idealny schabowy
Autor Flickr/Pepsol P
Newsy

Znamy tajemnicę perfekcyjnie soczystych i kruchych schabowych. Sekret tkwi w 1 wyjątkowym triku

Pyszny, soczysty i kruchy schabowy to ulubiony kotlet Polaków. Co zrobić, by zawsze smakował idealnie? Ten sekret wam w tym pomoże.
Magdalena Kieblesz
grudzień 04, 2020

Z czym najbardziej smakuje wam schabowy? Najczęściej podajemy go w towarzystwie ciepłej, kiszonej kapusty i ziemniaków. Obłędnie smakuje również z mizerią czy marchewką z groszkiem. Pomysłów na jego podanie jest tyle, ile gustów smakoszy. Jednak jest tylko jeden trik, by nasz kotlet po prostu rozpływał się w ustach.  

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Zacznijmy od początku

Bardzo ważnym etapem, który prowadzi do idealnego kotleta jest wybór mięsa w sklepie. Zanim kotlety trafią na patelnię, musimy kupić dobry schab. Schab powinien być ,,chudy”. Jest wtedy duża szansa, że będzie to młoda wieprzowina i mięso będzie miękkie. Raczej unikajmy pakowanego schabu, ponieważ producenci często wkładają tam gorsze jego plastry.


Miękki i pyszny

By schab był miękki, dobrze zamarynować go w ulubionych przyprawach i soli na kilkanaście godzin przed smażeniem. Świeży czosnek nada mięsu niepowtarzalny charakter. Nie pożałujecie. Przyprawione mięso najlepiej włożyć do lodówki. Tam „przegryzą” się jego smaki. Potem rozbijamy je energicznie tłuczkiem i zabieramy się za panierowanie w mące, jajku i bułce.


Smażenie i ten zapach

Smażenie kotletów schabowych to najlepszy moment w ich przyrządzaniu. Zapach, który wydobywa się w kuchni podczas tej czynności, rozbudza wszystkie kubki smakowe. Zgodzicie się z nami? Teraz pytanie, jaki tłuszcz wybrać? Znawcy kulinarni powiedzą, że smalec, ale spokojnie możemy użyć oleje roślinne, jak rzepakowy lub słonecznikowy. Tak wysmażony kotlet leżący na talerzu kusi by spróbować, oderwać choć kawałek. My tak mamy za każdym razem.


Idealny kotlet

Zdarza się czasem, że coś jednak nie wyjdzie i zamiast soczystego mięsa mamy twarde, trudne do rozgryzienia kotlety.  By temu zaradzić jest bardzo prosty trik, żeby nasze schabowe za każdym razem były miękkie. Wystarczy, że przed smażeniem mięso poleży w mleku przez kilka godzin. 2 godziny w lodówce i dzięki temu kotlety schabowe będą po prostu perfekcyjne.

Komentarze
Kotlety mielone
Pixabay/congerdesign
Newsy Mało znany sposób na soczyste mielone. W życiu nie zrobisz już ich inaczej
Mięso na mielone po usmażeniu czasami jest suche i bez smaku. Znamy metodę, jak tego uniknąć.
Aleksandra Jaworska
grudzień 04, 2020

Jakkolwiek smażenie kotletów może wydawać się proste, w kuchni podczas gotowania zdarzyć może się wszystko. W końcu pyszny obiad wymaga nie zawsze czasu, raczej chęci, sprytu i odrobiny wiedzy. Nadmiar wilgoci Problemy z mięsem do mielonych mogą dotyczyć nie tylko tego, że mięso jest suche. Czasami jest wręcz przeciwnie. Mięso rozpada się w rękach i wydaje się za rzadkie. Znacie taki stan rzeczy? Wiemy, co zrobić z podobną sytuacją. Ciasto na mielone można wyrabiać chwilę dłużej. Nadmiar wilgoci powinien stopniowo odpuszczać. Jeśli jednak metoda nie działa, jest kilka składników, które w zdecydowany sposób wchłoną jej nadmiar. Ziemniaki trzeba obrać obrać i gotować do miękkości. Następnie mocno je tłuczemy i dodajmy do płynnego mięsa mielonego. Pęczak, który można ugotować na sypko i dorzucić do mięsa. Sprawdzi się również ryż, perfekcyjny pochłaniacz wilgoci czy kasza gryczana. Bułka tarta to najpopularniejszy sposób na płynne mięso. Wiele gospodyń korzysta z tego łatwego, ale bardzo skutecznego rozwiązania.  Semolina  zwana kaszą manną. Wystarczy kilka łyżek. Po dodaniu jej do mięsa powinna spęcznieć i nasiąknąć nadmiarową wodą z mielonych. Wszystkie z wymienionych wskazówek działają na pochłanianie wilgoci. Mięso na mielone nie powinno mieć jej za dużo. Nie musicie się przejmować, usunięcie nadmiaru wody z mięsa nie płynie na ich suchość czy brak soczystości. Wasze mielone będą miały po prostu lepszą do smażenia konsystencję. Co jeszcze Może się również zdarzyć, że nie chcesz dodatkowych składników w mielonych. Wtedy ryż, kasza manna czy ziemniaki muszą pójść na przymusową odstawkę. Wykonując kilka czynności, równie skutecznie usuniesz wodę z mielonych, bez konieczności dorzucania do nich...

Przeczytaj
Pierogi
Pixabay/pasja1000
Newsy Sekret babcinych pierogów. Wystarczy jedna sztuczka, by ciasto było idealne
W czym tkwi tajemnica smacznych pierogów? Mimo pierwszych skojarzeń, nie chodzi wyłącznie o farsz.
Aleksandra Jaworska
grudzień 04, 2020

Pierogi to nasz narodowy przysmak, po który wracamy często i chętnie. Nie wymagają dużych zdolności kulinarnych ani inwestycji w produkty. Zrobienie dobrych pierogów nie jest jednak sprawą oczywistą. Na różne okazje Pierogi to jedna z potraw, którą możecie zaserwować na całym wachlarzu imprez okolicznościowych. Pierogi to dobre danie główne, kolacja, ale i dodatek do tradycyjnych potraw wigilijnych. Zajadamy się nimi na co dzień i od święta. Nie ma się czemu dziwić! Pierogi są po prostu pyszne, a sposobów na ich przyrządzanie znajdziemy w sieci tysiące. Najlepiej smakują te zrobione przez babcię, których składniki są nam znane i lubiane. Domowe pierogi można również odtworzyć. Wystarczy skupienie na cieście, by były idealne, miękkie i aromatyczne. Pierogowa tajemnica Trudno znaleźć człowieka, który nie kocha świeżo ugotowanych pierogów otulonych cieniutkim, miękkim ciastem. Sekretem jest energiczne ugniatanie i dodanie gorącej wody do ciasta. Dzięki temu prostemu zabiegowi ciasto będzie sprężyste, a pierogi bardzo smaczne. Podobne efekty uzyskamy wałkując ciasto na bardzo cienki placek. Pierogi powinny być delikatne, a ciasto to dodatek do farszu – nie odwrotnie. Ważne są również proporcje składników, jakie użyjemy do lepienia domowych pierogów.  Ciasto na pierogi składniki: 1/2 kg dobrej mąki pszennej jedna szklanka gorącej wody jedna łyżeczka soli Mąkę przesiewamy do dużej miski i dosypujemy sól. Gorącą wodę wlewamy powoli do mąki i mieszamy całość łyżką. Wyrabiamy dokładnie ciasto w misce będąc ostrożnym wobec gorącej wody. Po około 2-3 minutach wyrabiania przekładamy masę na czysty i wysuszony blat i ugniatamy ciasto przez kilka minut, aż wyrobimy jednolitą...

Przeczytaj