Fasolka po bretońsku
gotujmy.pl/justyna92
Newsy

Aksamitna fasolka po bretońsku wg babcinej receptury. Ten 1 składnik dodawały do niej tylko one

Uwielbiacie fasolkę po bretońsku? Dodajcie do niej ten jeden składnik a jej smak was zaskoczy.

Bez wątpienia fasolka po bretońsku to danie proste i pyszne. Szczególnie smakuje nam w chłodne dni. Nic nie nasyci tak, jak miska pełna gorącej, gęstej i aksamitnej fasolki z kiełbasą i boczkiem w aromatycznym, pomidorowym sosie. 

Do jej przygotowania potrzebujemy dosłownie kilku składników. Najważniejsza jest fasola. Najczęściej używamy odmiany Piękny Jaś, którą wcześniej moczymy w zimnej wodzie kilka godzin. Możemy jednak spokojnie użyć innej fasoli np. czerwonej. Jeśli nie macie zbyt dużo czasu na moczenie fasoli, możecie przygotować błyskawiczną fasolkę po bretońsku używając do niej po prostu fasolki z puszki. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Fasolka po bretońsku z boczkiem, kiełbasą i pieczarkami

Oprócz niej do przygotowania pysznej fasolki po bretońsku potrzebne będą również dobrej jakości kiełbasa, wędzony boczek, cebula, czosnek i koncentrat pomidorowy. Jeśli akurat nie macie go pod ręką, możecie użyć także przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki.  

Ważne też będą przyprawy. Dla piękniejszego koloru i smaku sosu w naszej fasolce, warto dodać  trochę suszonej papryki. Papryka zmieni aromat fasolki po bretońsku na jeszcze bardziej wyrazisty! 

Oprócz tego nasz czarny koń. A właściwie czarny koń naszych babci. Chodzi oczywiście o pieczarki. Pokrójcie je w plasterki, podsmażcie na maśle i wrzućcie pod koniec gotowania. Nie pożałujecie tego dodatku!

Przepis na fasolkę po bretońsku

Składniki:

  • 50 dag białej fasoli 
  • 25 dag wędzonego boczku
  • 30 dag kiełbasy
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • ok. 8 ziarenek pieprzu
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonej papryki
  • 2 łyżki masła do smażenia pieczarek
Zobacz także
Lubicie fasolkę po bretońsku? Dodajcie do niej ten 1 tajemniczy składnik. Smak potrawy was zaskoczy

Lubicie fasolkę po bretońsku? Dodajcie do niej ten 1 tajemniczy składnik. Smak potrawy was zaskoczy

Przepis na fasolkę po bretońsku jak u babci. Wspaniały smak

Przepis na fasolkę po bretońsku jak u babci. Wspaniały smak

Przygotowanie:

  1. Fasolę zalejcie wodą i odstawcie na całą noc.
  2. Na drugi dzień odlejcie wodę, w której fasola się moczyła, zalejcie świeżą wodą i gotujcie fasolkę do miękkości razem z liściem laurowym, zielem angielskim i łyżką soli około 1,5 godziny.
  3. Boczek pokrójcie w kostkę a kiełbasę w plasterki. 
  4. Cebulę pokrójcie w piórka, pieczarki w półplasterki, a czosnek przeciśnijcie przez praskę.
  5. Pokrojony w kostkę boczek połóżcie na zimnej patelni na średnim ogniu. Gdy wytopi się z niej tłuszcz, dodajcie posiekaną cebulę, czosnek i kiełbasę. 
  6. Usmażony boczek z kiełbasą i z cebulą oraz czosnkiem, zdejmijcie z patelni.
  7. Gdy fasola będzie już miękka, dodajcie do niej mięso z cebulą i czosnkiem, pieczarki, a także koncentrat pomidorowy i przyprawy. 
  8. Doprawcie do smaku i gotowe!
     
Kiedy dodać pomidory do fasolki po bretońsku? To ma wpływ na konsystencję
Wikipedia Commons
Newsy
Kiedy dodać pomidory do fasolki po bretońsku? To ma wpływ na konsystencję
Fasolka po bretońsku wbrew pozorom niewiele ma wspólnego z kuchnią francuską. W jaki sposób dodanie pomidorów wpływa na smak tego przepysznego polskiego dania?

Istnieją przynajmniej dwie szkoły dodawania pomidorów do fasolki po bretońsku. Nie będziemy wspominać już o rozróżnieniu na fanów świeżych pomidorów i tych z puszki czy mielonych na postać passaty. Zasadniczo największy wpływ na konsystencję fasolki ma czas dodania pomidorów. Jeśli chcecie, żeby wasza fasola po bretońsku miała bardziej rozgotowaną konsystencję – pomidory dodajcie na końcu. Jeśli lubicie bardziej suchą, „fasolową” konsystencję dania, pomidory możecie dodać nieco wcześniej, by płyn z pomidorów zdążył wyparować podczas krótkiego gotowania. Przepis na fasolkę po bretońsku Składniki: 5 dag fasoli Piękny Jaś 30 dag boczku 40 dag kiełbasy 2 cebule 5 ząbków czosnku Puszka pomidorów krojonych 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ziarna ziela angielskiego 2-3 liście laurowe Łyżka majeranku 2 płaskie łyżeczki soli Pieprz Słodka papryka wędzona w proszku Przygotowanie: Fasolę namoczcie w wodzie dzień przed przystąpieniem do gotowania. Włóżcie fasolkę do dużego garnka. Zalejcie ją ok. litrem wody z liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujcie fasolkę do miękkości, na koniec gotowania dodajcie łyżeczkę soli. Boczek pokrójcie w kostkę i podsmażcie na patelni. Dodajcie na patelnię także pokrojoną drobno kiełbasę. Obierzcie cebulę, pokrójcie w kostkę i dodajcie do smażącego się mięsa. Podobnie postępujcie z czosnkiem, który pokrójcie w plasterki. Przełóżcie podsmażone warzywa i mięso do garnka z ugotowaną fasolą. Dodajcie do garnka puszkę pomidorów i koncentrat pomidorowy. Doprawcie danie majerankiem, papryką, pieprzem i gotujcie jeszcze przez ok. 10-15 min na średnim ogniu bez przykrycia. Podawajcie z pieczywem...

fasolka po bretońsku przepis
AdobeStock
Newsy
Fasolkę gotujecie w wodzie, w której się moczyła czy w świeżej? Jedna z tych metod jest lepsza
Część osób twierdzi, że wodę po moczeniu fasoli należy wylać, a inni używają jej do gotowania. Kto ma rację? Przekonajcie się!

Fasolka po bretońsku jest bardzo smacznym i niewymagającym daniem. Można użyć do niej fasoli w puszce lub suchej. W drugim przypadku należy pamiętać o tym, że taką fasolkę trzeba wcześniej zamoczyć w wodzie na co najmniej 10 godzin. Część osób wylewa wodę po moczeniu fasoli, a część zużywa do gotowania. Który sposób jest prawidłowy? Jak gotować fasolkę po bretońsku? Zwolennicy obu metod mają rację! Jednak fasolka po bretońsku wyjdzie o wiele smaczniejsza, jeśli będziecie ją gotowali w tej samej wodzie , w której moczyła się przez noc. Pamiętajcie też o tym, że należy ją wówczas posolić dopiero pod sam koniec gotowania . Przepis na fasolkę po bretońsku Do przygotowania domowej fasolki po bretońsku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 kg pomidorów Pół kg białej fasoli jaś 300 g kiełbasy o umiarkowanej ilości tłuszczu 300 g wędzonego, surowego boczku 4 ząbki czosnku 1 cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki Przygotowanie: Dzień przed przygotowaniem fasolki namoczcie ją w wodzie. Wieczorem wsypcie całą fasolę do garnka i zalejcie zimną wodą tak, by przykryła fasolę. Zostawcie na noc do namoczenia (minimum 10 godzin). Pamiętajcie o tym, że powierzchnia wody powinna znajdować się nawet 10 cm nad fasolą. Następnego dnia dolejcie niecały litr wody do fasoli i dodajcie 3 liście laurowe oraz 3 ziarna ziela angielskiego. Gdy woda się zagotuje, zmniejszcie ogień i gotujcie fasolę do miękkości przez około 1,5 godziny. Pokrójcie boczek w kostkę i podsmażcie na patelni. Gdy wytopi się z niego trochę tłuszczu, dodajcie kiełbasę pokrojoną w dużą...

Fasolka po bretońsku wyszła twarda jak kamień? Zdziwicie się, co może być przyczyną
Flickr
Newsy
Fasolka po bretońsku wyszła twarda jak kamień? Zdziwicie się, co może być przyczyną
Fasolka po bretońsku to smakowite i pożywne danie. Niestety jej główny składnik, często bywa problematyczny. Fasola pomimo moczenia i gotowania pozostaje twarda i niezjadliwa. Zobaczcie, co jest tego przyczyną. 

Fasolka po bretońska w przygotowaniu wydaje się banalnie prosta. Moczymy fasolę, gotujemy, dodajemy do niej podsmażoną kiełbasę i pomidory, a potem wszystko razem dusimy. Czasem jednak fasola robi psikusa i pozostaje twarda. Nie pomagają różne zabiegi, takie jak dłuższe moczenie, dodawanie sody, czy kilkakrotne podgotowywanie.  Jak długo moczyć fasolę?  Sucha fasola potrzebuje namoczenia przed obróbką cieplną. W tym celu wsypcie produkt do miski i zalejcie go zimną wodą, tak by nie tylko zakrywała fasolę, lecz wystawała nad nią przynajmniej kilka centymetrów. Warzywo w trakcie namaczania pęcznieje i wchłania wodę, dlatego taki zapas jest niezbędny.  Fasolę warto namaczać długo, nawet 10 godzin. Zalejcie ją zatem wieczorem i pozostawcie w wodzie do rana.   Dlaczego fasola pomimo długiego moczenia jest twarda?  Jeżeli pomimo długiego namaczania, jak również gotowania fasola nadal pozostaje twarda, to przyczyną może być np. jej wielkość. Czasami zdarzają się wyjątkowo dużych rozmiarów fasolki „Piękny Jaś”, które wymagają dłuższego czasu w garnku z wodą.  Niestety zazwyczaj nie w tym tkwi problem. Znacznie częstszym wyjaśnieniem twardej fasoli jest... starość. Starsze niż rok warzywo jest martwe biologicznie i wówczas nie skiełkuje i nie napęcznieje od wody. Czegokolwiek byście z nią nie zrobili pozostanie twarda jak kamień. Nie przechowujcie zatem suchej fasolki zbyt długo, jak również kupujcie ją od zaufanych sprzedawców i w dobrych sklepach, by nie nadziać się na starą i zleżałą fasolę. Przepis na fasolkę po bretońsku  Składniki:  ½ kg suchej fasoli „Piękny Jaś” (o nieco mniejszych ziarnach)  300-400 g kiełbasy   300 g boczku surowego wędzonego  5 ząbków czosnku   1 duża cebula   3 łyżki...

Lubicie fasolkę po bretońsku? Dodajcie do niej ten 1 tajemniczy składnik. Smak potrawy was zaskoczy
Flickr
Newsy
Lubicie fasolkę po bretońsku? Dodajcie do niej ten 1 tajemniczy składnik. Smak potrawy was zaskoczy
Fasolka po bretońsku to nic innego jak fasola z sosem pomidorowym i dodatkami. Jesteście ciekawi, jakie czynią ją daniem wyjątkowym?

Fasolka po bretońsku to przede wszystkim danie smaczne i łatwe. Jej przygotowanie zajmuje około godziny. Jest to jedna z najbardziej popularnych potraw kuchni polskiej. Najlepiej smakuje ze świeżym białym chlebem. Wiemy, że nie jest on zbyt zdrowy, ale czasem warto postawić na smak i cieszyć się nim. Fasolkę można przyrządzić w sposób tradycyjny, nie odbiegając od przypraw, które zazwyczaj się do niej dodaje. Można również potraktować ją z odrobiną fantazji. Jest jeden składnik, który zmieni jej smak na jeszcze bardziej wyrazisty. Zaciekawieni? Zapraszamy do lektury naszego przepisu! Przepis na fasolkę po bretońsku Składniki: ok. 30 dag fasoli Piękny Jaś 10 dag boczku 10 dag kabanosów lub kiełbasy 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula olej do smażenia ziele angielskie liść laurowy sól pieprz papryka wędzona majeranek Przygotowanie: Fasolkę dokładnie płuczemy i moczymy w wodzie całą noc. Tak przygotowaną fasolkę solimy, dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy i gotujemy do uzyskania miękkości przez około 1-1,5 godziny na wolnym ogniu. Jeśli fasolka wystaje znad wody, trzeba pamiętać o dolewaniu do niej wrzątku, bo inaczej nie ugotuje się nam. Pokrójcie cebulę, boczek i kabanosy. Najlepiej w drobne kawałki lub kostkę. Wrzućcie na patelnie cebulę i delikatnie ją podsmażcie — najlepiej wlać odrobinę oleju na zimną patelnię, wrzucić cebulę i delikatnie ją posolić, zanim włączycie kuchenkę. Dzięki temu cebula szybko zmięknie. Gdy będzie już delikatnie podsmażona, dodajcie kabanosy i boczek. Tak przygotowane produkty zestawcie z kuchenki. Do całości dodajcie koncentrat pomidorowy. Wymieszajcie fasolkę. Doprawcie według uznania solą, pieprzem oraz majerankiem. To też czas na nasz tajemniczy...