiecie się, czy ta praktyka ma w ogóle sens.

Rosół to jeden z najbardziej podstawowych dań, które większość z was pewnie nauczyła się przyrządzać już na początku swojej przygody z gotowaniem. Nic dziwnego – w końcu bulion stanowi bazę wielu zup i sosów, dlatego trzeba koniecznie wiedzieć, jak go zrobić! Ilu kucharzy, tyle przepisów i sposobów na ugotowanie rosołu. Jedni mówią, żeby wkładać mięso do zimnej wody, inni, że do ciepłej. Są teorie mówiące, że pierwszą wodę z rosołu trzeba odlać oraz te, które absolutnie zakazują takich praktyk. Jak zrobić rosół idealny i czy rzeczywiście trzeba wcześniej moczyć mięso? Zapraszamy do lektury! Po co moczyć mięso na rosół? Jednym z praktykowanych zwyczajów w gotowaniu rosołu jest moczenie wcześniej mięsa. Niektórzy wkładają porcję rosołową do garnka z zimną wodą nawet na 6-8 godzin przed gotowaniem! Czy robienie tego ma sens? Podobno dzięki temu rosół będzie bardziej klarowny ! Moczenie ma sprawić, że wywar nie stanie się mętny w trakcie gotowania. Inni twierdzą, że po prostu oczyszczają w ten sposób mięso, ponieważ umycie go pod bieżącą wodą nie wystarcza. Można też znaleźć informację, że moczenie mięsa z dodatkiem soli przez kilka godzin ma sprawić, że będzie koszerne – możliwe więc, że to bardzo stary żydowski zwyczaj, pochodzący jeszcze sprzed wojny! Co zrobić, by rosół nie był mętny? Moczenie mięsa do rosołu to tylko jeden ze sposobów, który ma sprawić, że bulion wyjdzie przejrzysty i klarowny. Co jeszcze należy robić, by rosół nie był mętny ? Wydawałoby się, że rosół jest bardzo prostym daniem, jednak ugotowanie idealnego bulionu jest prawdziwą sztuką. Na szczęście w książkach kucharskich można znaleźć mnóstwo porad na ten temat!...

Czy rosół można zamrozić? Zróbcie tak, a długo będzie dobry
AdobeStock
Newsy
Czy rosół można zamrozić? Zróbcie tak, a długo będzie dobry
Zostało wam dużo rosołu? Nie musicie go zużyć od razu!

Rosół to nie tylko dobry pomysł na obiad, ale także baza do robienia różnych zup, sosów i gulaszów. Niestety, przyrządzenie bulionu jest dość czasochłonne i nie każdy ma możliwość i ochotę gotować przez kilka godzin rosół przy okazji robienia zupy pieczarkowej albo gołąbków . Pojawia się więc chęć zrobienia rosołu na zapas, jednak niestety zupa ta szybko się psuje. Czy można ją wobec tego na przykład… zamrozić? Jak mrozić rosół? Rosół jak najbardziej nadaje się do mrożenia! Trzeba jednak zrobić to w odpowiedni sposób. Nie polecamy mrozić kilkudniowego rosołu, ponieważ istnieje ryzyko, że zaczął on już się psuć. Najlepiej od razu po ugotowaniu tej zupy przestudzić ją, rozlać do pojemników, szczelnie zamknąć i umieścić w zamrażalniku. Dobrze jest przelewać rosół do pojemników przez gęste sitko, żeby pozbyć się fragmentów chrząstek, kości, warzyw i mięsa. Dzięki temu otrzymacie czysty bulion, idealny do przyrządzania różnych potraw. Koniecznie zapiszcie sobie datę na pojemniku z rosołem. Zupę tę można przechowywać w zamrażarce przez maksymalnie pół roku. Po tym czasie straci ona swoje walory smakowe i może się zacząć po prostu psuć. Polecamy też rozlać rosół do kilku mniejszych pojemników – pamiętajcie, że raz rozmrożonego rosołu nie wolno zamrażać po raz drugi! Co można mrozić oprócz rosołu? Nie tylko rosół nadaje się do mrożenia! Możecie przedłużyć trwałość także takich nieoczywistych produktów, jak: Białka jajek – po rozmrożeniu będą się ubijać nawet lepiej, niż świeże. Ciasto na pierogi – pamiętajcie, by ponownie je wyrobić po rozmrożeniu, ponieważ może być lepkie. Ciasto na pizzę – przed zamrożeniem powinno się...

Szumowiny na rosole
Gotujmy.pl/BozenaMatuszczyk
Newsy
Co zrobić, żeby szumowiny w rosole same opadły na dno garnka? Znamy niezawodny trik
Rosół to prawdziwa klasyka wśród polskich zup. Niestety, można go popsuć w bardzo łatwy sposób. Wystarczy, że wrzucicie kupną kostkę bulionową albo dodacie Vegety, a wasz rosół z domowego zmieni się w sztuczny wywar...

Polacy lubią rosół bez względu na okazję. Ta aromatyczna zupa ma również właściwości lecznicze. Smakuje niejadkom, syci i można ją podawać bliskim przy każdej okazji. Lecznicze właściwości rosołu  Rosół to popisowe danie polskiej kuchni. Tak powszechne, że ciężko uwierzyć, iż zna je cały świat. Ponadto, rosół jest nie tylko pożywieniem, ale może także leczyć. Tradycyjnie jest podawany przy przeziębieniu i osłabieniu. Może być również pomocny w stanach zapalnych, chorobach jelit, przy słabych kościach i stawach, a nawet działać odżywczo na skórę. Rosół jest tak mocno zakorzeniony w polskiej kuchni, że może się wydawać, iż nie znajdziemy go w żadnej innej. Jest to jednak mylne przekonanie. Rosół w różnych odsłonach można spotkać w wielu regionach świata. Azjatycki ramen czy amerykańska chicken soup with noodles to nic innego, jak znany Polakom rosół ze światowym rodowodem. Jak zrobić rosół idealny? Jeśli chcecie odtworzyć smak dzieciństwa z domu babci, musicie pamiętać o kilku ważnych zasadach. Domowy rosół musi być przygotowany z kury wiejskiej, kupionej na targu lub otrzymanej w prezencie od rodziny ze wsi. Drób pochodzący z fermy najczęściej się do niego nie nadaje.  Podstawową zasadą gotowania rosołu jest to, by mięso wkładać na początku do zimnej wody i gotować na małym ogniu. Jeśli się tego nie uczyni i mięso zostanie włożone do wrzątku, jego białko się szybko zetnie i nie odda ono całego smaku wywarowi, który w zasadzie jest jego podstawą. Rosół nie lubi pośpiechu, wypada uzbroić się w cierpliwość.  Najpyszniejszy rosół jest oczywiście z makaronem domowym, ale można go również podawać z kluskami francuskimi, zapiekaną kaszą manną, lub po prostu z ziemniakami. W...