Bez wątpienia fasolka po bretońsku to danie proste i pyszne. Szczególnie smakuje nam w chłodne dni. Nic nie nasyci tak, jak miska pełna gorącej, gęstej i aksamitnej fasolki z kiełbasą i boczkiem w aromatycznym, pomidorowym sosie. 

Do jej przygotowania potrzebujemy dosłownie kilku składników. Najważniejsza jest fasola. Najczęściej używamy odmiany Piękny Jaś, którą wcześniej moczymy w zimnej wodzie kilka godzin. Możemy jednak spokojnie użyć innej fasoli np. czerwonej. Jeśli nie macie zbyt dużo czasu na moczenie fasoli, możecie przygotować błyskawiczną fasolkę po bretońsku używając do niej po prostu fasolki z puszki. 

Fasolka po bretońsku z boczkiem, kiełbasą i pieczarkami

Oprócz niej do przygotowania pysznej fasolki po bretońsku potrzebne będą również dobrej jakości kiełbasa, wędzony boczek, cebula, czosnek i koncentrat pomidorowy. Jeśli akurat nie macie go pod ręką, możecie użyć także przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki.  

Ważne też będą przyprawy. Dla piękniejszego koloru i smaku sosu w naszej fasolce, warto dodać  trochę suszonej papryki. Papryka zmieni aromat fasolki po bretońsku na jeszcze bardziej wyrazisty! 

Zobacz także:

Oprócz tego nasz czarny koń. A właściwie czarny koń naszych babci. Chodzi oczywiście o pieczarki. Pokrójcie je w plasterki, podsmażcie na maśle i wrzućcie pod koniec gotowania. Nie pożałujecie tego dodatku!

Przepis na fasolkę po bretońsku

Składniki:

  • 50 dag białej fasoli 
  • 25 dag wędzonego boczku
  • 30 dag kiełbasy
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • ok. 8 ziarenek pieprzu
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonej papryki
  • 2 łyżki masła do smażenia pieczarek

Przygotowanie:

  1. Fasolę zalejcie wodą i odstawcie na całą noc.
  2. Na drugi dzień odlejcie wodę, w której fasola się moczyła, zalejcie świeżą wodą i gotujcie fasolkę do miękkości razem z liściem laurowym, zielem angielskim i łyżką soli około 1,5 godziny.
  3. Boczek pokrójcie w kostkę a kiełbasę w plasterki. 
  4. Cebulę pokrójcie w piórka, pieczarki w półplasterki, a czosnek przeciśnijcie przez praskę.
  5. Pokrojony w kostkę boczek połóżcie na zimnej patelni na średnim ogniu. Gdy wytopi się z niej tłuszcz, dodajcie posiekaną cebulę, czosnek i kiełbasę. 
  6. Usmażony boczek z kiełbasą i z cebulą oraz czosnkiem, zdejmijcie z patelni.
  7. Gdy fasola będzie już miękka, dodajcie do niej mięso z cebulą i czosnkiem, pieczarki, a także koncentrat pomidorowy i przyprawy. 
  8. Doprawcie do smaku i gotowe!