Bigos to potrawa znana nie tylko w Polsce, ale i na Białorusi czy Litwie. Przygotowywana z kiszonej kapusty z dodatkiem mięsa oraz przypraw stanowi iście sycący, aromatyczny posiłek.

Na stole gości nie tylko na co dzień. Sprawdza się także podczas wielu różnych uroczystości. Magda Gessler urozmaica danie dodatkowym składnikiem, który dodatkowo podbija smak. 

Wyjątkowy bigos staropolski

Magda Gessler lubi podkręcać i ulepszać przepisy na polskie tradycyjne dania i tym razem nie mogło być inaczej. Restauratorka postanowiła podkręcić aromat klasycznego bigosu dodatkiem karkówki z dzika.

To ciekawe połączenie, które dodaje całej potrawie wyjątkowego, niecodziennego smaku. Podsmażone mięso z dziczyzny wraz z wędzonym boczkiem oraz kiełbasą, a następnie dodane do gotującej się kiszonej kapusty to strzał w dziesiątkę.

Zobacz także:

Tak przygotowanemu bigosowi nikt się nie oprze, gdyż zapach gotującej się potrawy jest wręcz zniewalający. Koniecznie wypróbujcie to niezwykłe połączenie produktów i smaków!

Składniki:

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 300 g wędzonego boczku
  • 300 g cienkiej kiełbasy
  • 300 g karkówki z dzika
  • 100 suszonych prawdziwków
  • 100 g wędzonych śliwek
  • 700 ml czerwonego wina
  • 6 sztuk jałowca
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Kapustę odciśnijcie z nadmiaru soku. Jeśli jest zbyt kwaśna to namoczcie ją wcześniej w wodzie.
  2. Odciśniętą kapustę pokrójcie na mniejsze kawałki, przełóżcie do większego garnka i zalejcie ją niewielką ilością wody, wina oraz dwoma łyżkami koncentratu pomidorowego. Do garnka dodajcie również przyprawy.
  3. Grzyby zalejcie wodą, odstawcie do napęcznienia. Tę czynność najlepiej jest wykonać dzień wcześniej.
  4. Wypestkowane wędzone śliwki oraz odcedzone z nadmiaru wody prawdziwki, pokrójcie w paski i dodajcie do garnka z kapustą.
  5. Wędzony boczek, kiełbasę oraz karkówkę z dzika pokrójcie w niewielką kostkę. Przesmażcie je chwilę na patelni, po czym przełóżcie całe mięso do pozostałych składników.
  6. Wszystko razem dokładnie wymieszajcie. Bigos gotujcie na niedużym ogniu do miękkości kapusty.
  7. Bigos staropolski podawajcie razem ze świeżym pieczywem. Smacznego!