Fasolka po bretońsku
gotujmy.pl/justyna92
Newsy

Aksamitna fasolka po bretońsku według babcinej receptury. Ten 1 składnik dodawały do niej tylko one

Uwielbiacie fasolkę po bretońsku? Dodajcie do niej ten jeden składnik a jej smak was zaskoczy.

Bez wątpienia fasolka po bretońsku to danie proste i pyszne. Szczególnie smakuje nam w chłodne dni. Nic nie nasyci tak, jak miska pełna gorącej, gęstej i aksamitnej fasolki z kiełbasą i boczkiem w aromatycznym, pomidorowym sosie. 

Do jej przygotowania potrzebujemy dosłownie kilku składników. Najważniejsza jest fasola. Najczęściej używamy odmiany Piękny Jaś, którą wcześniej moczymy w zimnej wodzie kilka godzin. Możemy jednak spokojnie użyć innej fasoli np. czerwonej. Jeśli nie macie zbyt dużo czasu na moczenie fasoli, możecie przygotować błyskawiczną fasolkę po bretońsku używając do niej po prostu fasolki z puszki. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Fasolka po bretońsku z boczkiem, kiełbasą i pieczarkami

Oprócz niej do przygotowania pysznej fasolki po bretońsku potrzebne będą również dobrej jakości kiełbasa, wędzony boczek, cebula, czosnek i koncentrat pomidorowy. Jeśli akurat nie macie go pod ręką, możecie użyć także przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki.  

Ważne też będą przyprawy. Dla piękniejszego koloru i smaku sosu w naszej fasolce, warto dodać  trochę suszonej papryki. Papryka zmieni aromat fasolki po bretońsku na jeszcze bardziej wyrazisty! 

Oprócz tego nasz czarny koń. A właściwie czarny koń naszych babci. Chodzi oczywiście o pieczarki. Pokrójcie je w plasterki, podsmażcie na maśle i wrzućcie pod koniec gotowania. Nie pożałujecie tego dodatku!

Przepis na fasolkę po bretońsku

Składniki:

  • 50 dag białej fasoli 
  • 25 dag wędzonego boczku
  • 30 dag kiełbasy
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • ok. 8 ziarenek pieprzu
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonej papryki
  • 2 łyżki masła do smażenia pieczarek
Zobacz także
Lubicie fasolkę po bretońsku? Dodajcie do niej ten 1 tajemniczy składnik. Smak potrawy was zaskoczy

Lubicie fasolkę po bretońsku? Dodajcie do niej ten 1 tajemniczy składnik. Smak potrawy was zaskoczy

Przepis na fasolkę po bretońsku jak u babci. Wspaniały smak

Przepis na fasolkę po bretońsku jak u babci. Wspaniały smak

Przygotowanie:

  1. Fasolę zalejcie wodą i odstawcie na całą noc.
  2. Na drugi dzień odlejcie wodę, w której fasola się moczyła, zalejcie świeżą wodą i gotujcie fasolkę do miękkości razem z liściem laurowym, zielem angielskim i łyżką soli około 1,5 godziny.
  3. Boczek pokrójcie w kostkę a kiełbasę w plasterki. 
  4. Cebulę pokrójcie w piórka, pieczarki w półplasterki, a czosnek przeciśnijcie przez praskę.
  5. Pokrojony w kostkę boczek połóżcie na zimnej patelni na średnim ogniu. Gdy wytopi się z niej tłuszcz, dodajcie posiekaną cebulę, czosnek i kiełbasę. 
  6. Usmażony boczek z kiełbasą i z cebulą oraz czosnkiem, zdejmijcie z patelni.
  7. Gdy fasola będzie już miękka, dodajcie do niej mięso z cebulą i czosnkiem, pieczarki, a także koncentrat pomidorowy i przyprawy. 
  8. Doprawcie do smaku i gotowe!
     
Kiedy dodać pomidory do fasolki po bretońsku? To ma wpływ na konsystencję
Wikipedia Commons
Newsy
Kiedy dodać pomidory do fasolki po bretońsku? To ma wpływ na konsystencję
Fasolka po bretońsku wbrew pozorom niewiele ma wspólnego z kuchnią francuską. W jaki sposób dodanie pomidorów wpływa na smak tego przepysznego polskiego dania?

Istnieją przynajmniej dwie szkoły dodawania pomidorów do fasolki po bretońsku. Nie będziemy wspominać już o rozróżnieniu na fanów świeżych pomidorów i tych z puszki czy mielonych na postać passaty. Zasadniczo największy wpływ na konsystencję fasolki ma czas dodania pomidorów. Jeśli chcecie, żeby wasza fasola po bretońsku miała bardziej rozgotowaną konsystencję – pomidory dodajcie na końcu. Jeśli lubicie bardziej suchą, „fasolową” konsystencję dania, pomidory możecie dodać nieco wcześniej, by płyn z pomidorów zdążył wyparować podczas krótkiego gotowania. Przepis na fasolkę po bretońsku Składniki: 5 dag fasoli Piękny Jaś 30 dag boczku 40 dag kiełbasy 2 cebule 5 ząbków czosnku Puszka pomidorów krojonych 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ziarna ziela angielskiego 2-3 liście laurowe Łyżka majeranku 2 płaskie łyżeczki soli Pieprz Słodka papryka wędzona w proszku Przygotowanie: Fasolę namoczcie w wodzie dzień przed przystąpieniem do gotowania. Włóżcie fasolkę do dużego garnka. Zalejcie ją ok. litrem wody z liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujcie fasolkę do miękkości, na koniec gotowania dodajcie łyżeczkę soli. Boczek pokrójcie w kostkę i podsmażcie na patelni. Dodajcie na patelnię także pokrojoną drobno kiełbasę. Obierzcie cebulę, pokrójcie w kostkę i dodajcie do smażącego się mięsa. Podobnie postępujcie z czosnkiem, który pokrójcie w plasterki. Przełóżcie podsmażone warzywa i mięso do garnka z ugotowaną fasolą. Dodajcie do garnka puszkę pomidorów i koncentrat pomidorowy. Doprawcie danie majerankiem, papryką, pieprzem i gotujcie jeszcze przez ok. 10-15 min na średnim ogniu bez przykrycia. Podawajcie z pieczywem...

fasolka po bretońsku przepis
AdobeStock
Newsy
Fasolkę gotujecie w wodzie, w której się moczyła czy w świeżej? Jedna z tych metod jest lepsza
Część osób twierdzi, że wodę po moczeniu fasoli należy wylać, a inni używają jej do gotowania. Kto ma rację? Przekonajcie się!

Fasolka po bretońsku jest bardzo smacznym i niewymagającym daniem. Można użyć do niej fasoli w puszce lub suchej. W drugim przypadku należy pamiętać o tym, że taką fasolkę trzeba wcześniej zamoczyć w wodzie na co najmniej 10 godzin. Część osób wylewa wodę po moczeniu fasoli, a część zużywa do gotowania. Który sposób jest prawidłowy? Jak gotować fasolkę po bretońsku? Zwolennicy obu metod mają rację! Jednak fasolka po bretońsku wyjdzie o wiele smaczniejsza, jeśli będziecie ją gotowali w tej samej wodzie , w której moczyła się przez noc. Pamiętajcie też o tym, że należy ją wówczas posolić dopiero pod sam koniec gotowania . Przepis na fasolkę po bretońsku Do przygotowania domowej fasolki po bretońsku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 kg pomidorów Pół kg białej fasoli jaś 300 g kiełbasy o umiarkowanej ilości tłuszczu 300 g wędzonego, surowego boczku 4 ząbki czosnku 1 cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki Przygotowanie: Dzień przed przygotowaniem fasolki namoczcie ją w wodzie. Wieczorem wsypcie całą fasolę do garnka i zalejcie zimną wodą tak, by przykryła fasolę. Zostawcie na noc do namoczenia (minimum 10 godzin). Pamiętajcie o tym, że powierzchnia wody powinna znajdować się nawet 10 cm nad fasolą. Następnego dnia dolejcie niecały litr wody do fasoli i dodajcie 3 liście laurowe oraz 3 ziarna ziela angielskiego. Gdy woda się zagotuje, zmniejszcie ogień i gotujcie fasolę do miękkości przez około 1,5 godziny. Pokrójcie boczek w kostkę i podsmażcie na patelni. Gdy wytopi się z niego trochę tłuszczu, dodajcie kiełbasę pokrojoną w dużą...

Przepis na fasolkę po bretońsku jak u babci. Wspaniały smak
nulkaa22/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na fasolkę po bretońsku jak u babci. Wspaniały smak
Ta przepyszna fasolka po bretońsku to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny. Przyrządzicie ją z tego prostego przepisu.

Smaczna fasolka po bretońsku to jedno z klasycznych dań polskiej kuchni. Choć do jej przygotowania potrzeba nieco cierpliwości, to naprawdę warto poczekać! Fasolka z aromatycznym mięsem w pomidorowym sosie smakuje po prostu obłędnie, a do tego jest bardzo sycąca. Przyrządzicie ją z przepisu autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Sposoby na fasolkę po bretońsku Jeśli jesteście miłośnikami tego dania, przyda się wam kilka trików, dzięki którym fasolka po bretońsku będzie smakowała jeszcze lepiej. Ważny jest wybór odpowiedniej fasoli do fasolki po bretońsku , a także sposób jej zagęszczenia . Nie bez znaczenia jest również metoda przyrządzania fasoli – wy gotujecie ją w wodzie, w której się moczyła, czy w świeżej? Przepis na fasolkę po bretońsku Do przygotowania klasycznej fasolki po bretońsku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram fasoli Jaś 1 kilogram mięsa wieprzowego 1 kilogram kiełbasy 800 g boczku 2 puszki koncentratu pomidorowego 4 cebule Przyprawa do fasoli Majeranek Olej do smażenia lub smalec Sól Pieprz Przygotowanie: Wsypcie fasolę do dużego garnka i zalejcie zimną wodą tak, by powierzchnia wody znajdowała się kilka centymetrów nad fasolą. Odstawcie do namoczenia na 8-12 godzin. Następnego dnia wylejcie wodę z garnka, przepłuczcie fasolę i ponownie zalejcie wodą. Postawcie garnek na kuchence, zagotujcie i gotujcie fasolę do miękkości – może to potrwać nawet kilkadziesiąt minut, dlatego warto uzbroić się w cierpliwość. Pokrójcie mięso wieprzowe w kostkę i podsmażcie na tłuszczu. Cebule pokrójcie w kostkę i wrzućcie je do podsmażonego mięsa. Smażcie, mieszając od czasu do czasu. Boczek pokrójcie w kostkę, a kiełbasę w plastry....

Gotujmy.pl/zewa
Newsy
Ekspresowa fasolka po bretońsku z przepisu babci. Zrobicie ją bardzo szybko 
Szybki przepis dla wielbicieli fasolki po bretońsku. Nawet się nie spostrzeżecie, a już będzie na stole.

Ten babciny przepis na fasolkę bo bretońsku jest rewelacyjnie prosty. Musicie jednak mieć wcześniej przygotowany wywar z kości, który będzie jej smaczną podstawą. To właśnie ten wywar nada fasolce po bretońsku smaku rodem z babcinej kuchni.  Nie będziecie musieli moczyć białej fasoli w garnku przez całą noc. Zamiast niej potrzebna będzie fasolka z puszki.  Tak przygotowana fasolka po bretońsku z boczkiem będzie smakować każdemu.  Fasolka po bretońsku na szybko Składniki: 3 puszki białej fasoli 1 l wywaru z wędzonej kości lub 1 l rosołu Mięso z ugotowanej wędzonej kości karkowej 300 g wędzonego surowego boczku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego Papryka ostra  2 łyżki majeranku 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki Sól Pieprz  Sposób przygotowania: Do większego garnka przelejcie przez sitko wywar z kości.  Dodajcie 2 łyżki majeranku, liść laurowy oraz 3 ziarna ziela angielskiego i gotujcie wywar około 10 minut. W międzyczasie pokrójcie boczek i podsmażcie go na patelni. Fasolę przełóżcie na sitko i odsączcie z płynu. Następnie przepłuczcie ją wodą.   Do wywaru przełóżcie mięso z kości, pokrojony boczek oraz wypłukaną fasolę. Wywar doprawcie solą, pieprzem i ostrą papryką.  Dodajcie do niego 3 łyżki koncentratu pomidorowego i zagotujcie. Na koniec zagęśćcie fasolkę zasmażką przygotowaną ze smalcu i mąki. Ponownie zagotujcie. Tak przygotowaną fasolkę podawajcie ze świeżym pieczywem pszennym lub razowym. Smacznego!  Jeśli nie macie gotowego wywaru z kości, podajemy na niego prosty przepis Składniki: 2 l wody 50 dag kości np. kość karkowa, żebra wołowe, kurze udka 1 marchew 1 pietruszka Kawałek...