Co jest najlepsze na przeziębienie? Oczywiście miód! A czy próbowaliście propolisu? Jego właściwości zdrowotne są naprawdę imponujące! Warto stosować go zwłaszcza teraz, w okresie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy najbardziej narażeni na infekcje.

Jak powstaje propolis?

Propolis, czyli kit pszczeli to substancja, która produkowana jest przez pszczoły z zebranego pyłku kwiatów. Kit może mieć różny kolor i grubość – to zależy od tego z jakich roślin owady zebrały pyłek. Propolisem wylepiają one wnętrze ula i tworzą w nim drogi którymi wlatują do środka. Kit pszczeli służy też tym owadom do zabezpieczania ich ula przed nadchodzącą zimą. Ponoć pszczelarze na podstawie obserwacji propolisu mogą przewidzieć nadejście srogiej zimy!

Właściwości propolisu

Kit pszczeli znany jest głównie jako remedium na wszelkie choroby wywoływane przez grzyby. Pomaga on leczyć m.in. grzybicę skóry i paznokci. Nieocenione jest także jego działanie przeciwwirusowe, bardzo pomocne przy wszelkich zakażeniach. Łagodzi skórę podrażnioną od opryszczki oraz goi afty powstające w jamie ustnej. Propolis stosuje się także w przypadku uszkodzeń skóry – przyśpiesza procesy ziarninowania oraz bliznowacenia, dlatego jest nieoceniony podczas leczenia oparzeń i ran.

Jak stosować propolis?

Propolis można spotkać pod postacią:

Zobacz także:

  • Ekstraktu – stosuje się go doustnie na przeziębienia i w profilaktyce przeciwnowotworowej
  • Maści – na oparzenia i rany na skórze oraz w obrębie jamy ustnej i ust
  • Czopków – na hemoroidy
  • Globulek – na infekcje i podrażnienia pochwy

Kto nie powinien stosować propolisu?

Propolis jest substancją, która może powodować silne reakcje alergiczne u osób, które są uczulone na miód,  wosk, pyłek pszczeli i inne produkty pochodzenia pszczelego.

Nie powinny go też stosować osoby zmagające się z chorobami skórnymi, takimi jak atopowe zapalenie skóry, łuszczyca i wyprysk kontaktowy oraz łojotokowy.

Jak przygotować nalewkę z kitu pszczelego?

Składniki:

  • 50 g propolisu (kitu pszczelego) najlepiej od pszczelarza
  • 0,5 l spirytusu 95%
  • 0,5 l spirytusu 70%
  • 1 l słoik z nakrętką

Przygotowanie: 

  1. Kit pszczeli oczyśćcie z zanieczyszczeń, potem rozdrobnijcie krojąc go nożem na małe kawałki.
  2. Umieśćcie kit pszczeli w słoiku i zalejcie 0,5l spirytusem 95%, a następnie zakręćcie słoik.
  3. Odstawcie do szafki kuchennej na dwa tygodnie, potrząsając słoikiem raz dziennie, aby kit się rozpuścił.
  4. Nalewka nabierze ciemno brązowego koloru.
  5. Po 2 tygodniach powstały płyn przefiltrujcie przez gazę, gęste sito lub kuchenny ręcznik papierowy.
  6. Przefiltrowaną nalewkę rozlejcie do ciemnych buteleczek po syropie i trzymajcie w szafce kuchennej - w ciemnym miejscu.

Źródło: healthline.com, stronazdrowia.pl, gotujmy.pl