propolis
AdobeStock
Newsy

Znakomity nie tylko na nękające nas jesienią i zimą choroby dróg oddechowych. Poznaj największe korzyści zdrowotne propolisu

W stu procentach naturalny lek, pomocny przy wielu dolegliwościach. Poznaj cudowne właściwości propolisu!
Katarzyna Wyborska
listopad 26, 2020

Co jest najlepsze na przeziębienie? Oczywiście miód! A czy próbowaliście propolisu? Jego właściwości zdrowotne są naprawdę imponujące! Warto stosować go zwłaszcza teraz, w okresie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy najbardziej narażeni na infekcje.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Jak powstaje propolis?

Propolis, czyli kit pszczeli to substancja, która produkowana jest przez pszczoły z zebranego pyłku kwiatów. Kit może mieć różny kolor i grubość – to zależy od tego z jakich roślin owady zebrały pyłek. Propolisem wylepiają one wnętrze ula i tworzą w nim drogi którymi wlatują do środka. Kit pszczeli służy też tym owadom do zabezpieczania ich ula przed nadchodzącą zimą. Ponoć pszczelarze na podstawie obserwacji propolisu mogą przewidzieć nadejście srogiej zimy!

Właściwości propolisu

Kit pszczeli znany jest głównie jako remedium na wszelkie choroby wywoływane przez grzyby. Pomaga on leczyć m.in. grzybicę skóry i paznokci. Nieocenione jest także jego działanie przeciwwirusowe, bardzo pomocne przy wszelkich zakażeniach. Łagodzi skórę podrażnioną od opryszczki oraz goi afty powstające w jamie ustnej. Propolis stosuje się także w przypadku uszkodzeń skóry – przyśpiesza procesy ziarninowania oraz bliznowacenia, dlatego jest nieoceniony podczas leczenia oparzeń i ran.

Jak stosować propolis?

Propolis można spotkać pod postacią:

  • Ekstraktu – stosuje się go doustnie na przeziębienia i w profilaktyce przeciwnowotworowej
  • Maści – na oparzenia i rany na skórze oraz w obrębie jamy ustnej i ust
  • Czopków – na hemoroidy
  • Globulek – na infekcje i podrażnienia pochwy
Komentarze
kurkuma
AdobeStock
Newsy Wzmacnia zdrowie, oczyszcza i działa, jak naturalny antybiotyk. Pierwsze efekty już po kilku dniach
Jesteś zwolenniczką naturalnej medycyny? Wypróbuj tę przyprawę, która doskonale się sprawdzi przy leczeniu różnych dolegliwości!
Katarzyna Wyborska
listopad 26, 2020

Podstawowa przyprawa orientalnej kuchni – ta przyprawa nie tylko nadaje potrawom ciekawy smak i kolor, ale też znakomicie wzmacnia odporność i zdrowie! Wpływ kurkumy na zdrowie Kurkuma jest bardzo popularną i szeroko stosowaną przyprawą w całej Azji. Z wyglądu podobna jest do imbiru, choć zwykle wykorzystuje się ją w postaci sproszkowanej. Ma dość charakterystyczny zapach i jest silnie barwiąca. Wystarczy dodać odrobinę kurkumy np. do ryżu, by nadać mu mocny, żółto-pomarańczowy kolor. Kurkuma nie ma intensywnego smaku, dlatego używa się jej głównie ze względu na zapach i kolor. Stosowana jest w azjatyckiej kuchni oraz medycynie – udowodniono bowiem, że kurkuma wykazuje się szeregiem zdrowotnych właściwości! Przyprawa ta składa się w dużej części z kurkuminy, która ma zbadane działanie: Przeciwzapalne – polecana osobom cierpiącym na choroby reumatoidalne Antybakteryjne Przeciwnowotworowe – może unicestwiać komórki rakowe Chroni przed nowotworami Naukowcy zbadali, że kurkumina może neutralizować i niszczyć komórki rakowe. Nie stanowi ona oczywiście alternatywy dla konwencjonalnych metod leczenia nowotworów, natomiast warto stosować ją jako środek wspierający terapię rakową. Wspomaga regenerację Kurkuma ma właściwości przeciwzapalne, dlatego szczególnie poleca się ją osobom, które cierpią na choroby reumatologiczne. Regularne stosowanie przyprawy może pomóc w zwalczaniu bólu stawów. Ulga dla żołądka Z właściwości kurkumy skorzystają osoby cierpiące na chorobę wrzodową żołądka i częste problemy z niestrawnością. Kurkumina może hamować rozwój wrzodów i zmniejszać już powstałe oraz łagodzić ból. Do tego pomaga, jeśli często odbija nam się po jedzeniu. Maseczka na trądzik Domowa maseczka z...

Przeczytaj
syrop z imbiru przepis
Flickr
Newsy Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Przepis prostszy niż ci się wydaje
Męczy cię chrypka i kaszel? Przyrządź ten prosty, domowy syrop na przeziębienie!
Katarzyna Wyborska
listopad 26, 2020

Przez pandemię każdy, nawet najmniejszy objaw przeziębienia wzbudza w nas teraz niepokój. Jednak ból gardła, lekka gorączka i ogólne osłabienie nie oznaczają od razu zakażenia koronawirusem. Przeziębienie, grypa i inne sezonowe infekcje nie zniknęły i nadal możemy się nimi zarazić. Dodaj sobie sił! W sezonie jesienno-zimowym musimy szczególnie dbać o swoją odporność. Organizm osłabiony przez typowo jesienną pogodę, czyli zimny, porywisty wiatr, a do tego często deszcz i mgłę, jest dużo bardziej podatny na choroby niż latem. Z tego powodu należy wzmacniać go jak tylko się da – a najlepsze do tego są stare i sprawdzone sposoby! Na przykład domowy syrop z miodu i cytryny, który szybko stawia na nogi! Przepis na domowy syrop na kaszel Potrzebnych wam będzie tylko kilka łatwo dostępnych składników: Korzeń imbiru Dwie duże cytryny Miód Goździki całe Przygotowanie Cytryny umyj, przekrój na pół i wyciśnij sok. Imbir obierz i pokrój w cienkie plastry. Do słoika wlej sok z cytryny, dodaj kilka łyżek miodu, imbir oraz goździki. Dokładnie zamieszaj. Zakręć słoik i wstaw do lodówki na jedną dobę. I gotowe! Syrop należy spożywać kilka razy dziennie w herbacie lub jedząc go po prostu łyżeczką. Czy jest bezpieczny? Część osób może mieć wątpliwości czy ostry i rozgrzewający imbir jest bezpieczny dla kobiet w ciąży, karmiących oraz małych dzieci. Odpowiadamy – mogą bez przeszkód stosować syrop z imbiru! Jednakże trzeba pamiętać o tym, że korzeń imbiru można podawać dzieciom dopiero powyżej 12. miesiąca życia. Również matki karmiące niemowlęta poniżej 3. miesiąca życia nie powinny jeść imbiru. Zmienia on smak mleka, który może nie odpowiadać dziecku.

Przeczytaj