Fasolka po bretońsku
gotujmy.pl/justyna92
Newsy

Zniewalająco pyszna fasolka po bretońsku według babcinej receptury. Tylko one dodawały do niej ten 1 składnik

Uwielbiacie fasolkę po bretońsku? Dodajcie do niej ten jeden składnik a jej smak was zaskoczy.

Bez wątpienia fasolka po bretońsku to danie proste i pyszne. Szczególnie smakuje nam w chłodne dni. Nic nie nasyci tak, jak miska pełna gorącej, gęstej i aksamitnej fasolki z kiełbasą i boczkiem w aromatycznym, pomidorowym sosie. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Domowa fasolka po bretońsku

Do jej przygotowania potrzebujemy dosłownie kilku składników. Najważniejsza jest fasola. Najczęściej używamy odmiany Piękny Jaś, którą wcześniej moczymy w zimnej wodzie kilka godzin. Możemy jednak spokojnie użyć innej fasoli np. czerwonej. Jeśli nie macie zbyt dużo czasu na moczenie fasoli, możecie przygotować błyskawiczną fasolkę po bretońsku używając do niej po prostu fasolki z puszki. 

Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą 

Oprócz niej do przygotowania pysznej fasolki po bretońsku potrzebne będą również dobrej jakości kiełbasa myśliwska lub śląska, wędzony boczek, cebula, pieczarki, czosnek i koncentrat pomidorowy. Jeśli akurat nie macie go pod ręką, możecie użyć także przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki.  Ważne też będą przyprawy. Dla piękniejszego koloru i smaku sosu w naszej fasolce, warto dodać  trochę suszonej papryki. Nasze babcie nigdy o tej przyprawie nie zapominały. Papryka zmieni aromat fasolki po bretońsku na jeszcze bardziej wyrazisty! 

Składniki:

  • 50 dag białej fasoli 
  • 25 dag wędzonego boczku
  • 30 dag kiełbasy
  • 1 cebula
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • ok. 8 ziarenek pieprzu
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonej papryki
  • 2 łyżki masła do smażenia pieczarek

Przygotowanie:

  1. Fasolę zalejcie wodą i odstawcie na całą noc.
  2. Na drugi dzień odlejcie wodę, w której fasola się moczyła, zalejcie świeżą wodą i gotujcie fasolkę do miękkości razem z liściem laurowym, zielem angielskim i łyżką soli około 1,5 godziny.
  3. Boczek pokrójcie w kostkę a kiełbasę w plasterki. 
  4. Cebulę pokrójcie w piórka, pieczarki w półplasterki, a czosnek przeciśnijcie przez praskę.
  5. Pokrojony w kostkę boczek połóżcie na zimnej patelni na średnim ogniu. Gdy wytopi się z niej tłuszcz, dodajcie posiekaną cebulę, czosnek i kiełbasę. 
  6. Usmażony boczek z kiełbasą i z cebulą oraz czosnkiem, zdejmijcie z patelni.
  7. Gdy fasola będzie już miękka, dodajcie do niej mięso z cebulą i czosnkiem a także koncentrat pomidorowy i przyprawy. 
  8. Doprawcie do smaku i gotowe!
     
schab duszony z fasola i kielbasa
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Newsy
Sycące danie na chłodne dni. Nikt nie oprze się temu schabowi z fasolką
Niezwykle rozgrzewające i sycące danie, które pokochają wszyscy domownicy.

Jesienne i zimowe dni sprawiają, że jesteśmy o wiele bardziej podatni na wyziębienie i infekcje. Aby temu zapobiec warto przygotowywać więcej sycących i pożywnych dań. Dodatek przypraw sprawi, że będą przyjemnie rozgrzewać organizm od środka. Danie jest bardzo łatwe do zrobienia – wystarczy dzień wcześniej namoczyć fasolę, a przed ugotowaniem podsmażyć mięso. Następnie wszystkie składniki wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości. Taka gęsta potrawka ze schabu z kaszą manną i sycącą fasolą z kiełbasą idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Z pewnością nasyci was na długie godziny. Przepis na schab duszony z fasolą i kiełbasą Składniki 1,2 kg schabu wieprzowego 150 g kiełbasy żywieckiej lub innej ulubionej 1 szklanka drobnej białej fasoli 1 cebula 1 czerwona papryka średniej wielkości 2 duże marchewki 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego lub zwykłego 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku 1 duża łyżka kaszy manny Sól i pieprz do smaku Listek laurowy Ziele angielskie 1 łyżeczka majeranku Przygotowanie Wieczorem zalej fasolę zimną wodą, żeby się namoczyła. Wody powinno być dwa razy tyle co fasolki. Rano odsącz i przełóż ją do dużego garnka. Pokrój paprykę w wąskie paski, a marchewki w plasterki i dorzuć do fasoli. Schab pokrój na mniejsze kawałki i dopraw solą, pieprzem ziołowym i słodką papryką. Cebulę pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z mięsem. Całość przełóż na dużą patelnię i podsmaż, aż się zarumienią. Podsmażone mięso dodaj do garnka z warzywami. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kawałki kiełbasę. Dodaj do garnka. Drobno posiekaj natkę pietruszki...

zupa gulaszowa
walia/gotujmy.pl
Przepisy
Idealna gulaszowa? Prawdziwy sekret tkwi w tym 1 składniku. Sprawdźcie, czy o tym wiedzieliście!
Za oknem już szara jesień. Nasze organizmy domagają się czegoś gorącego i pożywnego – pyszna zupa gulaszowa będzie jak znalazł!

W wielu polskich domach gotuje się zupę gulaszową. Sęk w tym, że co dom, to inna receptura. Jedni gotują bogaty w kilka rodzajów mięs forszmak, inni wolą kwaśne, nasycone pomidorami zupy meksykańskie. Jeszcze inną grupą zawiesistych, jesiennych zup są tak zwane gulaszowe. Ich nazwa nie wzięła się z przypadku. Nam, Polakom, tego rodzaju zupa przypomina oczywiście mięsny, aromatyczny sos, który nieraz spożywamy z plackiem po węgiersku czy z różnego rodzaju kaszami. Jednak, zupa gulaszowa swój rodowód ma na Węgrzech. To właśnie w kraju papryki od setek lat narodową potrawą jest zupa gulasz (węg. gulyas). Nie, to nie błąd. Pod właśnie tą nazwą, kryje się paprykowo-pomidorowe płynne danie. Właśnie gulaszu w kartach dań najczęściej wyszukują zagraniczni klienci węgierskich restauracji. Nieraz przez przypadek zamiast drugiego dania dostają pierwsze. Tak, czy inaczej, węgierski gulasz to pierwowzór naszej zupy gulaszowej. Dzisiaj przedstawimy wam naszą wariację na ten temat. Naszym specjalnym, dodatkowym składnikiem, którego nie uświadczycie w węgierskim daniu będzie biała fasola typu Jaś. Co prawda w zupie meksykańskiej występuje fasola czerwona, ale przecież zawsze warto zadbać o patriotyczny element na naszym talerzu! Przepis na zupę gulaszową Składniki: Duży kawałek łopatki wieprzowej Seler Por 1-2 duże marchewki 2 korzenie pietruszki 20 dag pieczarek  3 cebule  Czosnek – kilka ząbków 2 małe papryki Koncentrat pomidorowy Kilka sporych ziemniaków Sól, pieprz Liść laurowy, ziele angielskie Przygotowane: Mięso kroimy w kawałki i smażymy na patelni na oleju. Dodajemy pokrojoną w grubą kostkę cebulę i czosnek. Po obsmażeniu, przerzucamy całość do garnka, zalewamy wodą. Zagotowujemy wraz z...

Zapiekanka fasolowa
iskierka.ag/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na pieczoną fasolę z warzywami. Ten smak na długo pozostaje w ustach
Fasolka po bretońsku, zupa fasolowa, no i właśnie – co jeszcze można ugotować z fasoli? Ten przepis na zapiekankę stworzy wam nowe możliwości.

Fasola to niezwykle pożywne i dość tanie jedzenie. Niejedna z polskich gospodyń ma w swojej spiżarni pokaźny zapas wszelkiego rodzaju grochu czy fasoli. Ma zapas i zwykle ma także zmartwienie, co można z nich ugotować. Po kolejnej grochówce i fasolce po bretońsku w sezonie, domownicy mogą mieć dość. Jak zatem „zagospodarować” w kuchni naszą fasolę? Sposobem mogą być na przykład pasty fasolowe na kanapki albo zapiekanki. Takie jak choćby ta, proponowana przez nas w poniższym przepisie. Istnieje nieskończona liczba wariacji na temat zapiekanek fasolowych. Mogą one stanowić osobne danie, które podamy bez jakichkolwiek dodatków. W innych wypadkach możemy podać zapiekaną fasolę choćby z ziemniakami i surówką. Dzisiaj stawiamy na ten pierwszy wariant. Do naszej pieczonej fasoli z warzywami użyjemy szeregu warzyw. Po pierwsze, bazę węglowodanową naszego dania będą stanowiły właśnie pokrojone dość drobno ziemniaki. Po drugie nie obędzie się bez cebuli, papryki i marchewki i czosnku. Jeżeli mamy w domu zatwardziałych mięsożerców, możemy pokusić się o dodanie kiełbasy. Przepis na pieczoną fasolę z warzywami. Składniki: 3 szklanki fasoli 3 cebule średniej wielkości 2 średnie marchewki Papryka czerwona 40-50 dag ziemniaków Kilka łyżek masła 2 jaja 10 dag bułki tartej 10 dag sera żółtego w kostce (opcjonalnie – mozzarella) 2-3 ząbki czosnku Opcjonalnie – kawałek kiełbasy Majeranek Bazylia Sól i pieprz Natka pietruszki Przygotowanie: Fasolę moczymy przez kilka godzin w wodzie, następnie gotujemy do miękkości z dodatkiem soli. Ziemniaki gotujemy w całości „na ząb” – dopieką się do końca w piekarniku. Cebulę kroimy w dużą kostkę i podsmażamy delikatnie na maśle na patelni. Po...

gołąbki pieczone z boczkiem
anullka7/gotujmy.pl
Newsy
Pieczone gołąbki z wędzonym boczkiem. Biją na głowę te tradycyjne - z wody
Gołąbki to przepyszne polskie danie. Czasem może jednak zacząć się nudzić. Wystarczą dwa triki, by nieco odświeżyć tę potrawę.

Kapusta, mięso, ryż i dużo, ale to bardzo dużo pracy – tak w skrócie wygląda przepis na gołąbki. Wygotowywanie liści, ugotowanie ryżu, przygotowanie farszu, długie pieczenie – gołąbki to rzeczywiście pracochłonna potrawa. Nie przyrządzamy jej tydzień w tydzień, ale mimo wszystko z czasem może już się lekko znudzić. W jaki sposób można tchnąć w gołąbki nowe życie? Dzisiaj nie będzie to przepis na tak zwane gołąbki papieskie, czyli te bez zawijania. Zamiast tego zawińmy gołąbki nie tylko w kapustę, ale i w boczek. Oprócz tego aromatycznego dodatku, podczas pieczenia warto zalać gołąbki nie zwykłą wodą, a za to rosołem lub innym bulionem. W ten sposób nabiorą jeszcze więcej aromatu. Przepis na pieczone gołąbki z wędzonym boczkiem Składniki: Kapusta biała średniej wielkości 1 kg łopatki wieprzowej mielonej 2 jajka 20 dag ryżu 1 cebula 30 dag parzonego wędzonego boczku Sól i pieprz 250 ml bulionu Masło lub inny tłuszcz do posmarowania formy ½ litra wody Liść laurowy ½ łyżeczki maggi 1 łyżka mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego Ząbek czosnku Bazylia i oregano Przygotowanie: Kapustę obgotowujemy i oddzielamy kolejne liście z główki kapusty. Z ugotowanych liści odkrawamy grubsze elementy. Ryż gotujemy w garnku. Zalewamy ryż dwiema częściami wody, dosalamy. Przygotowujemy farsz. Mięso wyrabiamy z ugotowanym ryżem, jajkami, pieprzem i solą i pokrojoną w kostkę cebulą. Nadziewamy kapustę farszem, a następnie zawijamy je plastrami wędzonego boczki. Składamy je w wysmarowanej brytfannie. Zalewamy gołąbki bulionem i pieczemy ok. 50 min w 200 st. C. Przygotowujemy sos. Czosnek przecieramy na tarce, podsmażamy na oleju i dodajemy do niego koncentrat pomidorowy i nieco wody. Dodajemy...