Zostało wam mięso po niedzielnym rosole? Tuż obok w lodówce zalega puree po drugim daniu? Wybór obiadu może być tylko jeden. Wystarczy trochę pracy z użyciem maszynki do mięsa, kolejną chwilkę spędzić przy stolnicy, a już niedługo wasi bliscy będą cieszyli się niezrównanymi pyzami.

Jak sprawić, by pyzy nie były z jednej strony za twarde? Tutaj rada może być tylko jedna: nie przesadźcie z dodatkiem mąki pszennej.

A co z rozklejającymi się kluskami? Stare i doświadczone gospodynie dobrze o tym wiedzą, ale musimy przypomnieć jeden prosty trik młodszym adeptom sztuki kucharskiej.

Chodzi tu oczywiście o solidne przeciśnięcie gotowanych ziemniaków aż do sucha przez praskę. Bez tego zabiegu będziecie mieli kłopot z tym, żeby pyzy wyszły tak jak należy.

Zobacz także:

Przepis na pyzy ziemniaczane z mięsem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • Ok. 15-20 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • Olej
  • Sól
  • 30 dag dość tłustego farszu mięsnego  (np. mięso z rosołu przemielone z cebulką i bułką tartą)

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki przeciśnijcie dobrze przez praskę.
  2. Czas na ciasto. Ziemniaki połączcie z mąką pszenną i ziemniaczaną.
  3. Wbijcie do ciasta jajko, dodajcie łyżkę oleju.
  4. Wyrabiajcie zwarte, ale miękkie i delikatne ciasto.
  5. Z ciasta uformujcie walec, wykrajajcie z niego kawałki na pyzy.
  6. Pyzy nadziewajcie przygotowanym farszem.
  7. Gotujcie we wrzącej do ok. 10 min wodzie – czas może się różnić w zależności od rozmiarów waszych pyz.
  8. Podawajcie swoje pyzy np. z podsmażoną cebulką.

Smacznego!