pieczeń rzymska przepis
Gotujmy.pl
Newsy

Znakomita pieczeń rzymska z niezwykłą polewą. Danie, które pokochasz bez reszty

Idą święta, a to znakomity czas na przygotowywanie popisowych dań! Podaj swoim gościom tę pieczeń rzymską, a oniemieją z wrażenia!
Katarzyna Wyborska
listopad 26, 2020

Jeśli szukasz przepisów na świąteczne dania, to doskonale trafiłaś! Pieczeń rzymska to świetny pomysł na obiad w trakcie świąt. Twoi goście będą zachwyceni i wyjdą od ciebie najedzeni jak nigdy – pieczeń jest niezwykle sycąca!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Wyjątkowe danie

Pieczeń rzymska, zwana też „klopsem”, to zapiekane w piekarniku mięso mielone z dodatkiem warzyw i przypraw. Czasami dodaje się też do środka ugotowane jajka. Jest bardzo smaczna i sycąca, dlatego to doskonałe danie na święta i inne rodzinne spotkania.

Przepis na pieczeń rzymską w czerwonym winie

Lista składników na pieczeń jest dość długa, dlatego zapisz je dokładnie i niczego nie pomiń!

  • 1 kg mielonej jagnięciny
  • Pół kg mielonej wieprzowiny
  • Pół kg mielonej cielęciny
  • Bułka tarta
  • 2 kromki białego chleba bez skórek
  • Pół szklanki mleka
  • 1 duże jajo
  • 1 żółtko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • Szklanka czerwonego wina
  • 100 g cukru
  • Pietruszka
  • Szałwia
  • Tymianek
  • Sól
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • Pieprz cayenne
  • Ser Parmigiano-Reggiano
  • Zmielone ziele angielskie

Przygotowanie

  1. Do miski wlej mleko, dodaj kawałki chleba i rozgnieć.
  2. Dodaj żółtko, jajko i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  3. Następnie do gotowej masy dodaj ser Parmigiano-Reggiano oraz bułkę tartą i zamieszaj.
  4. Posiekaną cebulę zeszklij na maśle. Dodaj pokrojony czosnek, a gdy ostygnie przełóż do miski.
  5. Do miski z cebulą i czosnkiem dodaj mięso i dokładnie wymieszaj.
  6. Posmaruj blachę do pieczenia olejem i połóż na niej mięso. Uformuj z niego równy bochenek.
  7. Blachę z mięsem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około godzinę. Mięso powinno się piec tak długo, aż będzie dość twarde, ale nie do końca upieczone!
  8. W tym czasie do garnka wlej szklankę czerwonego wina, dodaj cukier, pokrojonego w kostkę pomidora, ziele angielskie i zagotuj cały czas mieszając. Gotuj przez około 15 minut lub do czasu, aż powstanie gęsta glazura.
  9. Wyjmij mięso z piekarnika i za pomocą pędzelka posmaruj połową przygotowanej glazury. Piecz jeszcze przez 20 minut i ponownie posmaruj mięso.
  10. Po upieczeniu odstaw pieczeń na 15 minut.
  11. I gotowe! Pieczeń rzymską podajemy pokrojoną w grube plastry.
Komentarze
makaron z tuńczykiem przepis
Gotujmy.pl
Newsy Dzieci krzyczą „jeść”? Ten obiad jest przepyszny i powstaje w kilkanaście minut. Kosztuje mniej niż 10 zł
Nie masz czasu na gotowanie, a dzieci nie dają ci spokoju? Przygotuj im ten przepyszny i ekspresowy obiad!
Katarzyna Wyborska
listopad 25, 2020

Pociechy naprawdę potrafią dać nam w kość! Ledwo wróciłaś do domu albo pracujesz zdalnie z domu, a twoje dzieci zaczynają głośno upominać się o jedzenie? Zamiast robić kolejne kanapki możesz przygotować ten prosty obiad, który powstaje w ekspresowym tempie! Zalety włoskiej kuchni Włoskie dania mają wielu miłośników. Są sycące, niezwykle smaczne i większość z nich szybko się przygotowuje. Posiłki, których bazą jest makaron najczęściej składają się z tanich i łatwo dostępnych składników i gotuje się je w mniej niż pół godziny. Dziś mamy dla was rewelacyjny przepis na makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami – genialny obiad, który będzie gotowy w kilkanaście minut, a do tego bardzo tani! Cena składników wyniesie mniej, niż 10 złotych. Przepis na makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami Do przygotowania tego ekspresowego obiadu potrzebujecie: 1 opakowanie makaronu penne (ok. 300g) Kilka pomidorów suszonych w zalewie z oliwy 15-20 oliwek 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 łyżka koncentratu pomidorowego Krojone pomidory z puszki 1 cebula 1-2 ząbki czosnku Parmezan Rozmaryn Sól Pieprz Przygotowanie Wstaw makaron do gotowania – ok. 9 minut, do miękkości al dente. Posiekaj cebulę, czosnek i podsmaż na oliwie z suszonych pomidorów. Po chwili dodaj koncentrat pomidorowy i rozmaryn. Następnie dodaj krojone pomidory i jeszcze odrobinę koncentratu. Zwiększ ogień, aby odparować nieco wody z pomidorów. Pokrój drobno suszone pomidory i wraz z tuńczykiem dodaj do pomidorów. Połówki oliwek wrzuć na patelnię, dodaj sól i pieprz, zamieszaj. I gotowe! Makaron podawaj posypany startym parmezanem.

Przeczytaj
Zupa cebulowa
Gotujmy.pl/Katarzyna J.
Przepisy Obłędna zupa cebulowa. Jeden zaskakujący dodatek podkręci jej smak
Zastosowanie cebuli jest właściwie nieograniczone. Można ją smażyć, gotować, dusić, grillować, dodawać do sałatek i surówek, do farszu do pierogów czy naleśników. Jest jeszcze zupa cebulowa. Po prostu pycha!
Aleksandra Jaworska
listopad 24, 2020

Zupa cebulowa to klasyka kuchni francuskiej. Jej zwyczajową bazą jest mięsno-warzywny wywar z dodatkiem smażonej cebuli. Najlepiej smakuje podawana z grzankami z pszennej bułki i grubą warstwą startego sera! Zupa cebulowa z dodatkiem Wystarczy 60 minut, żeby wyczarować pyszną zupę na chłodne, jesienne dni. Cebula jako warzywo jest o tyle wdzięczna, że można ją łączyć dosłownie ze wszystkim. Grzanki z ostrym sosem będą czymś nieoczywistym, ale jednocześnie idealnie uzupełniającym jej wytrawny smak. Jeśli wolicie, wystarczy grubo starty ser. Składniki za zupę kupicie bez najmniejszego problemu. Na dodatek jest łatwa. Nie musisz być znawcą kuchni! Co należy kupić na zupę cebulową ze specjalnym dodatkiem? Zupa: 1 kg cebuli 4 szklanki bulionu szklanka wytrawnego białego wina kieliszek koniaku łyżka cukru sól szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej świeżo zmielony, czarny pieprz 4 łyżki masła 2 łyżki oliwy Grzanki: pół bagietki szklanka startego sera gruyere  masło do smarowania Przygotowanie zupy z dodatkiem koniaku Cebulę obieramy i kroimy na plastry. Na patelni rozpuszczamy masło z oliwą, dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu cały czas mieszając. Cebula powinna stać się miękka i szklista, ale nie może się zbytnio zrumienić. Kiedy zacznie zmieniać kolor na lekko brązowy, dodajemy cukier, zwiększamy ogień i doprowadzamy do jej karmelizacji. Cebulę przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut, aż większość kawałków zamieni się w jedwabistą miksturę. Zupę na koniec doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodajemy tajemniczy składnik.  Wino!  Gotujemy wywar kilka minut. Zupę zestawiamy z ognia i wlewamy kolejny bonusowy...

Przeczytaj