Pieczeń rzymska to świetny pomysł na rodzinny obiad. Twoi goście będą zachwyceni i wyjdą od ciebie najedzeni jak nigdy – pieczeń jest niezwykle sycąca.
Pieczeń rzymska, zwana też „klopsem”, to zapiekane w piekarniku mięso mielone z dodatkiem warzyw i przypraw. Czasami dodaje się też do środka ugotowane jajka. Jest bardzo smaczna i sycąca, dlatego to doskonałe danie na święta i inne rodzinne spotkania.
Przepis na pieczeń rzymską w czerwonym winie
Składniki:
- 1 kg mielonej jagnięciny
- Pół kg mielonej wieprzowiny
- Pół kg mielonej cielęciny
- Bułka tarta
- 2 kromki białego chleba bez skórek
- Pół szklanki mleka
- 1 duże jajo
- 1 żółtko
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 4 ząbki czosnku
- 1 pomidor
- Szklanka czerwonego wina
- 100 g cukru
- Pietruszka
- Szałwia
- Tymianek
- Sól
- Pieprz
- Gałka muszkatołowa
- Pieprz cayenne
- Ser Parmigiano-Reggiano
- Zmielone ziele angielskie
Przygotowanie
- Do miski wlej mleko, dodaj kawałki chleba i rozgnieć.
- Dodaj żółtko, jajko i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
- Następnie do gotowej masy dodaj ser Parmigiano-Reggiano oraz bułkę tartą i zamieszaj.
- Posiekaną cebulę zeszklij na maśle. Dodaj pokrojony czosnek, a gdy ostygnie przełóż do miski.
- Do miski z cebulą i czosnkiem dodaj mięso i dokładnie wymieszaj.
- Posmaruj blachę do pieczenia olejem i połóż na niej mięso. Uformuj z niego równy bochenek.
- Blachę z mięsem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około godzinę. Mięso powinno się piec tak długo, aż będzie dość twarde, ale nie do końca upieczone!
- W tym czasie do garnka wlej szklankę czerwonego wina, dodaj cukier, pokrojonego w kostkę pomidora, ziele angielskie i zagotuj cały czas mieszając. Gotuj przez około 15 minut lub do czasu, aż powstanie gęsta glazura.
- Wyjmij mięso z piekarnika i za pomocą pędzelka posmaruj połową przygotowanej glazury. Piecz jeszcze przez 20 minut i ponownie posmaruj mięso.
- Po upieczeniu odstaw pieczeń na 15 minut.
- I gotowe! Pieczeń rzymską podajemy pokrojoną w grube plastry.