Gotująca się woda, garnek
Pixabay
Newsy

Znowu wykipiały wam ziemniaki? Koniec z tym - następnym razem dodajcie do garnka...

Trudno wyobrazić sobie prawdziwy polski obiad bez ziemniaków. Pewnie zdarzyło się wam nie raz, że wykipiały podczas gotowania. Podpowiadamy proste rozwiązanie tego powszechnego problemu.

Polacy za ziemniakami po prostu przepadają! Nie ma się co dziwić. Z tego taniego warzywa można stworzyć przepyszne, kulinarne cuda. Ziemniaki są uniwersalne i znajdziecie je bez problemu w każdym sklepie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości ziemniaków

Ziemniaki są bogatym źródłem białka, a także witamin i składników mineralnych. Można wyczarować z nich obiadowe danie, ale i wykwintną przekąskę. Mają potwierdzone właściwości lecznicze. Jeśli macie problemy z niewydolnością nerek, dieta ziemniaczana powinna przynieść ulgę. To warzywa bogate w potas. Są one też cennym źródłem: sodu, magnezu, wapnia, manganu, żelaza, miedzi, cynku, fosforu, fluoru, chloru, jodu, karotenu oraz witamin K, B1, B2, B6 i C.

Typy kulinarne ziemniaków

Jeżeli podajecie na obiad schabowego, można mieć pewność, że dodatkiem do kotleta będą właśnie ziemniaki. Szukacie takich o dużej wilgotności i małej zawartości skrobi? Wybierzcie odmiany Albina, Frezja lub Cykada. Te z grypy B są najbardziej uniwersalne, nierozsypujące się. To np. znana wam Irga.

Dużo skrobi znajdziecie w klasie C, o jasnym i sypkim miąższu. Popularne odmiany typu C to Aster, Bryza, Kos, Lena i Salto. Odmiana D to ziemniaki pastewne. 

Ziemniaki podczas gotowania zaczęły kipieć?

Znamy waszą odpowiedź. Kipiące podczas gotowania ziemniaki to powszechny problem. Zdarzył się wam na pewno, chociaż raz! Dla niektórych ta prosta z pozoru czynność to prawdziwe wyzwanie. Nie każdy wie jak się zachować, kiedy warzywa zaczynają kipieć, a woda z garnka zalewa całą kuchenkę.

Jest pewien sposób, dzięki któremu ta niedogodność nie będzie miała racji bytu. Tym razem ugotujecie ziemniaki jak najlepszy szef kuchni. 

Skuteczny sposób na kipiące ziemniaki

Odpowiednie przygotowanie ziemniaków wymaga czasu. Na początku trzeba je umyć, obrać, poczekać na zagotowanie się wody i dopilnować, żeby nie wykipiała podczas gotowania. 

Jednym ze sposobów na opanowanie kipienia ziemniaków jest szybkie podniesienie pokrywki od garnka i zmniejszenie płomienia pod kuchenką.

Drugi polega na dolaniu do jeszcze niegotujących się bulw ziemniaczanych dwóch łyżek oliwy lub oleju. Gwarantujemy, nic wam już nie wykipi!

kluski
Gotujmy.pl/BożenaMatuszczyk/AdobeStock
Newsy
Najlepsze ziemniaki na pyzy i kopytka? Tylko te odmiany wydobędą ich prawdziwy smak. Wiedzieliście o tym?
W Polsce ziemniak jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Jest podstawą bądź dodatkiem do wielu potraw. Jednak nie do wszystkich każda odmiana będzie tak samo dobra. Sprawdźcie, które wybrać podczas przygotowywania pyz bądź kopytek.

Ziemniaki są w Polsce najpowszechniejszym warzywem. Z nich można przyrządzić dosłownie wszystko. Mogą być dodatkiem do zupy, do kotletów bądź stanowić samodzielny posiłek, jak frytki, zapiekanka, placki ziemniaczane, kluski, kopytka czy knedle. Możliwości wykorzystania ziemniaka jest wiele, dzięki jego wyjątkowej uniwersalności. Cenne właściwości Ziemniaki, oprócz swojej powszechności, zawierają także wiele cennych wartości. Są źródłem takich składników jak fosfor, mangan, żelazo, cynk, sód, karoten, jod, a także witamin K, B1, B2, B6 oraz C. Najbardziej wartościową obróbką termiczną dla tego warzywa, jest gotowanie na parze, w skórce bądź pieczenie w piekarniku.  Różnorodność w sprzedaży Na sklepowych półkach można spotkać wiele odmian ziemniaków. Każda z nich charakteryzuje się czymś innym. Na rynku można wyróżnić trzy główne typy ziemniaków. Pierwszy z nich to typ A, który jest twardy i idealnie nadaje się jako składnik do sałatek. Są one dość wilgotne z małą zawartością skrobi. Kolejnym wyróżniającym się jest typ B. To kartofle uniwersalne o średniej twardości. Podczas gotowania stają się kruche, zaś przy smażeniu miękną. Ten rodzaj idealnie sprawdza się do przygotowywania frytek czy też placków ziemniaczanych. Ostatnim typem jest typ C. One zawierają najwięcej skrobi w składzie. Są delikatne z rozpadającym, jasnym wnętrzem. Ten typ to idealny wybór podczas przyrządzania wszelkiego rodzaju klusek. Na pyzy i kluski Podczas przygotowywania klusek, pyz, placków czy farszu do pierogów ruskich, najlepszym wyborem są ziemniaki mączyste. Ten typ kartofli zawiera najwięcej skrobi, przez co łatwo się rozpada i jednocześnie łatwo formuje we wszelkiego rodzaju kluski. Z odmian należy...

Ziemniaki
Pixabay/Willfried Wende
Newsy
Wasze ziemniaki tak wyglądają? Wyrzućcie jak najszybciej. Ich zjedzenie może skończyć się tragicznie
Kartofle, pyry, grule to tylko niektóre z nazw na określenie ziemniaka. Te warzywa należy starannie obejrzeć i upewnić się, że są bezpieczne do spożycia.

Przechowywanie ziemniaków w nieprawidłowy sposób wiąże się nie tylko ze znaczą utartą zawartej w nich witaminy C. Jeszcze do niedawna warzywa te były traktowane jako rośliny ozdobne. Człowiek zjada 33 kilogramy ziemniaków rocznie Największym producentem ziemniaków na świecie są Chiny, a rok 2008 został ogłoszony przez ONZ Rokiem Ziemniaka. W Peru utworzono największy na świecie bank genów ziemniaka. Znajduje się w nim ponad 10 tysięcy odmian tego warzywa. Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez ziemniaków. Stanowią dodatek do wielu dań, jak również mogą pełnić funkcję samodzielnego dania. Są warzywem na tyle uniwersalnym, że pasują do kotletów, śledzi, kaparów, jak i śmietany. Ich przygotowanie nie wymaga dużo czasu ani szczególnych umiejętności.  To czwarta najczęściej uprawiana roślina na świecie, tuż po pszenicy, ryżu i kukurydzy. Dzięki masowości upraw, ziemniak jest niezwykle popularny i można go kupić po przystępnej cenie. Na kontynencie europejskim pojawiły się dopiero około XVI wieku. Mówi się, że do Polski sprowadził je Jan II Sobieski po wygranej bitwie pod Wiedniem. Obecnie są jedynym z podstawowych składników diety Europejczyków. Na polskim rynku dostępnych jest wiele odmian ziemniaka. Jedne wykorzystacie do sałatek, inne jako dodatek do drugiego dania czy na frytki. Odmiany dostępne na polskim rynku różnią się kształtem, kolorem, smakiem, a nawet zapachem.  Oprócz różności kulinarnych zastosowań są także zdrowe i pożywne. W 100 gramach dostarczają około 80 kalorii, z czego większość pochodzi z węglowodanów, a dokładniej ze skrobi Właściwości odżywcze ziemniaka Zawierają od 1,5 do 3 gramów błonnika. Są bogatym źródłem węglowodanów. Ziemniaki faktycznie dostarczają...

Puree, ciasteczka
Gotujmy.pl/Pixabay, Alicja
Newsy
Nie wiecie jak wykorzystać ugotowane ziemniaki ze świąt? Zróbcie z nich smakowite ciasteczka
Odrobina sprytu i ciekawy pomysł kulinarny pomogą wam podejść w ekologiczny sposób do składników, które zostaną wam po świętach.

Jedno jest pewne, po świętach zostanie kilka produktów, które zamiast wyrzucić można ponownie, kulinarnie wykorzystać. Jesteśmy pewni, że m.in. w nadmiarze zostanie wam ziemniaków. Ziemniaki to źródło energii, białka i witamin Warto sięgać po nie nie tylko od święta. Dzięki nim przygotujecie szybki obiad i wykwintną przekąskę. Ziemniaki mają też właściwości lecznicze. Jeśli nie macie problemu z nerkami, sięgnijcie po dietę ziemniaczaną. Chcecie poprawić wygląd swojej skóry? Maseczka z ziemniaków powinna pomóc. Z opakowania dowiecie się, jaka to odmiana ziemniaka Nie od dziś wiadomo, że warto czytać etykiety. Dzięki temu prostemu zabiegowi dowiecie się z jakim rodzajem ziemniaków macie do czynienia. Inaczej podczas gotowania będą się zachowywać ziemniaki sypkie, a zupełnie w inny sposób zbite i mniej kruche. Zielony kolor ziemniaka to zły znak. Oznacza podwyższoną zawartość solaniny. Alkaloid ten nie rozkłada się podczas gotowania i może być przyczyną zatruć pokarmowych. Podczas zakupów wybierajcie ziemniaki brunatne, szare i lekko żółte. Wtedy macie pewność, że nic nie grozi waszemu zdrowiu.  W ziemniakach najcenniejszy jest potas Jeśli chcecie go wykorzystać jak najwięcej, wkładajcie ziemniaki do niewielkiej ilości gotującej się wody i lekko posólcie. Większa ilość wody zniweczy ten drogocenny efekt. Warzywa te są też cennym źródłem: sodu, magnezu, wapnia, manganu, żelaza, miedzi, cynku, fosforu, i witamin K, B1 oraz B6 i C. Ziemniaki to samo zdrowie! Przepis na pyszne ciasteczka z niewykorzystanych ziemniaków Nie musicie być fanami ekologii, żeby spróbować przepisu, który wykorzystuje niedojedzone produkty. Po świętach zostanie ich z pewnością cała masa! Z ugotowanych...

Obieranie ziemniaków
Pixabay/sonja_paetow
Newsy
Obierzcie ziemniaki i włóżcie je na noc do butów. Rano odkryjecie coś niesamowitego
Ziemniaki to nie tylko popularny produkt spożywczy. To także warzywo, które znajduje szeroką gamę nietypowych zastosowań.

Ziemniaki znacie pewnie głównie z kuchni. Ten tani produkt urozmaica wiele codziennych, jak i wykwintnych potraw. Trudno wyobrazić sobie bez nich placki ziemniaczane czy niedzielny obiad. Właściwości ziemniaka Na świecie znajdziecie ponad 10 tys. odmian ziemniaków. Już w samej Polsce występuje ponad 100 różnych rodzajów. W 100 g ziemniaka znajdziecie tylko 75 kalorii. Ponadto, nie zawierają tłuszczu i są bogate w mikroelementy, zwłaszcza potas, magnez, żelazo, wapń i fosfor. Poza tym są źródłem witamin A, B1, B2, B3, B6, C, E, K i PP. W ziemniakach znajduje się też błonnik pokarmowy. Osoby, które cierpią na anemię lub wszyscy, którzy potrzebują odżywczego wsparcia warzyw, powinni po nie sięgać jak najczęściej.  Ziemniaki w kuchni Ziemniaki to przede wszystkim popularny i stosunkowo tani produkt spożywczy. Nadają smaku obiadom i można z nich zrobić pożywne przekąski. Ziemniaki można wręcz uznać za warzywo narodowe, które towarzyszy biesiadowaniu Polaków od wielu pokoleń. To warzywo nad wyraz uniwersalne, które znajdzie zastosowanie w całej masie przepisów, od wytrawnych dań po słodkie desery. Nietypowe zastosowania ziemniaków Jeśli chcecie wykorzystać ziemniaki nie tylko w kuchni, zróbcie jedną prostą rzecz, której efekt zaskakuje! Chodzi o trik z wkładaniem ziemniaka do butów. Właśnie takie połączenie potrafi zdziałać cuda. Wystarczy, że włożycie warzywo na całą noc do ulubionej pary butów. Ziemniaki włożone do butów na całą noc Szczególnie polecamy wam zastosowanie metody do butów materiałowych. Mamy na myśli skórę, welur i zamsz. Najlepiej użyć dojrzałych ziemniaków, które zalegają w waszych spiżarkach od pewnego czasu. Ziemniaki włożone do butów na całą noc,...