Gotująca się woda, garnek
Pixabay
Newsy

Znowu wykipiały wam ziemniaki? Koniec z tym - następnym razem dodajcie do garnka...

Trudno wyobrazić sobie prawdziwy polski obiad bez ziemniaków. Pewnie zdarzyło się wam nie raz, że wykipiały podczas gotowania. Podpowiadamy proste rozwiązanie tego powszechnego problemu.

Polacy za ziemniakami po prostu przepadają! Nie ma się co dziwić. Z tego taniego warzywa można stworzyć przepyszne, kulinarne cuda. Ziemniaki są uniwersalne i znajdziecie je bez problemu w każdym sklepie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości ziemniaków

Ziemniaki są bogatym źródłem białka, a także witamin i składników mineralnych. Można wyczarować z nich obiadowe danie, ale i wykwintną przekąskę. Mają potwierdzone właściwości lecznicze. Jeśli macie problemy z niewydolnością nerek, dieta ziemniaczana powinna przynieść ulgę. To warzywa bogate w potas. Są one też cennym źródłem: sodu, magnezu, wapnia, manganu, żelaza, miedzi, cynku, fosforu, fluoru, chloru, jodu, karotenu oraz witamin K, B1, B2, B6 i C.

Typy kulinarne ziemniaków

Jeżeli podajecie na obiad schabowego, można mieć pewność, że dodatkiem do kotleta będą właśnie ziemniaki. Szukacie takich o dużej wilgotności i małej zawartości skrobi? Wybierzcie odmiany Albina, Frezja lub Cykada. Te z grypy B są najbardziej uniwersalne, nierozsypujące się. To np. znana wam Irga.

Dużo skrobi znajdziecie w klasie C, o jasnym i sypkim miąższu. Popularne odmiany typu C to Aster, Bryza, Kos, Lena i Salto. Odmiana D to ziemniaki pastewne. 

Ziemniaki podczas gotowania zaczęły kipieć?

Znamy waszą odpowiedź. Kipiące podczas gotowania ziemniaki to powszechny problem. Zdarzył się wam na pewno, chociaż raz! Dla niektórych ta prosta z pozoru czynność to prawdziwe wyzwanie. Nie każdy wie jak się zachować, kiedy warzywa zaczynają kipieć, a woda z garnka zalewa całą kuchenkę.

Jest pewien sposób, dzięki któremu ta niedogodność nie będzie miała racji bytu. Tym razem ugotujecie ziemniaki jak najlepszy szef kuchni. 

Skuteczny sposób na kipiące ziemniaki

Odpowiednie przygotowanie ziemniaków wymaga czasu. Na początku trzeba je umyć, obrać, poczekać na zagotowanie się wody i dopilnować, żeby nie wykipiała podczas gotowania. 

Jednym ze sposobów na opanowanie kipienia ziemniaków jest szybkie podniesienie pokrywki od garnka i zmniejszenie płomienia pod kuchenką.

Drugi polega na dolaniu do jeszcze niegotujących się bulw ziemniaczanych dwóch łyżek oliwy lub oleju. Gwarantujemy, nic wam już nie wykipi!

Puree, ciasteczka
Gotujmy.pl/Pixabay, Alicja
Newsy
Nie wiecie jak wykorzystać ugotowane ziemniaki ze świąt? Zróbcie z nich smakowite ciasteczka
Odrobina sprytu i ciekawy pomysł kulinarny pomogą wam podejść w ekologiczny sposób do składników, które zostaną wam po świętach.

Jedno jest pewne, po świętach zostanie kilka produktów, które zamiast wyrzucić można ponownie, kulinarnie wykorzystać. Jesteśmy pewni, że m.in. w nadmiarze zostanie wam ziemniaków. Ziemniaki to źródło energii, białka i witamin Warto sięgać po nie nie tylko od święta. Dzięki nim przygotujecie szybki obiad i wykwintną przekąskę. Ziemniaki mają też właściwości lecznicze. Jeśli nie macie problemu z nerkami, sięgnijcie po dietę ziemniaczaną. Chcecie poprawić wygląd swojej skóry? Maseczka z ziemniaków powinna pomóc. Z opakowania dowiecie się, jaka to odmiana ziemniaka Nie od dziś wiadomo, że warto czytać etykiety. Dzięki temu prostemu zabiegowi dowiecie się z jakim rodzajem ziemniaków macie do czynienia. Inaczej podczas gotowania będą się zachowywać ziemniaki sypkie, a zupełnie w inny sposób zbite i mniej kruche. Zielony kolor ziemniaka to zły znak. Oznacza podwyższoną zawartość solaniny. Alkaloid ten nie rozkłada się podczas gotowania i może być przyczyną zatruć pokarmowych. Podczas zakupów wybierajcie ziemniaki brunatne, szare i lekko żółte. Wtedy macie pewność, że nic nie grozi waszemu zdrowiu.  W ziemniakach najcenniejszy jest potas Jeśli chcecie go wykorzystać jak najwięcej, wkładajcie ziemniaki do niewielkiej ilości gotującej się wody i lekko posólcie. Większa ilość wody zniweczy ten drogocenny efekt. Warzywa te są też cennym źródłem: sodu, magnezu, wapnia, manganu, żelaza, miedzi, cynku, fosforu, i witamin K, B1 oraz B6 i C. Ziemniaki to samo zdrowie! Przepis na pyszne ciasteczka z niewykorzystanych ziemniaków Nie musicie być fanami ekologii, żeby spróbować przepisu, który wykorzystuje niedojedzone produkty. Po świętach zostanie ich z pewnością cała masa! Z ugotowanych...

Puree serowe, puree z serem
Gotujmy.pl/mariwanna
Newsy
Sekret wyśmienitych tłuczonych ziemniaków. W życiu nie wpadniesz, co można do nich dodać. Masz to w lodówce
Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw. Możecie zrobić z niego rozmaite dania! Ziemniaki pasują również do wigilijnego śledzia. Jak zrobić z nich coś ponadprzeciętnego?

Gotowane, pieczone, smażone, w formie purée, frytek albo chipsów. Każdy z was ma z pewnością swój ulubiony wariant ziemniaków. Tak naprawdę mają mało kalorii. Grunt to wiedzieć, jak je przyrządzić! Ziemniaki na obiad W karcie menu ziemniaka znajdziemy pod nazwą dodatki. To roślina z rodziny psiankowatych. Na polskich stołach obecny jest dopiero od XVII wieku. Do Europy trafił w XVI wieku za sprawą Hiszpanów. Obecnie jest uprawiany na szeroką skalę i szacuje się, że statystyczny Polak zjada w ciągu roku ponad 100 kg ziemniaków! Wiele potraw kuchni polskiej bazuje właśnie na tym warzywie. Odmiany ziemniaków Na świecie istnieje ponad 10 tys. odmian ziemniaków. W Polsce występuje ponad 100 różnych odmian, a do najbardziej popularnych należą: Irga, Vineta, Agata, Irys, Lord. Przed zakupem ziemniaka, warto też wiedzieć o ich klasie. Każdą z nich charakteryzuje coś innego. Będą pasować do zupełnie innych dań. A – odmiany sałatkowe, po ugotowaniu nie rozpadają się B – można je gotować, piec, smażyć, używać do zup czy farszów C – polecane zwłaszcza do pieczenia, placków ziemniaczanych, pyz i kopytek D – bardzo mączyste, sucha konsystencja Ziemniaki uważane są za jedno z najbardziej tuczących warzyw Ten mit krąży nie tylko w sieci od dawna. Tak naprawdę wcale nie są kaloryczne. Ziemniak ponadprogramowe kalorie zawdzięcza temu, co do niego dodacie. W 100 g ugotowanych ziemniaków jest tylko 75 kcal. Nic nie stoi więc na przeszkodzie, by spożywać je w różnej formie, nawet codziennie.  Ziemniaki są bogate w mikroelementy, zwłaszcza potas, magnez, żelazo, wapń i fosfor. Poza tym są źródłem witamin A, B1, B2, B3, B6, C, E, K i PP. W ziemniakach znajduje się też cenny błonnik...

maklowicz frytki
ONS/Adobe Stock
Newsy
Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku - Makłowicz zdradził przepis na frytki idealne. Z pewnością tak ich nie robiliście
Smakują zupełnie inaczej niż tradycyjne frytki!

Wydawałoby się, że domowe frytki to jedna z najprostszych rzeczy, które można zrobić – w końcu to tylko wrzucenie obranych i pokrojonych ziemniaków do rozgrzanego tłuszczu. Ale według Roberta Makłowicza większość z nas robi to błędnie. W jednym ze swoich filmów umieszczonych na Youtubie podzielił się z fanami najlepszą metodą na przygotowanie tego przysmaku. Ten niezwykle popularny przysmak, który parę lat temu szturmem zwojował polskie restauracje i fast food można z łatwością przygotować w domu. Czym frytki belgijskie różnią się od zwykłych? To co różni frytki belgijskie od tych zwykłych, które znamy wszyscy to przede wszystkim proces smażenia. Odbywa się on dwukrotnie w różnych temperaturach. To właśnie dzięki tej metodzie frytki są wyjątkowo puszyste i kremowe w środku oraz bardzo chrupiące na zewnątrz. Nie chłoną tak dużo tłuszczu jak podczas tradycyjnego jednoetapowego smażenia. Ziemniaki na frytki Do zrobienia frytek belgijskich Makłowicz poleca ziemniaki typu C – to właśnie ten typ warzywa zawiera mniej wody, ale dużo więcej skrobi w porównaniu z innymi odmianami. Dzięki temu nie rozpadają się podczas obróbki cieplnej; nadadzą się również doskonale do przyrządzenia klusek. Ziemniaki należy pokroić w trochę grubsze słupki niż zazwyczaj – dzięki temu uzyskamy więcej kremowego wnętrza i zarazem więcej chrupiącej skorupki na zewnątrz. Co ciekawe, to właśnie Belgia jest matką tego przysmaku. Pierwotnie do jego usmażenia wykorzystywano łój wołowy, który obecnie został zastąpiony fryturą lub olejem. Jak zrobić frytki belgijskie? Składniki 1 kilogram ziemniaków, najlepiej typu C Olej do smażenia 1 łyżka cukru Zimna woda Termometr Przygotowanie Obierz i pokrój ziemniaki w grubsze...

Zmywarka, gotowanie w zmywarce
Pixabay/Manfred Richter
Newsy
Warzywa gotowane w... zmywarce? Ten zaskakujący sposób jest hitem
W erze mediów społecznościowych nie trzeba być profesjonalnym kucharzem, żeby ludzie dowiedzieli się, jak gotujesz. Blogerzy kulinarni prześcigają się w przepisach i pomysłach. Ten was zaskoczy.

Blogi i kanały kulinarne zyskują każdego miesiąca coraz więcej sympatyków. Nie musimy sięgać do przestarzałych książek kulinarnych, żeby dowiedzieć się, jak gotować je z pomysłem. Każde dziecko doskonale wie, że warzywa zawierają bardzo dużo witamin i składników odżywczych, dlatego trzeba je jeść  jak najczęściej. Najlepiej spożywać 5 porcji dziennie, ale doskonale wiemy, że często jest to bardzo trudne. Często nie chce się nam przygotowywać warzyw, bo samo ich obieranie jest bardzo czasochłonne. Na dodatek warzywa mają różny czas gotowania. Marchew potrzebuje tego czasu najwięcej, podczas gdy świeży kalafior będzie miękki po kwadransie.  Zalety gotowanych warzyw Warzywa na gotowane parze mają same zalety. Dietetycy byliby zadowoleni takim, a nie innym wyborem spożywczym. Już same mają bardzo mało kalorii, a te gotowane są jeszcze zdrowsze i smaczniejsze! Jeżeli macie na uwadze sylwestra i talię osy, warto postawić na różne ich rodzaje w codziennym menu. Warzywa to bogactwo witamin i składników mineralnych , które są niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu. Można je jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Są lekkostrawne. Zawierają dużo błonnika, który ułatwia trawienie. Jakby tego było mało, to warzywa poprawiają smak przyrządzanych dań. Patent na nietypowe gotowanie warzyw Shannon Doherty, popularna tiktokerka, znalazła sposób, jak maksymalnie ułatwić sobie  gotowania warzyw. Do jego wykonania potrzebujecie tylko jednej rzeczy. Zmywarki! Sposób na gotowanie warzyw w zmywarce na filmiku na filmiku, który opublikowana na popularnej platformie. Przed umieszczeniem warzyw w zmywarce należy najpierw włożyć każde z nich do słoika odpowiadającego mu wielkością . Do każdego ze słoików trzeba wlać odrobinę wody,...