Pyzy
Gotujmy.pl/gosiapiotrek23
Newsy

Koniec z rozklejającymi się pyzami. Ten trik działa cuda, ale praktycznie nikt go nie zna 

Mięciutkie i puszyste mączno-ziemniaczane ciasto, a do tego zdecydowany i konkretny smak mięsa. Pyzy to danie wspaniałe i basta!

Zostało wam mięso po niedzielnym rosole? Tuż obok w lodówce zalega puree po drugim daniu? Wybór obiadu może być tylko jeden. Wystarczy trochę pracy z użyciem maszynki do mięsa, kolejną chwilkę spędzić przy stolnicy, a już niedługo wasi bliscy będą cieszyli się niezrównanymi pyzami.

Jak sprawić, by pyzy nie były z jednej strony za twarde? Tutaj rada może być tylko jedna: nie przesadźcie z dodatkiem mąki pszennej.

A co z rozklejającymi się kluskami? Stare i doświadczone gospodynie dobrze o tym wiedzą, ale musimy przypomnieć jeden prosty trik młodszym adeptom sztuki kucharskiej.

Chodzi tu oczywiście o solidne przeciśnięcie gotowanych ziemniaków aż do sucha przez praskę. Bez tego zabiegu będziecie mieli kłopot z tym, żeby pyzy wyszły tak jak należy.

Zobacz także
Jak zrobić najlepsze ciasto na pyzy ziemniaczane? Wystarczą tylko 3 składniki

Jak zrobić najlepsze ciasto na pyzy ziemniaczane? Wystarczą tylko 3 składniki

Pyzy ziemniaczane

Domowe pyzy ziemniaczane. Przed gotowaniem zróbcie to z ziemniakami, a będą smakować jak u babci

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pyzy ziemniaczane z mięsem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • Ok. 15-20 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • Olej
  • Sól
  • 30 dag dość tłustego farszu mięsnego  (np. mięso z rosołu przemielone z cebulką i bułką tartą)

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki przeciśnijcie dobrze przez praskę.
  2. Czas na ciasto. Ziemniaki połączcie z mąką pszenną i ziemniaczaną.
  3. Wbijcie do ciasta jajko, dodajcie łyżkę oleju.
  4. Wyrabiajcie zwarte, ale miękkie i delikatne ciasto.
  5. Z ciasta uformujcie walec, wykrajajcie z niego kawałki na pyzy.
  6. Pyzy nadziewajcie przygotowanym farszem.
  7. Gotujcie we wrzącej do ok. 10 min wodzie – czas może się różnić w zależności od rozmiarów waszych pyz.
  8. Podawajcie swoje pyzy np. z podsmażoną cebulką.

Smacznego!

Pyzy z mięsem
Gosiapiotrek23/gotujmy.pl
Przepisy
Sklepowe nigdy nie dorównają smakiem tym domowym. Znamy przepis na najlepsze pyzy z mięsem
Pyzy z mięsem to przysmak dla większości Polaków. Miękkie, puszyste i jednocześnie konkretne w smaku – pogubicie się w liczeniu zjedzonych sztuk!

Nie mamy wątpliwości. Pyzy z mięsem to doprawdy wciągające jedzenie. Jeżeli mamy przed sobą talerz tej smacznej potrawy, opróżnimy go w mig. Żeby jednak „pyzowa uczta” mogła się udać, trzeba postarać się o ich odpowiednie przygotowanie. Pyzy są dość pracochłonnym daniem. Nie chcemy więc, by cały wysiłek poszedł na marne. Jakie są zagrożenia przy robieniu pyz? Po pierwsze możemy sprawić, że nasze pyzy będą zbyt twarde. Stanie się tak jeśli dodamy do ciasta zbyt dużo mąki . Stąd nasza uwaga – uważajmy podczas wyrabiania ciasta. Lepiej pomęczyć się z ciastem nieco dłużej, niż dosypać zbyt dużo mąki. Jeżeli przesadzimy w drugą stronę, to też nie będziemy mogli cieszyć się ze smacznych pyz. Ciasto złożone ze zbyt dużej ilości ziemniaków (zwłaszcza tych nieco wodnistych czy młodych ) może rozpaść się nam podczas gotowania. Wtedy pozostanie nam tylko wyławianie resztek farszu z wrzątku… Jak przygotować dobre pyzy? Kluczem jest więc zachowanie odpowiednich proporcji. O to nie należy się zbytnio martwić, jeżeli postępujemy według podanego przez nas przepisu. Drugą sprawą jest wybór odpowiedniej odmiany ziemniaka . Jak już wspomnieliśmy, unikajmy wodnistych rodzajów. Należy szukać jak najbardziej mącznych ziemniaków, które sprawią, że pyzy będą zwarte, a jednocześnie bardzo miękkie. Jakie mięso wybierzemy na pyzy? Są zwolennicy mieszania różnych rodzajów mięs do farszu na pyzy – np. podrobów z mięsem mielonym. Inni wolą zaś faszerować pyzy pasztetem . My polecamy za to po prostu dobre, dość tłuste mięso mielone – najlepiej kupione w kawałku i zmielone przez nas w domu. Przepis na pyzy z mięsem Składniki: 1 kg mącznych ziemniaków Ok. 25 dag mąki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 2 jaja Łyżka...

pyzy
Adobe Stock
Newsy
Przepis na idealne pyzy z mięsem. Zmieszajcie te dwie mąki i nie będą się rozpadać
Pyzy to danie kochane i przez dużych i przez małych. Są pożywne, smaczne i wcale nie tak trudne do zrobienia.

Często przed przystąpieniem do zrobienia na obiad pyz, wzbrania wielu z was obawa przed rozpadaniem się klusek. Taka wpadka rzeczywiście miewa nieraz miejsce podczas gotowania klusek z nadzieniem w gotującej się wodzie. Zwarte, ale mięciutkie pyzy Jest na to jednak rozwiązanie. Kluczem do zapewnienia pyzom „stabilności” jest wymieszanie mąki ziemniaczanej z mąką pszenną. Ważne jednak, by nie przesadzić z dodatkiem zwłaszcza mąki pszennej. W przeciwnym wypadku wasze pyzy mogą stracić na miękkości! A to właśnie za miękkość wszyscy kochacie pyzy. Puszyste, rozpływające się w ustach kluski wymagają także smacznego nadzienia. To można śmiało przygotować z mięsa mielonego. Świetnie nada się także mięso ugotowane np. w rosole czy innej zupie. Wystarczy przemielić oddzielone mięso od kości i wrzucić je do maszynki. Dodajcie do farszu cebulę, bułkę tartą i nadzienie gotowe. Skoro mówimy o pyzach, konieczna jest także okrasa. Tę należy obowiązkowo przygotować z roztopionego ze skwarkami tłuszczu. Przepis na pyzy Składniki na ciasto: 1 kg mącznych ziemniaków Ok. 15-20 dag mąki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 1-2 jaja Olej Sól  Składniki na farsz: 30 dag mięsa mielonego usmażonego lub ugotowanego Cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki bułki tartej Pieprz Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie, przeciśnijcie przez praskę i odstawcie do wystygnięcia. Przygotujcie farsz. Podsmażcie cebulkę i wymieszajcie ją z zmielonym w maszynce mięsem, jajkiem, solą i pieprzem. Wyrabiajcie zwarte ciasto z ugotowanych ziemniaków, mąki ziemniaczanej i pszennej. Do ciasta można dodać jajko. Formujcie z ciasta placuszki i nadziewajcie je farszem. Zawińcie ciasto w kulki i gotujcie w osolonej wodzie przez ok. 5-10...

Przepis na pyzy z mięsem i skwarkami. Dodajcie do farszu tej kaszy, a wyjdzie dobry jak nigdy
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na pyzy z mięsem i skwarkami. Dodajcie do farszu tej kaszy, a wyjdą tak dobre jak nigdy
Prawdziwe polskie pyzy z mięsem – nazywane również kartaczami lub cepelinami – to danie, którego po prostu trzeba spróbować. Jak je przygotować? Oto sprawdzony przepis!

Nie są im w stanie dorównać żadne pyzy kupione w pobliskim supermarkecie. Prawdziwe polskie pyzy z mięsem, lub, jak kto woli – kartacze albo cepeliny – to obłędne w smaku danie, które jest podstawą tradycyjnej polskiej kuchni. Dobrze ugotowane pyzy są mięciutkie i mają rozpływający się w ustach farsz. Ich przygotowanie wymaga odrobiny czasu i wprawy, ale efekt końcowy z pewnością jest warty grzechu. Tradycyjne pyzy polewa się na koniec usmażoną na złoto cebulką i chrupiącymi skwareczkami. Ten przepis to prawdziwe mistrzostwo świata. Sprawdźcie sami! Przepis na pyzy z mięsem i kaszą gryczaną Składniki na ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 kg surowych ziemniaków 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej Sól Składniki na farsz i omastę: 300 gram mielonej łopatki 1 cebula 0,5 szklanki ugotowanej kasz gryczanej 300 gramów boczku lub słoniny 1 średnia cebula Przygotowanie: Gotujemy ziemniaki i przeciskamy je przez praskę. Surowe ziemniaki ścieramy na tarce i odsączamy z nich nadmiar wody. Wszystko łączymy razem w jedną masę. Dodajemy jajko, obie mąki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Mięso gotujemy, mielimy i dodajemy kaszę gryczaną a następnie wszystko dokładnie razem mieszamy. Ciasto formujemy w małe kulki, rozpłaszczamy je na dłoni i wkładamy do środka farsz. Ciasto formujemy w kulki. Pyzy wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy aż wypłyną na powierzchnię. Pora na przygotowanie skwarek. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni z pokrojoną w kosteczkę cebulką. Pyzy polewamy okrasą. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl

Kluski śląskie
Gotujmy.pl/anulkadh
Newsy
Robiąc ciasto na kluski śląskie dodajecie jajko? Wg doświadczonych kucharek jest tylko 1 odpowiedź
Lista składników potrzebnych do przygotowania klusek śląskich jest krótka. Dodajecie do niej jeszcze jajko?

Polacy to naród, który kocha ziemniaczane potrawy. Puree do drugiego dania, placki ziemniaczane , czy wreszcie kluski śląskie .  Charakterystyczne kluchy z dziurką jemy z masłem, ze skwarkami, z cebulką, a także jako dodatek do gęstych i zawiesistych sosów. W Katowicach, Chorzowie czy w Zabrzu, a więc na Górnym Śląsku bez klusków nie obejdzie się porządny niedzielny obiad. Do klasycznego zestawu oprócz klusków Ślązacy dodają jeszcze obowiązkowe rolady wołowe i modrą kapustę. Kluski śląskie wbrew swojej nazwie zajadają nie tylko hanysi z Górnego Śląska. Polacy w każdym zakątku naszego pięknego kraju. Od morza do Tatr kluski z dziurką gotują wszystkie gospodynie domowe. I chyba nie skłamiemy, że prawie wszystkie panie domu w pewnym momencie stanęły przed poważnym dylematem. Czy do klusków śląskich powinno się dodawać jajko? Dodawać do ciasta na kluski jajko czy nie dodawać? Większość z nich oczywiście wypraktykowała swój własny sposób na kluski, ale spróbujmy raz na zawsze rozwiać jajeczne wątpliwości. Według doświadczonych kucharek, kluczem do tego, czy jajko powinno znaleźć się w ziemniaczanej masie, jest to, jakiego rodzaju ziemniaków używacie do klusek. Jeżeli przyjdzie wam przygotowywać kluski śląskie z zimnych, na przykład „wczorajszych” ziemniaków, może być to konieczne. Jajko sprawi, że zimne ziemniaki lepiej połączą się z sypką skrobią ziemniaczaną. Lepiej sklejone ciasto to z kolei pewność, że kluski nie rozlecą się podczas gotowania. Jeśli zaś robicie kluski z jeszcze ciepłych, świeżo gotowanych ziemniaków, które dopiero co przepuściliście przez praskę, jajko może okazać się zbyteczne. Przepis na kluski śląskie Składniki: Ok. 1 kg gotowanych ziemniaków...