Znakomity nie tylko na nękające nas jesienią i zimą choroby dróg oddechowych. Poznaj największe korzyści zdrowotne propolisu
AdobeStock
Newsy

Idealny naturalny środek na choroby dróg oddechowych zimą i jesienią. Spożywajcie go regularnie

W stu procentach naturalny lek, pomocny przy wielu dolegliwościach. Poznajcie cudowne właściwości propolisu!

Co jest najlepsze na przeziębienie? Oczywiście miód! A czy próbowaliście propolisu? Jego właściwości zdrowotne są naprawdę imponujące! Warto stosować go zwłaszcza teraz, w okresie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy najbardziej narażeni na infekcje.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak powstaje propolis?

Propolis, czyli kit pszczeli to substancja, która produkowana jest przez pszczoły z zebranego pyłku kwiatów. Kit może mieć różny kolor i grubość – to zależy od tego z jakich roślin owady zebrały pyłek. Propolisem wylepiają one wnętrze ula i tworzą w nim drogi którymi wlatują do środka. Kit pszczeli służy też tym owadom do zabezpieczania ich ula przed nadchodzącą zimą. Ponoć pszczelarze na podstawie obserwacji propolisu mogą przewidzieć nadejście srogiej zimy!

Właściwości propolisu

Kit pszczeli znany jest głównie jako remedium na wszelkie choroby wywoływane przez grzyby. Pomaga on leczyć m.in. grzybicę skóry i paznokci. Nieocenione jest także jego działanie przeciwwirusowe, bardzo pomocne przy wszelkich zakażeniach. Łagodzi skórę podrażnioną od opryszczki oraz goi afty powstające w jamie ustnej. Propolis stosuje się także w przypadku uszkodzeń skóry – przyśpiesza procesy ziarninowania oraz bliznowacenia, dlatego jest nieoceniony podczas leczenia oparzeń i ran.

Zobacz także
Rzodkiewka marynowana z miodem. Przepis na smaczną przekąskę

Rzodkiewka marynowana z miodem. Przepis na smaczną przekąskę do obiadu

Jak sprawdzić czy miód jest naszprycowany cukrem? Wystarczy szklanka wody

Biały nalot na miodzie to oznaka dodania do niego polepszaczy? Rozwiewamy ten miodowy mit

Jak stosować propolis?

Propolis można spotkać pod postacią:

  • Ekstraktu – stosuje się go doustnie na przeziębienia i w profilaktyce przeciwnowotworowej
  • Maści – na oparzenia i rany na skórze oraz w obrębie jamy ustnej i ust
  • Czopków – na hemoroidy
  • Globulek – na infekcje i podrażnienia pochwy

Kto nie powinien stosować propolisu?

Propolis jest substancją, która może powodować silne reakcje alergiczne u osób, które są uczulone na miód,  wosk, pyłek pszczeli i inne produkty pochodzenia pszczelego.

Nie powinny go też stosować osoby zmagające się z chorobami skórnymi, takimi jak atopowe zapalenie skóry, łuszczyca i wyprysk kontaktowy oraz łojotokowy.

Jak przygotować nalewkę z kitu pszczelego?

Składniki:

  • 50 g propolisu (kitu pszczelego) najlepiej od pszczelarza
  • 0,5 l spirytusu 95%
  • 0,5 l spirytusu 70%
  • 1 l słoik z nakrętką

Przygotowanie: 

  1. Kit pszczeli oczyśćcie z zanieczyszczeń, potem rozdrobnijcie krojąc go nożem na małe kawałki.
  2. Umieśćcie kit pszczeli w słoiku i zalejcie 0,5l spirytusem 95%, a następnie zakręćcie słoik.
  3. Odstawcie do szafki kuchennej na dwa tygodnie, potrząsając słoikiem raz dziennie, aby kit się rozpuścił.
  4. Nalewka nabierze ciemno brązowego koloru.
  5. Po 2 tygodniach powstały płyn przefiltrujcie przez gazę, gęste sito lub kuchenny ręcznik papierowy.
  6. Przefiltrowaną nalewkę rozlejcie do ciemnych buteleczek po syropie i trzymajcie w szafce kuchennej - w ciemnym miejscu.

Źródło: healthline.com, stronazdrowia.pl, gotujmy.pl

Nalewka z derenia to nie tylko dodatek do ciast, to również lekarstwo. Na co pomaga?
Pixabay
Newsy
Nalewka z derenia to nie tylko dodatek do ciast, ale też lekarstwo. Pomoże szczególnie jesienią
Zbliża się sezon grypowy. To ostatni dzwonek, by zadbać o swoją odporność. Dlaczego warto pić nalewkę z derenia?

Niestety wraz z nadejściem pierwszych chłodów właśnie rozpoczął się sezon przeziębień i grypy . To ostatni dzwonek, aby zadbać o swoją odporność , by cieszyć się zdrowiem jesienną i zimową porą. Przygotujcie prostą i smaczną nalewkę z derenia, zwaną również dereniówką. Mikstura świetnie podniesie waszą odporność, a jeśli zachorujecie, z pewnością pomoże wam lżej znieść chorobę. W czym sekret derenia i co to za roślina? Jakie są właściwości derenia? Dereń to gatunek rośliny z rodziny dereniowatych. Przypomina w smaku wiśnie – jest słodko-kwaskowaty. Nalewka z tego owocu jest wykorzystywana jako dodatek do ciast a nawet lekarstwo. Dereń nie ma w środku miąższu, jest więc pozbawiony soczystości. Nie oznacza to jednak, że nie jest smaczny. Gdy będziecie go zrywać, wybierajcie jak najciemniejsze okazy, ponieważ są one najsłodsze. To właśnie one najlepiej nadają się na przygotowanie nalewek czy słodkich przetworów. Dereń posiada liczne właściwości zdrowotne. Jest wykorzystywany w łagodzeniu bólu głowy, zmęczenia, gorączki i biegunki. Stosuje się go również w celu zwiększenia siły, pobudzenia apetytu oraz jako tonik. Niektórzy ludzie nakładają dereń bezpośrednio na skórę na czyraki i rany. Jest on również wykorzystywany w leczeniu anemii i dolegliwości żołądkowych . Dereń zawiera liczne pierwiastki mineralne - żelazo, wapń, potas, magnez, cynk, fosfor, miedź i mangan a także takie substancje jak beta-karoten, kwasy organiczne (jabłkowy i chinowy), pektyny, garbniki oraz cukry. Owoce derenia to także bogactwo witaminy C, P i A oraz zawierają flawonoidy, które mają silne działanie antyoksydacyjne. Nalewka z derenia - przepis Składniki: 1 kg dojrzałego derenia 0,5 l spirytusu 96% 0,5 l wódki...

Działa przeciwgorączkowo i świetnie podnosi odporność. Jak zrobić nalewkę z agrestu?
AdobeStock
Newsy
Nalewka z agrestu działa przeciwgorączkowo i podnosi odporność. A jak smakuje! Jak ją zrobić?
Agrest posiada wiele właściwości zdrowotnych. Przygotujcie z niego superzdrową nalewkę. Naprawdę warto.

Sezon na agrest rozpoczyna się na przełomie maja i czerwca, ale pierwsze, dojrzałe owoce można zbierać dopiero w lipcu. Jeżeli macie dostęp do własnego agrestu lub właśnie kupiliście go w warzywniaku lub na targu i zastanawiacie się, jak go wykorzystać, zróbcie z niego nalewkę . Jej właściwości zdrowotne mogą was zaskoczyć. Jak zrobić nalewkę z agrestu? Do przygotowania nalewki z agrestu, będziecie potrzebować kilku prostych składników. 2 kg dojrzałego agrestu sok z 1 cytryny 1 kg cukru cukier waniliowy 1 litr spirytusu 1 litr wody Przygotowanie: Owoce myjemy i odrywamy z nich ogonki. Agrest nacinamy lub zgniatamy palcami, aby popękał. Do dużego słoja wrzucamy rozgnieciony agrest, cukier zwykły i cukier waniliowy. Całość zalewamy sokiem z cytryny, wodą i spirytusem. Mieszamy i odstawiamy na dwa tygodnie w dobrze nasłonecznione miejsce. Po upływie tego czasu nalewkę przecedzamy przez gęsto sito, a następnie przelewamy do butelek (należy je szczelnie zakorkować). Nalewka będzie się nadawała do spożycia dopiero po ok. 6 miesiącach. Właściwości zdrowotne nalewki z agrestu Dlaczego warto pić nalewkę z agrestu? Korzyści można by wymieniać bez końca. Poza walorami smakowymi – nalewka ma delikatny smak i aromat – ma ona działanie przeciwgorączkowe , przeciwzapalne,  żółciopędne, przeciwutleniające i przeciwmiażdżycowe , a także świetnie podnosi odporność . Ponadto, nalewka agrestowa łagodzi zmęczenie , zwiększa wydajność, zapobiega rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego i hormonalnego, anemii oraz przeziębieniom. Co ciekawe, obecność w jej składzie alkoholu, nie umniejsza tych wszystkich właściwości, a jedynie je wzmacnia. Jak pić taką nalewkę? Zaleca się spożywać jedną łyżkę nalewki...

Ta nalewka świetnie wzmacnia organizm i dobrze działa na wątrobę. Pomoże też przy nadciśnieniu
AdobeStock
Newsy
Ta nalewka świetnie wzmacnia organizm i dobrze działa na wątrobę. Pomoże też przy nadciśnieniu
Dzika róża to zwyczajowo owoc, który rozwija się z kwiatów dzikiej róży. Owocuje pod koniec sezonu wegetacyjnego, od późnego lata do jesieni. Czy słyszeliście kiedyś o nalewce z dzikiej róży? Pijcie ją na zdrowie, bo ma wiele dobroczynnych właściwości.

Dzika róża zawiera wiele ważnych przeciwutleniaczy - w tym witaminę C, witaminę E, beta-karoten i likopen, które są korzystne dla naszego zdrowia. Zdaniem ekspertów, dzika róża może leczyć szeroki zakres objawów żołądkowo-jelitowych i zapalnych. Dlaczego warto włączyć do diety dziką różę? Dzika różna znana jest jako naturalny środek na wiele powszechnych dolegliwości, takich jak:  artretyzm ból pleców zaparcia  cukrzyca biegunka kamienie żółciowe wrzody infekcje dróg moczowych Ponadto, uważa się, że dzika róża:  wzmacnia układ odpornościowy odtruwa organizm ma działanie uspokajające działa przeciwkaszlowo poprawia samopoczucie wspomaga krążenie zmniejsza stany zapalne zapobiega chorobom serca Herbata z dzikiej róży to nieoceniona pomoc w problemach z wątrobą, dzięki swoim bogatym właściwościom oczyszczającym. Kiedy najlepiej zbierać owoce dzikiej róży? Zarówno płatki, jak i owoce dzikiej róży można jeść. Owoce tej rośliny zbiera się od sierpnia do października, do czasu nadejścia przymrozków. To ważne, aby zebrać je tuż przed przymrozkami, ponieważ przemrożone owoce dzikiej róży tracą pewne ilości niezwykle cennej witaminy C. Jeżeli chcecie przygotować z nich nalewkę, herbatę lub napar, najlepiej zbierać owoce dojrzałe, o czerwonym zabarwieniu. Jak przygotować nalewkę z dzikiej róży? Do przygotowania prozdrowotnej nalewki z dzikiej róży, będziecie potrzebować kilku prostych składników. Składniki: 1 kg owoców dzikiej róży 0,6 kg cukru 0,5 l wódki 0,25 l spirytusu Przygotowanie: Owoce dzikiej róży płuczemy i dokładnie...

Obniża cholesterol, czyści jelita i spowalnia starzenie. Jedzcie to codziennie
AdobeStock
Newsy
Czyści jelita, spowalnia starzenie, regeneruje organizm. Jedzcie to codziennie
Ten drogocenny pokarm pszczół może jeść także człowiek. Zobaczcie, dlaczego warto to robić.

Pierzga to pokarm pszczół, jednak również człowiek może skorzystać z jego wspaniałych właściwości. Pszczoły wiedzą bowiem, co dobre - pierzga zawiera wiele cennych składników odżywczych, które mają dobroczynne działanie dla naszego zdrowia. Sprawdźcie, jak ją stosować i dlaczego warto włączyć pierzgę do swojej diety.  Co to jest pierzga? Pierzga to nic innego, jak jedzenie dla pszczół. Zresztą pracowite owady same je wytwarzają. Pszczoły-zbieraczki, które możemy często zobaczyć na drzewkach owocowych i rabatach, zbierają pyłek kwiatowy, który następnie transportują do ula. Tam pyłek łączy się ze śliną pszczół i miodem, w efekcie czego powstaje pierzga - ciemnobrązowe grudki. Pszczoły gromadzą pierzgę w plastrach w ulu. Tam dochodzi do fermentacji mlekowej, dzięki czemu pierzga jest odporna na pleśń i gnicie. W ten genialny sposób pszczoły praktycznie tworzą dla siebie zapasy na zimę. Pszczelarze często zbierają i przechowują pierzgę, by karmić nią swoje pszczoły wczesną wiosną. Jest to bowiem pokarm nie tylko dla dorosłych osobników, ale także dla larw.  Właściwości pierzgi Nie tylko pszczoły mogą skorzystać z dobroczynnych właściwości pierzgi. Ten niezwykły produkt można kupić w sklepach zielarskich lub bezpośrednio od pszczelarza. Naprawdę warto! Pierzga ma bowiem szereg właściwości zdrowotnych: regeneruje organizm i wzmacnia odporność pomaga przy przewlekłym stresie wspomaga koncentrację dobroczynnie wpływa na pracę układu nerwowego, zwłaszcza w stanach depresyjnych działa oczyszczająco na wątrobę przeciwdziała zaparciom  opóźnia procesy starzeniowe w organizmie Jak stosować pierzgę? Kawałki pierzgi można stosować w wybrany przez siebie sposób. Można ją ssać jak jak cukierki albo rzuć. Za to...