
Zostało wam mięso po niedzielnym rosole? Tuż obok w lodówce zalega puree po drugim daniu? Wybór obiadu może być tylko jeden. Wystarczy trochę pracy z użyciem maszynki do mięsa, kolejną chwilkę spędzić przy stolnicy, a już niedługo wasi bliscy będą cieszyli się niezrównanymi pyzami.
Jak sprawić, by pyzy nie były z jednej strony za twarde? Tutaj rada może być tylko jedna: nie przesadźcie z dodatkiem mąki pszennej.
A co z rozklejającymi się kluskami? Stare i doświadczone gospodynie dobrze o tym wiedzą, ale musimy przypomnieć jeden prosty trik młodszym adeptom sztuki kucharskiej.
Chodzi tu oczywiście o solidne przeciśnięcie gotowanych ziemniaków aż do sucha przez praskę. Bez tego zabiegu będziecie mieli kłopot z tym, żeby pyzy wyszły tak jak należy.
Przepis na pyzy ziemniaczane z mięsem
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- Ok. 15-20 dag mąki pszennej
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- Olej
- Sól
- 30 dag dość tłustego farszu mięsnego (np. mięso z rosołu przemielone z cebulką i bułką tartą)
Przygotowanie:
- Ziemniaki przeciśnijcie dobrze przez praskę.
- Czas na ciasto. Ziemniaki połączcie z mąką pszenną i ziemniaczaną.
- Wbijcie do ciasta jajko, dodajcie łyżkę oleju.
- Wyrabiajcie zwarte, ale miękkie i delikatne ciasto.
- Z ciasta uformujcie walec, wykrajajcie z niego kawałki na pyzy.
- Pyzy nadziewajcie przygotowanym farszem.
- Gotujcie we wrzącej do ok. 10 min wodzie – czas może się różnić w zależności od rozmiarów waszych pyz.
- Podawajcie swoje pyzy np. z podsmażoną cebulką.
Smacznego!